Rabu, Mei 11, 2011

Rutin harian ku sebagai Mummy dan Wifey....

Perggghhhh...... Tajuk takbleh blah... Wakakakakakakakaka.......

Geli anak tekak bila aku baca balik uols... Tapi belasah jelah kan... Bari skema sikit...

Ni sume pasal Bebehku le ni.... Tetiba suruh aku buat satu entry khas pasal benda ni... Seriously, life aku takdelah sesibuk orang lain sebabnye adelah kerana laki aku jauh... So kerja2 menguruskan sang suami tidak akan kulakukan untuk jangka masa 6 bulan ni kan sebab dia takde... So dah untung di situ.. Akekekeke.. Keji gila statement!

Eh betul ape... Bila tengok dan dengar cerita officemates yang rushing balik kerja hari2, nak amik anak lagi, nak masak lagi dan bla bla bla aku just dengar penuh simpati then cakap dalam hati... "Huh.. Penatnyeeeeeeeee.." Dengar pun dah penat uols belum lagi nak buat tu semua.. Akekekekeke..

So.... Takde ape menarik nak share pun uols...

Biasa-biasa ajer... Akekekekeke... Nothing special....

Life aku boringggg.... Stock besarkan punggong dan tambahkan lemak je.. Heuheuheuheuheu....

So, perlu ke nak cerita kaaaannn.. Boring je uols nak baca pon...

Hahahahaha.. Aku tengah bayangkan korang nak lepuk2 je paler aku kan... Ko nak cite tanak ni nyaaaaaaaaaaaahhhhh???????!!!

Yelar yelar, aku cite....

Meh cite part weekdays dulu ye........

Weekdays, aku kan keje gomen.. So bangun tidur lebih kurang pukul 6.30am gitu... Bangun then terus mandi siap2 sumelah kan.... Masa aku habis je mandi, Ariq yang hidungnya amat power tu, mesti akan terbangun jugak.... Sebabnye dia boleh tahu yang aku takde kat sebelah dia... Kalau dia dah bangun tu, kakak dia pun otomatik akan terjaga jugak.. Makanye untuk elakkan diorg kacau aku make up, aku rasuah diorg tengok cartoon... Haaa.. Ngadaple diorg tengok cartoon dua beradik tu.... Diorg memang suka kacau aku make up... Kang ade je diorg mintak itu ini... Si Ariq pun sama je uols!!!

Untuk pengetahuan korang, aku duduk sendiri tapi rumah Mama 2 minit je drive dari rumah aku... So Mama selalu tidur rumah aku takpun kalau dia tidur rumah dia pun, pepagi dalam lebih kurang jam 7.20am dia akan sampai kat rumah aku...... So aku takdelah rushing nak siapkan anak2 utk hantar ke rumah dia... Dan bibik akan ade PENGAWAS sepanjang hari ye tuan-tuan dan puan-puan... Aku tak yakin dia boleh dok rumah jaga anak2 aku sendirian... Bagi seribu $$ sehari pun aku takkan percaya org lain jaga anak2 aku.... Lagipun dia takboleh handle punye dua org budak aktif ni seorang diri... Nehi babe nehi!..

Tu lah untungnya aku ni.... Sebab, aku duduk dekat dengan family... Juga dekat dengan dengan family mertua.. Rumah family Bi just 15 minit drive dari rumah kami.. So sangat sap sap soi maaar.... Petik jari jers...

So, tugas Mama sejak Qila start sekolah ni adelah menghantar dan mengambil Qila dari school setiap hari.... Beres kan kerja mak ni ha?? Senang kan?? Sape kata susah jadi isteri pelayar??? Senang jeee.. Tak susah ponnnnnn.... Akekekekeke... Mau kena makan penampar jugak aku ni kang... Boahahahahaha... Tapi betul ape... Bagi part aku le.. Senang.... Yang lain2 tu aku tak tahhhuuu.. Akekekekeke... Yelah, Qila masuk jam 9 pai dag balikl jam 12 tghari.. So susahle aku nak hantar dan ambil dia kan sebab office aku jauh gila dari rumah... So Mama le yang terpaksa hantar dan Qila gi school... Tahun depan maybe aku akan beri kebenaran untuk Qila naik bas kee.. Oklah tu kan..

Mama memang agak aktif berUMNO.. So kalau dia ade hal keluar sana sini, dia akan bawak anak2 aku dan bibik.. Kalau tak, dia akan tinggalkan diorg kat sekolah cousin aku.. Cousin aku cekgu Tadika... So sejak baby, Qila memang dah didedahkan dengan persekolahan, buku, pembelajaran dan watsoeva dengan didikan awal lah... Dia memang suka gi school sebab ramai kawan.. Mama pun banyak ajar dia time ade masa lapang tu kan.. Macam2 Mama ajar..... Yelah, dulu masa belum ade Ariq, Mama yang jaga dia most of the time... So, aku memang untung lagi disitu... Satu lagi, Mama rajin ajar Qila buat writing dan baca books... Memang tu le aktiviti diorg masa Qila babay lagi.. Dulu masa Qila baby, dia tak suka tengok TV mcm sekarang ni... Ihiks.. Mak mertua aku plak lebih suka ajar Qila tentang kehidupan... Means ajar mcm mana nak mendisiplinkan diri... Ajar macam mana nak berdikari... Macam mana nak jadi kakak yang baik.. Macam mana menjadi anak yang baik.. Ala2 national services gitu.. Heuheuheuheuheuheu... Haaa.. Dia memang agak straight dan garang tapi tetap memanjakan cucu2nya dengan cara dia sendiri.. So pakej memang lengkap... Memang ade perubahan dan hasilnya memang superb! Kira balance ar kan... Atuk Qila pun suka ajar Qila bab2 keagamaan... Dan macam2 lagi.... Haaa... So dari segi kerohanian, aku tak perlu risau le kan..

Mama dan Mak Mertua aku memang terbaek lah...... Dahle dua2 pandai masak... Pandai jugak mendidik cucu.. Untung woooo sape dapat mertua macam ni.. Kalau nak tahu, adik lelaki dan adik ipar lelaki aku memang belom kahwin.. Sape nak isi borang, dipersilakan... Akekekekeke...

Okay, sambung cerita... Aku balik rumah dalam pukul 5.30-5.45 petang... Semuanya dah tersedia... Mama dah siap2 masak.... So aku cuma tinggal basuh tangan, amik pinggan then makan depan TV.. Heaven kooooo.. Macam time bujang2 dulu... Hehehehehe... Tapi selalunye aku makan dalam pukul 8pm gitu.. Kalau kat rumah mertua, kami ade waktu makan bersama.. Ala tentera sikit.. Akekekeke..

So, lepas park je kereta kat porch kan... Anak2 mesti akan serbu aku... Diorg selalunye dah siap2 mandi dan makan... Kalau belum, aku akan mandikan diorg dan suapkan makan.. So aku tak sempat buat ape pon, terus akan layan anak2 yang memerlukan perhatian tu... Layan diorg macam-macam.... Diorg akan ajak main sama2... Baca books sama2 ke... Sementara nak tunggu maghrib, kami selalu gak main2 kat luar rumah..... Layan diorg main basikal keeee... Main kereta ke... Main layang2 keee.... Bila dah maghrib, masukle rumah....

Sementara nak tunggu diorg ngantuk memang banyakle program nak buat..
Antaranya, baca books ke.. Writing keee...
Main toys dia ke.....
Qila dan Ariq memang ade banyak books... Separuh bilik just utk letak books je... Separuh lagi untuk letak toys.. Memang penuhhhhh... Semak okay...

Masa maghrib aku akan break mandi dan sembahyang semua.. Pastu, terus fokus kat anak2 balik.. Masa ni tengokle mood diorg... Terutama Qila.. Kalau dia nak study, so kite layan ajelah dia study... Dia akan keluarkan semua books dia tu.. Si Ariq just follow je ape kakak dia buat... Masa ni aku akan ajar Qila baca books keee... Ajar macam2 kat dia... Qila ade banyak books uols..... Bilik dia penuh books dan toys... Memang aku, Qila dan Ariq tukang sepahkan semua tu... Dan bibik tukang kemas... Akekekekeke... Aku tau esok pagi, semua books dan toys dah siap dikemas rapi... Tapi kena gak didik bebudak tu kemas books sendiri..... Toys memang diorg takleh nak kemas sendiri sebabnye bila kemas ni, terjumpe yang tu.. Kemas tu terjumpa yang ni.. Sudahnye, kemas kemana diorg kemana... Hahahaha... :P

Mudah bukan???? Sap sap soi.... Siapa kata susah sangat bila suami takde??? Senang je ni haaaa... Heuheuheuheu...

Aku akan layan diorg sampaile masing2 mengantuk untuk tidur..... Selalunye, Qila akan tidur sendiri guling2 sambil tengok TV.. Cukup bagi dia susu sebotol, dan selimut busuk dia... Kalau nenek dia ade, nenek akan pangku then popok2 dia... Kalau tak pun aku akan baring terlentang.. Qila belah kiri, Ariq belah kanan.. Popok le dua2 serentak... Ariq style tidur memang nak kena aku baring sekali... Selalunye mesti nak baring kat dalam bilik.. Dia kan kuat mengentel... Dia mesti nak peluk siku aku dan gentel... Pas minum susu, isap ninit then terus Zzzzzzzz... Anak2 aku memang tidur awal.... So lepas diorg tidur, aku kemas serba sedikit ape yang aku rasa nak kemas... Pastu baruuuuuuuuuuu aku ada masa utk diri sendiri... Masa ni lah aku akan cari baju dan tudung untuk dipakai keesokkannye.. Bibik akan menggosoknye.... Haaa... Bukan susah pon.. :P

Pastu kalau aku tak ngantok, aku tengokle TV kee... Update blog keeeee..... Balas emails Bi ke...

Mudah bukan??? Uols jeles tak??? Akekekekekekekekek....

Siapa kata susah nak jadi isteri pelaut???? Tak susah ponnnn.. Wakakakakakakaka.....

Ade kena lempang lagi ni kaaanggggg....

Itu sume rutin kalau aku kat rumah aku dan tanpa Bi disisi.. Kalau ade Bi, sudah lain rutinnya....

Dan kalau aku balik rumah mertuaku... Rutinnya lebih kurang sama jugak... Selalunye aku akan balik ke sana dalam 2 minggu sekali... Dan sekali balik aku akan spend masa kat sana lebih kurang 5 6 hari... Haaaaa....

Kat rumah mertua, aku juga tidak memasak.. Sebab, balik2 je Mak mertua aku dah siap masak.. Kalau laki aku ada pun sama, aku memang tak masak.. Ngeeeeeeee... Tu sebab aku tak pandai masak sebab aku jaranggggggggggggggggg sekali ke dapur.... Sesekali bila kat rumah bila Mama takde atau Mak mertua aku ade hal, baru aku akan masak... :)

So, bila weekends aku akan spend masa sepenuhnye dengan anak2.. Bawak diorg jalan-jalan keee... Bawak diorg gi shopping keee..... Bawak diorg balik kampung keeee.... Kalau tak, duduk jelah kat rumah layan TV dari pagi sampai petang.... Kami akan bentang toto kat tengah2 hall then berguling le kat situ dari pagi sampai petang... Baca books keeeee main keee sume kat situ.. Akekekeke.. Kalau anak2 tido, aku pun join tido... Ngeee...

Tu jelah kot... Ape yang susah sangat kan... Kalau barang2 dapur habis, ke Tesco atau Jusco je lah... Takpun, setiap Isnin dan Selasa, aku akan gi pasar malam dengan Mama dan anak2 untuk beli barangan dapur....

Cuma yang susahnye bila anak2 sakit... Memang agar sukar bila kena uruskan semuanya sendirian... Tu yang mencabarnye lah kan... Risau pun iye, tekanan pun iye... Semuanya kena uruskan sendiri.. Tapi bagi aku takdelah berat sangat pun.. Hospital dan klinik dekat2.. Kereta pun tau nak bawak sendiri.. Cuma tak cukup tidur jelah kot.. Dan kadang2 kena selalu amik cuti jugak.. Nasiblah kalau bos boleh faham, kalau takleh lantak kau!!

Tapi kalau Bi ada pun, susah hati aku adelah sama.. Tetap aku akan call rumah beratus kali nak ingatkan Bi bagi ubat ke... Cek anak demam ke tak.. Tetap susah hati uols... Yelah, kite ni IBU.. Feel dia lain sket.. Akekekeke... Stress tu tetap ade.. Bi kadang2 hangin je sebab aku macam tak caye sangat kat dia untuk handle anak2.. Akekekeke..

Itu kisah anak...

Masalah lain just kalau rumah ade masalah ke macam paip bocor keee... Sink tersumbat keee.. Aku akan minta tolong husband cousin aku iaitu yang anak2 aku panggil Ayah tu... Rumah dia pun dekat je so kalau ade apa2 yang memerlukan tenaga lelaki, dia aje kupanggil... Takpun Abah mertua ataupun adik aku.. Haaa.. Tapi so far alhamdulillah.. Belum lagi berlaku yang serius2.. Syukur lah kan...

Kalau setakat nak kemana2 tu, aku selalu drive sendiri... Thanx God sebab aku dah biasa drive dan boleh je nak drive jauh2 ni.. Takde hal.. Dan adik aku pun selalu gak balik dan bila dia ade, kitaorg bawakle anak2 aku berjalan... Thanx God jugak sebab Mama jugak kuat berjalan.. Memang ade kaki ar org kate kan.. Hehehehe...

Pasal urusan kewangan??? Senang je uols.... Maybank2u kan ade.. Segala mak nenek bills aku bayar pakai maybank2u... Kecuali duit kereta je... Susu anak2 aku beli sebulan sekali.. Sekali beli memang stock untuk sebulan terus.. So takyah nak ulang alik kedai... Pampers pun sama... Masa shopping groceries dapur tu, beli sekali pampers budak2 tu..... Stock sebulan... Senang..

So memang laki aku bagi banyak duit.. Sekelepuk.. Tapiiii.. Bukan untuk enjoy okay.. Tulah jugak nak bayar duit rumah, astro, broadband, bil letrik dan air, susu anak2, duit pampers, makan pakai, insurans, duit bibik, duit Mama, duit sekolah Qila dan macam2 lagi le... Nampak banyak $$ nye uolssss tapi bila dah bayar itu ini, pepandailah nak uruskan duit baki tu kan... Samaada simpan lebih sket takpun buat bawak ke Bandung untuk shopping nanti... Akekekekeke....

So takyah konon nak berlagak laki kau bagi kau banyak duit.. Banyak ok nak kena bayar sendiri.. Kalau takde ape nak bayar, iye baru kau boleh berlagak di situ.. Akekekeke..

Dan just nak share, untuk insuran anak2 aku guna khidmat Prudential-Bsn... Untuk saving, aku masukkan $$ dalam akaun ASW diaorg sorang satu... Nanti later baru aku nak bukak HSBC Amanah dan ASD.. InsyaAllah... Seronok menabung untuk anak2 sebab feel dia lain.. Menabung diri sendiri plak feel dia lain.. Haaa..

Sekarang ni aku fikir semua untuk masa depan anak2...... Kenalah saving uols kalau tak bila lagi kan.... Bi memang dah siap2 peruntukkan setiap bulan berapa amaun untuk susu, pampers, shopping baju dan toys, school fees, dan saving anak2 dia... So aku just ikut je ape Bi dah peruntukkan setiap bulan.. Memanglah aku akui aku ni kuat ngabiskan duit.. Kuat shopping tapi takdelah sampai nak beli sume je yang ade depan mata.. Agak2 lah jugak laki aku penaaaaaaaaaaat keje carik duit kan.. Kang Bi tarik telinga aku sia2 je kaaann.. Bi tu straight woooo bab2 berbelanja ni.. Tapi kalau dengan dia takpe... Kalau aku gi shopping sensorang, dia bising (baca : jeles) woooo... Akekekeke...

So.. Itulah sahaja rutin aku buat masa ni... Sebenarnye, tidakle susah sangat seperti yang dibayangkan... Takdelah wonder woman sangat pun... Biasa-biasa jers.. Dulu sebelum ada bibik, rutin aku memang sangat penat sebab semua kena buat sendiri kecuali MASAK... Bezanya dulu Qila seorang.. Masa ade Ariq barule ade bibik... Sebab Bi tak sampai hati tengok keadaan aku urus anak2.. Huhuhu... Dulu aku yang buat semua.. Basuh baju, basuh botol2 susu, sidai baju, kemas rumah... Memang penat tapi dah namapun kau dah kahwin beranak pinak kan.. Kenalah tempuh... Takyah le ngadu penatlah itu lah ini lah... Enjoy je the moment selagi anak kau kecik2 ni.. Esok2 dah besar, takde dah moment mcm ni... Percayelah cakap aku...

Memang aku akui, aku beruntung sebab ade bibik dan Mama yang banyak membantu aku... Aku memang lepas tangan 95% bab kerja2 rumah semua tu... Semua bibik yang buat... Mama just masak dan jadi mandor aje..

Tapi tu pun aku pelik kenapa aku cakap aku takde masa nak ajar Qila baca books.. Pelik betul... Ke pemalas ke?? Ohye, aku juga bernasib baik sebab A'qila cenderung dengan books sejak kecik lagi... Dan kebetulan, Ariq mengikut perangai kakak dia yang sukakan books.. Alhamdulillah.... Tak perlu dipaksa untuk diorg study, diorg rela sendiri...

Pasni, Qila pun dah gi school, harap2 dia boleh ajar Ariq plak sendiri.. Hahahahahaha.. Bertambah2 senangggg keje aku.... Masa tu baru boleh plan untuk yang no TIGA..

Akekekekekeke...

Okay??? Puas hati tak??? Ade sesape nak tanye lagi???

Ihiksss...

Ciow babe!

17 ulasan:

LIP (^_^) berkata...

Nasib baik parents tinggal dktkan..yg bestnye dapat mkan terus balik je kerja..hehehe

Tanpa Nama berkata...

Wah Marcia,

Panjang sungguh penjelasan ko, pueh hati den.
Ko bertuah sebab duduk dekat2 dgn mak and mertua.
Sangat bertuah ohkay! Banyak shenag jugak.
Tak mcm kebanyakan isteri2 pelaut lain. Ada yg
rumah jauh, ada yang terpaksa tinggal anak kat
kampung sebab kerja kat KL ke, ada yg terpaksa
hantar anak2 org jaga.. Lepas kerja baru ambil.
Memang senang banyak sebab kita tak urus laki
sepanjang dia belayar tapi bila sampai angin
angau tu, boleh meroyan sampai ketulang hitam ooooo..
Pasal saving tu aku setuju menyimpan untk anak2
perasaan tu lain sikit. ..mmmmhhhM.. Aku pun
nak bukak ASN untuk anak2 aku jugak. Selama ni
aku tolak gaji je pakai tabung haji.

Lagi satu aku stuju tang laki bagi belanja tu,
mcm aku memang dia bagi semua gaji dia kat aku,
tapi aku belanja dengan cara yg sangat berhemah jugak..
Sangatlah berhemahlah kan. Tapi shoping tetap shoping,
Cuma kadang2 tu bila nak belanja lebih2 tu mcm
tak sampai hati pulok... Bila pikir dia dahlah
kerja jauh2 dan penat2.. Kita ni mcm senag2 je nak
belanja eh... Tapi sekali sekala sebat jugak..
Abih tu siapa suruh tinggal lama2.. Hahaha

Yang penting kan marcia, laki2 kita ni tetap
Sayangkan kita, musyukan kita bagai. Mana ada org
darat boleh tandingi love love mcm yg kita dapat..
Tetiba riak pulak... Hikhik.. Jap aku insaf dulu...
Okay dah insaf....


Satu lagi soalan aku, ko jgn marah... Tapi nanti2lah
aku tanya ek... Chowww...

Bebehku

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

byknyer troli shoping aqila...mmg kaki shoping...:)

zahirian berkata...

err..BEBEHKU isteri pelaut jugak eh??

dila~noor berkata...

adoi..karma2...smlm n pg ni duk teringt marsha..tah knp (rupenye ade kes kt fb smlm..),pastu mmg ade terfikir nk suh bt entry pasal kehidupan..ecewwah..urus anak sorg2..tetibe tup2 pg ni trus ade entry ni..mcm tau2 je..

sy pun rupe gitula kalau uruskan bdk2 time husband outstation..tp tetaaaap penat.

blh tak bg tips nk bg anak tido awal?adakah dengan membentuk habit / disiplin?zahra susaaaaaah nau nk tido..mcm nk beperang hr2..

Ainul Hayat berkata...

Wah...sungguh detail explanation akak. Bertuah akak rumah mak & mak mertua dekat2...Senang sket kalau ade ape2 mende urgent jadi kan?

gee ryder berkata...

kesimpulannya ada hikmahnye jugak laki jauh nyah kan heheheh...

semalam aku baru terlintas bilala laki aku nak gi outstation lagi ni sbb aku nak cuti dari memasak kekeke...dasar pemalas!

OneSimpleMother berkata...

oh ahkak sangat jeles nyaaahhh... kikiki..

Marsha berkata...

Dila... Takde petua lah Dila... Diorg otomatik sendiri tidur cepat.. hahahaha.. Maybe punca dr Qila le jugak, dia dulu kan kuat mengempeng malam.. so dia mmg akan ajak kite masuk bilik untuk mengempeng menetek, otomatik dia akan tertidur.. so dr kecik dia mmg tido awal.. pastu bila ade ariq, dia terikut pulak dgn jadual tido kitorg.. heheheh

Marsha berkata...

Bebehku.. amboi banyak nau soalan.. dah tu kau bilanye nak jwp soalan aku????? bila nak dedahkan identiti kau tu??? akekekekekekeke

Aida berkata...

gituuu kisahnya .. sangat puas hati bila membaca .. nampak sangat masa sangat terhad utk melayan anak² kan .. tp bila time dorang dah tdo, kita plak mcm rasa kesyunyian .. hmmm

laila berkata...

akak, nak isi borang
kekeke :)

Tanpa Nama berkata...

Wahhh..best menarik..nie yg mcm ada rasa nk balik msia nie..dok membujang ngan anak2..hihi -anasaliza-

Tanpa Nama berkata...

Nape ni?

Elyn Sani berkata...

owhhhhh.............

Tanpa Nama berkata...

Mana komen yang lama2 eh, dah hilang..
Ayooo..

Marsha~ berkata...

blogspot kan gila last week, banyak komen hilang begitu sahaja... sy tak delete pon... huhuhuhu..