Jumaat, April 15, 2011

Contoh barang murah yang hampeh!

Ambooooiii tajuk.. Lahar sangat kan????

Padehaaaal....... Takdelah hampeh sangat pun walaun mmg hampeh!

Hehehehehe...
Ni haaaa... Baru beli tadi set 123 dan ABC ni kat kedai stationery petang tadi......

Actually pas tengok anak Hanin dan Liza main benda ni, so I pun macam berminat nak belikan utk Qila dan Ariq... Tapi lama gak cari kat Melaka ni tak jumpe pulak... Dah order online tapi kena stok sampai tapi lamanye nak tunggu.. Sedih sangat sebab suka sangat dengan presentation benda ni...

Harga online untuk ABC adelah RM45 dan 123 tu RM28... Tempat lain I tatau sbb I tak survey...

So petang tadi masa singgah satu kedai stationery untuk beli education toys utk Qila dan Ariq so I nampak benda ni... Kedai stationery tu mmg banyak jual barangan untuk sekolah dan mainan untuk brain development... Ade yang dari China tapi ade jugak yang branded lah... Education toys mmg banyak gila... So I nampak le 123 dan ABC ni... Tengok harga mmg murah gila....

ABC tu just RM39.90 dan dapat less so just RM30 sahaja....

123 lak just RM15 daripada RM19.90 harga sebenar... I terus rembat ar tanpa fikir panjang..... I ingat materialnya sama lah mcm yang jual online tu tapi harapan je nyah!
Qila memula happy je main dgn benda alah ni... TETAPI, si Ariq yang lasak tu selamba je gi pijak2 benda alah ni... Tensyeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnnnn..... Rasa mcm tak sesuai plak sebab fragile gila...

Tu satu hal... Bila check balik.. Untuk ABC tu, huruf G takde uols!!! Sentap!!! Pastu ada satu huruf tu, dia gam huruf tu terbalik plak.... So kena bukak cangkuk baru boleh susun betul... Pastu, cangkuknya senget benget daaa... Pasang pun tak kukuh sebab kejap2 tercabut... Qila hangin je bila benda tu tercabut... Hahahaha... 
Yang 123 tu OK semua ade tapi no 4 dia gam terbalik jugak!! Sentap I Uolssss... Baran je sebab I fikir, mmg tak sesuai le dgn harga dia kalau kualiti hampeh mcm ni kan???

Tapi, dah namapun barang murah kaaaaaaaaaannn.. Memang lahar le... Murah pun takde lah murah sangat pun kaaannn... Berpuluh gak tu...
Rasanya, anak2 I tak sesuai ar main benda2 macam ni...... Qila pijak sekali je jahanam sudeh... Harap2 esok boleh lah tukar kan... I nak amik benda lain lah... No choo choo train alphabets mcm ni... Cerewet nak pasang dan senang terbarai.. So not me! Jauh beza kualiti dia dgn yang sepatutnya kot..
Nasib baik I beli gak yang ni so worth it lah jugak kan... Dari 3 yang dibeli, ade gak satu yang berguna untuk brain development diorg... Mamat yg jual tu pun cakap blocks ni bagus untuk budak2 umur Qila\...

Dia kata lagi, toys mcm ni susah nak jual kat Melaka sebab tak banyak kids suka... Yelah, parents patut kena belajar dulu pasal toys ni baru diorg tau bagus ke tak... Actually kat kedai ni banyak jual education toys tapi kau kena pandai pilih ar jangan jadi macam I pakai amik tapi tak check.. Harga pun boleh lah tahan lah dari beli online cekik darah harganye sebab termasuk postage dah berapa dah kan.. Esok I nak tukar benda ni dan nak amik yang lebih tahan lasak dan tak cerewet sangat mcm train ni...

Ihiks....

So abaikan tajuk yang lahar tu ye sebab I sentap!!

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

2 ulasan:

Ummi berkata...

aiseh..tak ok ke?dah oder yg online..next week smpai kot..besar sungguh pengaruh rakan-rakan blogger..senang jek terpengaruh nak beli..tp oder dgn org yg sama dengan liza oder.harap2 okeh..huuu..dok membayangkan zikry pon pijak2 jek nanti..adehhh..

Marsha~ berkata...

Yang online tu ok kot sbb made in taiwan..yg sy beli ni made in china, tu yg murah dan hampehs tu...