Sabtu, April 02, 2011

Aktiviti pagi tadi

Pepagi dah bangun... Harini rasa best plak sbb takyah rushing nak hantar Qila gi playschool lagi sebab Daddy dah bagi greenlight untuk anak daranye terus didaftar ke montessori berdekatan sini.... Thanx Daddy... We love u banyak2....

So, kami ramai2 bersiap cecepat terus keluar ke Pantai Puteri untuk breakfast roti canai..... Pas kenyang, macam biasa layan anak2 main swing kat situ.... Ni memang port biasa diorg main swing... Angin sejok je sebab pagi lagi kan....
Busu Boy hayun ganas gila... Swing tu berpusing nasib baik Qila pegang kuat kalau tak mesti dah jatuh dah.. Macam mana kau nak bela anak ni kitul????? Haihhh.. Kering darah aku tadi...
Suka betol Qila pakai legging ni... Neneknye beli kat Bandung... Selesa sebab dia kan dumpuk... Pakai legging mmg selesa nak duduk compare dengan jeans....
Ariq ni belum terer lagi naik swing sendiri... Kena jaga sket sebab dia ni leka... Kang tetiba dia lepas je tangan dia... Ni masa I amik gambar ni sibuk dia nak lepas tangan kanan dia sebab nak tunjuk peace... Aduhaaaiii sayang... Poser betul!
Alahai.... Kalau melihat sesuatu tu, tercopong molot dia tu...... Rasa nak lastik je taw...
Geram betul I bila dia buat muka macam ni... Muka macho tu.. Hehehehe... Muka kontrol senyum...
Lepas je puas diorg main swing, kitaorg jenjalan tengok showhouse kat area Bkt Rambai, Bertam dan Sg Udang... Best gilaaa okay tengok rumah2.. Sampai leka nak amik gambar..... Kalau duit juta2 dalam bank rasanya semua rumah yg I pergi I nak beli.... Hohoho...

Kali ni I lebih serius mencari sebabnya, kami dah ready dari segi kewangan untuk membeli rumah sendiri... Sebelum ni tak steady lagi.. Kali ni I dan Bi betul2 dah ready... Syukur rezeki dari Allah.... Memang dah patot beli pun kan sebab umur dah lanjut dah.. Anak pun dah dua...

Ikut bajet Bi, dia memang nak cari rumah Semi D yang affordable untuk kami so I pun surveylah kan...

Tapi Mama racun I untuk pilih Double Storey okaysss... Memangle cantik dan besar tapi I prefer rumah yang takde tangga2 ni... I selalu terbayang mcm dalam drama kat TV tu kan, nanti ade orang mati jatuh tergolek kat tangga.. Huhuhu... I sendiri mcm gayat tengok tangga sebab selalu terbayang yang anak2 jatuh main tangga.. Haih, imaginasi org seni macam I ni mmg tinggi okay... :P (senilah sangat kaaaaannnn)
Ni je rumah yg sempat I amik... Double Storey Semi D kat Tmn Bertam Setia.. Memang cantik tapi kenapalah kau color merah begitu dah macam taska le pulak... RM305k harga untuk bumiputera.. Murah kan?? 5 bilik tidur yg luas serta family corner kat atas tu mmg cun.. Luas dan cantik.. Memang worth it beli.. Skrg pun bunga tgh rendah serendah 3.9%.. So lepas 10% downpayment baru RM1350 monthly.. Oklah within bajet Bi.... Memang cantik.... I suka... (Ah! Aku ni sume showhouse aku masuk aku kata aku sukaaa.... :P)
Tapi I berkenan sangat yang ni... Lamannye luas sangat sebab 40x90 kan.... Seunit harga non bumi adelah RM258k sahaja.. Tapi sayang utk bumiputera blom bukak lagi... Hopefully, dia bukak masa Bi dah balik sini.. Kalau ade rezeki, I comfirm beli yang ni... Seriously... Cantik dan luas... Ni kat Taman Indah, area Sg Udang sana.... Moden sangat dan I sukaaaaaa sangat.. Sebab I nampak sendiri rumah yang dah siap tu dan dah masuk tengok..... Kemas dan moden... Kalau tak renovate pun mmg dah puas hati boleh masuk terus...
Yang ni pulak Single Storey Semi D kat Taman Bertam Setia tu... Harga RM228 800 sahaje utk bumiputera... Ni sayang takde showroom dan belum ade rumah yg dah siap so macam tak dapat tgk lah kan.... Rasa tengok dari gambar ni macam cun.... Kalau tak jadi atas tu, I kompem nak yang ni.... Hehehehe... Takde nak fikir2 lagi dah... Hahahaha..
Ohye, Taman Puncak Rambai pun ade Double Storey yg malatops starts from RM268k.. Yang tu takde showroom dan belum siap.. Petang ni nak gi survey lagi... Excited sangat!!!
Tapi Bi baru call ni... Dia nak Double Storey Semi D yang gambar atas tu sekali... Hermmmm.... I ikut jelah dah dia yg nak bayar pon.. Tangga pun tangga lah.. Excited pulak kan... Rasa macam nak beli skrg jugak....... Tapi sabau.... Ade banyak lagi tempat I belum survey.. I tak kisah jauh dr office janji I jumpa rumah yang I suka... Melaka ni bukan lah besar sangat.. Setakat 40 minit nak gi office tu, bagi I small matter lah... Semoga Allah lancarkan segalanya..... Semoga ada rezeki lah beli mana2 rumah kat atas ni atau yang lebih cantik maybe... InsyaAllah.... Kalau ada rezeki, tak kemana....
Silap2 I buat rumah kat tanah Mama je yang kat Bkt Katil tu.. Tapi... Itu the very last choice punye plan sbb I memang tanak duduk area sana... Panasssss...... :P
Issshhh... Tak sabar sangat ni.... Pasni, mesti I sibuk carik interior design pulak.. Mcm ni tak dapat shopping selalu pun I sanggup... Tak dapat Ipad2 pun I rela.... Janji I dah ade rumah sendiri dalam tahun ni jugak...
Excitednyaaaaaaaaa.... Thanx Bi sebab luluskan bajet rumah2 ni... Hopefully adelah rezeki kite beli rumah tahun ni jugak... Aminnnn... Love u much soooo much Bi!!! Muaccchhsss!!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

8 ulasan:

Lelord berkata...

pheeweeet biau gambau berkata2 kan

Aida berkata...

babe, pic rumah yg no2 tu ngancam lah .. suka tengok .. tak nak survey yg kat area bkt katil .. banyak gak yg baru naik .. mmg best tengok .. hehehe ..

mesti qila main swing dan pegang kuat giler kan .. takut jatuh .. tp ariq bahaya tu .. tengah swing tinggi skit skali nampak org nak amik gambar terus dia klua tangan nak buat peace .. hehehe

liza berkata...

cantik2 rumah..harga pun ok..yg double story semi D tu lagi murah dari rumah kitaorg...huhuhu...kat senawang ni dah mahal rumahnya

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

cantek semua cantek!!!

-oP_ida- berkata...

fuhhh kaler umah dh terang benderang saheh dah rege pn terangkat toin-toin..hahahahahha

makIn demOklaa bebudak bedua nie..coMeLLLL

IbuHannaSyahmi berkata...

jeles tau..rumah kat melaka byk yg lawa2 & murah2 kan..even semiD pun x ler mahal sgt..kat area Pjaya & sekitarnya, hmmm nk pengsan tgk rege!

Tanpa Nama berkata...

salam boleh tau brp harga rumah semi d 2 tgkt kat bertam setia u beli tu....ada lg ke unit tu sy pun minat la

Marsha~ berkata...

sy tak beli pun rumah semi D kat bertam setia tu... sy beli rumah kat lorong pandan.... rasanya semua rumah kat bertam setia tu dah sold out sbb entry ni dah lama gila....