Isnin, April 11, 2011

Saya bangga ada anak bernama A'QILA!!

Masih gambar2 di hari sabtu yang lepas.... Kami keluar rumah jam 10 pagi, balik rumah jam 6 petang... Jalan sakan ko... :P

Nasib takle panas sangat dan takle hujan... Jalan2 tengok rumah Uols... Pergghhh.. Meleleh je air liur tengok rumah RM500k tu.... :P
Si kakak yang jeles, Mummy amik gambar adik je tadi... So dia pun nak jugak diambil gambar.... I kena gak carik satu sunglass utk Ariq lah kan??? Huhuhu....
Suka tengok gambar ni... Bukan senang minah ni nak posing taw.... Ni mood tengah baik le ni...

Sekarang mulut dia sangat kak nam! Becok bercakap non stop... Tapi bila orang yang dia tak kenal tanye, dia diam seribu bahasa pulak... Huh....

Belajar reading dan rajin writing tu memang dah cun.. Semua amat memberangsangkan.. Cuma satu je yang I risau pasal dia ni... Bab memukul adik dia.. Dia suka sangat pukul kepala Ariq dengan something.. Geram sangat aku dengan perangai dia yang satu ni... Dah macam2 cara guna.. Keras, lembut, hukuman semua dah buat tetapi tetap macam tu...

Dan kisah dia yang kuat sangat minum susu.... Malam tadi I geram sangat dia mintak susu berkali-kali sampai I panggil dia GEMOK! Walaupun dah boleh tahan makan sekarang, dia tetaaappp kuat menyusu..

Memang dah gemok dah... Jalan pun mencungap!

Mummy bukan ape Qila wey... Mummy tanak Qila gemok sampai besar... Memang sekarang ni comel bila gemok mcm ni, tapi dah besar nanti..... Merana nak oiiiiiiiii.....
Ohye, walaupun begitu... Mummy tetap sayang kat Qila...... Huhuhu... Sekarang ni pantang ade can berjalan dalam panas, mesti nak mintak payung dia ni... Dia mmg obsess noookkk dengan Mickey Mouse... Obsess yang maximum punye lah...
Kedek2 jalan sebab Mummy lupe nak pakaikan belt.. Suar jeans ni adelah jeans 3 quarter utk budak 5 tahun tapi getah untuk ketatkan pinggang tu dah termasuk sebelah.. So longgar gila.. Asyikkkk terlondek pungkok dia.. Hahahahaha...
Mulut dia bising cakap angin kuat.. "Payung A'qila nak terbang ni Mummy......" Hahahahaha.. Sian anak aku...
Terpaksa Mummy pegangkan telinga Mickey Mouse tu tanak aksi payung tu terbang... Baru dia boleh nak jalan... Hehehehehehehe....
Last-last nenek bukakkan seluar jeans dia.... Lagilah hyper lari sana sini sebab dah ringan kaaaaaaaaaannn.. Ohye, Qila kalau berjalan mmg pakai diapers.. Tak kuasa I nak bagi kencing kat public toilet... :p Lagipun manalah tau tengah2 jammed tu dia nak kencing kaaann.. Dia ni kuat minum, kuat jugak kencing Uols... :P

Masa berhenti makan kat Pantai Klebang, Qila tetap tak pakai seluar.. Pakai diaper je.. Sampai ade satu uncle tu tegur dia, mana panties??? Hehehehe...

Dia geram tengok Qila tak berhenti bercakap sejak datang sampaile kami balik... :P Bila dia tanye sape nama, Qila buat dekkkkk je.. Hahahaha.. Say no to strangers uols!!!

Tak sabar nak tunggu Bi balik.... Baju raya dah tempah.... Rumah banyak pilihan nak dipilih... Dan yang paling penting, dah rinduuuuuuuuu sangat dah ni.... Bi sampai Panama, Columbia 20 April kot... Tak puas cakap pakai satelit phone sebab lembab gila suara nak sampai.... Pagi tadi tengok peta dunia, jauhnyeeeeeeeeeeee nak sampai States... Kalau I leee... Tak sanggup Uolsssssssssss..... 7 jam tak tengok daratan pun rasa nak pitam.. Huhuhu...

Tabik springlah kat suami I dan seafarers yang sailing jauh2 tu.... Tabik hormat sambil angkat topi gaya Hishamudin Rais gitu..

Tetiba...

11 ulasan:

K.zoe berkata...

cian Qila kene pakai diapers lagi. hehehe. dah len sket muke Qila bile dah besar,.. hehe..

xpe kak Qila berselera makan skang ni, nnti dah sekolah, okayh la tu.. :)

LiAnA berkata...

ko dh start rambang mata pilih umah yer kekeke.. harga masih ok lgi tu.. ko jgn harap kat kl/selangor dpt harga camtu.. teres jer dh 1/2 juta..fengsann..

mummy_adam berkata...

cantik nyer payung dia..

sama lah, masalah sungguh nak bwk anak nie ke public toilet tp dia xnak membuang kat diaper plak..huhu

maya amir berkata...

ohhw payung itu sgt terbaekkk..sgt sesuai dgn qila.. heheh.. kalau terselungkup kat kepala qila, mesti org ingat qila mcm minnie mouse..comel:))

p/s : i lagik tabik spring kat wife2 seafarers ni.. berkorban utk ditinggalkan.. salute to you:)

l.a.g.h.o berkata...

Qila tomey sgt. .Cam donald duck plak pkai diaper je ek. .Hihi. .Cuteee

Tanpa Nama berkata...

Hi Marsha,

Nak tanya sikit je ni. Untuk anak2 you,
You ada ambil apa2 pelan insurance tak?
Insurance apa ek and pelan mcm mana?
Untuk you pulak you pakai insurance apa?
Then untuk suami2 yang belayar kapal ni,
Betul ke tak boleh beli insurance? Kalau
Ada insurance apa ek, sebab semua tak terima
Sebab katanya kerja kapal ni berisiko.
Share le sikit sebab I tengah dlm proses
Nak beli insurance anak2 ni.apa yg terbaikk?

Terima kasih Marsha

'suamiku seorang pelaut'

Marsha berkata...

Tanpa nama kenapa tak tinggal nama?

i. saya dan anak2 ambil insuran prudential-bsn.. amik insuran ni sebab agentnya kawan baik sy.. bagi bisnes lor.. Ihiks..

ii. suami sy jugak amik insurans prudential, juga dgn kwn baik dia.. insurans dia RM300, mahal sket sbb keje dia mcm tu.. siapa kata takleh amik, boleh je tapi monthly mahal sket dan kena buat proper medical check up..

iii. company dia misc, juga ada insuran iaitu ING.. cover satu family tapi takdelah banyak sgt.. beranak tak cover.. tapi boleh swipe card ING tu kat mana2 klinik.. masuk hospital pun tak perlu deposit. tapi tak banyakle boleh pakai setahun tapi oklah dari takde kan.. sy kalau warded mmg pakai ING je sbb sayang nak usik prudential tu sbb kalau tak guna, ada benefit lain kita dpt kemudian hari.. cuma claim masuk ward je sy claim kat prudential sbb INg takde claim tu..

Haaaaaaaaaa... faham tak?? kalau tak faham, meh amik insuran dgn kwn saya meh, service dia mmg tip top.. dia ade agensi sendiri dah.. :) dia kat KL.. u kat mana?

Tanpa Nama berkata...

Ohh mcm tu. I duduk KL jugak. You bagi le number
Kawan you tu. Boleh le I contact2 dia.
Wah... Dalam banyak2 insurance ni baru I dengar yang
Pelaut boleh ambil Insurance jugak. Banyak
Yang menolak.. ,hampeh diaorg ni. Harap MISC punya insurance je le.

Thanks marsha atas nasihat. I pun nak ambil
Prudential jugak prumy child kot untuk anak2.
Btw, marsha punya tu you ambil yang montly
Rm150 ke tak silap I prulink one ke?

Marsha berkata...

yes.. sy punye RM150 monthly.. anak2 rm100 monthly..

nama agent sy tu saiful rahman.. ni no dia.. 0193669202

jangan lupe mention nama saye ye.. ihiks... nanti dia akan bagi tip top services.. :)

Aida berkata...

ingat kan qila larat nak lawan angin .. ehehe .. mommy gak yg kena pegang telinga mickey ekkk .. hehehe

Tanpa Nama berkata...

Boleh, mesti mention punya. Terima kasih Marsha.