Selasa, April 19, 2011

Pecah tabung!!

Ihiks... Ahad malam tuhari aku rajin sebab excited ok nak korek tabung bebudak ni yg dah penuh tuu..

So far bebudak ni ade 4 tabung.. 3 Qila punye.. Yang color hijau tu aje Ariq punye... Qila mmg dah diajar menabung sejak umur 10 bulan lagi.. Dia mmg suka masukkan duit syiling dalam tabung2 dia tu..

So aku mmg simpan semua syiling yang aku dapat setiap hari.. Balik rumah terus bagi Qila utk masuk dalam tabung dia.. Bila penuh, upacara mengirai duit pun akan bermula... Ihiks..

Tapi kadang2 berbulan tabung tu terbiar penuh.. Sebab malas nak kira.. Kalau duit 50 sen mmg sedap kire, tapi tang duit 10 sen aduhaaaaiiii bercinta!!

Seronok tau bila Qila pun dah tau everytime aku 'pecahkan' tabung dia, dia akan cakap "Mummy nak masuk dalam bank A'qila ek??" Ihiks.. Aku akan masukkan dalam ASW dia je.. Belum lagi bukak akaun bank utk dia.. Ingat pasni nak bukak satu akaun HSBC Amanah utk dia.. :) Takpun saham Bank Rakyat, tinggi sket dividen..

Oklah satu tabung kecik tu boleh menampung syiling lebih kurang RM80.. Tapi tabung Royalmail tuu sket je sbb dia kurus..

Seronok ajak anak2 menabung ni.. Sket2 lama2 jadik bukit..

Jap lagi nak gi post office nak masukkan duit Qila dan Ariq.. :)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

12 ulasan:

norhidana berkata...

alahai mmg best kalu menabung n kire2 nih... kecik2 dh ajar msti kalu dh sekolah nnti pun diaorang sntiasa beringat nk menabung...

dana yg tua ni pun suke msk tbung duit syiling2 tuh, suke bile tabung yg kosong tu dh mkin berat heheh

Ainul Hayat berkata...

Metoi3...suke tengok tabung jadi berat. Dulu time kesik2 buh dalah botol bedak baby johnson je...siap wat tabung sendiri....

myaishahhafiz berkata...

wah byknya tabung qila...

Aida berkata...

marsha, simpan lah kat amanah saham didik .. situ pun ok gak dia punya interest ..

-oP_ida- berkata...

hehehehe....TUHLAA MENABUNG AMALAN muliaa..bila mai tengah bulan leh pecah tanbUng ....eehehhehhehhe

Lelord berkata...

good2..najlaa pun aku ajo menabung, tu pasal kadang2 aku dh standby duit nak beli sokkabor ngan apek yg slalu hon2 dpn umah asik ilang duit syiling aku..sumer masuk dlm tabung dia

mariaariffbaby.com berkata...

:)
wah..qila pandai menabung la..
good gurl ni

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

ayern pun dah byk kali masuk duit tabung dia.dia asal jumpa syiying.hehehe mmg nak didik dia.yerla kita tak tahu masa depan kita mcmana kan.atlist mereka dah belajar berdikari.:D

OneSimpleMother berkata...

bagusnya habit menabung untuk bebudak ni. kami dulu somi istri pun berebut2 isi tabung sape penuh dulu. las2 rumah kena pecah masuk pencuri. depa pi curik tabung tu. tabung botol susu yg besar gabak tu. dah lebih 500 ada kot. sedih... terus fobia tak mo menabung lagi dah. hehehe

Tanpa Nama berkata...

Marsha,

Kata nak upload gambar luka ariq? Tak ada pun.

Marsha~ berkata...

nak tengok ke? sy balik keje smlm, badan dia dah penuh kapur so tak nampak pon kalau amik.. pastu skrg sume luka2 dia dah kering but still masih tertepek kapur.. amik pun no poin sbb tak nampak.. takkan nak basuh pulak sbb sy balik dia dh siap2 mandi... kalau nak tgk gak, ok as ur wish..

Tanpa Nama berkata...

Tak apalah Marsha, kesian Ariq.