Isnin, April 18, 2011

Luahan hati Ibu tunggal 6 bulan..


Kisah eczema Ariq baru je lega... Kesan2 ruam teruk baru je clear minggu lepas.... Dah cantik dah kulit dia yang handsome tu....

Tetaaappiii.... Sabtu lepas kami pulang ke kampung lepas shopping lite-lite kat Pahlawan Mall, di sana lah segala-galanya bermula......

:(

Ariq kena gigit nyamuk dan semut lah uols........  Sentap betul hati mak.. Jaga bukan main jaga tapi tetaaaaaaappp kena...

Bukan satu dua je, tapi sampai hancur kaki dan tangan dia... Memang tak nampak pun nyamuk hinggap, semut singgah tapi entahle...

Mamat ni pulak jenis tak tahan gatal... Habis digarunye sampai melecet2... Bila ditegah, dia bukan tahu apa....

Kemuncaknye adelah malam tadi... Dia langsung takleh tidur sebab gatal dan asyikkkkkkkkk tergaru sampai habis hancur melecet betis dia.... :(

Lepas tu pulak, ade bekas gigitan semut tu nak mcm kembung then berair.. Aduhaaaaaaaaaiii.... Sedih betul aku tengok keadaan dia pagi tadi... Kesian sangat... Memang malam tadi aku (dah malas gila nak guna I I ni dah) dan Ariq memang tak tidur... Bagi makan ubat gatal, then pujuk dia main air kat sinki untuk tenangkan dia.... Then dia pun tertidur.... Kesian sangat uols..

Memang betul kata mak aku dulu... Nak membesarkan anak2 ni bukan kerja mudah... Walaupun kisahnye hanya just pasal semut, tapi effectnya sangat dalam... Hanya yang menjadi ibu sahaja akan faham ape rasa aku masa ni....

Sedangkan sekali tergigit nyamuk, kesannye berminggu-minggu inikan pula luka dan sensitif akibat gigitan semut halus..

Aku tensyen sangat ni...

Kalau korang kata aku hanya perbesarkan hal kecil remeh, takpe.. Nanti malam kang aku upload gambar luka Ariq tu ye....

Anak2 aku punye kuku memang keras dan tajam.. Korang lupe ke Qila pernah cakar kereta Busu Boy dia sampai bercalar??

So, sendiri baru ingatle macam mana calarnye peha Ariq kesan garu dia tu... Heerrrmmm..

Oklah... Nak sambung wat kije...

Ohye, any petua uols untuk hilangkan gatal dan cepatkan sembuh luka2 tu???

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

7 ulasan:

hani berkata...

eloknya masa baru baru kena sapu kapur sireh pada tpt kena gigit. kalau dah luka n calar saya rasa tak boleh dah....


kapur bagus utk hilangkan gatal n tak berparut....

Marsha~ berkata...

kapur?? thanx nanti sy cuba

UyuNs NuRuls berkata...

sian nye ariq...saba eh kak

m@y berkata...

Ada bidan kampung petua mandikan anak dgn santan campur ngan garam sket..bg tawar kulit katanya sbb kulit Hana pun sensitif gak.Kena gigit nyamuk/semut sket dh berbekas jd parut hitam2. X cantik la kulit anak dara ku ini..

Tanpa Nama berkata...

Marsha,

Kesiannya. Anak I muda sebulan dari Ariq.
I dapat bayangkan susahnya hati you Marsha.
Nak kerja pun tak tenteram, telefon tanyakan
Pasal dia kat emak tah berapa kali dah, betul tak?
Anyway wa respect lu banyak2, hidup sorang2
dgn anak2 dan suami beribu batu. Tabah dan
Kuat. Tak semua women boleh buat mcm tu.

Petua yang bagus sekali, lepas mandi tu
Sapukan bio oil tu. Insya allah parut hilang.
Bebehku

Ummi berkata...

zikry pon jenis kulit snsitip..pantang berpeluh sikit..mula la naik merah-merah..nak menggaru..sampai luka-luka..harap2 dah besar sikit nanti ok..macam kakak dia dulu..
sabar eh..

Marsha~ berkata...

thanx korang... segala petua ni pasti sy amalkan.. smlm dah try sapu kapur mmg menggelitik ar dia menangis sebab pedih kot... tapi pujuk dan bagi mainan terus dia ok.. alhamdulillah luka dah kering..

mak kata tu bukan kena gigit semut sbb bila tghari dia naik mcm kena sembur pontianak @ semut bota aik tatau mcm mana nak eja.. naik mcm merah2, timbul2 gitu.. tapak tangan dan jari pun naik bijik2 mcm air tp lama2 mengeras.. pelik betul le takkan kena gigit semut sampai mcm tu sekali kan..

tp alhamdulillah malam td dia lena tidur..