Selasa, April 26, 2011

Anak kesayangan saya dah masuk school!!~

Alhamdulillah......... A'qila dah selamat aku registeredkan di Q-Dees, Jalan Bachang.. Dekat dgn rumah parents Bi.... Atas permintaan atuk dan Daddy dia sendiri.....

Semalam, aku cuti.. Dan Qila pun memang dah ok sket dari demam, terus aku bawak dia ke school lepas routine check up di klinik... Adeke patot nurse suruh anak aku diet nasik sebab graf berat dia nak almost merah iaitu hampir obes.. Mangkok... Tapi takot gak sebab dia kata, kalau masuk kategori obesity, nanti kena check sebulan sekali... Adussshhhh...... So Qila, dengar tu ye nak....

So dalam pukul 10am gitu, kami dah sampai school Qila... Q-Dees ni dah lama so agak sarat sikit lah dengan barangan dan perhiasan lama... Tak macam Q-Dees di Cheng, masih baru dan nampak kosong.. Yang penting persekitaran kat sini lebih redup sebab awning di sekeliling school tak macam Q-Dees Cheng.. Panas sebab takde awning... Dan pool dia jauh lebih besar... Tu yang Qila suka tu....
Ni class untuk 3 tahun.. Dekat dengan toilet... Lucky ade satu toilet bowl kecik utk kids so sesuaile dgn pungkok Qila kan... Dalam class ni ade 14 budak termasuk Qila.. Semua 3 tahun... Tapi anak aku paling debob dan besar.. Huhuhu... DIorg buat semua aktiviti dalam ni termasuk makan dan minum.. Ada computer dan TV..
Q-Dees ni 3 tingkat ko... Harus dia buat jaring2 kat tangga mcm ni so lega hati aku.. Aku kan gayat tangga uols... Atas semua classroom untuk 5 dan 6 tahun so lega lah sbb Qila takkan gunakan tangga pun..
Pintu masuk.. Memang sempit sbb kiri kanan tu classroom tapi ruang tangga tu besarle.. Tu headmaster Qila... Mrs Molly.. Peramah dan banyak cakap.. Dia impress Qila dah boleh menulis few alphabets.. Masa aku sibuk isi borang, Qila pun sibuk menulis... Aku pun tak sangka Qila dah boleh menulis banyak huruf jugak.. Tak sangka pulak aku Qila dah boleh menulis 'A' dengan betul & cantik.. Selalunye dia tahu O, F, E je... Masa kat rumah bila disuruh dia kata dia tak pandai tapi depan Mrs Molly bukan main eksyen tunjuk skills ek.. Aku ingat dia just tahu ikut garis-garis halus je.. Sebab kalau takde garis halus, dia tanak tulis sbb dia kata dia tak pandai.. Rupa2nye dia tahu tapi saje tanak buat kan... Owww... Mummy sooooo proud of u sayang... Sangat bangga... Ada satu chinese yg sama register dgn aku semalam pun terkejut sbb Qila bukan saje kenal huruf tapi boleh menulis.. Dia kagum.. Kembang hati Mummy tawww.. Huhuhu.. Dia pun sangat terkejut sebab Qila belum pun 3 tahun tapi badan debab dan besar semacam... Jutek lor.. Anak mak ok ok jers.. Takle gemok mana ponnnn...
Ini swimming pool... Kelas adelah every Tuesday... Tapi mak risau, mcm mana diorg train bebudak ni ek... Qila tu manja... Kena ade org pegang sebab dia tu perasan diva sket.. Mana reti kalau takde orang entertain dia... Hopefully semua ok lah.. Risau sangat ni... Pasni kena siap2 bawak pelampung dan swin suit lah...
Sangat impress bila Mummy ajak Qila masuk class, terus dia amik kerusi then duduk... Masa ni baru lepas makan diorg tgh praktis menulis huruf H.. Qila ape lagi.. Setakat tulis ikut garis2 halus tu memang makanan dia lah kan.. Akekeke.. Laju je dia habis buat... Alololooooo.... So aku pun keluar le amik angin kan... Tinggalkan aje dia kat class dia...
Sayu plak tengok anak Mummy ni.... Bi... Anak kite dah besar dah sayang... Dah masuk school... Aduuusshhhh... Sayunyeeeeeeeee hati.....
Ni class Qila... Ok tak sejuk dan tak panas.... Semua chinese dan ade sorang anak schoolmate aku chindian.. Qila seorang je malay... Pelik gak.. Nasib baik teacher malay so takde lah Qila kekok kan... Tengok Qila duduk situ kerassss je aku rasa aku lak yang nak nangis.. Akekekeke.. Apelah dia rasa ek.. Takut ke.. Malu ke... Dia tegak je pandang computer.. Tapi Teacher suruh tukar duduk tempat lain sebab mcm tersorok plak..
Qila masuk pun tak lama lebih kurang sejam sebab diorg balik dalam pukul 12 tengahari..... Oklah kan 3 jam, setengah jam untuk main.. Class starts at 9am tapi boleh datang awal 8.30am untuk main slides dan ape je yg ada kat school tu...

Overall Qila sangat teruja & happy..... Kalaulah Daddy ada, tentu dia bangga dan terharu tengok anak sulung dia yang semangat sungguh kat school ni.... Hermmm....
Ni books yg termasuk dalam pakej.. Oklah kan.. At first aku ingat yuran adelah beribu tapi sebenarnye tak.. Oklah... Worth it... Demi anak2 tercinta walaupun Mama nak tercekik tengok resit sekolah Qila... Nak buat macam mana Ma... Kami inginkan yang terbaik untuk Qila.. Buat ape susah2 Daddy gi keje jauh2 tu?? Untuk semua inilah... Tak kisahlah mahal sikit janji anak2 dapat yang terbaik.. Bukan aku cakap Tadika KEMAS tak okay ekkk.. Helloooo.. Qila dah join masuk Tadika KEMAS sejak umur dia setahun lebih lagi.. Mama yang rajin bawak dia hari2 gi school masa dia baby lagi... Umah Mama depan Tadika KEMAS je okay.. Sejak baby lagi Qila dah merasa semua tu... Tu sebab anak aku minat schooling sejak dia baby lagi.... Jangan kata aku ngutuk pulak ek.. Sepupu aku cikgu Tadika Kemas, Mak aku dulu pun keje KEMAS.. Haaaa.. Aku bukan perasan class masukkan anak aku ke Q-Dees ni.. Ni semua Daddy yang suruh sebab nak suruh anak dia belajar Mandarin.. Gitu.... :P

Monthly fees adelah RM220 untuk half day program.. Jauh lebih murah dr Montessori.. Tapi setiap 4 bulan mmg kena bayar yuran double sebab ade charge ape ntah aku lupe.. Hehehehe.. Material sekolah diorg kot.. On Disember adelah cuti sekolah... Ihiks...

Terima kasih Daddy, sebab semua ini..... :)
Ni uniform Qila.. Dulu tengok Ca, anak Kak Miera pakai baju ni.. Masa tu aku belum kahwin lagi.. Excited satu hari nanti nak anak aku masuk Q-Dees jugak sebab nak anak2 aku bijak macam Ca... Alhamdulillah, impian tertunai.. Kebetulan anak sulung aku pun perempuan dan debob macam Ca dulu.. Akekekeke... Kan Kak Miera kan??? Dulu Ca debab kan?? :)
Ni pulak Gym Suit... Pakai masa bila aku tak sure.. Teacher kata ikut suka...
Qila pakai saiz M.. Hehehehehe... Terharu rasa nak nangis tengok anak pakai baju sekolah... Huhuhuhu...
Dia demam sikit masa ni so bad moo marah Mummy amik gambau dia... Hehehehe...
Dia sorg kot yang pakai baju saiz M.. Yang lain sume S dan XS.. Akekekekeke...
Ni bag school Qila tapi dah jatuh ke tangan Ariq sebab Qila tak suka... Demand ko nak... RM15 ni nak oiiii........ Dia menyampah kat cartoon bulat tu.. Akekekek..

So, petang semalam jugak gi beli school bag demi anak tercinta...... :)

Mummy sangat excited... Kalau boleh nak beli full set stationery dan shoes baru tapiiiiiii... Wey, anak kau baru 3 tahun daaa... Dahle masuk tengah tahun... Akekekekeke...

A'qila Izzara... Belajar rajin2 ye sayang... Jadi anak yg bijak & solehah... Mummy dan Daddy sentiasa mendoakan yang terbaik untuk sayang... Mummy Daddy sayangggg sangat kat A'qila.... Belajar rajin2 ye sayang... Jadi golongan cerdik pandai bila besar nanti.... Semoga Qila happy dengan school Qila sekarang ye nak... Muacchhhss!!~

10 ulasan:

LIP (^_^) berkata...

Menarik la sekolah ni.tp mcm xde je kat my area.kena surf tentg sekolah ni..

Marsha berkata...

qdees banyak cawangan babe... melambak2 kot... kat melaka maybe tak byk tapi adelah jugak kan..

-oP_ida- berkata...

TUDIAA anak dara akak dah g sekOlah...betambah bijaklaa dia...

QILA comeilaa pakai uniform sek.tuh..xnampak mcm umoq tIga taun pun..hihihihi

K.zoe berkata...

hehe. bestnye Qila dh masuk Qdees, xpe si Qila ni semangat belajar. mesti kejap je dh pandai bace.. :)

hopefully QIla cepat2 sembuh :)

Tanpa Nama berkata...

Bestnya Qila dah masuk school..study rajin2 yekk qila..buleh yek masuk tgh2 tahun..xde lak diorg x bagi yek..ana pun teringin nk auni blaja mandarin..mcm best jek kann.. -anasaliza-

Tanpa Nama berkata...

So Marsha, berapa kena bayar masa pendaftaran mula2 tu eh?

Alia

Marsha~ berkata...

Alia.. Registration ikut umur.. Utk kids 3 tahun just rm878 je termasuk registration fee,books, uniforms, insurans, school kit, bag, schoool fee, materials, swim class, ngn facility fees.. Every 4 months kena byr extra 285 utk school material.. Monthly 220 utk halfday program.. :)

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

kite nak hantar ayern tahun depan school.risau juga hati nih.ayern dah la jenis manja dan duduk dgn NANA ya itu akak i.erk...nak cari area putrajaya.harus cuti seminggu awal tahun depan.hihu
*alim kids tuh ok tak?baru nak registerkan ayern sebagai persediaan utk di g school tahun depan

Aida berkata...

dah pun skolah ye .. moga Qila belajar rajin² ye syg ..

laila berkata...

yep Qila mmg bijak!
sy pun perasan sbb dia sgt rajin and suka books
jarang bdk2 3 yrs nak rajin mcm tu kan
all the best Qila!
blaja rajin2 tau
bg dpt nombor 1!