Isnin, Februari 21, 2011

Zoo Negara yang soooo - soooooooooo

Kan pepagi buta on Monday tu I dah bising2 kat fb pasal Ariq disyaki kena campak sebab badan dia penuh naik ruam merah2... Dia kan demam dua tiga hari sebelum tu.. Mahu I tak risau... Risau sangat tapi dalam risau2 tu kami teruskan gak program untuk bawak bebudak ni ke Zoo Negara sebab dah janji dengan Qila nak tengok lion dengan bear... Janji harus ditepati uols kalau tak anak2 tak respect kite.. Tapi memangle haih panas betul KL aritu..... Sian Ariq, makin naik merah2 badan dan muka dia..... Tapi bila sejuk, kurang le pulak...

So kami gerak dari Subang lebih kurang pkl 10 pagi.... Qila tanak duduk kat dalam carseat.. Geram betul Mummy dengan dia yang lately sangat ngada2... Tengok tu, kelmarin masa wedding Ariq dah cakar muka Qila... Habis bertanda muka dia kat bawah mata belah kanan tu... Sian anak Mummy... Tulah, buli adik lagi....

Otw ke Zoo, Daddy sempat singgah kat Jalan Raja Laut beli minatang ni.. Murah gilos dia kata.... Buat semak kereta je taw padehal kat umah dah ade 2 3 helikopter tapi main nye tidaaakkk... :P Tapi nasib baik pas kuar dr Zoo, Daddy ngam2 dapat masukkan kotak heli ni kat belakang.. Besar gak bonet keta ek boleh nak sumbat 2 strollers, bakul susu, luggages baju dan kotak heli yang gedabak ni.. Pandai Daddy susun barang... :P Mummy memang tak suka berhimpit dalam kereta.. Rimas!

Sampai Zoo tepat jam 12 tghari.. Terus serbu carik makan dulu..... Nasib baik ada kipas kuat kat sini so boleh makan dengan tenang..... Mummy sempat beli portable fans sorang satu untuk anak2 Mummy dan Qila telah pow Daddy belon giraffe yg panjang tu padehal kat rumah ade je minatang tu.. Buat susah nak bawak je.. Haih.... Last2 adik dia yg jadik tukang bawak....

Tu.. Gigih Ariq tolong pegang giraffe kakak dia.. Masa ni dalam tramp.. Nasib baik uncle bawak tramp tu sporting tunggu kami dok hangkut dan lipat strollers utk naik tramp... I mmg tak bawak handbag.. Sehelai sepinggang sebab nak ringkas & senang.. Panas2 buta ni takde maknanye nak bergaya... I tak faham nape ade org gi zoo boleh pakai heels atau wedges tinggi2 pastu sibuk dukung anak dgn handbag bagai... Adooooiii.. I tengok I yang meroyan rimas ok... Dahle panas! Hahahahaha...

Minatang pertama yang kami tengok lepas turun dr tramp adelah Lion Africa ni... Besaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarrr!! Kagum Qila dan Ariq tengok.... Sorang2 siap buat bunyik auuummmmmmm!!!! Kepala dia lebih besar dari engine kereta Daddy!

Tengah leka tengok Lion....... Ariq tetap setia pegang giraffe kakak dia.. Hehehehehe...

Suka hati dia.. Kadang2 dia lemau gak sebab Ariq memang tak tahan panas.. Lagipun I jarang bawak dia keluar tgh2 panas ni..... Selalu asyik gi shopping mall je... Lagipun Ariq memang putera lilin sket... Kejap2 I kipaskan dia atau renjis muka dia dengan air.. Bagi dia sejuk sket.. Silap I tak bawakkan sleeveless utk Ariq pakai...

Qila gak takde hal punye.... Kejap diri, kejap duduk... Memang berbaloi bawak dia gi zoo masa dia dah petah bercakap ni kan....

Daddy sibuk dengan camera bagak dia tu....... Mummy sibuk dengan BB... Sampai panas BB Mummy asyik amik gambau dan upload kat fb... :P

Qila pow Daddy lagi...... Terkejut I bila tengok dia pegang bukan main besar lolipop.. Bukannye makan sgt pun... Last2 buang je sebab takde sape larat nak habiskan... Haih.....

Masa ni tengah tengok show... Suka sangat Qila tengok sea lion yang dia panggil dolphin.. Heuheuheuheu... Mummy tak banyak amik gambar pun.. Tunggu jelah gambar dari camera Daddy ye...

Masa show Ariq dah tertido... Terpaksa bukak sket baju dia sbb badan dia dah lencun peluh.... Dah berkipas bagai tetaaaaaaaaaap peluh! Merah2 tu tetap naik tebal... Risau sangat... Tapi nasib baik itu sebenarnye bukan campak.. Just hot rashes je sebab Ariq memang tak tahan panas...

Half way dia bangun terkulat2 join tengok sea lion main ball..... Show kejap je dalam stgh jam.. Pastu kami pun shoot Bangi untuk jumpa best fren Mummy kat sana....

Ingat nak balik Melaka malam ni gak tapi haraaaaaaaaaaaaammmm... Heuheuheuheuheu..

6 ulasan:

. i n n z c h u b b y . berkata...

kak marsha, nape dgn pipi kanan qila? kena cakar ke?

dah lama x gi zoo ni... hehe!

aishah berkata...

qila nak lolipop cikit bleh tak?
he he he

Aliza berkata...

best kan bawak bebudak bila dah reti nengok? aina pun dulu siap segala bunyi binatang dia buat. kata ana (maid), aina cuma tak reti ikut bunyi ikan ajer... LOL

:: noremy bte rahmat :: berkata...

folo & BW..

mehla jenguk belog ai..

nice to know u,sis marsha..(^_^)

Aida berkata...

hmmm .. baru ingat nak jln² zoo melaka minggu ni .. bawak the kiddos .. best tak ?

Marsha berkata...

Aida... rasanya zoo melaka lagik best dr zoo kl.. hehehe