Selasa, Februari 08, 2011

Ke Gentinglah kami... (part 1)

Lama betul I peram entry Genting ni.... Actually banyak gambar sebenarnye yg diambil tapi dari SE lain, dari BB lain dan dari D90 pun lain... Pening nyah nak compile semuanya tu.... I upload dan cerita ape yg ada depan mata je dulu ye... Dari D90 Daddy, esok lusa baru I upload.. Ni semua dari BB I jers... Masa ni umur BB tak sampai 24hrs so gambar masih belum dapat cari setting terbaik.. Belasah je uols... :P

Kami sampai di genting masa tu mmg dah lewat.. Dah almost 4pm dengan sesatnye lagi sebab tak jumpa2 Theme Park Hotel uols.. Sadis btol.. pakai garmin pun ntah ape2 jalan yang dia tunjuk I pun tatau..

Last2 jumpa jugak.. I turun dulu bawak Ariq then Bi cari parking dan bawak Qila... Weather sangat berangin dan sejukkkkkkkkk.. Kabus tebal masa dalam kereta memang tak nampak ape.. Sejuk tapi best sangat sebab feeling2 UK uols.. Nguehehehehe...

Memula kami stay tingkat 7, tapi Abg Nan, kawan kitaorg telah upgrade bilik kami ke tingkat 9.. lebih cantik dan besaaaaaaarrr... Tenkiu Abg Nan!~
Tak silap I ni keesokkan paginya... Sejuk sangat ok tapi Bi tu mana reti sejuk.. Dia sibuk gi bukak tingkap okay.. Geram betul.. Siap bukak kipas lagi.. Haaaihhh... Hidung I dengan anak2 semua merah dan berair sebab sejukkk sangat!..
Weols pilih untuk jalan luar daripada meredah escalator yang banyak gila tu... Jalan luar lebih cepat dan pantas untuk ke indoor park.. Outdoor memang tutup sebab weather teruk.. Dah seminggu tutup so memang tak masuk sana pun.. So indoor park gila babun punye ramai orang.. Lucky jugak I bawak rain cover untuk Qila.. So takle dia sejuk sangat sebab angin punye kuat sampai susah nak tolak stroller... Serius... Tak pernah I rasa sejuk mcm ni kat Genting ni...
Stroller Ariq pun terpaksa tutup habis untuk elak angin.... Memang sape tak tahan boleh keluar hingus sume taw... Tapi bessssttt.. I suka... Teringat masa bercuti kat UK dulu.. Masa tu Qila baru 8 bulan....
Bawak bag camera adelah wajib.. Bukan bag susu ye.. Susu2 campak je kat shopping basket stroller masing2..
I tengah tunggu Bi setting camera untuk amik gambar I... Qila pulak jadik ju-on.. Heuehuehuehuheu...
Sampai2 je Indoor, terus cekik dulu... Memula Qila nangis2 nak terus main horse tapi bila Daddy dia hulur toys dan nuggets, terus tak toleh kiri kanan dah... Sampaikan masa I amik nuggets dia, terus dia sound "Makan sket2 lah Mummy......." Terus dia letak nuggets dia jauh sket dari I okay... Kemut betul....
Sayu hati tengok dia everytime dia happy time makan... Happy sungguh dia Daddy bawak dia jalan2 sana sini... Sayu sangat.... Uols mesti cakap I ni poyo.. Cakap le ape uols nak cakap sebab bukan selalu I dapat tengok Qila happy macam ni.......
Ko tengok multitasking Daddy ni.. Depan belakang bawak stroller okay... Heuheuheuheu.. Memang kena bawak dua stroller sebab Qila memang takkan jalan sendiri.. Dia tetap nak duduk atas stroller.. Lagipun diorg ni kadang2 tido serentak.. So kena bawak dua jugak stroller...

Tapi sepanjang kat Genting ni memang kelakar uols.. Sebabnya anak2 I ni tido selang seli pulak.. Bila si adik tido, si kakak pulak bangun.. Bila si kakak bangun, si adik lak tido.. Dah susah nak naik rides sama2 satu family sebab leceh ar kan... So I gilir2 dengan Bi bawak bebudak ni naik rides.. Bila masing2 dah sama2 bangun baru ade can nak naik rides bersama... :)
Masa ni Ariq bebetul baru bangun tido... I excited sangat bila dia dah bangun, tapi sekali toleh kat Qila, dia dah terlelap le pulak... Cit! So I naik gondola ni dengan Ariq yang masih mamai.... Lama betul dia tido.. Sejukle katakan...
Mulut tu yang tak tahan.. Entah napa dia buat macam tu.. Rasanya dia tengah buat bunyik "woooo wooooo..." bila nampak rides yg bising lalu lalang kat atas kepala.. Huhuhu....
Leka sungguh! Nasib baik sebelum kuar hotel, diorg dah yak siap2 kat bilik.. So takde lah upacara nak salin2 diapers bagai kan... Hehehehehe...
On the way nak balik ke car park, hujan pulak so kami redah jugak.. Bi siap sarungkan baju ujan kat camera bag dia.. Kemain lagi sayang camera...
Eh.. Tetiba terselit gambar ni.... Ni masa memula sampai... Abang Nan banje makan kat cafe dia sebelum dia banje kami dinner kat restaurant ape ntah.. Masa ni masing2 tgh try senapang masing2... Maklumle gila camera.. Zaman I dah berlalu uols.. Dah bosan main camera.. Skrg turn diorg plak sebab I lebih suka dgn benda lain skrg ni.. Nguehehehe..
Macam2 jenis lenses ada.. Cakap je nak lense ape... Heuheuheu.. Qila dan Ariq makan buakn main selera masa kat Genting.. Sejuk2 tu memangle lapar kan?? Hehehee..
Pantang Daddy lambat suap mesti jerit2 "naaaakkkkk naaakkkk"... Tak menang tangan Daddy nak suap... Mummy macam biasa jadi mem besar pandang dan relax je.. Heuheuhheuheu
Sangat comel bila dua2 anak dah pandai jalan dan beratur sendiri masa nak naik rides.. Heheheh... Nasib baikle dua2 anak I jenis tak lari sana sini.... Bagus... Takdelah Mummy korang ni meroyan tak tentu pasal.. Ni mesti ikut perangai Mummy masa kecik2 ni... Nguehehehe...
Kami stay Genting satu malam je... Sabtu petang dah turun ke KL untuk ke rumah mak sedara Bi.. Tapi sebelum tu, shopping!!!!~

Tapi yang paling banyak shopping adelah Daddy...... Thanx Daddy banje Mummy baju...
Ni budak baru lepas kena marah...... Kejap nak duduk depan, kejap nak duduk belakang.... Geram taw.... Masa ni jammed gila KL... Sangap betul menunggu dalam kereta..
Qila batuk2 balik masa otw ke Subang tu so kena pakaikan baju sejuk gak dalam kereta sebab kat depan sejuk sangat aircond kereta Daddy kuat.. So kami2 ni semua tak tahan sejuk, terpaksa pakai baju sejuk... Daddy je kulit tebal...
Ohye.. Kat Genting sempat gak shopping sikit2.. Mummy beli wedges baruuuuu.. Untuk anak2, Poney ade sales untuk 2nd item so kebetulan Mummy memang nak cari baju purple untuk Ariq sempena warne tema wedding cousin Mummy this weekend, so memang cun lah kan... Mesti handsome gila Ariq pakai baju ni.... Ngeeee... Beli jugak blouse untuk Qila sebagai tanda adil dan saksama.. Heheheheheh...

Part 2 of Genting akan disambung esok atau lusa ye... Daaaaaaaaaaaaaa......

12 ulasan:

sygDsyg berkata...

salam kenal marsha .
kita ni silent readers awk . ni ha bru nk muncul depan2 :D
dok membaca start qila bru wujud . seronok tgok qila n aqil dpt spend time ngan daddy derang n terkenang ngan anak2 buah kita dlu pon mcm tu jugak kne tggl sbb abahnya belayar.
nway kita follow n xchange link k . tq :D

chugie berkata...

ya allah, boleh lagi posing kat luar dengan cuaca yg sejuk beku tu??

kami pun ke genting selasa dan rabu minggu lepas, tp memang x leh nak terjah luar lah.. sebab sangat2 sejuk beku!!! x tahan..

Marsha~ berkata...

Sygdsyg.. Ok nAnti sy link blog awak. Thanx eh?

CUgie, mmg sejoooook tp best!!! Hehehehe

Elyn berkata...

serius aku tak tahan sejuk genting aritu sampai 3 helai aku sarung wei!! pehtu lapar memanjang.... gemuk gak aku nnt hihih

laila berkata...

sejukkk gile kan kt sana
sy p sana last 3 weeks kot outdoor still buka just bila hujan dia tutup
penat ja bratur bila smpai turn dan2 nk ujan
hhuhuu
gerammm tgk qila n ariq

littlehumblelynn berkata...

marsha

seronok sgt tgk gambar sumer tuh,kita x pernah lg bwk anak2 naik genting..teringin jugak!!

Aliza berkata...

hurrmm rajin gi genting time cuti2 ek :-)

mesti ramai kan... tapi takper la, janji ada 'winter' kat atas sana...

seronok la tgk ariq tu, mcm budak besar ajer...ehehehe

Ummi berkata...

hahaha..bace je mesti nak gelak..nape kate qila jadi ju-on??hahaha..gelak tak sudah!!

Aida berkata...

zaman mummy dgn gadget kamera ni dah berlalu .. grrrr .. apa benda yg lain tu ??

Lady of Leisure berkata...

wah berkabus2 gitu mesti sejuk gile kan..

farmys berkata...

hai best nya dpt jln2 1 family kan..

Tanpa Nama berkata...

mana kak marsha ni dah lama tak update blog:(