Isnin, Januari 17, 2011

Petang-petang

Lastweek.......

Rasanya agak lama Qila dan Ariq tak main2 kat playground.. So petang tu lepas pulang dari kerja, I bawak le budak dua orang tu main kat sini.. Dekat kawasan rumah je.. Saje nak bagi Ariq bebas, so kitaorg gi sana jalan kaki.....

Ariq dah tunjuk taring.. Tanak orang pimpin tangan dia langsung.. Amboooiiii kau nak oi... Kalau jalan tu steady macam Daddy takpe gak kan.... Ni tak, jalan macam peguin.. Siap depangkan tangan.... :P

Kakak tetap gak nak pimpin tangan Mummy... Sangat good girl... :P

Bila dah nampak playground dari jauh, dua2 menggelupur nak naik itu dan ini.. Aduhaaaiii.. Sabar ye nak oi...... Janganla jakuns sangat.. Sila jaga air muka Mummy nieh....

Ni first time kot Ariq naik swing.. Bayangkan betapa lamanya tak datang sini... Eh, ini bukan kali pertama Ariq naik swing.. Maksudnya, tanpa duduk atas pangku I lah...... Tu pun dia boleh feeling2 menyandar lah pulak.. Terpaksa I pegang badan dia sebab dia macam bayangkan duduk kat kerusi dan pegang tali swing tu pun light2 jeghs....
Muka bukan main masam... Tatau le takot ke ape ke..... Tapi tahu lak dia nak turun untuk join kakak dia main slide..
Senyum kambing je Ariq tu... Hehehehe.. Setiap kali meluncur kat slide dia akan gelak besar.. Hehehehehe.. Sukalah tu.. Qila jangan cakap lah.. Main sendiri2 je dengan bebudak yang ada situ... Dia dah berani main slide yang tertutup tu.. Sebelum ni takut pulak...
Siap gayut2 lagi..... Kering tekak I asyik menjerit uolssss..... Takut jatuh je taw.... Kalau jatuh ni kang macam mana nak dukung bawak balik kaaannn.. Jauh tu uols.... :PDia pun dah pandai nak landing supaya tak terbabas.. Hehehehe.. I tengok Qila makin hari makin independent... Pandai bawak diri... Walaupun dia punye mengada tahap 1st class tapi takdelah sampai takleh nak bawak diri dia... Ni lah untungnya anak rapat2 ni... Tapi nak ade no 3 dalam tempoh terdekat, memang den tak dapat nak nolong eh.. :P
Haip.... Dik! Orang naik ikut tangga lah bukan ikut situ.... Bukan main nakal lagi muka dia kan...
Muka tu takut2 tapi tetap nak cuba gak panjat ikut situ.... Kang kalau kakak dia turun dan langgar dia... Mula lah jadi drama king.... Manja betul... Kena sikit pun dia punye nangis macam kena pial.... Adoyaaaiii...
Pastu naik rocker horse pulak.... Mula2 takut, pastu sengih sampai telinga... Comel je bila dia bersungguh2 cuba nak goyangkan horse tu.. Gerak sikitttttttttttttttttt je... Hahahahahaha... Maklumle barang baru.. Spring masih keras lagi...
Tergelak Ariq bila horse tu bergerak toink toink... Hehehehe.. Ni mmg first time dia naik ni..... Sebelum ni naik elephant je tu pun yang tak gerak punye...
Ewah... Lepas tangan lagi.....
This is first time Qila berani naik yang ini... Sebelum ni dia takut... Harini keberanian telah datang dalam jiwanya... Hehehehehehe....
Kedebussssshhh....

Okay.. Lagi seminit dua pukul 7pm aku ajak bebudak ni balik.. Berlakulah drama bila Qila kata

"Mummy balik.. Qila nak tinggal sini.."

Banyak lah kau punye tinggal... Meh balikkkkkkkkkkkkkk!! Dah nak maghrib!!!

Berlaku lah adegan ugut mengugut dan pujuk memujuk..

"Ade cicak tuuu... Dah magrib nanti snake keluar!!"

Memula memang ok lah dia nak jugak balik tapi dengan taburan janji palsu bahawa esok nak datang lagi..

Tapi masa dah separuh jalan tu, dia boleh toleh balik dan nampak ade lagi kids lain tengah main... Mulalah drama Quen dia tu...

"Dah maghrib lah! Balikkkk!!!" Dia menjerit dan marah kat kids tu... Kes tak puas hati lah tu kan... Tetiba terus nangis....

"Qila punyelaaahhhh jangan mainnnnnn.. Qila punyeeee..." (Dah berjurai2 kuar air mataaaa...)

Terussss mintak dukung okaaayyy!! Tanak jalan sebab dah merajuk... Kalau berat tu just 2 3 kg nak jugak aku dukung tapi dah 16kg lebih.. Sape larat uols???

Berlaku lah adegan seret menyeret pulaaaaaaaaakk.. Geram betul, dengan adiknye tanak pimpin tangan.. Dia pulak mintak dukung.. Haih, menyesal tak bawak kereta tadi..

Satu taman perumahan dengar suara Qila meraung ok.. Lantak lah kau nak... Janji sampai rumah dengan selamat... Membebel2 aku dah macam mak tiri okay.. Sebelah kanan dukung Ariq, sebelah kiri seret Qila.. Hahahahahaha.. Tak bawak main salah, dah bawak main pun salah...

Nasib baik Ayah datang on time.. Terus bawak diorg naik motor... Haihhh...

Turun je motor, Ariq dah lembik sebab separuh tidur.. Kuikuikui.. Qila pulak merengek2 mintak aku pujuk dia sebab tadi dah kena marah.... Selagi tak pujuk tu kang, sampai tahun depan merajuk!

Anak-anak......

14 ulasan:

mariaariffbaby.com berkata...

aku dapat bayangkan betapa kecohnya adengan petang tuh..

sebab ngan ecah pun aku dah jadi mak tiri..
menjerit mcm tarzan pun aku rasa normal..

hahahahahahahhahaha

dila~noor berkata...

hahaha....samela ngn si tomot,suke sgt main slide.kalau nmpk taman,tp ktrg tak pegi mulela die babai taman,kesian taman..psiko betul!

mesti haru gile nk seret qila ptg tu kan?

gee ryder berkata...

ariq comella dh pandai main slide.

amboi qila..suh mummy beli ar satu slide ltk kat umah hehe

-aNida OtHmaN- berkata...

alalalal comeilaa budak bedua nie

leh bayangkan akak panic kejap sebab qila suh doKong arriq pn nak dokong gak..ha jenuh......kiat laa pinggang mummy..hihihihihh

beestkan umur depa dekat-dekat membesaq sama-samaa

mummy_adam berkata...

lama tak menjenguk ke sini.. yeay!! Ariq dah besar :)

ourLOVEternity berkata...

hui ariq dh besar..sumpah masa tgk gmbar yg memula tue ingat si kakak dia..sgt sejibik..dh lame xmenjengguk blog nie tue yg kompius..

shu berkata...

haha..kecoh tul.
seronok tgok anak2 hepi kan?

oneyani berkata...

"Mummy balik.. Qila nak tinggal sini.."

alalaalla tergelak besar yani bace!sabor jela qila ni..

εїз Cik Fasya εїз berkata...

lama xkomen kt blog akak neh..
qila maki chubby la..ailaaa..ariq da besau..td fasya g dinner kt kedai..tetibe2 tgk baby boy..mcm muka ariq..tp dia besau ckit..senyum pn mcm ariq da..

Aliza berkata...

ahahahahhaa.. ni la penangan bila pegi playground. nasib baik playground area kitorg selang 3 - 4 rumah aje, so silalah maid yg bawak tiap2 ptg. mama aina tak sanggup beradegan bagai LOL

mmg pe'el aina mcm qila. bila dah benda tu dia main, automatik jadik brg dia. gi tesco pun habis disergah bebudak yg naik ride yg dia baru lepas naik tu... terpinga2 anak org... :-p

Elin berkata...

seronok kan bila bawak bebudak g playground and they all happy..mak and bapak sekali happy. Ariq encem la..witwit..

Aida berkata...

marsha, aku kat rumah tu selalu dah jadi mak tiri .. kadang mcm tarzan pun ada gak .. wakakaka

laila berkata...

Ariq nampak dah besar dalam gambar naik horse sorang2 tu
tp muka tetappp manja huhu

Elyn berkata...

haha aku pun pernah jd mak tiri tp seb baik anak br sorang!!