Rabu, Januari 19, 2011

Kena neb lagi......

Ini kali kedua Qila amik neb untuk batuk kali ni... 1st on saturday tuhari kat Muar...

Lung dia masih ada bunyi sedikit.. Bukan kronik sangat just nak clearkan sikit pernafasan dia... Dah dia melasak melompat 24hrs.. Mana tak semput.. Haih...
Sejak kena attack lat November, Qila dah mahu pulak nak pegang sendiri... Bila Mummy suruh tarik nafas dalam-dalam... Bersungguh-sungguh dia tarik nafas... Sangat good girl.. Pump tu pun dia nak pegang sendiri.. Tapi oldskool betul mesin neb kat klinik ni... Zaman batu punye style sebab kena picit2.. Heuheuheuheu
Pastu dia beralih kerusi... Nak duduk sendiri pulak... Takpe lah sayang... Janji Qila bukak mulut dan tarik nafas dalam-dalam... Uols tengok mulut dia bukan main luas nganga.. Nak sihat ye sayang????

Perasan tak tshirt AlimKids ni??? Sebelum ke klinik, I tunjukkan dia tshirt ni sebab baru je dapat dari Playschool dia.. Terus nak pakai okay... Terus ajak I ke school tanak gi klinik.. Hehehehehe...
Cepat sembuh ye sayang... Daddy balik sabtu ni.... Kalau sempat kita gi school dengan Daddy ye sayang?????

Mummy sayang Qila sangat-sangat... Qila adelah nyawa Mummy.... Segalanya untuk Mummy... Cepat sembuh ye sayang.... Jangan lompat-lompat macam boy.. Qila tu girl lah sayang...

Lawak sangat bila dia marah aku,

"Qila boy laaaaahhh... Adik pempuan.. Qila boy!!!"

Adoyaaaaiiii... Terbalik pulak dah....

12 ulasan:

norhidana berkata...

sian qila,
biasa lah kan kak, budak2 tgh lasak tak reti duk diam..mmg pandai dia bukak mlt luas2, dia pun dh rasa n tau ngn cara tu cpt dia blh baik, blh main2 blik...

dana yg ada asma dh tua2 nih pun kalu dh kene mmg rasa seksa, ini kan pulak qila yg kecik tu...

.ArianiAizat. berkata...

k.marsha,nak tanya ni..selalu buat nebu ni atas nasihat doktor ke atau kita boley mintak kat doc nak buat nebu?hoho

saja nak tau,sbb ayra pon selsema&batuk..sian dgr nafas diye ada bunyi hingus&kahak..

oneyani berkata...

nampak macam da besar sgt qila ni..anak sulong kan cepat je matured

tapi paling tak tahan ade cekelat kat tgn..aahha

Marsha berkata...

nani.. neb ni atas nasihat doktor.. doktor akan check dulu tgk nafas anak kite sempit tak.. bila sempit tu sbb dia mencungap..its better than amik ubat batuk dan antibiotik tu... tak semesti sebab athma je baru nak neb, boleh gak utk release sket kahak yg banyak dalam tekak dia.. yelah bebudak mana tahu keluarkan kahak.. kena neb tak semestinya dah kritikal.. ni kira athma attack masa dia batuk tp bukan athma yang kronik..

tapi kalau lung clear, batuk mcm mana teruk pun doktor tak bagi neb..

IbuHanna berkata...

Marcia, bgusnyer & sportingnyer qila..siap pgg neb lg! kalo hanna jgn harap ler..sure meronta2 mcm apa tah kat situ..nmpk shringe ubat pun dh lari keliling umah..haih! nasib ler dia penah amik neb masa dia baby2 jer dulu..

waa auntie perasan la t-shirt tu..comel2..kita pun x sabar nk blikan utk Hanna..teacher A/kids dia kata lom ada stok lg..

farmys berkata...

Ciannya Qila..
Danish pun penah kene.. tak sampai hati tgk dia tarik nafas.. mula2 ingat semput, ikut mama ada lelah, rupa2 nya paru2 masuk kuman..
Nangis2 tak nak sedut oksigen tu..
Cian kan =(

.ArianiAizat. berkata...

oooic..terima kasih di atas ulasan yang panjang :)

hope qila cepat sembuh& tak sakit sakit lagi dah pasneh..nak jejalan ngan daddy sket ag takleh sakit2 :)

maya amir berkata...

bagusnye qila pegang sndirik..kalau danial mase kecik2 melalak meraung bagai

isya berkata...

gud girl la qila ni.. semoga cepat sembuh ye qila...

Elyn berkata...

cepat sembuh ye qila!!

chugie berkata...

alahai siannye tengok qila camtu.. harap nye die cepat2 sembuh ye.

. i n n z c h u b b y . berkata...

moga qila cepat sembuh...