Khamis, Disember 30, 2010

Jambunya Ariq niiiiii...

Cukup-cukuplah cerita pasal bola wey... Kang kembang sangat bontot players Malaysia kang.. Maklumle, melayu kan mudah lupe.... Jangan terlalu mendongak ke langit.. Selalulah berpandang di bumi nyata... Poyo jeghs..

Pas baca blog awek si Khairul Fahmi, terus takde mood nak cerita pasal bola.. Wakakakakakakaka.. Frust wey frussssssssssssssttttttttttttt!!!

Hahahahaha.. Sengal!

Tapi Khairul Fahmi tu mmg macam pelakon Korea.. Sepet, tinggi dan stylo.. Tapi bila sengihhhhhh... Failed wey failllledddddddd!

Cakap pasal gigi dan bibir... Meh nak tunjuk gigi Ariq yang dah nak masuk 8 batang tuuuu..

Bukan senang okay nak amik gambar gigi dia.. :p
Yang bawah nak tumbuh lagi dua.... Lama betul gigi dia yang bawah ni nak bertambah..
Yang atas dah ade 4... Tetiap hari aku mesti akan spot check gigi dia.. Ade terselit ayam ke tak.. Bersih tak... Makin kedepan ke tak.. Maklume, isap ninit kaaaannn... Tapi alhamdulillah.. So far so gooooooodd..

Qila pun sama.. Sebelum tido kena check gigi dia takot ade terselit makanan ke ape ke.. Nanti cepat rosak pulak..
Geram betul aku kat bibir budak ni....... Munggil... Rasa nak geget dan kemam2 je... Bertuah weeyyy sape kawen dgn Ariq ni... Nguahahahahaha...
Apsal pink ni Ariq???? Bibir kakak pun tak pink macam ni taw... Jambulah Ariq niiii..
Dia ni kalau tido, muka handsome sangat.. Kakak dia kalau tido, muka bijak aje.....

Tapi kalau dua2 baru pas kena marah, masing2 tido mesti akan buat muka kesian.. Nak2 kalau tido ternganga macam takde mak bapak je kaaaaaaaaaaaannnn.....

Hehehehehehe..

Yay yay esok cuti!!!! Shopping timeeeeeeeeeeeeeeeee.....!~

Rabu, Disember 29, 2010

Hutang Lipur Gunung Ledang yang sooooooo-soooooooo

Seawal 5.30 pagi dah terkulat2 bangun siapkan segala ape mak nenek bagai tu kan.. Nak berkelah kaaaaaaaaannnn..... Excited jangan cakaplah...

Mama masak banyak sangat macamle nak berkampung kat sana 4 5 hari.....

Anak2 aku yang paling ketama sekali bangun adelah A'qila... :) Excited nak mandi kolam besar.... Ihiks..
Siap nak pakai jugak itu headband dan sibuk nak bawak sekali hadiah Christmas dia tu... Dah siap2 pakai swim wear dari rumah lagi... Diapers je tak tukar ke CD.. Aku mmg pakaikan anak2 aku CD kalau swimming.. Takle mengembung nanti....
Dalam kereta masa on the way ke Sagil, asyik membodek Busu Boy.. Sikit2 cium Busu Boy.. Sikit2 nak peluk Busu Boy... Cakap tak henti2... Yelah... Happyle tu kira macam Busu Boy bawak dia gi berjalan kan.....

Sekarang ni dah tanak duduk diam2 tau... Mesti nak diri macam tu...
Dah bosan sikit dia duduk ngadap belakang... Dah start menguap.... Perjalanan takde lah lama sangat.. Satu jam lebih jugakle kot dari rumah.. Kami lalu hiway.... Cepat sikit..

Qila moncong majuk bila aku tunjuk dia ngambar dia tengah menguap ni.. Tahu pulak buruk kan?? Hehehehehe....
Hehehehehehe... Muka bengang.. Mak aku ni tak habis2 dengan handphone dia... Sah2 Mummy kau ni blogger tetap dan berpencen Qila weeeyyyyyyyyyy....
Ngeeee.. Aku bergaya dengan hadiah Christmas dari Jace.. Tikus ni Ariq punye, Charmaine yang bagi.... Tapi Qila buat macam hadiah dia je.. Siap namakan Mickey lagi...
Dah sampai... Puas gak nak carik port yang bersih, strategik dan bebas dari lalat & langau.... Last2 jumpa port ni.. Best sebab takde orang akan lalu tempat kau lepak ni... Siap dah ade penyidai baju dan dekat sangat dengan gigi air.... Qila telah paw nenek pelampung itu.. RM9.00.. Tapi terlalu besar untuk dia... Terpaksa tukar pelampung dengan Kak Shameera...
Ariq makan nugget kot.... Swim wear ni dah sendat sikit utk Ariq... Tapi still muat.... Tetap handsome di mata Mummy... Dia memula mcm pelik kenapa tempat ni banyak air tapi tak macam beach ek??
Dua langkah kedepan terus boleh terjun ke dalam air... Best sebab kawasan ni family members aku je yang mandi..... Airnya sangat sejukkkkkkkkkk......
Menu haritu sangat banyak... Nasi putih, sambal udang, ikan pari masak lada, mee goreng, ayam goreng, nuggets, nasik lemak, teh tarik.. Perggghhh.... Makan mandi makan mandi makan mandi....
Dah start masuk air.... Terpaksa carik spot yang ade cahaya matahari untuk elak kesejukan melampau.. Ariq memula takot.. Bila aku celupkan dia dalam air, dia keraskan badan dan jerit kuat-kuat.. Maybe sebab sejuk sangat kot... So, nak kasi dia berendam, kenalah kita duduk sekali so dia duduk atas pangku.. Baru dia tak jerit...
Aku suruh bibik dengkikan Ariq... Masukkan dia dalam air tapi Ariq keraskan badan... Aku suruh gak bibik masukkan badan Ariq sebab aku nak amik gambar muka dia jerit takot.. Heheheheh...
Hahahahahaha.. Mummy jahat.... Dia tak nangis ni tapi tengah jerit marah.... Hehehehe.. Keras betul badan dia takot sangat bibik celup dia masuk dalam air tu...

Orang dah lama mandi baruuuuuuuu Ariq tak takot.. Pas ni dia dah berkepit dengan ayah... Ayah dan Busu Boy layan dia mandi yang belah sana lak..
Kakak dia jugak steady je...... Bila dia terhanyut kat arus deras kat air yang nak menjunam tu, pandai pulak dia selamatkan diri cepat2.. Hahahaha.. Bi yang ajar aku supaya tak terlalu possessive dengan Qila bila dia nak explore sesuatu.. Biar je dia try untuk selamat diri sendiri.. Ihiks....

Sebab Daddy dan Mummy tahu.. Qila sangat independent sama macam Mummy kan sayang?? Cuma mengada melebih2 bila certain parts tu memangle kan.. Dah namapun cucu sulung.. Sindrom manja lebih dengan nenek tu standard ar kan.. ;P
Keliling Qila semua adelah anak2 cousins aku...
Anak Mummy yang masam sebab kena dera celupan di air terjun yang sejuk.. Heuheuheuheu...Qila buleh tahan jugak ek... Tak sejuk ke?? Dahle dia sorg je yang pakai swimming suit.. Heuheuheu.. Agak2 bibir dia biru je, aku suruh dia berjemur kat matahari.... Tapi disebabkan lemak dia boleh tahan banyak compare to Kak Shameera.. Dia takde pun menggigil.. Shameera sampai biru birat sejuk beku tahan sejok.. Menggigil2 dia.. Hehehe...
Feeling2 holiday sensorang le tu kan???
Pastu kitaorg sekeluarga lepak mandi sini sambil perang renjis2 air.. Mak aku landing dah macam ikan duyung bunting dah tu..... Aku dah simpan camera dah time ni.. Sebab aku pun terjun sekali daaaa...

Anak2 aku mandi tak lama sangat... Takut demam pulak... Pas tengok Qila dah kecut pipi, aku ajak masing2 naik, salinkan baju.... Sapu vicks satu badan dan tapak kaki.. Minyak yu yi sapu sekali kat perut.. Semua ni untuk elak selsema.. Pakaikan socks, bagi susu panas.... Qila DUA botol 9oz, Ariq satu botol 8oz susu, terusssssssss ke alam mimpi......... Best tu kan isap susu bawah pokok... Ihiks....

Aku dan cousins aku salin baju kat belakang port khemah tu je.. Ayah Qila tukang jadi guard.. Tapi lawak ar bila dia cakap "Esok2 nanti mesti keluar internet muka korang bertiga tengah salin baju" Hahahahaha.. Siot je kan.. :P

Nak buat macam mana, tandas jauh kat bawah.... Maleh nak turun basah2 tu...

Nasib baik kitaorg datang pagi2 buta.. Takde lah parking jauh sangat.. Masa kitaorg turun nak balik dalam pukul 2pm tu, ade orang park jauh ke dalam hutan... Perrggghhh.. Nak bawak barang makan lagi, nak dukung anak lagi... Bakul susu lagi... Pergghhhhhhh!!!!! Menangisss....

Nasib baik aku bawak backpack dan ade orang selang seli dukungkan Qila dan Ariq.... Bibik di arah untuk membawa bakul susu dan makanan... Heuheuheuheu...

Sekian report saya untuk tuan manager!

Selasa, Disember 28, 2010

Hohohohoho.. Christmas Party!~

Hohohohohooooooo.....

Sampai je rumah dari hospital dah nak dekat maghrib.. Rest jap, then mandikan bebudak semua laju2.. Terus zasssssssssss ke Bkt Cheng pulak... Port biasa setiap tahun berkumpul dengan kawan2 rapat untuk Christmas Party.... Yey..

Last 2 years aku gi seorang.. Masa tu Qila baru berumur 5 6 bulan..

Last year pulak aku gi dengan Ariq.. Masa tu Ariq baruuuuu 36 hari.. Ihiks..

This year, aku gi dengan anak2 aku sekali.. Dua2 pun dah besar so memang sangat2 behaved..

Walaupun lagi beberapa ratus meter je dah nak sampai ke tempat kejadian, berlaku peristiwa paling lahar menyakitkan hati... Kereta aku tetiba stop okaaayyy.. Nasib baik bukan kan jalan besar time tengah jammed tu.. Kereta aku betul2 stop kat tepi jalan dah masuk ke kawasan Taman Bkt Cheng tu! Chooooyyyyy....

Kereta mak habis minyak ok... Gila cuak.. Tak pernah seumur hidup aku kereta boleh habis minyak.. Cerita pasal tu aku akan blogkan kemudian.. Panjang gila kisahnye.. Heuheuheuheu... Nasib baik anak2 aku ok tak nangis dalam keadan gelap2 tu.. Qila merayu2 suruh start kereta dan jalan.. Huhuhu.. Dan nasib baik Auntie Vicky datang amik kami anak beranak dengan pantas sekali.. Haih... Cuak cuak....

Tu belum lagi kisah Qila dan bibik takotkan anjing... Qila siap meraung2 bila dog datang kat kaki dia.. Hahahaha.. Padehal dog tu jenis ketot kemek tapi sangat comey pakai baju.... Sian Qila... Heheh...

So terus lari laju2 masuk ke dalam rumah.... Ade satu pokok Christmas besaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrr....

Anak aku yang dah dapat port selamat bebas dari dog.. Ihiks.. Terus bagi susu nak kasi mood dia OK balik.. Hehehe... Sian anak Mummy ni.. Nangis beria2 dia takut dogs.. Ade 3 ekor tapi semua stock yang comel2 je... Sibuk dengan nimut dia... Maklumle masa ni dah malam.. Bila2 masa je anak2 boleh Zzzzzzzz...

Bila dah masuk rumah, sibuk lak tanye dogs tadi mana, dogs tadi mana... Hehehehe...

Nasib baik Qila OK dengan cepat.. Mood terus kembali ceria dan happy sebab ramai layan dia dan bagi hadiah.. Hehehehe.... Ngantok dia pun dah hilang sikit sebab terperanjat tadi kan.. Hehehehe..

Ariq pun sama... Behaved je dan takde pun timbul perangai malu2 segan dia tu... That night peramah tak tentu pasal pulak anak2 aku ni... Diorg pun tau kot ni semua kawan2 baik aku.... So anak2 aku pun friendly lah dengan diorg...

Tapi tak banyak benda boleh buat dan tak banyak gambar dapat ambil sebab sibuk bergosip... Makan pun kunyah tak kunyah je...

Aku larik jap tinggalkan anak2 aku dgn bibik dan keluar gi beli minyak dan amik kereta yang tersadai tu....

Sengal betul lah... Ni le minyak yang aku tapau dari stesyen minyak terdekat.. Habis botol air si Navin jadik mangsa.. Dah takde botol lain.. Belasah jelah... Memang mencabar betul lah.. Nasib baik aku tak pakai dress lip lap malatops kan.. Kalau tak sure segan nak tapau minyak dekat petrol pump tu.. Nguahahahaha..

Aku sampai balik tengok2 Qila dah tertido.. Aduhaaaaiii kesian anak Mummy.. Dia mmg penat sangat seharian berjalan.. Ariq at least dah tido jap dalam kereta...

Bersama Uncle Kavin.. Ramai cakap Ariq handsome... Eh tengokle anak sape kan... :P

Rindu nak bergambar gediks macam dulu... Srkg ni dah takleh nak mengediks sangat... Meluat je orang tengok kan sebab masing2 dah tua.. Ihiks.. Iye ke?????

Lama gak aku tak jumpa kawan2 aku ni.. Masing rasa mcm terkejut je tengok anak2 aku dah besar panjang... Auntie2 iaitu parents kawan2 aku semua ade.. Diorg lagik terkejut ala2 eh cepatnyeeeeeee kau beranak pinak padehal dulu selalu datang rumah aku pakai sexy2 terkinja tergediks kaaan.. Hehehehe..

Actually aku tak sempat pon nak borak panjang dan amik gambar banyak2... Pakai pun camera phone je.. Maklumle anak2 sorang dah tido, sorang jalan sana sini tak reti duduk diam... Ariq asyikkkkkkkkkkkk gi amik balls gantung2 kat pokok Christmas tu.. Dah berapa bijik ntah dia gi amik dan cabut ok... Dah cabut tu ade hati pulak nak pasang balik.. Huhuhuhu...

Entah bila lah dua org kawan aku ni nak kawen.. Kalau diorg kawen, aku mmg buat kenduri 7 hari 7 malam lah... Tapi dalam mimpi jelaaah... Entah bila entah diorg ni nak kawen.. :p

Tu Qila dah terbaring tu..... Nampak kaki je.. Pandai anak Mummy bawak diri.. Boleh je dia tidur sendiri... Bibik popok sikit2 je... Aih.. Lain macam je gambar ni.. Macam laki bini lak diorg ni.. Huehuehuehuehue...

Ariq pulak tak reti nak ngantok... Dia dah ngantok tapi gigih menahan mata sebenarnye... Tambahan lagi dia ni tengah sibuk praktis berlatih berjalan sambil bawak barang.. Hehehe.. Cute kan??

Ada hati telek hadiah paling besar tu... Larat ke nak bawak sayang???

Weeeyyy... Ade orang tu kan, tahule fresh dari France.. Takkan biar tersadai macam ni tak tutup.. Segala isi perut dalam bag semua nampak.... Nyampah aiiii!

Bersama hadiah masing2.... Lupe plak aku nak snap candles holder yang aku beli utk diorg.... Tapi memang cantik.. ;)

Dan ini pulak hadiah kami.... Tak sempat nak snap gambar sebab sampai rumah dah dekat pukul 1am.. Dah kena packing barang sebab esoknya pagi2 nak gi Gunung Ledang.... Penat sangat okay......

Yang pasti antara hadiah aku adelah G-STRINGs alias THONGs okaaay.. Tu bungkusan paling kecik tuuuuuuuuu... Kuase nak amik gambar sebab terlalu sensored.. Angela.. Kau memang tawww..

Jace bagi sweater.. Aku suka sangat noks! Dah lama dah nak beli tapi tak terbeli...

Main bagi blouse..

Anak2 aku dapat baju dan soft toys... Happy...

Terima kasih semua......... Muachs!

Hari Natal..

Pagi2 dah bangun sebab haiyooo ini dua budak memang tido awal dan bangun awal.. Tak kasi can Mummy nak feeling2 sleeping beauty tawwwww... Eh awal ke?? Aku betul2 bangun pukul 9pagi je.. Tapi asyik kena kacau dengan ini dua budak...

Bangun2 je terus siap sebab hari ni aktiviti mmg super kaw bz dari pagi sampai malam... Pagi2 ade kenduri kat makcik umah depan ni.. Anak dia bertunang.. Tu yang cargas siapkan anak2 sebab lepas kenduri nak gi wedding pulak..

Tapi lepas dah siap2 sume, nenek diorg tak sampai2 lagi.. Sementara menunggu tu, bebudak ni main le ape yang patot kan.....
Ko tengok..... Nasib baik aku beli sorang satu stroller ni... Siap pulak si adik bawak si Popo, Qila bawak bear dia.. Satu rumah sibuk tolak stroller ni.. Feeling2 Daddy dan Mummy le tu...
Masa cerita Barney kuar TV, masing2 mintak pulak Barney... Nasib baik patung Barney ade dua gak, satu bisu satu buleh nyanyi.. Hehehehe... Adik ofcos lah dapat yang bisu. Heheheheh..
Dia seboleh2 nak letak Barney masuk dok dalam stroller tu jugak... Mana boleh dik... Bila Barney tu jatuh, dia gi gelakkan Barney tu... Huhuhu.. Kijam betul ini bapak...
Last2.. Boring...... Peningle Popo tu Ariq gi terbalikkan macam tu sayang... Boys will always be boyyyyyyys..... Tetap main wheels kaaannn..
Hahahaha.. Sempat lagi netekkan Barney dia..... Ingatkan nak putus tetek dah anak2 dia ni.. Nguahahahaha..
Siap top up dengan formula milk gitu.... Tak kenyang kate Qila... Huks..
Adik sambung main dalam bilik.. Barney dah cicir mana ntah..
Burrrrrpppp... Alhamdulillah.....

Ish.. Mana nenek ni... Siti kelembapan betul laaahhh...
Mummy pun feeling2 gediks amik gambau sendiri... Percubaan memakai shawl.. Sebenarnye lama jugak tak pakai shawl.. Last masa ngandungkan Ariq dulu.. Tapi, seminggu dua ni aku jadi gila membeli shawls balik.... Serata Melaka & Muar carik shawl kedut lah, shawl warne warni laaa.. Bosan gila wey pakai tudung awning.. Shawl aku paling mahal pun RM15 sahaje.. Tudung awning ataupun syria mana nak dapat harga ni.. Tapi hati aku masih heart kat tudung syria jugakle.. Cuma syria yang aku suka tak banyak choices.. Yang pasti... Aku suka sangat dengan shawl ni........ RM10 sahaje kat Tesco.. Beli online memang mahal melampau..
Pas habis kenduri dan wedding terus shoot ke Hatten Square.. Dah bukak rupanye mall ni.. Besar gila tapi aku tak tengok sangat sebab aku terus ke Pahlawan Mall.. Ade macam jejantas besar boleh lintas ke seberang... Mama shopping kasut dan aku mcm biasa, shawls uolssssssssssss..... :P Qila paw aku macam2 .. Hadduussshh... Kat kedai accessories je habis nak dekat RM100 sebab beli itu ini termasuk headband Minnie Mouse yang Qila pakai tu... Sekarang ni dia ni bahaya sket kalau ajak shopping.. Semuaaaaaaaaaa dia nak okay... Tambahan lagi ade nenek dia yang jadi penasihat peribadi si Qila kaaaaaaannn.. Nenek tunjuk, Qila hulur tangan & Mummy yg terseksa kena bayar... Indah kau hidup kau wahai anak... :P
Adik jugak cool belum reti nak mintak ape... Pandang buat muka kesian je kan??? Huhuhu..
Kewat tanak pandang camera.......

Pastu gi hospital pulak.. Tengok cousin aku baru dapat baby.... Tapi baby jaundice.. Takleh tengok.. Mak nye pulak bleeding so kena tahan dah 3 hari kat ward.. Haiiihhh.. Ni yang takot nak beranak lagi ni...........

Malam???? Christmas party uolssss...

Itu next entry..... ;)