Ahad, Oktober 31, 2010

Sempena 15 tahun ulangtahun percintaan kami (part 5)

Hollaaaaa....

Heuheuheuheuheu... Sepatutnye seminggu 2 kali aku akan update pasal ni tapi almost lupe lah plak... Hari ni hari sabtu, sabtu yang tenang..... Takde agenda kebizian melampau mcm last week.. Hermm.. So bolehlah update blog.. :)

Berbalik pada entry sblm ni.. Kisah aku yang dah ada bf baru dan Bi yang ntah kemana tu.. Seriously, aku terus lost contact dgn dia.. Agak lama jugakle... So sepanjang aku off dengan dia tu, yes mmg aku ada bf baru.. Budak Sg Buluh.. Hehehehe.. Takyah ar nak sebut pasal dia.. Kronies mesti tgh dok bantai gelakkan aku ni.. Takpun diorg sgt2 horror adekah aku akan ceritakan semuanya A to Z atas ape yang berlaku???

Tentu tidak u olsss.. Banyak hati yang perlu aku jaga terutamanya hati suami aku iaitu Bi.... Kalau aku reveal semua, kecik nanti hati dia.. Ngeee.. Ni pun mesti ala2 sentap bila tau budak sg buluh tu masuk dlm ini cerita.. Hehehe..

Lagipun semuanya tu dah berlalu dan sangat2 private utk nak cerita semua..

Yang pasti, spjg aku dgn bf baru tu, Bi tak pernah pujuk aku utk kembali pd dia semula.. Adelah pernah sekali dia sms aku konon macam ala2 menyesal dgn ape yg berlaku tp aku tak reply pun sms dia.. Aku pun tatau dia dia kat darat ke, kat laut ke masa tu.. Aku malas nak amik tau sbb aku btol2 bengang dgn dia.. Yang pasti, aku pernah jumpa sekali dua kot dgn dia sblm aku start keje kat KL.. Masa tu dia br sign off, dia nak jumpa aku utk bagi hadiah dari Itali... Utk play safe aku tak jumpa dia personally.. Aku ajak Angela.. Yela aku kena gak jaga hati bf aku masa tu.. Dahle dia cemburu buta.. Aku jumpa Bi pun just singgah umah dia utk amik barang tu pastu aku blah.. Aku ingat lagi, dia bagi lampu tido bentuk menara Pisa, dia juga pernah bagi baju Hard Rock Cobe color pink..

Aku jalani hidup macam biasa.. Keje kat KL.. Sesekali aku gi kuar holiday ke Thai dgn kwn2 baik aku.. Masa tu adelah kot aku gi jumpa Bi utk pinjam backpack dia.. Ke dia yg offer ek?? Aku tak ingat... Yang pasti masa tu kitaorg just kawan je... Call pun adelah 3 bulan sekali.. Aku sibuk dgn keje dan shopping.. Hahahaha.. Life aku masa tu adelah mmg shopping je.. Serious ko.. Duit gaji aku just utk shopping je.. Pas bagi Mama beberapa ratus, lebih tu aku shoppppinggggg je.. Makan pakai tpt tinggal sume bf aku bayar.. Even minyak keta pun dia bayar uols.. Mahu tak heaven.. Dahle masa tu blom ade hutang satu ape pon.. :P
Gila bosan hidup.. Masa tu bosan gila sbb Angela keje kat Melaka.. Jace dah keje Singapore.. Wynn jauh kat Bangi, sekali sekala je kuar dgn dia.. Lagipun aku kan kena ikat dgn bf aku tu... Aku kuar dgn kawan2 aku pun ade limited time.. Pas 2 3 jam mesti nak kena balik umah.. Gi shopping je dia tak marah dan tak kisah nak follow.. Sebagai perempuan, gila ko.. Heaven ar bf kau menyokong hasrat murni hobi kau yg kuat habiskan duit dia kaaannn???? Aku rasa tu sbb no satu kot sbb aku suka dia.... Hehehehehe.. U ols nak kata mak pisau cukur pun mak tak kisah nyah.. Dah bf mak sayang gila babun kat mak.. Rezeki jangan ditolak u ols... :P (Haaa.. Kat sini aku ada bukti eh aku kawen dgn Bi sbb bukan kerana kedudukan dan gaji dia... Jangan melahar aku pilih Bi sebab duit!)

Ohye, aku ingat lagi masa aku dapat offer keje kat Melaka, berpuluh kotak kasut dan handbags aku bawak balik dr KL.. Sampaikan Angela yg tolong aku pindah tu bising.. Dia kata aku gila.. Keta penuh dgn kotak kasut je.. Padahal keje kat KL setahun je.. Barang nak bwk balik mcm 10 tahun.. Hehehehe.. Antara kami 3 org kawan baik, Angela paling kedekut dan jimat.. Jace paling boros.. Aku so-so ajerrr... Ngueheheheheh..

Dan......... Bermula lah detik baru dalam hidup aku bila aku bertunang pada tarikh anniversary aku dan Bi, iaitu pada 29 November 2003.. Ofcozlah korang tau jawapannya.... Aku tidak bertunang dengan Bi... Tidak sama sekali u ols...

Aku bertunang dgn bf aku tu le... Masa tu aku tak fikir panjang... Yang aku tau, baik aku terima je org yang betul2 sayang kat aku dr aku menunggu dan berharap dgn org yang aku tak tahu sama ada dia sayangkan aku atau tidak.. Idea nak bertunang dan kawen ni dr family bf aku sbb dia pernah kecewa sblm ni sbb tak jadi tunnag dgn gf dia yg dia kenal dah bertahun2.. So, tanak pisang berbuah 2 kali, so diaorg paksa tunang dan kawen cecepat....

Aku tak tahu apa yang buat aku boleh setuju untuk bertunang tu.. Jelas masa tu aku betul2 belum bersedia sebab aku tak puas enjoy lagi.. Family bf aku agak warak dan naif.. Mampuke aku hidup dengan mereka?? Adekah masa tu sebab Bi dah ade gf, aku tak ingat.. Yang pasti masa aku kat KL tu, Bi ada add aku kat akaun Myspace dia..... Aku ternampak sesuatu petunjuk kat situ yg mengatakan yang Bi skrg happy dgn life dia tanpa aku, so aku pun move a step a head...

So, aku pun bertunang la.. Tapi Mama tu, awal2 dia macam tak suka.. Dia kutuk2 aku time bertunang tu.. Dia kata aku tak cantiklah, tunang aku tu tak sesuai dgn aku lah... Bla bla bla.. Bagi aku so what?? Hehehe..

Selepas itu, bermulalah episod baru  dalam hidup aku dan aku sbg tunangan orang... Dia makin sayang pada aku dan makin banyak aku shopping... Hahahahahaha... Tapi spjg aku bertunang dgn mamat tu... Banyak sgt dugaan melanda.. Kami kerap sangat bertelagah even kerana benda kecil.. Dia sangat2 cemburu dgn segala lelaki yg ada kat keliling aku.. Mcm aku cerita kat korang, masa aku kat UKM dulu aku bergaul dgn pelbagai lapisan orang tak kira laki dan perempuan.. So pas grade mmg aku ade ramai sgt kawan.. Yang jantan gagah lain, yang anak2 ikan lain, yang separa alam lain.. Haaa... Tapi aku rasa mostly kawan2 aku laki kot.. Kawan2 baik aku gak ramai yg laki sbb diorg ni senang. Takkan jeles kau kalau shopping lebih sket.. Takkan jeles kalau kau ade handbags baru.. Heuheuheuheu.. Tu sbb tunang aku tu jadi cemburu sangat... Tensyen doh! Semua calls dan sms aku dia cek.. Adoyaaaiii...

Dah ditakdirkan Tuhan, aku dapat offer keje kat tpt skrg dan aku kembali berpindah ke Melaka... Baruuuuu rasa boleh bernafas sket sebab dia kat KL.. Hermmm... Segala-galanya bermula disitu...

Bermula detik itu, ada benda besar, terlalu besar telah berlaku.......

Korang pernah dengar tak istilah, kalau kita sayangkan sesorang tu, lepaskan dia... Kalau betul dia adalah jodoh kamu, dia akan datang suatu hari nanti dan dia akan jadi milik kamu buat selamanya....

Dan itulah yang berlaku pada hubungan aku dan Bi...

So, mcm mana dengan tunang aku tu??

Next episod pleaseeeeee...

Hehehehehehe..

** Qimie... Ini lebih hebat dari sinetron Indon tau.. Akekekekeke...

Jumaat, Oktober 29, 2010

Semalam adelah malam paling indah...

Hahahahahahaha... Indah lah sangat kaaaaaaaaaaaaaaannnn...

Semalam, masa lunch break aku gi mydin.. Ingat nak gi MPH sales tu tp hampehs.. Aku gian nak beli Peter & Jane plak ni haaa.. Heuheuheu.. Rasa tamak mcm nak borong semua siri.. :p

Oleh itu sbg persediaan itu, aku beli rak buku baru utk Qila.. Yang sedia ade pun free dr magic english so mmg dah tak muat dah...
Taraaaaaaaaa.. Oleh kerana utk Qila, harus PINK.. Kalau utk Ariq, harusssssssssss HIJAU! Gigih ni sampai umah terus pasang gitu.. Pakai skrew driver kecik je.. Pijar tangan aku nak ketatkan skru tu.. Nasib baik half way, ayah Qila datang so dia tolong pasangkan guna skrew driver besau.. Hehehe.. Nak jadik bini seafarer ni mmg kena buat sume sendiri ye... Tapi seriously, aku dah lama tak buat keje memaku memasang ni.. Melecet jari aku uolssssssssssss!~
Tengok.. Yang dot merah tu.. Hehehehehe.. Tu le padahnye memasang skru guan skru driver kecik tanpa membuka cincin kahwin!!! Hamik ko.. Masa ni lepas mandi.. Jari jemariku kecut tu.. Padehal takle parah pun luka melecet tu... Saje nak show off gituh.. Betapa gigih seorg ibu bekerja demi anak2.. Wakakakaka..
Qila amat happy bila rak tu siap.. Dia gi park punggong dia kat tgh2 rak tu boleh?? Peerggghhh hingat pungkok dia kecik??!
Adik happy melambai ayah yg nak balik..... Tgk shoes Qila.. Hehehehe.. crocs ciplak semurah RM15 ajer.. Suka dia bila aku pindahkan jitbiz dr crocs ori dia yg dah sempit tu kat crocs tiruan ni.. Siap bawak tido koooo.. Aku bukan tanak belikan yg ori.. Nantilah dulu sbb shoes raya dia dan shoes yg maklong bagi baru je lagi... Macam membazir nak beli lagi takot dia tak terpakai.. Yelah, kami bukan keluar sangat pon.. Balik2 gi tesco, balik2 gi jusco..

Bukannye ape, Qila jumpa crocs lama dia kat dlm stor, dia dok pakai walaupun dah sempit gila.. Mengerekot kaki dia.. Dia mmg suka sgt dengan crocs tu.. Mama dh start zikir2 kat tinge aku suruh belikan size besar.. Tp nantilah dulu.. Next elaun Daddy bagi kite beli ye sayang??? Bulan ni Mummy nak spend utk books Qila.. Daddy dah pesan, jgn dok shopping tak hingat dunia.. Nak saving utk school Qila.. :) Kite beli yg mana penting dulu.. Sementara tu, pakai le dulu crocs MAHAL ni ye.. Hehehehehe..
Tadaaaaaaaaaaa.... Sebelum upcara mengemas kembali books dan toys... Aku ni nama je ade bibik tp keje mengemas dia mmg tangkap muat sajer.. Susun books dan toys pun mcm muka dia gak.. TOYE jeeeeeeeeee... Malam tadi aku susun sume book ikut saiz dan siri.. Baru kemas dan senang carik... Toys Qila pun aku asing2 kan ikut saiz dan jenis..
Kalau nak harap si indon TOYE tu mengemas, dia main sumbat je.. Paler hotak berjambul btol.. Silap aribulan, dalam kotak toys tu kau boleh jumpa bawang atau kunyit hidup!!! Percayalah cakap aku! :P

Gambar selepas mengemas mak lupe nak amik sbb aku kemas half way.. Kuangkuangkuanngggggg.. Kena cari box besar nak letak toys Qila lah harini... :P

Opppsss... Apa yang membahagiakan aku semalam???

Qila dah pandai menulis nombor SATU u olssssssssssssss!!! Mak mana tak gumbira... Nenek dia ajar sekali je utk dia ikut line putus2 tu.. Pastu aku tgk dia pepandai je buat sendiri.. Tapi kau jangan masuk campur nanti dia tanak buat dah.. Dah habis garis putus2 untuk nombor satu, dia gi cari page nombor belas2 sebab ade gambar putus2 utk nombor satu.. Bijak kan?? Hehehehehe.. Mak terharu..

Tgk video Qila menulis ni.. Rasa nak kunyah je punggong dia!

Bi!!! Anak sulung kite mmg dah layak masuk school dah yangg. Heheheheh

Update pasal anak2..

Ramai betul suruh aku sambung cecepat rentetan kisah aku dan Bi tu... U olsssssssss..... notty taw... Sabaule ye... Mak punye kepala nak tukar jadik pat segi ni nak mengingatkan semua peristiwa tu olsss... 15 tahun maarrrr, bukan 15 bulan.. Tu pun ade pas dah publish episode by episode tu kan, baru teringat ade beberapa perkara yg tertinggal... Wiizzzz lar nak taip balik kan????

Ok.. Mak janji mak akan update secepat mungkin... :P Sabau ye..

Harap2 broadband lahar tu kembali bertukar biru.. Dah almost 3 weeks hijau u olssssss! Sebelum ni tak pernah pun hijau.. Dah nak mampos agaknye..

Ni masa ni bila ye?? Ohye, masa gi tesco tuhari.. Jangan korang tatau. Anak aku ni duta tesco.. Selang 2 3 hari mesti nak gi tesco.. Kalau tak kang mulalah merungut2 kat umah.. Dia cukup suka amik barang masuk troli dan amik barang masuk dalam plastik.. Verangan jadik mak-mak gi shoppping kat pasaraya lah tu..
Lama btol dia tak main benda alah ni....... Skrg ni anak dah dua, so kenalah sediakan syiling banyak2.. Diorg bukan reti nak naik sekali dua.. Tak cukup 10 kali tak sah!
Si adik pun bleh tahaaaaaaaaaannn.. Mana aci tengok akak dia naik sorg, mesti nak follow.. Kata mentor dia kaaaannn..
masa ni kat klinik.. Routine check up utk anak2.. Ujan kot masa ni tu sbb Qila bertopi bagai tu... Ala2 paghis hilton gituh...
Adik pas susu bantai tido...... Kalau kat umah jangan harap dia nak tido semudah ni.. :P Sipa ade lebihan susu meleleh kuar... Tak senonoh taw Ariq ni!
Iye iye je baca kad biru adik dia kaaannn.. Nampak ke yang oi???? Mcm artis menyamar takut kena tangkap je ni?? Bila dibetulkan tak terima tu..

Anak2 aku punye berat skrg shalala jeghs.. Qila dah 14.1kg dan si adik just 9.1kg.. Sangat comey bila bebudak ni berdiri kat penimbang dewasa tu... Ariq kan dah buleh diri so nurse suruh timbang kat situh je..

Next month Ariq kena inject sthn, mmr kot.. Harap2 dia takle jadi badang masa tu ye.... Kejap je dah nak setahun... Cepatnye Ariq besar.. Rindu bau Qila dan bau Ariq masa time diorg baby dulu... Rindu sangat.... Sangat2 tak sangka anak2 aku dah besar.. Rasa macam baru semalam aku grade dr universiti.... Rasa macam baru semalam aku terkinja2 berparty dgn kawan2, tetiba skrg dah ade dua org anak yang dah besar.. Haih.....

** Mood tgh jeles Angela beli LV baru freshly dari Fraaannnceeeee... Mak pun nak jugak.. Mak tetiba jatoh chenta clanduri kat Alma u olllsssss.... Mak nak jugaaaaaaaaaaaaaaaaakkkk!! :(

*** Kan best kalau france tu dekat je, gi balik hari just utk beli handbags..... Ade sesape yang nak gi France u ols????

Khamis, Oktober 28, 2010

Mummy mie!! Amik gambau kakak dengan bear....

Skrg ni dah pandai demand suruh Mummy amik gambar dia....

Tapi pelik, lately ni dia akan panggil aku "Mummy mie!" Tatau nape...

Kalau sebut makanan jadi makan nanan... Kak Shameera jadik Shami meera... Nenek jadik Nene nek....

Rapper ke hape?? :P
Kalau ketawa tuuuu, satu taman perumahan ni boleh dengar.. Tapi kalau cakap dgn Daddy dalam phone, alahaaaiii.. Kentot dia pun lagik kuat..
Tetaaaaaaaaaaaaappp dgn hobi main mak-mak dan main masak2.. Kalau kat umah nenek Tengkera, sepanjang hari dia boleh tahan duduk kat dapur main masak2.. Mahu tak heaven dapat potong sayor dan dapat main periuk belanga yang real punye.....
Qila makin kuat dan tabah macam Mummy.... Dia makin faham kerjaya Daddy dia...

Semalam aku dah start bacakan dia buku Peter & Jane.. Memang bagus buku tu.. Sekali imbas baca Qila dah kenal Peter, ball, dog dan shop (dia sebut as chop).. Hehehe.. Aku baru start dengan siri 1A..

Semalam masa lalu Stadhuys, aku tanye Qila..

"Qila ingat tak kita datang sini dengan Daddy, kita amik gambar??"
"Daddy works lah Mummy" Suara dia keras sket..
"Yele.. Kita datang dulu..... Masa Daddy cuti duluuu.. Ingat tak??"
Dia diam.. Dia tengok tempat tu cuba nak ingat balik....

Tetiba,

"Tengok duyu ekkkkk.... Tengok duyu... Tengok aje.. Tunggu eekkkk tunggu.. Tunggu Daddy ye.. Tunggu Daddy balik.."

Aduhaaaiii terdiam aku dengar jawapan dia.. Mesti dia teringat masa kami datang kesini dulu, dia nak naik boat tapi masa tu dah petang.. So Daddy dia pujuk2 cakap boat tu dah nak balik daaahhh..

Haritu pun dia mintak nak naik aeroplane bila nampak aeroplane, terus aku cakap nanti dulu... Tengok je dulu.. Kena tunggu Daddy balik baru dia boleh naik...

Aduhaaii.. Kasihan anak itu.. Makin lama dia makin kuat dan tabah untuk menunggu Daddy pulang...

Mummy bangga dengan awak sayanggg... Awak makin kuat macam Mummy.... Nanti Daddy balik kita gi naik aeroplane atau boat ye sayang?? Daddy beruntung ada anak kuat macam awak.... :)

Qila gi schoooooolllllllll

Actually bukan gi school betol2.. Just aku masukkan Qila dalam module program anjuran Alimkids Melaka ni je.. Module tu ada 8 class.. Each class just 1 jam je every saturday.. Just module utk bagi pendedahan kids umur 2-4 tahun bergaul dan belajar tapi just seminggu sekali je...

Aku mmg excited sgt pagi tu.. Maklumle ni 1st time aku bwk Qila gi program macam ni..
Memula masuk je class tu, spoiled sketlah sbb ade budak nangis.. Haih.. Qila takbleh tgk budak nangis nanti akan spoiled mood dia... Dia start ar rasa sumthing bad will happen sbb ade org lain tgh nangis... Dia kan, kecoh kepoh.. Sibuk je ngekor budak yg nangis tu.. Aku datang lewat sket class dah btol nak start.. Terus duduk dalam bulatan.. Tp Qila masih belum in, so dia ala2 tercengang2 sket....
Ariq relax je minum susu....
Teacher Wawa bagi Qila pilih satu sticker, then tulis nama dia.. Bila teacher lekatkan sticker tu kat baju dia, dia gi cabut then lekatkan kat kaki dia.. Haaaiihh.. Terpaksa aku amik then semunyikkan..
Masa ni adelah amsa utk buat artwok.. Baruleeeeeeeeee Qila duk diamd an ikut segala cakap teacher dia... Sukalah dia kan bab main2 color ni.....
Tgh tunggu teacher tuangkan color...
Dia sibuk nak buat sendiri.. Tak kasi Mummy tolong...
Muka kewat takleh blah tu.......
Tadaaaaaaaaaaa... Dah siap daaahh...
Pastu main beanbag pulok.. Ada music masak ni.. Joget dan letak beanbag tu kat tubuh kite.. Qila pun suka game ni.. Hehehehe
Last, sblm bersurai.... Baca doa dulu..... Masa ni baru Qila in sbb teacher main lagu barney.. Lagu2 lain Qila blom familiar... All in english so Qila tak biasa sangat.. Hehehe.. Takpe ek sayang.. Slow slow...
Sblm balik teacher bagi sticker lagi..... Sume kena salaman hug teacher....
Kembang je jari dia tunggu teacher bagi sticker..........

This week ade lagi tapi rasanye nenek kena teman Qila kot sbb Mummy ade exam... Rasa rugi la plak tak dapat teman Qila.... Haihhh...

Rabu, Oktober 27, 2010

Sempena 15 tahun ulangtahun percintaan kami (part 4)

Okay... Apa last episod sebelum ni??? Kisah tragedi 28 Mei 2002????

Hermm... Sebelum tu meh aku kasi relax dulu jangan stress nak fikir ape berlaku next.. Hahaha..

Meh kita tgk gambar lama2 aku time aku belajar dulu..

U ols boleh ar nak buat bahan gelak hari ni.. Hahahaha.. Gila buruk muka aku time belajar ni... Selekeh... Tu sebab Bi makin lama makin tak sayang aku kot.... :P

Ayuh kita...

1st sekali meh tgk gambar mak masa mak umur 18 tahun.. Masa ni tgh amik Form 6 kat Malacca High School.. Ni kat Sg Congkak kot masa rombongan sekolah.. Hehehe... Walaupun mak nerd time kat sekolah, belajar tak toleh kiri kanan tapi dressing takdelah nerd jugoks.. Hehehe.. Sket2 aku kikis imej rappers aku tu... Tapi seluar tetap besar.. Size 32 ni nyah oi.... Tapi pakai belt lah.. Kata rapper kan.. Hahahaha.. Sejak aku kenal Bi, aku start pakai feminin sket2.. :P
Then ni lak gambar masa 1st day mak jejak ke UKM tu.. Hahahahahaha... Masa ni Bi siap sewa keta ok utk hantar aku ke UKM.. Betapa dia gembira sungguh aku punye cita2 nak masuk U tercapai.. Masa tu still susah nak masuk U, tak mcm skrg... Ko tgk.... Betapa comotnye aku time nih.. Bi siap beli kemeja ijau nak sama dgn baju kurung aku... Ngueheheh.. Masa ni agak culture shock sbb aku mmg tak pernah berpisah dgn family... So agak kelam kabutle bila kena duduk kat kolej tu kan.. Rasa sunyi.. Nasib baik Bi selalu datang jengok aku.. Dengan motor merah nilah Bi selalu datang jengok aku... Dia bawak aku jenjalan, selalunye gi makan kat Serdang.. Sape budak UPM??? Uols ingat tak gerai makan kat area kedai tayar (tepi hiway berdepan ngn station komuter Serdang) diorg masak dan letak dapur atas lori???? Haaa.. Best gila nasik goreng kampung kat situ... Kami selalu gak dinner sana.. Time siang, gi jenjalan kat Mines.. Kalau UPM buat pesta konvo, aku dan Bi mesti gi... Meriah.. Tak macam UKM, nerd gila balik2 konsert nasyid je.. Pesta konvo UKM tak segah UPM.. Kebetulan aku pun ade gang kat UPM nun...
Sekali sekala Bi bawak aku jenjalan jauh sket... Masa ni kat Shah Alam kot.. Kat park ape ntah nama dia... Akviti kami takde lah havoc sgt sbb student kan, masing2 bajet pun ciput je.. Heheh.. Bila dapat loan baru mewah sekt time tu...
 Hehehe.. Masa ni baru 3 4 bulan masuk UKM.. Tak macam budak masuk U pun.. Selebet je kan??
Dengan motor merah ni le kami guna buat dating.. Besar jasa motor ni taw.... Bi asyik2 komplen nak tukar sport rim tapi selalu takde rezeki.. Kalau pakai sport rim, kurangle sket bocor tayar dia tu..

Masa 2nd semester aku start join kelab teater... Kat situ baru ade join balik schoolmate aku masa kat High School dulu.. Ni budak baba-nyonya kat dalam gambar ni.. Diorg pun org Melaka so itu yg buat kami closed.. Mana2 gi pun mesti bertiga.. Ni le kwn baik aku spjg kat UKM dan sampaile skrg.. Masa tu aku blom baik dgn kronies yg ada skrg sbb diorg tu sume junior aku.. Heheh.. Uols mesti tahu kan.. Ni le Angela dan Jacelyn... Diorg selalu kuar dalam fotopages aku dulu...
Bila dah start join teater, aku dah start sibuk.. Bi dah tak study kat GMI lagi.. Ape yang terjadi lepas tu panjang sgt citenye... Yang pasti lepas tu Bi banyak travel sana sini dan yg paling kekal agak lama adelah di Singapore.. Bi keje kat sana... Sekali sekala baru Bi call aku.. Sebulan sekali Bi akan bank in duit utk aku buat banje.. Hehehe.. Tak ingat berapa tapi besar siot jumlahnye buat aku yg masih student ni... Mcm aku ckp, Bi banyak belikan aku barang2 terutama HP dan kasut.. Hehehe..
Ni masa kami berjumpa pas lama sangat tak jumpa.. Masa ni Bi still keje kat Sipore.. Masa ni aku dah 2nd year.. Jangan makan hati.. Rambut aku sejak SPM mmg tak pernah hitam u olsss.. Kata blonde.. Arwah Gafor, kronies aku kat kelab teater selalu usik aku.. Dia kata, Marsha kalau hitamkan rambut, mendung Malaysia ni wey.. Hahahahaha..
Ohye, sblm aku masuk kelab teater, aku masuk kelab UPSM.. Aku tak ingat ni kelab ape yang pasti aku kelab tu banyak buat aktiviti luar.. Aku suka sgt aktiviti lasak.. Sempat ar gak aku gi camping dan daki Gunung Ledang time aku masuk kelab tu... Ni gambar masa aku gi daki Gunung Ledang.. Sampai puncak u olsss... Hehehe.. Tau tak aku yg mana satu??? Tuuuu.. Paling kanan baju merah tu...

Aku keluar dr kelab tu sbb tak tahan tgk perangai senior yg over bercinta sesama sendiri.. Perangai gatal mcm haram.. Meluat ok.. Terus tukar kelab pastu..

Dalam kelab teater, banyak ajar aku macam2.. Teater mmg betul2 memanusiakan aku.. Banyak org cakap, kat Universiti kita bukan je boleh dapat ilmu pelajaran dr BUKU semata-mata, tapi dari pergaulan dan penglibatan kite dalam ko-kurikulum.. Dua benda tu mesti balance.. Baru keluar U tu kau jadik somebody.. Tu sebab aku tak faham dgn org2 yg dtg study kat U just semata2 bergaul dgn budak satu fakulti atau just dgn bf/gf masing2 je.. Tak berkembang hotak wey.. Come on lah, bercinta tu bila2 masa pun boleh.... Moments dgn kawan2 time belajar tu takkan boleh nak beli kat mana2.. Tu sbb aku tak berapa kisah sangat bila tak dapat spend time dgn Bi... Aku ada banyak benda nak buat kat UKM tu... Ohye, dan juga aktiviti reformasi aku.. Hehehehehe.. Aku bergaul dan kenal macam2 level otak fikiran manusia.. Yang tua, yang muda.. Yang kanan, yang kiri... Yang jahat, yang baikkkkk.. Semua aku buat kawan.. Macam2 aku belajar.. Susah senang pahit maung.. Takde duit nak makan.. Padehal dapat duit loan beribu2.. Sape suruh boros???? Padan muka ko!
Ni haaa.. Kawan2 yang lebih dr kawan semata-mata... Semua ahli kelab teater UKM tu sangat rapat antara satu sama lain terutama kronies aku... Kami dah macama dik beradik.. Sejam tak jumpa sangat2 rindu....
Ni lah dectar.. Dectar dan panggung seni adelah rumah kedua aku pas kolej kediaman Burhanudin Helmi.. Hehehehehe..
Masa ni zaman MNG.. Dari hujung rambut sampai hujung kaki mesti nak pakai brand MNG.. Kalau si Wynn beli baju color pink, aku beli purple.. Jace lak beli baju biru... Pattern je sama.. Hahahahaha..

Masa ni Pekan Teater Selangor kot... Kat MPPJ ni kot... Ni semua budak2 kelab.. 
 Masa ni lak aku berlakon dalam teater Teja, jadik dayang Juhara Ayub.. Hehehe.. Sape tak kenal Juhara Ayub mmg buta senilah korang!
Masa ni kat mana ek.. Somewhere ulu2 Selangor ni aku tak ingat.. Ulu Langat?? Kuala Selangor?? Kami ade show kat sana.. Macam aku cakap, kami banyak gila show dan latihan.. Hehe.. Masa ni kenapa ntah aku kena jadi org jawa... Hehehe..
Dengan teater gak beri aku peluang ikut kunjungan budaya ke Beijing, China... Best gilaaaa.... Masa tu tahun 2000.... Syurga ko, 1st time nak kapal terbang.. Hahahahaha... Selain tu aku berpeluang gak ke Riau, Indonesia.. Semua sebab teater... Gambar atas tu dalam classroom Universiti Lanchang Kuning, Riau.. Gila kecik mcm sekolah rendah punye class.. Kat bawah ni gambar kat Beijing...

Tahun tu jugak Bi masuk ALAM... Akhir tahun 2000, satu2nya kakak aku pergi mengadap Ilahi.. Masa tu aku sedih sangat sbb Bi kat ALAM tatau pun akak aku meninggal... Masa tu aku jadik makin jauh dgn dia.. Aku rasa Bi mcm dah takde fungsi sebagai bf aku sbb dia takde masa aku betul2 perlukan dia.......Makin lama makin jauh... 

Tahun keempat aku kat UKM, masih sibuk dgn teater.. Hidup aku kat UKM just, study dan teater.. Tiada memori chenta chenta ko. Tapi aku tetap bahagia.. Hehehe.. Aku ingat lagi, suatu hari tu, masa aku tgh sibuk siapkan tesis aku, Bi call... Dia kata dia baru sign off dari kapal dan nak jumpa aku.. Aku  tak ingat masa tu berapa lama dia belayar, masa tu dia cadet lagi kot...

So kami pun jumpa lah.. Setelah sekian lama tak jumpa... Aku rasa sangat kekok.. Entah kenapa, aku ajak dia lepak UKM je sbb masing2 takde transport.. Bi pun dtg ke UKM naik komuter dr KL.. Aku tak ingat dia dr mana masa tu... Kitaorg just lepak kat cafe dan borak2..

Nak dijadikan cerita, aku jumpa gambar perempuan lain dalam diari dia petang tu.. Tak tahu gambar siapa.. Aku nampak diari dia tulis nama aku as Marsha, bukan Darling mcm selalu... Dia tak pernah panggil aku Marsha.. Setiap apa berkaitan dgn aku dia akan gunakan nama Ling atau Darling.. Jadi aku terasa amat kecik hati.. Hencap!  Sentap!! Laaahhhaaaaaarrr! Bak kata kronies aku...

Maka aku terus rasa sangat2 marah dan hangin satu badan. Bi tak nak bagitau siapa perempuan itu dan aku terus ugut mintak break.. Sgt tak sangka2 Bi setuju.. Jadi kami pun dgn hati yang panas membara, bergaduh dan Bi blah mcm tu je ke station komuter then terus aku tak tahu dia pergi kemana.. Dia langsung tidak call untuk pujuk aku time tu.. Sedih, tapi ego buat aku rasa kuat dan tabah... Aku lalui haritu macam biasa padehal aku sgt2 sedih.. Sampai malam aku tunggu call dr dia tapi hampa...

Beberapa minggu pastu kami gaduh besar lagi sbb dia hilangkan album koleksi gambar2 kami.. Bencinya aku pada dia masa tu hanya Tuhan yang tahu... Selamba je dia kata mak dia buang album gambar aku dan dia.. Tu sebab banyak gambar aku masa mula2 kenal dgn dia dah hilang.. Aku tak boleh terima langsung alasan dia tu...

Dengan marah dan dendam, aku buang semua jugak gambar dia yg ada pada aku.. Hapuskan bukti yang dia benar2 pernah hidup dalam hidup aku... So korang mesti dah tau jawapan, kenapa gambar aku dengan dia tak banyak time aku belajar kat UKM dulu.. :)

Aku betul2 benci pada Bi masa tu.. Dendam sangat dgn dia..

Sudahnye, aku yang ketika tu mmg banyak spare part, terus beralih arah.... Heuheuheuheu.. Takyah nak tunjuk gambar mamat tu.. Cukup sekadar ini:-
Pengganti Bi adelah tuan punye keta ni.. Dan tahun tu jugak aku convo..... Bi tak wish ape2 pun ketika aku convo.. Hanya bf baru dan keluarga aku yg datang... Tapi masa tu Mama tak kenal lg dgn bf baru aku.. Takot siot nak cakap.. Yele, 7 tahun aku dgn Bi kaaann.. Mesti Mama marah...

Lepas grade dan menganggur beberapa lama, aku mulakan kerjaya aku di PJ.. Pastu Bangsar... Bf aku masa tu pun sama mcm Bi... Caring dan mewahkan aku dgn macam2.. Aku tatau ar aku ni pisau cukur ke ape, tapi rasanye tak kot.. Kalau dulu Bi selalu berikan aku latest edition of handphones, aku rasa aku tak pernah nak mintak.. Sbb aku bukan amik tau sgt pun latest hp kat luar tu apekebenda.. Aku pakai pun utk sms dan call je.. Bi yang beria2 nak bagi.. Bf kali ni pun mewahkan aku dgn macam2.. Tetiap minggu aku shopping.. Tetiap hari balik dr keje mesti gi Midvalley.. Dah umah aku pun kat Bangsar Utama je.. Heels melambak2 kat bilik sewa aku.. Dia gak bagi aku pakai keta ni buat mcm harta mak bapak aku... Tu sebab aku mmg agak hot time tu sbb ramai laki nak tumpang senang aku.. Hahahahahaahahahaahah.. Gila ko.. Masa baru2 masuk keje kat Melaka ni pun sume isnap dgn aku.. Ezos keta aku je dah riuh satu campus.. Hahahaha..

Tapi bf aku yang itu sangat2 kuat jeles dan cemburu buta.. Aku sangat2 terkongkong.... Haih.. Kronies tahule mcm mana aku kena kongkong.. :(

Orang kata, kalau dah jodoh tu tak kemana.... Aku bertunang 2 tahun selepas itu... Tapi dengan siapa???

Jeng jeng jengggggggg......

Jangan marah aaarrrr.. Sambung nanti... :P

Selasa, Oktober 26, 2010

Baru aku rasa nakal anak jantan itu adelah haaiiihhh!~

Ko tengok... Ko tengokkkkkkkkkkkk... Aku pun tatau mcm mana dia boleh masuk dalam bakul baju kotor ni... Ni mesti keje Qila sbb sepahkan kat lantai.....
Si Ariq ni pun satu, dah termasuk tu dia lagi terusssssssss masuk sampai habis... Dah tu, tatau nak kuar... Pastu, akak dia si bijak tu kaaaaaaaaaaannn gi tolong.. Kau nak tau mcm mana dia 'tolong' adik dia, gi lah tgk video bawah tu.... Haihhh.. Kering darah aku..
Masa ni blom nangis lagi... Dia belum lemas lagi ni.. Heheheheh..
Ni pulak masa dalam keta busu boy dia..... Bukan tau reti nak duduk diam.. Dah terperosok celah tu, dah takleh bangun dia start le menjerit... Bukan menangis ok.. Menjerit!
Bila dah dapat diri, habis dia main volume radio.. Kejap besaaaaaaaaarrr kejap kecikkkkkkkkkk.. Haih.....
Kat KFC plak, dia gi lambung dulang berisi air milo masa kat kaunter cashier tu.. Pantas btol tangan dia.. Habis tumpah air milo kakak dia... Bengangggg je cashier KFC tu.. Terus kena bayar balik air milo yg tumpah tu .. No free refill ok!! Hencap!! Dengan budak kecik pun nak berkira..... Refill je lah... Lorat! Kecohhhhh! RM4 ajeeeeeeeeggghhhss! Tgk muka si nakal ni masa kami semua makan... Babap kang!!
Nakal2 dan lasak2 si kakak, takleh lawan si Ariq okaaaaaaaaaaaayyy.. Kakak dulu time baya2 Ariq ni boleh je Mummy nak handle Qila sorg2 biarpun Mummy tgh sarat pregnant time tu....... Ariq ni maybe sbb dia ade mentor kot.. Qila dulu sorg je, takde sape yg pengaruh dia.. Hehehe.. Qila skrg sgt2 cheeky.. Smlm dia makan dua ketul ayam.. Makan selang seli lak tu.. Lapar eh sayang???? Tu ayah dan mama kesayangan dia lah tu...
Abaikan suara kuntilanak mak tu ye... :P