Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2010

Openhouse Universiti ku......

Imej
Tahun ni tak berapa penat langsung sebab tak kena masak macam tahun lepas...

Teman jabatan aku, si Canselori pada tahun ni adelah 60's.. So kena pakai baju2 ala2 kebaya dan kain batik... Cis!

Kalau anak2 dara sukalah nak tayang pungkok!. Ni aku dah beranak dua ni mana ade pungkok nak ditayang sebab pinggang dah lebih besar dari pungkok.. Hahahaha
Konon2 kalau 60's, kenalah ade lesung batu giling ni kan... Ntah sape punye mak le yang punye.... Konsep makanan semuanya kuih2 kampung macam wajik, dodol, kuih genderam (telinga keling), nasik kunyit dan lemang segala tu... Aku tak makan pun sbb macam takde rasa nak makan... Aku just gi khemah jabatan lain.. Aku makan sup tulang, laksa, otak2, sate dan cendol.. Pastu balik opis leee..
Ni le jabatan aku punye khemah... Takdele 60's sangat pon.. Aku takleh nak komen banyak2 sbb aku takde tolong hias pun.. Datang just susun sikit2 ape yg patot, pastu blah.....
Ni rasanye masa nak tunggu TYT datang jengah khemah kitaorg...... Khemah kitao…

DUA video khas utk Bi..

Anak2 aku ni, selain bilik tengah yang penuh dengan toys tu, satu lagi tempat paling diorg suka adelah bilik kami.. Katil kami... Mmg syok ar kan guling2 lompat2.. Manelah tak patah katil aku kat belah kepala tu.. Tu sbb aku letak bolster so Qila tak main area situ.. Kat situ mmg dah nazak dah wey.. Heheheh
Nak tengok sendiri lasak tak lasak le dua anak aku ni kan, tengokle video ni..
Video pertama ni memula tunjuk gigi Ariq... Then Qila tunjuk cara2 dia mandi, gosok gigi semua...

Video kedua ni, kisah sakit 'tali pinggang'.. Nguehehehehehe...... Dia suka sangat melompat mcm tu even kat atas sofa.. Seriau aku wey kalau dia buat mcm ni kat atas toto.. Dia bukan tahu ape kan.. Aku takut terkehel tapi dia ni mana nak dengar cakap aku..
Yang si adik pulak sibuk nak memanjat ke meja make up dan kat situ jugak ade baby cot dia... Dia nak panjat masuk sana.... Susah btol nak handle budak2 ni serentak.... Tu sebab gambar gegar2..
Harap2 kalau Bi ade internet connection ni dia bolehle tengo…

Kebijaksanaannya buat aku menitiskan air mata..

Imej
Baru beberapa minit Qila tertidur... Dengan hanya memeluk selimut busuknya dan memeluk badan aku... Sebelah kiri dia, diletakkannya bear, hadiah dari Tomei ketika aku dan Bi membeli cincin tunang kami pada tahun 2006, iaitu 4 tahun yg lalu........
Tak sangka, pada tahun ini, bear itu akan dipeluk oleh anak sulung kami ketika dia mahu tidur...
Padehal sebelum ini dia tidak suka dengan bear itu... Takut katanya..
Qila minta ninit.. Aku bilang, Daddy tak suka Qila isap ninit.. Kalau Qila tak isap, Daddy akan beli banyak mainan.....
Tapi Qila jawap... "Daddy beli banyak ninit kan??"
Haih.. Kalau macam tu, tak gunalah Qila berhenti menghisap ninit sayang..... :P
Ariq sudah lama tidur, jadi aku punye masa untuk mendodoikan Qila... Manja dari biasa...
Aku ajak dia berzikir, "Jom nyanyi.... Kakak tidur ye sayang"
Seperti selalu, aku bacakan zikir munajat... Bi yang ajarkan aku zikir ini ketika Qila masih di dalam pantang.. Aku si jahil tidak pernah melafazkan apa2 zikir pada ses…

Kakak sayannggggggg adik...

Imej
Aku tahu dia sangat sayangkan adiknya, tapi errrkkk macam mana nak cakap eh.. Sayang tapi dgn cara yg sangat kasar.. Kalau dia peluk, dia akan peluk sekuat ada.. Kalau dia tolak, sampai melantun adik dia.... Kalau dia ciom, sampai lemas... 24hrs kena perhatikan.. Kalau tak, habis dikudakan adik dia...
Tapi bila adik dia menangis, dia lah yang akan memujuk.. Dalam masa yang sama, dia tekan perut adik dia.. Bukan sengaja tapi macam tak sengaja... Tapi kadang2 macam sengaja... Haih....
Aku suruh dia posing dengan adik. Dia terus peluk tengkok adik dia.. Kau tengok.. Sampai bengot muka Ariq kena grip.. Tu kanan kanan Ariq tengah tahan badan pakai sofa.. Kalau tak mmg dia terbenam kat ketiak Qila... Huehuehue... Manis kan senyuman Qilaaa.. Nampak Ariq menahan sporting... Hanya Tuhan yang tahu betapa aku sayang dua insan comel ini... Nyawa aku.. Harta aku dunia dan akhirat....
Walaupun perempuan lahar tu kata A'qila hitam.. Bagi aku (dan suami), A'qila adelah gadis nakal yg paling cant…

Haaa.. Buat ape tu??!

Imej
Ini budak dua2 dalam baby cot di satu pagi hening ketika mak dia yg malas sedang membuta.. Entah bila diorg ni bangun ntah.. Si kakak mcm biasa gi masuk dlm cot adik... Dua2 ngadap meja solek Mummy....
Aku sedar just sedar2 ayam je... Ngantuk wey.. Ni baru jam 7 lebih je ni... Diorg ni mmg stok tido awal dan bangun awal.. Mesti dah bangun sejak jam 6.30 am tadi ni... Adik senyaaaaaaap je entah ape entah dia buat tu.. Si kakak tgh nyanyi2 lagu ape ntah.. Ko tengokle kat kepala dia ade headphone tu..... Skrg dia dah hafal sket beberapa baris lagu yg dia selalu dengar... Haih....
Rupanye si adik tu kau tau dia buat ape?? Tangan kiri pegang sikat, tangan kanan pegang gincu!!!!
Ni lagi satu entah ikut perangai sape ntah suka bongkar make up Mummy nieh!!!
Mesti kakak yang ajar... :P
Semalam for the first time Ariq pandai nak defends diri.. Masa aku paksa dia minum susu malam tadi, dia leh geleng paler laju2 then jerit "Nannnaaaaaakkkk!!!!"
Huhuhuhuh.. Geram sangat sbb mulut dia start m…

Stroller untuk anak ketigaku.. Heuheuheu..

Imej
Hehehehehehe... Ape korang ingat aku dah start shopping barang2 utk 3rd baby aku, means aku dah pregnant laaaarr??? Harapaaannn :P

Takde maknanyeeeeeeeee.........

Saje nak bagitau... Stroller ketiga aku beli utk anak2 aku dah sampai..... Tadaaaaaaaaaaaaaaaaa.....
Mcm biasa, si sulung rasmikan dulu... Nampak je lori Gdex tu turunkan stroller, terus dia claim "Eh.. Ni Kakak punyeeeeeee" Cit..

Aku beli 2nd je.. Murah.. Jadilah kan utk buat basahan Qila yg tak reti nak jalan sendiri dan asyik berebut stroller dgn adik dia je.. Susah bila dua2 nak tido serentak time aku keluar shopping. Anak2 dah di trained tido serentak... So dah ade yg ringan mcm maclaren tu so mmg cun lah... Stroller lama Qila pulak buat jenjalan kat area umah time petang2.. 24hrs tersadai kat porch.. Tak perlu nak bukak tutup.. At last aku beli gak brand Combi ni walaupun aku tak berkenan btol dgn 'kelembutan' besi stroller ni.. Aku rasa ni kalau Bi terpijak mmg hancur.. :P Tak payah Bi pijak kot, Qila p…

From Taranto with love.. Hehehe

Imej
Ecececece.. Mesti org dok ingat aku update blog dari Tarato, Italy.. Wah kelassss mak kalau betul nyah.. Makan hati je kronies2 mak kat luar sana.. Ngeh ngeh ngeh..
Actually, sang suami kesayangan aku tu haaa.. Skrg kat Taranto tgh discharge cargo kat port Taranto.. Kalau Bi tak sebut, haram aku tatau kat Italy ade tempat nama Taranto.. :P Rome i tauleeee.. Tapi Bi kata, kalau nak ke Rome, hanya 2 jam perjalanan naik bas.. Bestnyeeeeeeeeeeeeeeee... Tempat impian aku tu nyah..
Ni bestnye kan keje macam Bi ni... Srkg aku rasa tak jeles le pada org2 yg suaminye keje kat darat atau belayar setakat 2 3 bulan.. Jeles tu tetiba hilang sebabnye, laki aku ade gak beli barang dari Italy.. Kau ada?? Nguahahahahahahahaha.. Jahat kan statement..
Merasa gak Qila dan Ariq pakai barang2 dari over the seas.. Bukan beli online kat blog2 jual brand-kononGap-Adidas-tipu-dan-ciplak ok... Ini freshly dari overseas... Nguahahahaha...
Best siot berlagak di kala sedang berpuasa ni.. Nguahahahahahahahahahah.. Kor…

Gambau raya yg sipi2 basi..

Imej
Gambar dah hampir basi.. Tak ingat raya ke berapa yang pasti hari tu ade 3 openhouse dan satu wedding.. Perghhhhhhhhhhh!!! Malam pulak in laws datang rumah, nak prepair masak lagi... Perrrrrrrrrrrrrggghhhh!!! Fitam aku nyah oiii...
Meh tengok gambar anak bujang aku ni ha..... Rambut dia dah panjang.. Aku tatau mcm mana nak potong.. Dia bukan reti duduk diam.. Qila dulu mana ade mcm ni ha punye menggeletis... Cit! Saje aku kasi belah tengah nak tgk muka nerd dia.. Korang mcm mana potong rambut anak usia 10 bulan?? Hantar saloon ka?????
Bukti aritu adelah panas membahang... Ariq tunggu Mummy, nenek dan kakak makan sambil bukak baju.. Padehal atas khemah tu ade kipas bukan main laju.. Angin yg lalu adelah angin yg panas... Nyesal tak bawah kipas portable..
Dia ni baru bangun tido.. tu yg blur semacam.. Kalau dia tak tido aku mmg tak kuasa nak sorong stroller.. Nasib baik kawasan umah ni luas...
Hahahaha.. Geram btol aku nengok Qila posing mcm ni taw.. Bukan main suka dia makan kopok lekor ka…

Cuti raya yang panjang sekaliiiiiii

Imej
Best gila tau nyah... Aku cuti selama 11 hari termasuk weekends.. Pergh! Heaven tak hingat.. Tu yg raya sakan tu... Tetiap hari ade je tetamu dan tetiap hari ade je openhouse nak serbu... :P

Tapi pagi2 mmg diperuntukkan masa dgn anak2 kat rumah.. Tapi aku tetap takleh nak bangun lewat sbb dua budak bertuah tu mmg akan bangun cepat... Nanti adeeeeeeeeee je projek diorg buat time aku tidur..
Tengokle... Si adik mmg dah terer turun katil tapi aku tetap kena pegang tangan dia.. Tu dia duk ushar kakak dia main powder.. Patotle senyaaaaaaaaaaaaaapppp je, ade projek rupanye...
Aku sambung pejam mata balik sebab ngantukkkkk... Tetiba dengar Qila jerit
"Jangan dikkkkkkkkkkk.. Kakak punyeeeeeeeeeee!!!!!!!!!"
Haaaa... Kompen dia gi tonjol paler atau tolak adik dia sampai terduduk mamat tu..
Dia ni memangggg.. Dah tau kakaknye bengis, lagi mahu kacau kakak dia.. Lagi kakak dia tolak lagi dia buat... Jatuh sket je, tapi dia punye nangissssssssssssssssssssss... Mcm tercabut pipit..! Memang ma…

Qila mengayuh Ariq berjoget

Imej
Entry ni khas untuk Bi..

Actually Qila mmg dah lama tahu mengayuh basikal.. Cuma aku tak pernah kasi dia main basikal kat luar pagar rumah.. Semalam masa tengah siap2 nak balik umah mertua, aku bagile dia main jap kat luar.. Sukaaaaaaaaaaaaa sangat dia ok... Ni first time dia kayuh basikal laju2 kat luar..... Asal aku lambat je follow dia, dia akan benti then cakap "Cepatleeee" Eceh kaaauu.. Mummy jalan kaki kau naik basikal bukan main lajuuu.. Mana aci.. :P
Ariq pun happy gak dpt jenjalan naik stroller kat luar.. Sini kalau petang2 mmg redup.... Banyak birds atas tiang lampu.. Tengok Ariq punye tangan.. Comel sangat menunjuk birds guna jari telunjuk... Dia skrg dah pandai jogettt.. Bukan main lagi.. Dah pandai jugak bye bye orang... :)
Bersungguh Qila mengayuh..... Bukan main laju... Pandai pulak dia break dengan menahan pedal basikal tu... Tak lama lagi, bolah bawak Ariq kat belakang... Skrg ni bahaya le sbb Ariq suka diri bila basikal berjalan...
Best kan kalau lepak2 dgn jir…

Bosan beraya kita gi shopping plak le eh..

Imej
Kat umah Mama pandang aku, aku pandang dia.... Bosan duh asyik gi raya je.. Takde life.. Hahahaha.. So Mama kata, jom gi shopping ape yg patot so aku lajuuuuuu je siap2 dan mandi.. Tambah2 lagi cek aku dah clear.. Nguahahahahah.. Memang niat nak cari heels dan baju baru buat keje..
Memula ke Aeon Mall dulu... Memandangkan ade anak2 kecik ni, mmg kenalah amik baby stroller ni.. Dah kakaknye dok melekat dgn stroller maclaren tu.. Dia mmg lasak dan nakal.. Tapi bila keluar berjalan kemana je dia sendiri request nak duduk toyer (stroller).. Penat katanye kalau kena jalan sendiri.. :P
Terjuntai kaki adik.. Minah yg jaga stroller ni tak caya Ariq belum setahun.. Besar dia kata.. Yele, pakai baju T bercolar siap jeans dgn shoes.. Mmg nampak besar.. Cuba pakai baju tido color putih stok2 style new born.. Harussss org percaya dia ni still baby.. Yele, baby stroller ni utk baby bawah setahun je.... Ke setahun lebih ek, tak hingat le... Tapi bagus bwk ni, senang sumbat brg2 shopping.. Masuk market…

Akhirnya dia sudi nak posing utk aku

Imej
Mummy : Sayang meh Mummy nak amik gambar kakak.. Senyum meh..
Qila : Aa..
Mummy : Alamak.. Janganle dekat sangat.. Jauh sket eh jauh sket..Qila : Aaa..
Mummy : Loorrr.. Jauhnyeeee... Dekat sket sayangggg... Jauh sangat ni... Qila : (terus blah)
Bertuah punye anak... Dia main2kan aku plak..
Ariq pun dah tanak layan Mummy amik gambar lagi... Susah nau nak senyum.... Frust Mummy ini macam tau..
* Gosip! Ni baju kurung Qila yang ke enam.. Ada satu pasang lagi blom pakai.. Tatau nak pakai bila nyah.. Skrg ni cuaca betul2 panas dan errrkkk sian anak2 aku bila raya time siang... Berkepam peluh satu badan... :(