Khamis, September 30, 2010

Openhouse Universiti ku......

Tahun ni tak berapa penat langsung sebab tak kena masak macam tahun lepas...

Teman jabatan aku, si Canselori pada tahun ni adelah 60's.. So kena pakai baju2 ala2 kebaya dan kain batik... Cis!

Kalau anak2 dara sukalah nak tayang pungkok!. Ni aku dah beranak dua ni mana ade pungkok nak ditayang sebab pinggang dah lebih besar dari pungkok.. Hahahaha
Konon2 kalau 60's, kenalah ade lesung batu giling ni kan... Ntah sape punye mak le yang punye.... Konsep makanan semuanya kuih2 kampung macam wajik, dodol, kuih genderam (telinga keling), nasik kunyit dan lemang segala tu... Aku tak makan pun sbb macam takde rasa nak makan... Aku just gi khemah jabatan lain.. Aku makan sup tulang, laksa, otak2, sate dan cendol.. Pastu balik opis leee..
Ni le jabatan aku punye khemah... Takdele 60's sangat pon.. Aku takleh nak komen banyak2 sbb aku takde tolong hias pun.. Datang just susun sikit2 ape yg patot, pastu blah.....
Ni rasanye masa nak tunggu TYT datang jengah khemah kitaorg...... Khemah kitaorg adelah yang pertama disinggah oleh TYT...
Gadis2 gituuu... Ni baju kebaya aku ni lama punyeeeeeee.. Dah nak 10 tahun kot. Aku tak ingat Mama beli kat mana.. Kain batik tu bukan kain batik utk kebaya ni.. Tu kain batik utk baju kebaya nyonya aku yg dah tak muat langsung nak pakai.... Tu pun dah 5 6 tahun kot lamanye.. Nampak baru kan?? Tengokle sape kan?? I kan pandai jaga barang u... Tu beg bakul tu beli kat Chiangmai.. Mahal woooooo.. RM30.00 tak tolak VAT.. Ngueheheheheheheh... Tudung beli online, inner tudung baru beli sehari sebelumnye kat Dezahra.. Ngueheheheh..

Punye lah details nak cerita kan?? Kau hingat ko redmummy kers??? Lalalalalalalalalalalalala...
Mak2 budak mmg kena duduk atas kerusi.. Mana leh duduk bawah kan nanti lemau.. Nguehehe.. Ni sume opsimate aku ye.. Semua dah beranak pinak..

Sebelum balik nak jugak bergambau dgn vespargo ni... Kata 60's kaaaaaaaaaaannnn.....
Brooch tu kan, ade kesahnye tau.. Masa aku kawin dulukan aku pakai khidmat ManKajang utk buatkan baju sanding aku.. Tu brooch tu 'terlupa' nak pulangkan time pulangkan accessories baju pengantin tu.. Ngueheheheh.. Mmg sarat barat brooch tu ni baru ade can nak pakai... Disebabkan dah gemok, kebaya ni takleh nak butang 3 macam yg sepatutnya.. Boleh butang sekali je kat tengah.. Buweeeeeeekkkkk...
Panas ni wey... Pas bergambar terus balik opis layan aircond.........

Tahun ni makan so-so jeghs.. Tak sedap sangat dan takle tak sedap langsung.. Ok Ok jeghs...

Rabu, September 29, 2010

DUA video khas utk Bi..

Anak2 aku ni, selain bilik tengah yang penuh dengan toys tu, satu lagi tempat paling diorg suka adelah bilik kami.. Katil kami... Mmg syok ar kan guling2 lompat2.. Manelah tak patah katil aku kat belah kepala tu.. Tu sbb aku letak bolster so Qila tak main area situ.. Kat situ mmg dah nazak dah wey.. Heheheh

Nak tengok sendiri lasak tak lasak le dua anak aku ni kan, tengokle video ni..

Video pertama ni memula tunjuk gigi Ariq... Then Qila tunjuk cara2 dia mandi, gosok gigi semua...
video

Video kedua ni, kisah sakit 'tali pinggang'.. Nguehehehehehe...... Dia suka sangat melompat mcm tu even kat atas sofa.. Seriau aku wey kalau dia buat mcm ni kat atas toto.. Dia bukan tahu ape kan.. Aku takut terkehel tapi dia ni mana nak dengar cakap aku..

Yang si adik pulak sibuk nak memanjat ke meja make up dan kat situ jugak ade baby cot dia... Dia nak panjat masuk sana.... Susah btol nak handle budak2 ni serentak.... Tu sebab gambar gegar2..
video

Harap2 kalau Bi ade internet connection ni dia bolehle tengok...

Kalau free nanti Ling upload gambar Qila joget 'Nobody-Wondergirls' ek sayang???? Tu grup fav anak dan bapak tu.. Hehehehe..

Selasa, September 28, 2010

Kebijaksanaannya buat aku menitiskan air mata..

Baru beberapa minit Qila tertidur... Dengan hanya memeluk selimut busuknya dan memeluk badan aku... Sebelah kiri dia, diletakkannya bear, hadiah dari Tomei ketika aku dan Bi membeli cincin tunang kami pada tahun 2006, iaitu 4 tahun yg lalu........

Tak sangka, pada tahun ini, bear itu akan dipeluk oleh anak sulung kami ketika dia mahu tidur...

Padehal sebelum ini dia tidak suka dengan bear itu... Takut katanya..

Qila minta ninit.. Aku bilang, Daddy tak suka Qila isap ninit.. Kalau Qila tak isap, Daddy akan beli banyak mainan.....

Tapi Qila jawap... "Daddy beli banyak ninit kan??"

Haih.. Kalau macam tu, tak gunalah Qila berhenti menghisap ninit sayang..... :P

Ariq sudah lama tidur, jadi aku punye masa untuk mendodoikan Qila... Manja dari biasa...

Aku ajak dia berzikir, "Jom nyanyi.... Kakak tidur ye sayang"

Seperti selalu, aku bacakan zikir munajat... Bi yang ajarkan aku zikir ini ketika Qila masih di dalam pantang.. Aku si jahil tidak pernah melafazkan apa2 zikir pada sesiapa seumur hidup aku ini. Jadinya ketika mahu tidurkan anak buat kali pertama, Bi ajarkan aku berzikir munajat.. "Qila suka.." Katanya.. Aku ingat lagi, ketika itu Bi ada short course di ALAM.. Dia kata, kalau lupa iramanya, telefon aje dia, dia akan nyanyikan.... Jahil kan aku? Zikir munajat pun tidak tahu....

Sejak dari itu, setiap kali mahu tidur.. Aku akan berzikir munajat untuk mendodoikan Qila.. DIa memang suka... Akan segera dia tidur lebih2 lagi kalau Daddy yang nyanyikan...

Selepas 2 tahun, tanpa aku sangka, malam ini Qila turut sama berzikir dengan aku... Aku betul2 terkedu bila dia turut sama berzikir....

Sebutannya amat manja.. Jelas dan agak slang seperti mualaf terutama bila dia menyebut "Allahuakbar" Sangat sempurna di telinga aku.... Sesekali jelas kedengaran, sesekali tenggelam dek kemengantukkannya..

Aduhaaaaaaaii sayang... Menitis air mata Mummy ni sayang.. Mummy terharu.. Mummy tak tahu yang Qila sudah pandai berzikir munajat.. Sangat petah bila Qila mengikut Mummy berzikir munajat tadi.. Selama ini Mummy cuma fikir Qila tahun menari & menyanyi lagu2 pop sahaje......... Qila lebih tahu dari apa yang Mummy fikir..

Bi... Bijak kan anak kita ni sayang??? Dia sudah terlalu besar.... Ling tahu, Bi mesti happy mendengar ini kan?? Mesti Bi terharu kan sayang??

Qila telah buat Ling menangis malam ini.. Tak tahu kenapa, cuma rasa terlalu rindu pada Bi... Dulu Bi yang ajarkan Ling zikir itu.. Dan sekarang anak kita melafazkannya...... Terlalu pantas masa berlalu kan sayang??

Ling rasa sangat2 rindu.. Terlalu rindu... Bukan sahaja beban rasa rindu kepada Bi dari diri Ling sendiri.. Tapi rasa rindu itu bercampur, rindu Qila pada Bi... Rindu Ariq pada Bi.... Ling merasakan kesemuanya.. Sangat pedih... Sangat2 pedih Bi.... Ling dapat rasakan kerinduan itu pada malam ini.....

Susah nak digambarkan dengan kata2 tapi rasa rindu yang teramat sangat sehingga tidak terluah oleh ape pun di dunia ini..

A'qila sayang.... Terima kasih kerana hadir dalam hidup Mummy dan Daddy... Adik Ariq juga... Mummy dan Daddy sayang kalian sangat2...

Cepatlah masa berlalu............ Cepatlah Tuhan.. Kembalikan cinta hati kami...... :(

Qila beberapa minit sebelum tidur tadi... Bear yg kena hempap tulah bestfren dia skrg ni......

Isnin, September 27, 2010

Kakak sayannggggggg adik...

Aku tahu dia sangat sayangkan adiknya, tapi errrkkk macam mana nak cakap eh.. Sayang tapi dgn cara yg sangat kasar.. Kalau dia peluk, dia akan peluk sekuat ada.. Kalau dia tolak, sampai melantun adik dia.... Kalau dia ciom, sampai lemas... 24hrs kena perhatikan.. Kalau tak, habis dikudakan adik dia...

Tapi bila adik dia menangis, dia lah yang akan memujuk.. Dalam masa yang sama, dia tekan perut adik dia.. Bukan sengaja tapi macam tak sengaja... Tapi kadang2 macam sengaja... Haih....
Aku suruh dia posing dengan adik. Dia terus peluk tengkok adik dia.. Kau tengok.. Sampai bengot muka Ariq kena grip.. Tu kanan kanan Ariq tengah tahan badan pakai sofa.. Kalau tak mmg dia terbenam kat ketiak Qila... Huehuehue... Manis kan senyuman Qilaaa.. Nampak Ariq menahan sporting... Hanya Tuhan yang tahu betapa aku sayang dua insan comel ini... Nyawa aku.. Harta aku dunia dan akhirat....

Walaupun perempuan lahar tu kata A'qila hitam.. Bagi aku (dan suami), A'qila adelah gadis nakal yg paling cantik dan comel yang pernah aku jumpa seumur hidup!..... Yang penting dia adelah darah daging aku... Bukan anak orang lain yang aku anggap sebagai anakku.. Macam perempuan lahar tu...

Tak kisahle hitam ke... Hijau keee.. Yang penting dia ANAK AKU.. Sihat walafiat, bijak dan baik budi pekerti.. Tak macam anak (angkat) anak perempuan lahar itu... Suka rampas barang anak2 org lain.........
Hehehehe... Tetap memeluk adik dia dengan erat.. Aku tahu, dia terlalu sayang pada adiknya.. Bila anak perempuan lahar tu amik ninit Ariq, Qila dengan pantas mengambilnya semula dan berkata "Ni ninit adik laaaaahhh"

Bila bibik memapah Ariq berjalan jauh darinya... Dia panggil bibik dan Ariq kembali duduk dekat dengan Mummy... "Sini.. Sini.. Jangan jauh2 dik...."

Sangat bertanggungjawap kan???? Sangat protective.. Siapa berani kacau adik??? Tentu kalian akan dimarahi Qila.... Dia boleh jadi anak yang paling manja.. Pada masa yang sama boleh menjadi kakak yg paling garang di dunia...

Walaupun dia selalu lepuk adik dia... Selalu smackdown adik dia.. Tonjol paler adik dia... Marah bila adik main toys dia, tapi aku tahu... Dia terlalu sayangkan adik dia yang satu itu..

Walaupun dia hitam.............

Tetapi dia sangat bijak....
Tengok... Ni bukan diaper Qila.. Diaper brand ni mmg ade banyak kat umah... Opismate aku bagi pada Qila buat dipakaikan pada teddy bear dia.. Pas beberapa jam pakai, Qila claim bear dia dah kencing atau berak... Pas 'cuci' berak bear, Qila akan gantikan dengan diaper baru... Diaper yg 'sudah' kotor dia akan lipat kemas2 dan bungkuskan begini.. Then buang dalam bakul sampah!

Hey pompuan lahar.. Anak kau mampu nak buat macam ni????? Nan adoooooo.. Walaupun anak kau PUTIH MACAM KAPAS!!!

Anak kau tahu pegang pensil dengan betul ketika umur 8 bulan??!

Anak kau tahu memakai shoes sendiri dengan betul kiri dan kanan ketika usia 1 tahun????!!!

Anak kau tahu bezakan jenis & warna kereta (malaysia) pada usia 2 tahun???!!

Nan adoooooo....

Putih melepak aje tak guna bro....

Sekian.....

Haaa.. Buat ape tu??!

Ini budak dua2 dalam baby cot di satu pagi hening ketika mak dia yg malas sedang membuta.. Entah bila diorg ni bangun ntah.. Si kakak mcm biasa gi masuk dlm cot adik... Dua2 ngadap meja solek Mummy....
Aku sedar just sedar2 ayam je... Ngantuk wey.. Ni baru jam 7 lebih je ni... Diorg ni mmg stok tido awal dan bangun awal.. Mesti dah bangun sejak jam 6.30 am tadi ni... Adik senyaaaaaaap je entah ape entah dia buat tu.. Si kakak tgh nyanyi2 lagu ape ntah.. Ko tengokle kat kepala dia ade headphone tu..... Skrg dia dah hafal sket beberapa baris lagu yg dia selalu dengar... Haih....
Rupanye si adik tu kau tau dia buat ape?? Tangan kiri pegang sikat, tangan kanan pegang gincu!!!!

Ni lagi satu entah ikut perangai sape ntah suka bongkar make up Mummy nieh!!!

Mesti kakak yang ajar... :P

Semalam for the first time Ariq pandai nak defends diri.. Masa aku paksa dia minum susu malam tadi, dia leh geleng paler laju2 then jerit "Nannnaaaaaakkkk!!!!"

Huhuhuhuh.. Geram sangat sbb mulut dia start mengomel tanpa henti skrg.. Cepatnyeee membesar anak2 Mummy ni tau.. Oklah..

Sabtu, September 25, 2010

Stroller untuk anak ketigaku.. Heuheuheu..

Hehehehehehe... Ape korang ingat aku dah start shopping barang2 utk 3rd baby aku, means aku dah pregnant laaaarr??? Harapaaannn :P

Takde maknanyeeeeeeeee.........

Saje nak bagitau... Stroller ketiga aku beli utk anak2 aku dah sampai..... Tadaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

Mcm biasa, si sulung rasmikan dulu... Nampak je lori Gdex tu turunkan stroller, terus dia claim "Eh.. Ni Kakak punyeeeeeee" Cit..

Aku beli 2nd je.. Murah.. Jadilah kan utk buat basahan Qila yg tak reti nak jalan sendiri dan asyik berebut stroller dgn adik dia je.. Susah bila dua2 nak tido serentak time aku keluar shopping. Anak2 dah di trained tido serentak... So dah ade yg ringan mcm maclaren tu so mmg cun lah... Stroller lama Qila pulak buat jenjalan kat area umah time petang2.. 24hrs tersadai kat porch.. Tak perlu nak bukak tutup..

At last aku beli gak brand Combi ni walaupun aku tak berkenan btol dgn 'kelembutan' besi stroller ni.. Aku rasa ni kalau Bi terpijak mmg hancur.. :P Tak payah Bi pijak kot, Qila pijak harusss bengkok.. :P

Tapi, kata nak yg ringan dan murah kan? Combi pun Combilaaaahhh.. Tapi bila Qila duduk je dalam tu, aku rasa kesian kat stroller tu sbb max umur adelah utk baby 24months... Huehuehue.. Dahle Qila dah 14kg.. Yele, mana ade lightweight strollers yang dibuat utk budak lebih 15kg????? Belasah je lah.. Kalau patah ye beli yang lainnnn... :P Pasni Mummy dah boleh buat sewa strollers.. Strollers mainan Qila je ada dua ok.. :P

Sampai2 je tadi bertungkus lumus gak aku nak cari sendiri button bukak dan pasang.. Heuheuheuheu.. Yele, beli online dan stroller ni susak sket nak lipat dia kau kau tatau.. Qila tetiba terus amik patung po po dia letak dlm tu then tolak satu rumah.. Stroller ni mmg totally LOOK NEW.. Berbaloi beli lah. Maybe anak owner lama tak suka duduk dlm stroller ni.. Bersih gila seat dia.. Yang penting boleh recline habis... Mmg sesuai utk new born.. So anak ketiga aku esok takyah beli lain.. Pakai ni aje dah.. OK kan Bi kan??????? Erk.. Kalau tak jahanam lah kan... :P Bukan main suka lagi duduk mcm askar nak lintas hormat.. Kaki terjuntai.. Tu sbb aku tak suka Combi.. Kaki anak ko takleh nak letak.. Sbb tpt letak kaki ke dalam sgt.. Tapi disebabkan murah dan look new, aku belasah beli lah... Buat ape nak cerewet sangat kan?? Gilir2 le nanti pakai dgn Ariq punye..
Happy Ariq tgk kakak dia pun naik stroller sama2 mcm dia masa gi shopping tadi..

Hehehehehehehe.... Nasib baik time shopping aku selalu bawak bibik dan mama.. Boleh gilir2 tolak dua stroller.. Aku pernah tgk phil&teds.. Seat belakang boleh lemas woooo sebab sempit dan takleh nak pandang depan... Aku tak rasa anak2 aku akan suka nak duduk mcm tu.. Dahle mahal beribu2 riban.. Tak kisahle kena tolak 2 stroller pun.. Esok kuar yg no 3, suruh Qila je tolak adik2 dia.. Hehehehe.. Tapi pemegang Combi ni rendah.. Kalau aku pakai heels, mmg bongkok le nak pegang itu handle.. Ke boleh tinggikan tapi aku tak tahu ek?? Memang sempit lah jugak utk Qila.. Ahhh takpelah janji dia happy sbb ade stroller baru... Janji aku takde mcm sesetengah org yang fobia nak gi shopping sbb tak sanggup nak kejar anak2 berlari.. Nakal2 si Qila ni nakal kat umah je.. Kat luar dia le anak paling behaved.. Tu sbb ramai tak caye dia ni lasak dan nakal kat umah... Kat rumah aku mcm zombi.. Mcm tarzan meroyan ok...

Tadi gi beli susu dua beradik ni... Perggghhh... Hampir rm600.. Ariq dah makin kuat menyusu.. Bayangkan 10 bulan?? Dah rm6000.. 2 tahun??? Pergghh.. Takot aku nak kira..
Baru skrg terfikir, napelah aku tak fully breastfeed anak2 aku??
Takpelah, anak no 3 nanti.. Nguehehehehehehehehehe...
So topik kali ni mmg sesuai letak tajuk anak no tiga.. :P

Khamis, September 23, 2010

From Taranto with love.. Hehehe

Ecececece.. Mesti org dok ingat aku update blog dari Tarato, Italy.. Wah kelassss mak kalau betul nyah.. Makan hati je kronies2 mak kat luar sana.. Ngeh ngeh ngeh..

Actually, sang suami kesayangan aku tu haaa.. Skrg kat Taranto tgh discharge cargo kat port Taranto.. Kalau Bi tak sebut, haram aku tatau kat Italy ade tempat nama Taranto.. :P Rome i tauleeee.. Tapi Bi kata, kalau nak ke Rome, hanya 2 jam perjalanan naik bas.. Bestnyeeeeeeeeeeeeeeee... Tempat impian aku tu nyah..

Ni bestnye kan keje macam Bi ni... Srkg aku rasa tak jeles le pada org2 yg suaminye keje kat darat atau belayar setakat 2 3 bulan.. Jeles tu tetiba hilang sebabnye, laki aku ade gak beli barang dari Italy.. Kau ada?? Nguahahahahahahahaha.. Jahat kan statement..

Merasa gak Qila dan Ariq pakai barang2 dari over the seas.. Bukan beli online kat blog2 jual brand-kononGap-Adidas-tipu-dan-ciplak ok... Ini freshly dari overseas... Nguahahahaha...

Best siot berlagak di kala sedang berpuasa ni.. Nguahahahahahahahahahah.. Korang berbulu tak?? Aku pun berbulu weyyy.. Macam siot je nak berlagak.. Bukan dapat 2 3 designer handbags pun kan?? Setakat beli fridge magnets dgn tshirt I LOVE ROME jeghs... Ape barang... Hehehehe.. Eh.. Cakap pasal I LOVE ROME, dariiii dullluuuuuuu lagi aku selalu mintak Bi belikan tshirt macam tu tapi haram takde nye dia beli.. Mostly dia beli tshirt HRC yang skrg aku dah tak muat nak pakai.. Yele, dulu aku pakai size XS dan S nyaaaahhh....

Soooo.....

Kite tunggu jelah ape Bi beli utk aku dan anak2 ye.. Like always marrr.. Bila parcel sampai, harussss publish dalam blog.. :P Ngeh Ngeh Ngeh.. Pas Italy, dia ke Genova lak.. Dekaaaaat sgt dgn Swiss.. Kat sana pun dah fikir2 nak mintak ape nieh..

Tapi entah bilanyeeeeeee.. Dulu masa dia kat Korea macam2 dia beli.. Tapi kat sana dia 'hidup mewah' sbb elaun makan tinggi... Skrg kat atas kapal, makan free berak cangkung free. mana ade elaun makan.. So, pepandaile dia allocate bajet utk anak isteri dia yg tersayang ni...

Yg bestnye, walaupun tak dapat berhubung melalui phone calls selalu, tapi tetiap malam dia akan hantar email.. Sesekali dia akan call.or sms. 10 minit kena bayar USD20.. Ape nak buat, dah rindu kaaannnn...

Teringat masa muda2 dulu berbalas email dgn boifren.. Hehehe.. Dulu siap tulis surat berjela2 panjang... Kat email lebih banyak bleh tulis dan cerita...

Bi..... Cepatle balik sayangggg.. Rindu sangat kat Bi....

Nanti Ling masak spagetti utk Bi eh... Bi makan banyak2 eh??

Hermmm... Nampaknye 1st birthday Ariq Bi takde lah... Terpaksalah buat party sendiri.... :( Againnnnn........

Rabu, September 22, 2010

Gambau raya yg sipi2 basi..

Gambar dah hampir basi.. Tak ingat raya ke berapa yang pasti hari tu ade 3 openhouse dan satu wedding.. Perghhhhhhhhhhh!!! Malam pulak in laws datang rumah, nak prepair masak lagi... Perrrrrrrrrrrrrggghhhh!!! Fitam aku nyah oiii...
Meh tengok gambar anak bujang aku ni ha..... Rambut dia dah panjang.. Aku tatau mcm mana nak potong.. Dia bukan reti duduk diam.. Qila dulu mana ade mcm ni ha punye menggeletis... Cit! Saje aku kasi belah tengah nak tgk muka nerd dia.. Korang mcm mana potong rambut anak usia 10 bulan?? Hantar saloon ka?????
Bukti aritu adelah panas membahang... Ariq tunggu Mummy, nenek dan kakak makan sambil bukak baju.. Padehal atas khemah tu ade kipas bukan main laju.. Angin yg lalu adelah angin yg panas... Nyesal tak bawah kipas portable..
Dia ni baru bangun tido.. tu yg blur semacam.. Kalau dia tak tido aku mmg tak kuasa nak sorong stroller.. Nasib baik kawasan umah ni luas...
Hahahaha.. Geram btol aku nengok Qila posing mcm ni taw.. Bukan main suka dia makan kopok lekor kat mana2 open house...
Siap tunjuk best tu...
Ni Husna.. Sepupu aku.. Anak mak busu aku belah arwah abah....

Satu je aku nak cite kat sini.. Dulu aku pernah cerita pasal abang dia dulu....

Cuba kau tgk senyuman dia.. Tulus ikhlas kan.. Dari senyuman dan cahaya dari mata dia kau boleh tau peribadi dia macam mana.... Sejukkk hati memandang.. Dia sayang sangat A'qila.. Kalau dia balik Melaka, mesti nak jumpa dan main2 dgn Qila.. Dia ni dalam darjah 2 atau 3 kot..

Cara dia layan Qila, Ariq.. Aduhaaaiiii.. Sangat2 lembut dan motherly.. Bukan dia soranglah.. Semua adik beradik dia begitu.. Mereka semua anak2 yg sangat baik pernah aku jumpa seumur hidup aku.. Sangat taat pd ibu bapa, sgt rajin, loving, peramah, baik, sweet dan bahagialah bila aku tgk family mak busu aku tu... Dan aku sgt kagum cara dia didik anak2 dia.. Padehal dia tak kerja dan pak busu keje as polis aje.. Selalu aku nak tanye mak busu mcm mana ek cara dia 'jinakkan' anak2 dia.. Aku nak tanye tapi maluuu.. Dan tak berkesempatan.. Padehal, anak2 dia sume lahir rapat2.... Utk pengetahuan korang, mak busu dan pak busu aku tidak garang.. Tidak pernah tinggi suara dgn anak2 dia.. Maybe itu salah satu petuanya kot...

Cume pernah jugakle pak busu borak2 dgn Bi, dulu diorg hidup susah sbb takde transport nak balik kampung sbb pak busu keje kat KL.. Dengan gaji polis yang sederhana, anak kecik2.. Dia kumpul duit rm20 sebulan, dah cukup duit dia dan family naik bas ramai2 balik Melaka..

Dia kata, macam mana susah pun kita ni, duit akan jadi berkat bila ingat org tua kat kampung.. Sayu hati aku dengar... Kita yg ada transport 2 3 ni belum tentu senang hati nak balik kampung jengok org tua.. Ye tak??

To tu dulu lah.. Skrg ni diorg dah senang dah... ;)

Nantilah aku sambung cerita...

Daaaa....

Selasa, September 21, 2010

Cuti raya yang panjang sekaliiiiiii

Best gila tau nyah... Aku cuti selama 11 hari termasuk weekends.. Pergh! Heaven tak hingat.. Tu yg raya sakan tu... Tetiap hari ade je tetamu dan tetiap hari ade je openhouse nak serbu... :P

Tapi pagi2 mmg diperuntukkan masa dgn anak2 kat rumah.. Tapi aku tetap takleh nak bangun lewat sbb dua budak bertuah tu mmg akan bangun cepat... Nanti adeeeeeeeeee je projek diorg buat time aku tidur..
Tengokle... Si adik mmg dah terer turun katil tapi aku tetap kena pegang tangan dia.. Tu dia duk ushar kakak dia main powder.. Patotle senyaaaaaaaaaaaaaapppp je, ade projek rupanye...

Aku sambung pejam mata balik sebab ngantukkkkk... Tetiba dengar Qila jerit

"Jangan dikkkkkkkkkkk.. Kakak punyeeeeeeeeeee!!!!!!!!!"

Haaaa... Kompen dia gi tonjol paler atau tolak adik dia sampai terduduk mamat tu..
Dia ni memangggg.. Dah tau kakaknye bengis, lagi mahu kacau kakak dia.. Lagi kakak dia tolak lagi dia buat... Jatuh sket je, tapi dia punye nangissssssssssssssssssssss... Mcm tercabut pipit..! Memang manja!

Tak boleh tgk mak dia nak tido taaawww.. Haih.. Masa ni le aku punye hangin pun datang.. Maklumle habis bulan pose syaitan iblis dah kuar balik.. :P

Terus aku bangun... Terus mandikan dua2 budak ni.. Then tengok TV jap, relax2 terus gi dapur masak bubur Ariq dan masak lauk tengahari sblm kuar beraya.. Anak2 kena lah bagi makan dulu.. Kat openhouse nanti diorg bukan boleh makan sangat.. Qila je lah yg boleh merasa nikmat makanan... Ariq nanti ngangaaaaaaaaaa jeghs.. Lagipun time cuti, masa begitu pantas berlalu.. Eceh..
Yang pasti anak2 aku mmg dah boleh duduk dan makan 'dengan sopannya' di meja makan.. Qila sengaja aku dudukkan kat situ supaya dia tak panjang leher tgk TV.. Qila mmg dah makan sendiri.. Sekali sekala je mintak disuap.. Ko tengok.. Betapa nakalnye muka anak2 aku.. Inile kenyataannyeee.. :P
Ariq ni boleh tahan nakal dan lasaknye.. Bukan tau duduk diam.. Seboleh2 dia nak diri gak.. Qila dulu umur2 mcm ni lebih fokus bila buat sesuatu.. Ariq ni ke lauuutttt je lebih.. Tapi aku tetap bahagia ada anak2 seperti mereka ni.... Diorg le nyawa aku... Nakal macam mana pun, diorg tetap darah daging aku.. Nakal2 tu dah tentu ikut perangai mak bapak diorg ni.. Lagi mahu komplen.. Anak sape kaaann?? :P
Aku jugaaaaaaaaaaaakkk yg blom mandi... :P

Tapi sedap btol ayam goreng sambal yang aku masak tuhari.. Licin koooo aku dan bibik kasi bedal..

Ape?? Heeyyy.. Aku ni sejak duduk umah sendiri ni mmg rajin skeeeeeeeeeeet nak masak ok?? Bibik tu bukan pandai masak.. Dari makan makanan yg dia masak, aku rela masak sendiri walau dapur aku takde kipas.. Takpe, nanti Bi balik Bi pasang ekon ek Bi ek???? (nguehehehehe)

Tapi kalau aku yg masak, nasible kan.. Kalau tak sambal, aku masak kicap.. Kalau tak masak kicap, asam pedas.. Hahahahahahaahahah.. Tu sebab Mama bengang je.. Dari pada makan lauk tu hari2 dia lebih rela masak dari suruh aku masak.. Wakakakakaka.. :P

Aku ni bukan tak reti masak.. Cuma takde masa je.. Nguahahaha.. Lalalalalalalalala..

Dah dah... Nak buat keje dah....

Isnin, September 20, 2010

Qila mengayuh Ariq berjoget

Entry ni khas untuk Bi..

Actually Qila mmg dah lama tahu mengayuh basikal.. Cuma aku tak pernah kasi dia main basikal kat luar pagar rumah.. Semalam masa tengah siap2 nak balik umah mertua, aku bagile dia main jap kat luar.. Sukaaaaaaaaaaaaa sangat dia ok... Ni first time dia kayuh basikal laju2 kat luar..... Asal aku lambat je follow dia, dia akan benti then cakap "Cepatleeee" Eceh kaaauu.. Mummy jalan kaki kau naik basikal bukan main lajuuu.. Mana aci.. :P
Ariq pun happy gak dpt jenjalan naik stroller kat luar.. Sini kalau petang2 mmg redup.... Banyak birds atas tiang lampu.. Tengok Ariq punye tangan.. Comel sangat menunjuk birds guna jari telunjuk... Dia skrg dah pandai jogettt.. Bukan main lagi.. Dah pandai jugak bye bye orang... :)
Bersungguh Qila mengayuh..... Bukan main laju... Pandai pulak dia break dengan menahan pedal basikal tu... Tak lama lagi, bolah bawak Ariq kat belakang... Skrg ni bahaya le sbb Ariq suka diri bila basikal berjalan...
Best kan kalau lepak2 dgn jiran2 sambil makan kopok lekor.. :P
Tak habis2 pandang birds.. Nak tgk Qila mengayuh dan Ariq berjoget?? Sila lah tgk video ni :-


video

Ahad, September 19, 2010

Bosan beraya kita gi shopping plak le eh..

Kat umah Mama pandang aku, aku pandang dia.... Bosan duh asyik gi raya je.. Takde life.. Hahahaha.. So Mama kata, jom gi shopping ape yg patot so aku lajuuuuuu je siap2 dan mandi.. Tambah2 lagi cek aku dah clear.. Nguahahahahah.. Memang niat nak cari heels dan baju baru buat keje..

Memula ke Aeon Mall dulu... Memandangkan ade anak2 kecik ni, mmg kenalah amik baby stroller ni.. Dah kakaknye dok melekat dgn stroller maclaren tu.. Dia mmg lasak dan nakal.. Tapi bila keluar berjalan kemana je dia sendiri request nak duduk toyer (stroller).. Penat katanye kalau kena jalan sendiri.. :P
Terjuntai kaki adik.. Minah yg jaga stroller ni tak caya Ariq belum setahun.. Besar dia kata.. Yele, pakai baju T bercolar siap jeans dgn shoes.. Mmg nampak besar.. Cuba pakai baju tido color putih stok2 style new born.. Harussss org percaya dia ni still baby.. Yele, baby stroller ni utk baby bawah setahun je.... Ke setahun lebih ek, tak hingat le... Tapi bagus bwk ni, senang sumbat brg2 shopping.. Masuk market pun senang.. Kalau takde ni, aku akan amik buggy car utk Qila duduk dalam tu.. Mana yg ade le...
Ni tatau nape berninit... Cranky nak tido atau br bangun tido... Dia mmg tak pakai belt dah.. Ketat kata dia.. Tapi aku pakaikan jugak.. Kengkadang dia main turun je bila nampak mainan kaaannn...

Kat sana masa masuk Mom's Care, aku beli segala mak nenek keperluan MAM's Ariq.. Terkejut bibik dgn harga botol susu Ariq..

"Getah putih ni aje udah 9 ringgit ye puan......"
"Huh?? Satu botol ni aja udah 30 lebih puaaaannn??????"

Haaa.. Kau tau pun mahal.. So, masa basuh tu jaga baik2 sket.. Ni tak, sental puting mcm sental daki kat leher ko je... :P

Bibik buat lawak tau.. Masa tgh pilih2 barang tu dia gi amik bag susu yang letak kat kaunter display tu..

"Puaann.. Ni macam mana boleh terletak disini.. Tertinggal nanti.."

Hahahahaha.. Padehal bag susu anak aku tu baik je tersangkut kat stroller.. Tapi mmg sebijik sebijun mcm kat kaunter display tu lah... Wakakakaka.. Sengal.. Gelak je minah salesgirl tu..

Qila pun buat lawak, aku memilih barang, dia pun memilih.. Dia berkenan pulak kat ninit color pink brand MAM.. Siap tunjuk kat nenek "Neeekk.. Ninit bayu...." Terus nak gi bayar...

Rasa kesian plak kan sbb mmg dia dah minat dah sangat tapi type tu hanya ada utk newborn.. Kecik je ninit dia.. Puas pujuk tetap tak jalan.. Siap semunyik kat belakang pungkok dia..

Last2 bila suruh dia bayar segala mak nenek barang yg dibeli dan salesgirl tu pun melayan dia berurusniaga, baru dia ok.. Tapi kesian lah bila aku tanye Qila ade duit ke nak bayar, dia tunduk je sambil telek ninit tu... Hermm.. Hanin! Ninit/puting MAM yang color pink mcm Kyra guna tu, ade saiz besar ke??? Kalau ade, nak gak beli utk dia... Hati ibu ni mana boleh tgk anak dia macam tu kan.. Ape dia nak aku pasti kena dapatkan.. Bukan nak spoil anak, tapi kalau aku tak manjakan dia, sape lagi?? Daddy dia jauh nyah...
Pas sana, kami ke Tesco lak sbb Mama nak beli baju raya.. Padehal baju raya dah melambak2 nak jugak beli yg dah siap.. Nak yg glamer katanye.. Dia gi carik baju, aku gi shopping barang2 dapur.. Masa ni Qila dah lenaaaa....
Kat Tesco gak Ariq berak sampai habis kena suar dia..... So balik pakai pampers je tak pakai suar...... Lagiiiiiiiiiii lena dia tido...

Yang pasti aku puas hati dapat wedges baruuuuuuuuuu.. Yay!

Malam tu gi openhouse lagi... Perut aku dah muncit balik.. Masa puasa aritu kempis cunnnn je.. Hampehs btol lah...

Sabtu, September 18, 2010

Akhirnya dia sudi nak posing utk aku

Mummy : Sayang meh Mummy nak amik gambar kakak.. Senyum meh..
Qila : Aa..
Mummy : Alamak.. Janganle dekat sangat.. Jauh sket eh jauh sket..
Qila : Aaa..
Mummy : Loorrr.. Jauhnyeeee... Dekat sket sayangggg... Jauh sangat ni...
Qila : (terus blah)

Bertuah punye anak... Dia main2kan aku plak..
Ariq pun dah tanak layan Mummy amik gambar lagi... Susah nau nak senyum.... Frust Mummy ini macam tau..

* Gosip! Ni baju kurung Qila yang ke enam.. Ada satu pasang lagi blom pakai.. Tatau nak pakai bila nyah.. Skrg ni cuaca betul2 panas dan errrkkk sian anak2 aku bila raya time siang... Berkepam peluh satu badan... :(