Selasa, Mac 30, 2010

Akhirnya, selepas LIMA bulan....

Bi pun pulang...

Tetapi tak lama.. Sebabkan aku dah mengamuk gila babun sbb dia tak jadi balik (again) kat Melaka, dia balik sekejap jenguk aku dan anak2.. Dan kononnya sekali kali menabur janji akan balik this coming Jumaat... Ah! Sumpah aku tak percaya baaahhh.. Kau mau balik, kau balik aja... Tak usah mau janji2 palsu lagi baaahh..

Dia balik pagi tadi pun tak bagitau. Konon nak surprise.. Paler lutut. Aku dah sampai opis pagi tadi, dia sms Qila tgh main janggut dia...... Terus sms konon dia dah jump ship tanak belayar lagi.. Konon dia pilih family instead of his career lah... Poyo... Padehal kawan2 atas kapal siap kirim rokok, top up ngn pisang goreng lagi... Hahaha.. Jump ship lah sangat..

Laki aku mmg drama king...

Dia balik, bagi hp baru nak pujuk ati bini dia ni....

Aku ape lagi, test power hp barule, (SE je, bukan BB yg mcm aku nak.. Huhuhuhu)
Tido bersama anak jantannye.... Qila tgh tgk cartoon. Qila paling hepi Daddy dia balik.. Melekaaaaaaaaaaaat 24hrs dgn Bi.. Siap tunjuk books dia, colors dia, skills dia... Anak Daddy le katakan... Masa Bi memula muncul kat pintu umah, dia kenal... Siap tegur "Eh, Daddy......."

Dah namapun darah daging, berpisah 5 bulan pun dia kenal Daddy dia. Sape kata anak2 pelaut tak kenal bapak sendiri??? MITOS tu... Zaman dulu yelah, takde 3g.. Takde internet. Skrg dah maju nyah...... Ariq pun kenal bapak dia... Bukan main mengagah. Bukan Bi yg agah dia, dia yang agah Bi... Bebudak zaman IT.. Memang over frenly....
Tapi camera hp baru ni agak complicated lah....... Tetiba cite pasal hp baru.. :P
Tgklah... Betapa happynya Qila.... Sayu hati aku tengok.. Kejap2 peluk Daddy.. Kejap2 gomol Daddy.. Kejap2 sayang Daddy...
Muka feeling habis bila aku suruh peluk Daddy dia....... Kalau bapak dia drama king, haaa.. Si Qila ni plak drama queen!~
Ariq kt luar tgh layan magic english.. Bila Bi cakap, syian Ariq sensorg kat luar, baru aku teringat nak ambil gambar berempat.. Huhuhu.. Mummy zalim..Yelah, selama ni bertiga je, belum biasa berempat gituh..... Penuh katil bila kami berempat bergomol atas katil. Sangat bahagia okayyy... Walaupun sekejap, tapi aku pasrah... :| Tak sempat pun nak 'assalamualaikum'.. Nguahahahaha..
Syok betul dok gomol2 sambil layan aircond baru... Siap plan lagi, Bi nak tido mana bila dia sign off nanti..... Masing2 berebut port terbaik paling sejuk dapat aircond... Huhuhu...
Aisehmen, terpotong kepala laki den... Besarnyeeeeeeeeeeeee mata Ariq tgk hp baru Mummy.... Huhuhuhuhu...
Qila sibuk je nak buat peace... Peace dia dah ade kemajuanlah... Berkat mencuba setiapkali bergambar... Heuheuheu....
Hamik kooooo..Baru sekrg aku dapat lihat Bi melayan anak2 dia.. Dulu masa dia balik kejap, Ariq masih lembik sbb masih dalam pantang. Kali ni, tgklah sorg terbang, sorg melompat.. Dgn chupa chupa kat mulut lagi tu..
Kau tgk Qila mmg sukalah tekan telo Ariq... Memang obsess dgn telo lah minah ni.. Dia mmg suka makan telo rebus dan telo goreng marjerin... Telo Ariq pun dia suka.. Tgkle tangan dia tu.. Selamba je dia gi tekan telo si Ariq.. :P Nampak jelas, antara kami berempat, Ariqle yg paling cerah.. Huhuhuhuhu...
Aku pun heran kenapa gambar ni bleh rotate masa aku upload. Sedangkan dlm folder kat laptop ni, takde plak gambar ni terbalik mcm ni... Gila....

Pas puas gomol2 Daddy, petang tadi dgn rasa berat hati kami hantar Daddy ke Pantai Puteri.. Dia nak naik tanker dia balik.. Syian Qila, meraung2 nak ikut Daddy naik bot katanye... Tak hilang lagi rindu dah kena pisah lagi... Sabar ye sayang, Jumaat nanti Daddy pulang semula.... Sabar ye, Qila jangan nangis, kang Mummy nangis jugak... Kalau Mummy nangis, sape nak drive keta ni haaa.. Nasib baik dia nangis kejap je pas keta gerak, aku sumbat ninit dan bagi nimut, diam lah dia... Terus zikir2 kat belakang sensorg, Daddy works... Daddy works... Alahaaaiiii.... Sayunyeeeeeeeeeeeeee hati ni... Budak sekecil ni pandai pulak memujuk hati sendiri... Daddy works katanye utk memujuk hati sendiri... :(

Demi Tuhan, aku sangat sedih tapi, keluar air mata darah sekalipun tidak akan buat Bi dpt pulang sign off disini... Atas arahan office, dia terpaksa gak sign off kat Kuantan which is paling cepat pun, MAYBE Jumaat ni... Kalau tak balik jugak, aku tatau lah nak cakap ape lagi...

Dah malas mengharap dah..

Yang penting, aku ade hp baru..... Kau ada???

Tetiba...

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Isnin, Mac 29, 2010

Kadang2 aku tak percaya, dua kurniaan Tuhan ni adelah MILIK aku..

Korang percaya tak???

Aku sendiri kadang2 tak percaya. Yelah, dari seorg yg gila2, hidup dgn penuh huha huha, agak nakal masa memuda dulu tapi skrg dah jadi seorg ibu yg mithali gituh.. Wakakaka.. Tak caye, korang gi tanye kenkwn aku.. Diog pun terkejut tgk sifat keibuaan yg sungguh mendalam dalam jiwa ini. Eceh.. Sedangkan dulu aku tak pernah lekat kat rumah.. KL-Melaka-KL-Melaka dah mcm JJ ke umah aku je.. Tetiba nak jugak sebut JJ.. :P (Tapi serius shit, aku dah nak muntah dah dgn JJ baru tu.. Eheksss)

Betul lah kata org, anak2 akan mengubah hidup seseorang......

Terima kasih Tuhan...
Comel kan??? Tak sangka sangat.. Belum pun usia perkahwinan aku mencecah 3 tahun, aku dah ada dua orang anak.. Seorang perempuan sexy, seorang lelaki macho.. Ahakssss...
Ini kali pertama sepanjang 4 bulan Ariq dilahirkan ini, aku dapat ambil gambar mereka berdua. Sangat terharu okaaaaaaaaaaaayyy... Takde angin takde ribut Qila tetiba behaved pulak. Nak pulak dia duduk diam bergambar dengan Ariq.. Sudah mendapat nur dari Ilahi kot.. Nguhuhuhu..Tgk gambar atas tu, seolah2 Ariq sedang mencium dahi A'qila, kakak sulungnya.. Sweet kan? Qila pulak buat muka feeling habis.. Mulut senyum kambing paling aku tak tahan tuuuuuuu.. Qila Qila...
Ni plak dah macam org bercinta... Siap gentel2 jari Ariq.. Heuheuheu..
Dah bosan posing, dua2 dok terpaku tgk screen lappy aku.. Ntah ape ntah yg diorg tgk... Tgk tangan kiri Qila parking katne.. Senak telo adik kau Qila oooooiii.. Tu yg bahaya biar diaorg berdua je, habis nanti dia hempap/tekan adik dia.. Dia mana tau adik dia sakit ke tak...
Rugi sangat sebab aku tak sempat keluarkan dslr utk amik gambar diorg berdua ni... Pakai hp je amik ni... Kalau dapat amik pakai camera, kalau print ni, aku nak framekan besar2 gantung kat dinding bilik Qila... Gila kaaauuu.. Ini gambar kali pertama mereka berdua.. (yang proper lah) Sgt sejarah ok...
Sweet sangat senyuman Qila.. Tak tahan kaki mengangkang mengalahkan artis gimnas gituh... Kadang2 tak percaya, yang dua ni adelah anak2 aku... Kadang2 rasa macam bermimpi..... Rasa bahagia yang tak terhingga lah.. Walaupun penat menjaga budak2 bertuah ni tanpa suami disisi, tapi aku sangat bahagia.... Betul kata kwn2 aku, Tuhan kurniakan aku anak2 sebagai peneman dikala Bi takde kat sini... Itu kelebihan yg ada pada aku berbanding org2 yang 24hrs bersama suami, tapi belum dikurniakan cahayamata.. Hikmah dari Tuhan, apa yg terjadi, pasti ada rahmatNya.. Walaupun kadang2 aku rasa penat sangat melakukan semua nya seorang diri, tapi bila dapat merenung wajah anak2, lihat keletah mereka, semua penat tu hilang.. Rasa bahagia datang mencurah2... Terusssssss rasa nak tambah anak lagi... Wakakakaka.. Takde ar, cukuplah ni dua dulu...
Masa ni dua beradik ni tgh posing utk busu boy dia.. Busu boy tgh amik gambar diorg... Pandai plak tu pandang camera.. Ala2 artis gitu posing dgn byk camera.. Huhuhuhu...
Ni paling aku suka... Dua2 buat muka cheeky sambil keluarkan lidah... Memang adik beradik!!!

Haih. Kadang2 tak sabar nak tgk diorg besar, main sama2.. Kejar sana kejar sini..

Tapi kadang2, aku nak sangat diorg jadi baby selamanya....... Manja dengan aku selamanya... Tido bawak ketiak aku selamanyaaaa..

Dan skrg aku faham, rasa seorang ibu bila anak2nye tak pulang berhari raya bersamanya di kampung..

Tiba jeghs.. Closing entry naaaaaaaaaaaak jugak suspen.. Huhuhu..

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Ahad, Mac 28, 2010

Ariq siang & malam..

video
Ni masa malam..
video
Ni pulak belah siangnye..

Dua video ekslusif Ariq.. Hahah poyo je...

Sekali lagi menunaikan permintaan Liana.. Aku up kan video ni. Latest video of Ariq...

Seee... Sebolehnya aku selalu tunaikan permintaan semua org.. Baik kan?? Sweet kan?? Huhuhu..

Ariq agak malas nak meniarap.. Sesekali je kalau dia rasa dia nak, dia akan meniarap.. Kalau aku pangku dia, dia akan depankan badan dia.. Dan kalau aku baringkan dia atas bantal yg tinggi, dia dah start angkat kepala & badan mcm nak duduk sgt dah...

Hamboiii.. Meniarap pun tak terer lagi ade hati nak duduk..

Ohye, Ariq juga dah pandai merajuk atau mencebik kalau aku marahkan dia. Dulu dia buat bodo je.. Skrg ni, kalau aku marah dia, mulalah dia cebikkan bibir dia tu.. Pastu merungut ntah ape2 sambil buat muka sedih.. Hahahaha..

Dah takbleh kena marah skrg eeeeeeeekkk... Aku bukan marah ape, dia kalau nak tido tanak isap susu atau netek.. Nak isap ninit jugak.. Tu yg aku marah tu.. Dia merungut pandang muka aku sambil cebik, tapi mulut menten isap ninit.. Huhuhu.. Tapi tak sempat capture video..

Dua video ni saje aku tayang kat sini supaya Bi cecepat balik... Skrg ni dia dijadualkan dia akan balik esok atau luasa pulak.. Asyikkkkkkkkkkkk postpone tarikh balik.. Pasni, kalau dia tak jadi balik jugak, aku bomb tanker dia tu.. Lantak ar..

Ariq!!!! Mummy sayang Ariq sangat2!!

Oppppss Qila pun.. :)

Sabtu, Mac 27, 2010

Hari minggu yang kelam

Wakakakaka.. Tajuk gila loserrrrr.. Huhu..

Ada banyak nak cerita tp rasa nak berak le pulak... Otak takleh fokus ini macam.. Tapi nak jugak update blog sebab anak2 tgh tido ni.. Kang diorg bangun kang, aku kemana, laptop kemana..

Hermmm.. Semalam kan, masa drive aku teringat kat blog aku ni.. Teringat pada semua readers aku. Pasal ape yang aku boleh tulis utk diaog semua, alaa.. Konon macam nak hargai diorg lah.. :)

Sebab aku tahu, ramai antara readers aku yang jadi silent readers.. Termasuk bebudak kat tempat kerja aku.. Memang ramai baca blog aku ni.. Terus terang dulu mmg aku tak suka diorg baca blog aku ni, terutamanya, bekas org atas aku tapi skrg aku dah lebih open minded.. Takde salah rasanye diorg nak baca blog aku ni.. Blog aku ni bukan cite pasal ape sangat pun. Pasal anak2 aku je.. So, aku rasa takde apa pun nak diprivasikan kat sini.. Sebab ade dikalangan diorg tu, senasib dgn aku.. Suami keje jauuuuuuuuuuhhh nun di tgh lautan.. :)

Selain teman2 opis.. Yang paling banyak singgah kat blog aku ni tentunya seafares wives atau tunang atau gf.. Haaa.. Tu mmg aku tak nafikan.. Ade yg silent readers.. Ade yg open readers.. Ade yg tetiap hari mesti nak baca blog aku. Siap ngomel2 lagi kalau aku tak update blog..

Kadang2 aku risau kalau2 aku tak bukak blog ni sbb risau nanti readers aku tertunggu2 nape aku tak update blog.. Hahahaha..

Dan bila diorg takleh nak bukak blog aku ni aku lagi risau.. Ramai hantar private msg bagitau takleh nak bukak blog, haih.. Takleh tido aku dibuatnya..

Selain searafers wives, banyak jugak readers aku di kalangan ibu2 yang suka share kisah2 anak2 ni.. Banyaaaaaakkk sangat aku dapat parenting tips dr diorg.. Yelah, dah blog aku pun cerita pasal anak2 je..

Then, ade gak readers di kalangan students ipta/s.. Yang sukakan babies jadi readers aku.. Bila masuk blog2 diorg, alahaaaii.. Rasa tua gila diriku ini... Rasa rindu pulak zaman2 jd student dulu...

Selain semua di atas, ade gak readers aku dr kalangan fotopagers, yg dah ikut kisah aku sejak tahun 2004 lagi... Haaaaaa... Mereka lah readers yg paling setia... Ada yg pernah aku jumpa, ada yg tak pernah... Sape yg tau pasal fotopages aku tu tahule aku ni dulu hidup macam mana, ape yang aku suka buat dulu.. Memang jauh beza dgn aku yang skrg ni.. Eheksss..

So, setiap hari aku fikir, happykah diorg dgn ape yg aku tulis?? Bosan ke tak? Meluat ke tak?? Menunjuk sangat ke, over sangat ke..

Dan, adekah aku menulis kerana anak2 aku, ataupun sekadar utk tatapan readers aku?????????

Rasanya sampai bile aku akan terus menulis begini agaknye ye??

Sampai anak2 aku besar?

Sampai aku tua kerepot??

Sampai aku mati??

Ohye, kalau aku mati dalam waktu terdekat ni, agaknye macam manelah dgn blog ni ye?

Siapakah yang akan umumkan kepada semua readers aku bahawa aku sudah mati??

Errrrrrr...

Sape pula yang akan kahwin dgn Bi dan menjaga anak2 aku??

Arrkk!.

Tiba jeghs..

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Jumaat, Mac 26, 2010

Shopping lebih lama dari meeting!

Harini eh semalam tarikh lesen aku mati. Yay..

Kebetulan aku kena attend meeting kat Dayabumi, pkl 11.30pagi meeting start. Tapi aku dah kelam kabut mandikan anak2 pukul 9 pg baru nak keluar rumah.. Konon boleh pecut sampai kl plus minus 2 jam laaaaaaaaahhh.. Tapi jammed macam haram..
Peace.. Muka suci tanpa gincu.. Aku selalunye pakai bila dah sampai tpt dituju. Takpun akan pakai di traffic light terakhir destinasiku itu.. Memang dah biasa macam tu.. Huhuhu.
Masa ni kat seremban tak silap aku. Ada accident.. Aku touch down tol masa tu 11.05 kot.. Traffic sangat sloooww lepas area tol sampaileeeeee jalan istana.. Pas masuk exit nak ke dayabumi bila dah sampai area lorong nak masuk parking tu aku boleh terlajak boleh???!! Hangin!! Padehal berpuluh kali aku ikut Bi pegi opis dia kat dayabumi ni! Bangkai... So, terus tersampai kat sini..
Sape tau area mana ni aku bagi singgit! Aku nak pusing balik ke Dataran Merdeka sbb nak shoot ke Dayabumi tapi sekali lagi aku terlepas lorong nak ke Dataran.. Double bangkai!!

Ni le aku, kalau dah tensyen sebab terlambat tu, mmg arahan otak tak sama dgn perbuatan anggota badan. Bengang sampai rasa nak nangis.. Marah kat diri sendiri!

Last2, masa kat round about nak ke KTM lama/bangsar tu, aku belok kiri kat lorong kecik tu, jumpa jalan ke parking pejabat pos/dayabumi. Cantikle tu.. Kiri kanan hutan okay.. Aku pun keliru aku bleh tersesat ke dalam hutan sampai mcm ni sekali. Padehal kat KL ni.. Tu pun actually aku terlepas lagi lorong, terpaksa u turn balik. Siap lalu terowong kecik dan berlubang2.. Hahahahaha.. Sape tau jalan tu taulah.. :P

Aku masuk bilik meeting pukul 12 tgh!!!!!! Bedebah.. Nasib baik ada mamat dr Universiti Kelantan tu masuk lagi lambat dari aku.. Dah tak faham satu ape pun yg pengerusi tu cakap.. Hahahahahahahahahahahah.. Terkebil2 aku tgk kiri tgk kanan. Ohye, betapa kecilnya dunia, urusetia meeting ni ialah kawan aku! Boleh? Masa dia call nak kompemkan kehadiran baru dia tau yg dia call tu adelah aku.. Aku dan dia masing2 tidak pernah menyangka akan duduk dalam satu bilik meeting bersama. Ohye, dia kerja dgn MyIPO.. Aku kan incharge bahagian IP kat opis ni, so sape tau MyIPO tu, taule ape IP tu ye.. Malas nak explain..
Zam nama dia.. Pas meeting makan lah ape lagi.... Dah kawin dah.. ;) Aku kenal dia ni sbb dia ni housemate kepada bf kwn baik aku.. Selalu gak jumpa dia masa masing2 belum kawin dulu.. Tapi skrg dah kawin, dah ade anak dah tak jumpa sangat. Tp last aku jumpa masa raya tuhari.. Gi raya kat umah bf kawan baik aku tu.. Diorg sekampung.. :) Tak sangka akan jumpa dia dlm keadaan formal gini..

Pas meeting terus aku cabut cepat2.. Dalam paler otak tatau nak kemana. Last2, drive ke Midvalley je.. Dekat. Senang nak cabut terus ke hiway..

Sampai sana... Waaallllaaaaaaaaaaaaaa... Syurga babe. Sana sini sales.. Aku terus gi 1st floor lah ape lagi.. Semua untuk anak2 aku. Untuk aku takde pun sbbnya, tak sempatlah.. Nanti datang balik dgn Bi lah.. Tak best woo beli brg untuk diri sendiri guna duit sendiri.. :P

Dalam hati aku dah limitkan bajet utk Qila dan Ariq. Tanak beli banyak sgt sbb aku dah byk sgt shopping bulan ni. Aku just nak beli toys dan jeans utk Qila dan Ariq je.. Lain2 tanak..

Tapi apekan dayaku.. Huhuhuhuhuhu.. Dah masuk mothercare, syaitan banyak woooo. Maklumle, kat melaka takde mothercare nyah ooooiiiii... Silapnye, aku gi beli toys Qila awal2 pulak.. Punyelah berat nak pikul plastik bag tu sbb toys Qila berat.. Habis semua baby shops kat 1st floor tu aku redah. :p Banyak sgt baju2 cute.. Geraaaaaaaaammmmm..

Tapi frust sbb baby gap dah takde ek? Dulu aku rasa kat 1st floor kan?

Selepas 3 jam, aku penat dan lapar sangat..
Benti makan dulu.. Huhuhu.. Sakit pinggang wey.. Tapi puas hati sbb dapat ape yg dihajati.. Yg tak sedap nye, duit terbang melayang.. Konon nak limit bajet kononnnnn.. Takde maknanye! Terbeli jugak baju2 utk Qila dan Ariq sebab tak tahan tgk tulisan 50% disana sini.. Tak tentu arah nak pilih nyah.. Sebabnye bila berjalan sorang2 macam ni la aku.. Jadi lost sbb bebas sangat.. Tak perlu menunggu dan menanti org lain.. Heuheuheuheu..
Nile hasilnya.. Macam mak enon aku bawak plastik bag ni. Macam pegi pasar. Ni le yang tak best shopping bila sales. Tak dapat paperbag dan bila kau bawak plastik besar gedabak dah macam baru balik pasar borong ok.. Takpelah, janji sales!!!!
Masa keluar dr midvalley tu, hujan sangat lebat sampaileeeeee area pedas/linggi.. Lebat sampai tak nampak ape.. Takut sangat aku terbabas.. Tak putus2 doa selamat sampai.. Tapi kesian betul sesape yg bawak motor. Bila kereta2 besar yg bawak laju, air terpercik ke cermin kereta aku, kereta tergoyang sikit, peeeghhh! Tak nampak ape kaaauuu.. Seram sgt.. Aku tak memandu guna mata kasar dah ni, ni dah tahap guna mata hati.. Macam org rabun memandu kaedahnye.
Ni antara toys aku beli utk Qila.. Heuheuheu.. Bila aku sampai rumah, bila nampak muka aku dia merengek sbb aku tegur Ariq dulu tak tegur dia. Bila aku cakap Mummy bawak balik toys suka sgt dia. Minum susu peluk kotak toys tu.. Alaaahaaaaiii.. Malam tadi tekun main masak2..
Terus aku pakaikan Ariq jeans ni tgk muat tak.. Size 9-12mths ni.. Oklah, labuh dan besar pinggang dia.. Takpe, nanti pakai belt ye sayang??? Handsomenyeeeeeeeeee Ariq! Sebijik macam Daddy.. :)

Bila nak susun baju2 baru bebudak tu, tak cukup hanger dan tak muat almari baju.. Entah bilanye nak pakai semua baju2 ni.. :( Lambatnyeeeeeeee Daddy nak sampai ni... Tak sabar dah ni... :(

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Rabu, Mac 24, 2010

Geramnyeeeee kat budak ni!

Adeke patut dia nak makan tangan moo moo????!!!
Ariq dah nak makan sangat ke sayannnnnnnnnnnnnnnnnnnngggg??

Lapar ek?

Susu je tak kenyang ek??

Nanti Mummy bagi makan bubur ye..



Tapi kena tunggu Ariq 6 bulan ye mucuk??

:P

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Pantai puteri bersama puteri beta

Bila ni ek??? Last sunday kot.. Qila merengek nak ajak main buai, so sebagai Mummy yang sangat sporting, tiba jeghs.. Aku ajak Qila gi main buaian kat Pantai Puteri.. Port biasa sbb sini mmg meriah..
Happy sungguhlah hati dia main buaian sambil ditiup angin pantai... Sunset sangat cantik ye petang tu..
Lepas main buai, kami gi beli air tebu. Kebetulan ade pasar malam kat sana.. Pastu, gi jalan2 kat tepi gigi air.. Qila dah pandai stabilkan badan jalan atas pasir. Sebelum ni masa kat Teluk Kemang, dia ala2 geli..
Comel sangat masa dia melangkah tu. Sangat berhati-hati... Yelah, jalan kat atas pasir kan tak sama macam jalan atas tanah yg rata..
Tuuuuuuuuuu.. Belakang Qila tule tempat aku dan Bi bersanding pada 7 July 2007.. Ecehwah.. Terus teringat kemeriahan beach wedding kami.. Ewah...
Excited dia tunjuk sana tunjuk sini. Dulu takut nak lepas tangan. Haritu dia berani sungguh dengan ombak.. Tapi aku tak kasi dia main air pun sbb baru lepas mandi..
Makin lama makin sepet aku tgk si Qila ni..... Macam mana nak pakai bulu mata palsu bila dah besar nanti ni???
Hanya aku dan Shameera yang belum mandi.. Heuheuheuheuheu..

Cepatlaaaaaaaaaaaaaaahhhhh 26 Mac 2010.. Kesayangan kami nak balik.. Yay!!!~

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Selasa, Mac 23, 2010

Sangat comel

Gown ni aku beli utk Qila masa warehouse sales tu hari.. Brand classic pooh.. Qila skrg pakai size 3 tahun. Memang agak labuh, tapi aku mmg suka kalau Qila pakai gown labuh.. Nampak sweet..
Murah sgt.. RM35 aje.. Material dia pun aku rasa tahan lama. Cantik kan??

Taaaapppiii yg buat gown ni tambah sweet lagi ialah ini :
Datang sekali dgn gown utk doll just for free! Comel kan? Disebabkan Qila takde doll, so aku pakaikan gown kecik tu utk Moo Moo kesayangan Qila ni.. Ngam2 muat lak tu.. Suka Qila..

"Saaammaaaaaaaaa....." Dia jerit.. Heuheuheuheu..

Bukan Qila je excited. Aku dan Mama pun excited okay sbb baju kecik ni.. Hahahahahahaha..

Masa aku kecik mana ade semua ni. Jakun okay... Beruntung budak2 zaman skrg sbb fashion baju mereka sangat2 cantik..

Dah, nak sambung buat file meja.. :P

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Isnin, Mac 22, 2010

Tag : menteri dan bau belacan

No.1 Aperkah jenama Deodorant yg korang pakai skang?
Nivea white ke ape ntah. Tak ingat..

No.2 Brand ikan Sardin dalam tin yang paling digemari?
Cap ayam jantan

No.3 Apakah bahagian badan anda yg paling anda rasa SEKSI & SEKSA!
entah, kalau aku yg tau mana yg seksi, maknanye aku syok sendiri.. Kena tny bob lah nyah oi

No.4 Aper hadiah yg paling 'HAMPEH' yg korang penah terima dr yg tersayang?
Handbag color merah menyala. Huhu

No.5 Korang akan rasa diri disayangi bila.........???
Bi urut2 dan gosok2 badan/kaki aku dgn vicks.. Dan bila Qila peluk dan cium aku..

No.6 Apakah hadiah yg korang akan kasik pada bakal mak mentua pd kali pertama berjumpa?
Takde bagi ape pun.. Tp lepas aku berikan dia barang2 dari Jogja, terus dia terima aku sbg menantu.. Dulu dia tak suka.. Huhuhuh..

No.7 Antara Belacan, Cencalok & Budu...yang mana lebih wangi dan sesuai dibuat perfume? (Yang mana lebih wangi dibandingkan dengan bau kentut anda?)
Soalan bodoh betul ni.. belacan lah kot..

No.8 Jenama kasut paling banyak yg anda miliki?
Clarks, dulu masa belajar vincci atau nose je..

No.9 Sekiranya anda menjadi Menteri Pembangunan Masyarakat & Perancang Keluarga apakah yg akan anda lakukan demi meramaikan rakyat Malaysia? Sekiranya ditawarkan anda berminat utk memegang jawatan menteri ape?
Malas ar nak fikir.. Aku tgh serabut buat fail meja ni kau gi tanye yg bukan2.. :P
Tapi aku teringin nak jadi menteri kebudayaan & pelancongan....


No.10 Sila Tag kepada 5 orang yang sangat anda rasa sesuai menjadi menteri di atas!
ape kene mengena nak jadi menteri dgn bau belacan?????????????????????

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Hari minggu ku sebagai ISTERI YANG TAAT

Ceh.. Tajuk kena terang.. Kata nak masuk syorga.... :P

Yes, hari sabtu tuhari aku pagi2 dah bangun.. Mama gi mana ntah ade majlis ibu tunggal, so Ariq dah tertidur penat sbb dia dh bangun subuh2 lagi.. So aku ajak Qila gi porch sapu sampah, basuh lantai dan potong rumput!!!
Tadaaaaaaaaaaa..... Tu dustpan yg terabur tu keje Qila.. Porch sudah sangat bersih.. Rumput punyelah tinggi sebelum tu sampai aras batu color putih tuh! Aku gi amik gunting gergasi kat dapur, terus gunting rumput2 tu masuk dalam plastik, letak luar... Settle!! Qila punyelah menyibuk, dia tetiba boleh je melangkah longkang tu sendiri ok?? Lepas lak tu..

Masa aku tengah sibuk berus lantai porch, dia sibuk main air kat baldi tu. Memang basah kuyuple aku anak beranak.. Tapi kami sgt2 gembira.. :)
Lihatlah, porchku dah bersih dan berkilat... Basikal pun dah bersih wangi..
Ni lunch aku.. Pagi tadi dah makan nasi lemak. Ni baru pkl 12tghari aku makan mee yg sepatutnye untuk Qila ni.. Dah dia tanak.. Makan pun sambil berdiri sbb ala2 sibuk gitu..

Pas Qila mandi, aku mandikan Ariq.. Tetiba teringat plak Qila belum menyusu.. Anak2 aku ni kalau leka mmg tak ingat nak mintak susu. Masa Ariq masih berbalut dgn tuala lagi, aku lari dapur jap buat susu utk Qila.. 9oz ye puan2.. Dia minum sendiri sambil baring depan tv. Masa aku dah siap pakaikan Ariq baju, Qila jerit sambil tunjuk botol susu.. "Mummy.. Tsu tsu agi"

Aik? Tak cukup? Kesian, aku buat lagi 5oz, habis dia bedal.. Haus betul tu..

Hahahahaha.. Memang penat gila lah tu tolong aku sapu sampah, potong rumput dan basuh porch! Siaaaaaannn anak Mummy.. Takpe, tadi Daddy call Daddy janji belikan toys ye sayang??

Dan ni hasilnye pas minum susu sambil tengok cartoon..
Entah bila dia tertidur pun aku tak perasan sebab aku sibuk basuh toilet dan mop lantai rumah.. Siaaaannn anak Mummy.. Pandai lak tido sendiri.. Kalau nenek dia ade, jangan harap..

Ohye, sebelum tertidur tu Qila ikut aku gi potong rumput kt belakang umah tp aku buat separuh je sbb panas. Pas basuh baju 2 round, sidai baju yg melambak2 tu, aku ajak Qila masuk.. Qila syok gila tgk burung makan kat belakang.. Suka dia.. Kau tau dia jawap ape? "kejap!"

Ceh, pandai plak jawap kejap..

Aku sambung cuci toilet belakang, Qila lari dgn laju masuk toilet terus gedebuk terjatuh.. Alahaaaiii.. Syian anak Mummy.. Tu yang nangis pastu sambung tgk cartoon then tertidur sendiri..
Anak bujang aku pun sambung tido pas menetek.. Gud boy lah u..
Muka surirumah yang sgt multitasking hari ini.. Masak je aku tak buat sbb nak kuar gi kenduri..

Perrrgghh.. Pas gi kenduri cukur jambul anak cousin aku, pas hantar Mama balik umah dia, aku terus shoot gi JJ dgn Ariq.. Alasan nak beli susu Ariq tapi dah alang2 sampai JJ tu, aku beli terus aircond atas permintaan Bi tu.. Kebetulan kan tgh sales. So dapat panasonic inverter just for rm1261.60.. Contractor JJ akan pasang aircond tu dalam rm180, so oklah kan.. Bi bajet RM1.5k.. Bi kata murah.. :) Pandaaaaaaaaaaiii bini dia survey aircond katanye..

Lain2 aku tak fikir dah. Yang penting point Jcard aku mencanak naik bulan ni... Nguahahahahahaha...

Settle beli susu dan diapers Qila terus balik. Ohye, mamypokok takde sales. So amik huggies ultra je.. Belasah janji lebih murah. Ohye, aku wonder nape huggies ultra tak pernah sales?? Manjang mahal...

Sampai je umah Mama, amik Qila then balik umah aku. Mandikan anak2 then bagi susu sorg sebotol then sambung kemas dapur dan bilik. Sort kan baju2 Qila dan Ariq yang mana takleh pakai tu DAN................

Aku terjumpa banyak gila baju2 Qila yang baru pakai sekali dua dan ada yg tak pernah pakai pun! Ruginyaaaa.. Sebab baju2 tu semua berlipat. Yang bawah2 tu aku & Mama tak korek2 untuk bagi Qila pakai.. Rugi babe.. Ade jeans dan skirt Qila yg belum pakai lagi.. Haih.. Tu sbb aku tak uska baju2 tu berlipat. Baju2 aku semua bergantung dalam almari. Tapi kat umah ni belum bawak almari baju lagi. Cuma lipat2 dan susun2 je kat rak baju..

Malam, aku tgk konsert AF sambil lipat baju. Penatnyeeeeee...

Tadi Bi call, dia akan sampai 25/26hb ni.. InsyaAllah... :) Harap cepatle Bi balik. Rindu sangat dah ni..

Malam ni baruuuuu aku terfikir. Memang worth it lah isteri2 seafarers dapat elaun tinggi dari laki masing sbb semua kena buat sendiri termasuk potong rumput depan dan belakang umah!

Memang worth it lah aku kuat shopping guna duit Bi selama ni.. Hahahaha.. Alaaa, aku shopping bukan utk sape pun.. Anak2 dia jugak.. Bini dia jugak.. Harini aku buat semua kerja sendiri sambil jaga anak. Settle semua.. Aku hairan macam mana Mama kata dia tak menang tangan bila menjaga Ariq dan Qila serentak....... Herrmmm... Tapi skrg Mama cuma jaga Qila je.. Ariq duk umah nekngah.. Aku sedih, tapi nak buat mcm mana... :(

So, rasa bersalah sbb shopping banyak sangat bulan ni dah cover balik bila aku rasa penaaaaaaaaaaat sangat buat kerja rumah ni semua.. Boleh?!

Hahahaha.. Yang sebetulnya, aku kemas umah sebab Bi nak balik..

Kang pengsan dia tgk rumput sama tinggi dengan Qila dan lantai umah sama itam dgn bontot kuali.. Kuangkuangkuang....

Okay tak aku cover line? :p

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Jumaat, Mac 19, 2010

Metrojaya Warehouse Sales...

Kali kedua pergi.. Habis gak duit.. Huhuhu..

Aku gi dgn opismate masa lunch break tadi..
Ni hasilnye... Kami tgh sort baju2 yang nak.. Sebab masa pilih tu main kaut je yg mana berkenan di mata...

Tapi mostly semua aku nak.. Semua murah2..

Tshirt Ariq just RM5-6, baju tido RM10.. Rompers RM9.. Tak ke murah tu??

Gown Qila just for RM35 brand Pooh ke ek?? Tak ingat tapi cantheeekkkk.. Aku nak amik gambar tp semua baju2 dalam kereta.. Suka sangat.. Baju tido pulak dpt RM12 sepsg.. Brand pooh kot tak silap aku..
Kami sort baju2 tu sambil bersila kat tepi dewan MITC ni... Lantak le org nak cakap ape.. Yang tanak main campak je.. Kureng asam jawa betul.. Muka masing2 dah mcm ikan masin sbb pagi tadi sibuk kemas opis, tghari lak gi tawaf warehouse ni.. Tak ke penat tu...
Memang berbaloi buat stok baju utk anak2.. Walaupun tgh bulan takde gaji ni, ramai betul yang serbu warehouse sales ni..
Ni aku punye.. Yg belang2 purple tu Ashworth tshirt utk laki terchenta.. Kena cover line maaa.. dah habiskan duit dia utk shopping, kenalah beli selai dua baju utk dia.. Amik ati maaarrr...

Yang pasti, balik kang mesti Mama bising.. Minggu ni aje dah beli berpuluh2 helai baju Ariq dan Qila... Huhuhuhuhu...

Terpaksa sembunyi2 nak bawak masuk rumah. Ngeee...

Pada sape yg tak pergi.. Rugi wooooooooo... Huhuhuhu..

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~