Ahad, Februari 28, 2010

Mari belajar bersama A'qila (part 2)

Sejak dah pandai cakap ni, dia rajin mengikut apa yg kita ajar... Walaupun mulut ada ninit, dia still boleh sebut those words yg kite ajar.. Sejukkkk perut aku ngandungkan dia kalau hari2 dia dengar cakap aku mcm ni.. Kite nak ajar pun excited...
Mummy sebut UBI, Qila sebut UBI.. Gud girl.. Tidak pelat pun.. Dia geget puting ninit dia then sebut words yg aku ajar. Dia geget supaya ninit dia tak jatuh masa dia bukak mulut tu...
Mummy sebut IBU, Qila pun sebut IBU.. Aku tunjuk dada aku, ni IBU, pastu aku tunjuk dada dia, ni QILA.. Dia ikut. Best sgt dia sebut nama dia sendiri.. Qila jadi IYA.. Heuheuheuheu...

TAPI.... Bila Mummy sebut ITIK,
Kau tau dia sebut ape nyah?????



















TETEK!!!!!!!!

Hampeh..............................................

Terus aku masuk bilik layan FB.

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Khamis, Februari 25, 2010

Sangat rindu...

Hawau.. Salah gambau lak...

Rinduuuuuuuuuuuuuuuu kat senyuman dia... Suara dia... Bau dia.... Nakal dia...

Haih, lambatnyeeeeeeeeeeeeeee Bi nak sampai Malaysia.. Jauh sgt ke Korea tu nyah oi?

Motif letak gambau ni?

Tayang hadiah Bi bagi masa birthday thn 2007 dulu.. Kaedahnye lama Bi tak bagi hadiah brg kemas... Hint hint.. Nguhuhuhuhuhu...

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Rabu, Februari 24, 2010

Ni girl ke boy ni??

Dia suka naik benda2 macam ni lately ni... Ala2 rempits gitu.. Kalau dah nampak ni, mmg kena spend masa lah.. Dia takdenye nak naik sekejap2..

Kalaule korang boleh tgk cara Qila menghenjut benda alah ni, sampai head banging segala tu, mmg tak sangka yg anak aku ni pompuan.. :P
Tgkle mulut dia... Dia tgh 'haip' bebudak yang berlari sana sini.. Hamboi garang pulak.. Dia kata 'Haip! Angan ayi, atuh' (Jangan lari, jatuh) Siap dgn gaya2 tangan lagi... Shomeeeeeeelll sangat.. Sifat2 caring seorg kakak dah ada dah dalam diri anak aku ni.. Sweet kan?
Dah tingggiii dah anak aku ni.. Dulu naik ni, kaki tak sampai lagi nak letak kat situ..
Muka konfidens dan tak boleh blah... Aku suka tenung muka dia bila dia get excited buat sesuatu yg dia suka... Memang tak boleh blah.. Tak jemu aku merenung muka A'qila ni... Habis hilang semua masalah... Aku dapat rasakan betapa rindunya Bi kat dia skrg ni... Haih...
Qila suka sgt berkawan.. Even dgn org yang dia tak kenal.. Masa ni dia terjerit2 ketawa bila tgk bebudak lain main slide kat belah sana.. Pastu panggil2 'kakak!! abanngg!!!'.. Bebudak lain tu dah besar dah sekolah, bukan nak layan pun panggilan Qila.. Diorg tgh syok main sesama sendiri.. Syiaaaaaannnn anak aku. Ketawa dari jauh je, padehal abang2 dan kakak2 semua tak peduli dia pun.. Hehehehe.. Dia nak join tapi manalah aku nak bagi. Kang kena tolak kang, sape nak tanggung wey?? :(

Tunggu besar sikit eh sayang? Nanti Ariq boleh main sama2 Qila.. Takdelah Qila bosan main sendorg mcm skrg ni ye... Sabar ye sayang...

Ohye, playground ni dekat sgt dgn umah tapi tak selalu pergi. Yelah, cuaca panas skrg.. Tak berani nak bwk anak2 keluar outdoor selalu.... Panas terik sangat wey..

Tu sbb aku suka gi opis skrg. Tak kena matahari dan sejuk beraircond.. Syurgaaaaaaaaaaaa.. :P

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Kenal tak sape ni?

Clue nya adelah Tari Tirana..
Hahahah... Mak bergambar dgn artiissss hokey.... Nguahahahaha..

Takde maknanyeeeehh...

Slash (nama dululah) mmg suka get involve dgn dunia2 glamer ni.. Dia dulu ade buat modeling kot.. Dulu aku dgn Angela ade gelakkan dia sbb dia ade pernah tunjuk gaya2 dia posing dalam hp dia.. Aku dan Angela bantai gelak je sbb hek eleh... Poyonye mamat ni... Masa tu tahun 2007 kot.. Aku kenal dia sbb aku kenal baik dgn housemate dia.. Masa tulah.. Gambar ni pun masa birthday party housemate dia tu..

Ade satu peristiwa lucu berlaku malam tu.. Masa tgh cheers nak minum tu, dia gi ulur piring sos.. Aku cabar dia teguk sos tu, sekali dia betul2 togok kaaaaauuu.. Hahahaha.. Tak taule mcm mana dia tahan pedas tu nyah oi.. Nak kontrol macho punye pasal.. Sampai skrg aku gelar dia mamat cili sos.. Huhuhu..

Tak sangka sekrg bebetul dia jadi artis.. Banyak gak drama dia dah berlakon.. Berhasil gak usaha dia nak jadi artis.. Huhuhu..
Aauuuwwww.. Mak taste..

Smlm Tari Tirana dah habis dah.. Macam lahar je cerita dia.. Tapi aku suka sbb lawak terutama bila scene Makcik Bella dan anaknye tu kuar.. Dialog diorg mmg best!~

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Ahad, Februari 21, 2010

Ariq 90 hari...

19 Februari lepas Ariq genap 90 hari.. Means dah 3 bulan dah umur dia... Kejaaaaaaaap je masa berlalu kan?? Rasa macam baru je semalam dapat tahu aku ngandungkan dia... :)

So, masa check up kat klinik, prosedur biasa timbang berat ukur tinggi tu semua dilakukan... Ariq happy sangat pagi tu sebab the day before tu aku dah start keje. So, dia agak gelisah tinggal kat umah dgn Mama. Mama kata kadang2 dia merengek tak tentu pasal.. Yep... 24hrs selama hampir 3 bulan ni aku yg jaga dia siang dan malam. Sejak dalam pantang lagi aku yg mandikan dia, tidurkan dia.. So, kehilangan aku tentulah dirasainya... Anak mana suka berpisah dgn ibunya kan???

Maafkan Mummy sayang... Mummy terpaksa tinggalkan Ariq.. Mummy kena kerja... Kak Qila ade, boleh main sama2 Ariq ye sayang....

So, pagi tu masa aku bawa Ariq ke klinik, dia sgt happy. Dari riak wajah excited dia, dia tau aku kalau bawak dia naik kereta tu means nak keluar berjalan2... Excited sgt dia.. Qila tak ikut. Dia belum mandi dan aku pun nak cepat sbb perlu ke office lepas check up Ariq tu..

"Mummmmyyy.. Nak ikoottt.." Kata Qila... Chumels sgt.. Tapi tak payahle Qila dan Mama ikut sekali.. Klinik dekat sgt dgn umah. Aku dah biasa gi dgn Ariq je... Lebih ringkas..

So, Ariq sekarang seberat 6.2kg.. Berat Qila masa umur dia 4 bulan..Tinggi just 60cm.. Ihiks... Aku rasa lebih tinggi Ariq dari Qila.. Qila skrg 12.2 kg dan setinggi 81cm.. Uhuksss... Memang rendang.. Aku rasa Qila ikut baka mak2 sedara aku belah arwah abah.. Rendang2 semuanya.. Aku ikut baka belah Mama, tinggi dan kurus.. Perempuan belah2 Bi pun sama.. Kaki dumpuk dan rendang.. Huhuhu..

Ariq sgt peramah dgn nurse. Tapi bila buat ujian pendengaran dgn mata, Ariq mamai okaaayyy..Dia dah separa terlelap dan buat deeerrrkkk je bila nurse agah dan gerakkan toys depan muka dia... Dia mamai sbb ngantuk gila. Yelah.. Kena bangun awal pagi tu.. Ihiks...

Masa kena jab pun sekejap je nangis pastu tertidur sendiri..

Perkembangan dia selain dah boleh mengiring dan meniarap, dia dah ada idea baru.. Suka main lidah skrg ni... Gatal gusi kot. Kalau didirikan, dia dah start nak melangkah ke depan.. Haih.. Dah nak jalan sangat kot...

Tangan dia pun dah kuat memegang sumthing.. Dia akan tarik baju dan rantai aku kalau tanak diletak. Tali ninit dia pun dia akan rentap kalau dia tanak isap ninit.. Dah pandai tonyoh2 telinga dia bila gatal.. Huhuhu.. One thing masa mandi tu mmg agak thrill lah.. Sebab dia akan lonjak2kan kaki dia.. So silap aribulan mmg boleh terlepas le.. Dahle tangan maknye dia ni keding... :P

Ariq jugak dah try angkat punggong dia time dia baring terlentang tu.. Sgt cute.. Hehehe.. Ariq gak suka tangan isap buku lima dia.. Kadang2 dia isap ibu jari dia.. Tu sbb aku bagi ninit. Aku tak suka Ariq isap jari takut terbawak sampai besar.. Tak macho ar anak laki isap jari.. Huhuhu..

Ariq ni murah dgn senyuman dan sgt peramah.. Senang sgt nak amik gambar dia dgn senyuman.. Jauh beza perwatakan dia dgn Qila... Qila lebih serius dan tak suka senyum masa umur2 macam Ariq ni.. Tapi skrg ni jangan kau tanye.. Peramah tak tentu pasal... Semua org dia tegur teruatama bebudak kecik umur 7 8 tahun.. Memang dia akan panggil kakak atau abang dan mintak dukung.. Kalau budak tu tak layan dia akan jerit panggil dan pergi kat budak tu sampaaaaaaaaaaiiiileeee budak tu dukung dia... Haih... Suka sangat berkawan org yg jauh lebih tua dr dia.. Tengok tu.. Tak habis2 jelir lidah dia... Tajam lidah dia tu.. Geram aku..
Hahahaha.. Ariq buat muka lucu bila Mummy suruh dia pose... Haih.. jauh beza kulit dia dgn aku.. Aku sgt itam.. :(
Ariq?? Memang suka berbual dan diagah.. Murah dgn senyuman... Manja... Suka dibogelkan.. Suka mandi... Dia seorg yang happy sentiasa.. Maybe masa ngandungkan dia aku happy je kot.. Masa Qila dulu aku agak sedih dan stress.. Sbb ngandung sulung, suami jauh lak tu.. Emosi tak stabil.. Tu sbb Qila susah sket nak senyum masa baby dulu..

Selain murah dgn senyuman, Ariq jenis tak byk karenah. Boleh tidur kat celah mana sekalipun..

Bi ada sms. Kapal dia rosak kat Pusan, Korea.. Hermm.. Lambat lagile dia nak sampai Malaysia. Aku excited sangat. Rindu benaaaar pada Bi kali ni.. Sangat rindu.

Macam2 nak cerita dgn dia.. Macam2 nak buat dgn dia...

'Hi syg, br dpt msg sbb br dpt pnjm hset org, ikut schdle arini spaprt smpai, nnti ok la kpl, bi pn x sbr nk blk, nk jmpa ling n kids, ariq msti x cam muka bi, qila agak2 lupe tak muka bi? bi rindu sgt kt sume... nt usyar2 either genting, cameron or bkt fraser eh? k, tk care, lv u n d kids too.. mmuhcss...'

Sms Bi yg aku dpt pagi tadi.. Hermmm.. Lintang pukang bahasa sms dia.. Itulah laki aku.. Sejak sign on kali ni DUA kali hp dia jahanam. Sekali tu hilang masa kat Kuantan.. Skrg ni pulak pecah sbb dia terduduk ke terpijak aku tak ingat... Aku tak heran pun sbb dah faham sgt dah dgn Bi ni.. Gajet dia tak pernah kekal...... Tapi sedih gak, hp kami sama so pasni dah tak best dah sbb dah hilang...

Bi sayang.. Taaakkkkaaannn Qila lupe pada muka Bi.. Everytime tgk gambar Bi, dia mesti sebut2 Daddy.. Dia paling suka tgk gambar Bi yang ni:-

Dan lepas dia tgk gambar Bi ni, terussss dia buat macam ni kat atas katil. Bila posing pun nak tiru macam Bi buat tu:-
Sweet kan? Betul2 anak Daddy kan???? Dia sgt rindukan Bi.. Ling tahu.. Everytime tgk gambar Bi kat laptop, mesti dia tenung lama.... Daddy works kata dia perlahan.. Syiaaannn anak Bi tu...

Mesti Qila suka dpt jumpa Bi nanti.... Ling sure saat tu akan jadi saat yg paling touching kan sayang sbb kali ni Qila dah pandai cakap.. Entah apa word pertama dia akan cakap kat Bi bila jumpa nanti kan sayang?? Dulu Qila baru pandai jalan masa Bi balik.. Skrg ni dah pandai cakap pulak..

Pasal genting tu semua.. Nantilah Ling survey ye.. Sejak tahun lepas Bi nak sgt gi Fraser Hills tu tapi aku tak layan.. Boring lah nak gi sana.. Bi ade tgk kat internet kesah Bkt Fraser. Cantik katanye.. Dalam internet mmgle cantik sayang oi.. Kalau pegi sana, nan adddooooo....

Ariq mmglah kot tak cam Bi tapi jgn risau sayang... Dia peramah.. Dgn sesiapa pun dia suka.. And ofcoz sebab dia darah daging Bi, mestiiii dia akan sayang dan rapat dgn Bi bila Bi balik nanti.. Percayalah sayang... :)

So, Bi kena ingat.. Pasni ada dua anak2 yg masih kecil akan raih perhatian Bi.. Haaaaa... Pepandaila sayang ye.. Jgn kain pelikat Bi pulak yang terlondeh nanti ye.. Nguahahahaha..

Haih..

Sedih plak ni..... Oklah... Nak berak jap.. Huhuhu..

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Sabtu, Februari 20, 2010

A'qila Izzara

Aritu Shameera main hp aku... Sudahnye, melambak2 gambar dia snap termasuk dua gambar ni...
Alololololooooooooooooooooooooooo...Nakalnye muka anak Mummy niieehh.. Shomot busyuk je muka...

Bila aku shoot gambar dia jgn kau mimpi dia nak pandang camera, tapi bila Shameera, dua pupu dia amik, bukan main posing lagi..

Aku tanye Shameera ape Qila buat kt gambar 1st tu.

"Qila buat peace" Dia jawap.. Huhuhu...

Gambar 2nd yg takde pinggang tuh, punyelah control gelak Qila dlm tuh... Senyum kambing dibuat2.. Hehehe.. Suka plak aku tgk dua gambar ni...

Qila dah semakin bijak berkata2.. Dan semakin mengenalbanyak benda2 dalam books dia. Aku dah start beli books utk ajar dia mengira dan mengeja.. Errkk. Tak terlalu awalkan?

Haih... Lambatnye, suami terchenta nak sampai Malaysia ni... Excited sgt.. Dah macam2 aku plan nak buat dgn dia.. Termasukle lawatan ke zoo, kedai kasut dan juga kedai tudung.. Huhuhu..

Bi... Jgn takut nak balik pulak ye... :P

Ohye, harini aku dan famili serta famili Shameera buat lawatan ke Mydin. Ingat nak beli susu Qila TETAAAPIII.. Gila mahal RM94.50 satu tin 1.7kq.. Minah tu kata dah naik harga. Iyeeee ke???

Lianaaaaa!! Betul ke enfagrow dah naik harga??

Terkedu aku.. Qila minum seminggu lebih kurang 1 tin tuh.. Ini macam botak kepala En. Zaki.. Susu enfalac Ariq pulak, RM74.50 satu tin 850gram.. Ariq tu aku tak risau sgt sebab dia masih minum ebm aku yg perah bila aku bekerja. Sekali sekala je aku suruh mama selangkan dgn susu tu sebab, saje je.. Back up gitu sbb aku selalu makan tak menentu zatnya. Kerap minum nescafe ais dan makan makanan pedas.. At least fm yg aku bagi tu kira mcm back uplah.. Jgnle korang khutbah suruh aku fully breastfeed nyah.... Aku tau, susu ibu adelah yg terbaik. Tp itu kalau aku jaga makan dgn sebaiknya.... Masalahnye, aku tak bolehlah nak tinggalkan nescafe ais dan makan pedas2... Syurgaaaaa tu nyaaahhh.. :P Ohye, susu enfamama utk aku plak rm45++ aku tak ingat. Aku minum perasa vanila. Best gilaaaaaaaaaaaa...

So, jgnle bebel aku bagi fm kat Ariq ye.. At least aku tetap berazam akan tetekkan Ariq smp umur dia dua tahun.. Tu pun kalau tak termengandung lagi le... Nguahahahahahahahahahahaha..

Ish.. Tanak ar.. Cukuplah dua.. Ingat senang ke nak besarkan anak2 tanpa suami.. Tugas membesarkan dan mendidik anak2 dgn ilmu dunia dan akhirat bukannye mudah nyah.. Issshhh.. Berat tu.. Aku takut aku tak termampu... Seorg diri mendidik anak2.. Ilmu dunia dan akhirat aku sendiri pun paras2 idung jeghs.. Berat nyah oooiii... Takkan nak harapkan org lain utk didik anak aku? Isshh.. Takut ar nak fikir tu semua..

Aku ni, kalau dah start buat entry baru, mesti bebel panjang2... Huhuhu.. Oklah.

Bye..

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Khamis, Februari 18, 2010

CNY

Tahun ni palingggggggg ringkas aku 'beraya'... Gi umah Angela, beraya seadanya pastu balik...

Ingat nak shopping kat mahkota, tapi mama suruh balik dulu amik dia dan Ariq, tapi bila dah sampai umah, aku dah takde mood nak kuar... :P
Aku bawak Qila je sbbnya, saje nak bagi time utk dia sorg... Asyikkk berkepit dgn Ariq kang Qila kecit ati lak.. Lagipun masa christmas dah bawak Ariq beraya.. Kata nak jadi mummy yg adillll... :P

Qila sangat behave ye puan2.. Bila dgn aku dia mmg behaved.. Tapi bila ade nenek dia, nauzzubillah... Dia boleh berdiri atas carseat dia tu.. :P
Masa otw balik, Qila tido.. Senang btol bawak dia ni berjalan.. Dia cuma merungut tak tahan silau je sbb matahari sgt terik! Terpaksa aku pakaikan dia sunglass dia tu, baruuuuu le dia selesa nak tido.
Sampai tercopong mulut...

Rumah Angela kat area Ujung Pasir, so jalan sgt lengang.. Sebabnya, semua umat manusia berpusu2 ke Aeon Shopping Mall, so area banda hilir lengang!!!! Tak caya tgk ni:-

Haaaaaa... Lengang gila kan? Takde keta pun kat Melaka Raya ni.. Cuba kau tanye org2 Melaka, time cuti besar-besaran gini pernah ke jalan Melaka Raya ni lengang macam ni?? Tak pernah ye puan-puan.. Harus jammed gila.. Aku tak heran pun. Sebabnye masa otw ke sini tadi, jalan hiway Peringgit jammed gila sbb byk gila kereta menuju ke Aeon Shopping Mall.. Hahahahah.. harus semua umat kesana. Tu sbb kat sini lengang... Tu sbb aku rasa nak masuk Mahkota jap nak ushar2 kasut baru.. :p Tapi Mama suruh balik amik dia dulu.. Tapi otw balik umah tu, area Klebang jammed teruk sbb semua menuju ke pusat bandar. So aku malas nak kuar balik.. Majuk!

Video ni aku shoot masa otw ke rumah Angela.. Qila gi tukar channel radio so dapat lagu cina.. Terus dia goyang2 tangan menghayati lagu tu.. Hellloooo, tahule tahun baru cina Qila oooiii.. Takkan nak layan lagu fengtau kooottt..

Gaya tangan tu yg tak tahan aku tgk.. Siap petik2 jari tiru gaya aku petik jari, tapi harusle tak jadi kan.. :P

video

Qila Qila... Kau mmg penghibur hati Mummy.. Selasak dan senakal mana pun Qila, gelagatmu sangat mencuit hati Mummy ni sayang oi...

Rabu, Februari 17, 2010

Ariq dah meniarap... Yay!

Akhirnyaaaaaaaa... Ariq, TERRRRmeniarap sendiri pada hari valentines day yang lepas... Tarikh yang cantik.. Senang Mummy nak ingat sampai bila2.. Bravoooo Ariq.. Meniarap pada usia tak sampai 3 bulan... Yay...
One thing, advantage kat diale sbb aku baringkan dia di bantal tinggi sket, kepala dia terjatuh dulu, then dia starts mengiring... Selalunye aku tolong tolak montot dia tapi aritu dia cuba utk meniarap sendiri....
Sangat comel bila dia bergelut tu...... Hehehe
Bersungguh2 dia.. Siap dgn bunyik2 sekali... Masa ni aku dah amik video so takde lagi gambar dia... Kat video bawah tu jelas tunjuk macam mana dia meniarap.. Hehehehe.. Qila dulu aku tak sempat nak amik video..
Muka banggggaaaaaaaaaaa bile dah dapat meniarap.. Hehehe
video

Mummy bangga gak sbb Ariq dah boleh meniarap... Congrats sayang!!! :>

Sabtu, Februari 13, 2010

Ariq Isyraf ku sayang...

Ariq = Baik budi, mulia asalnya, bijaksana
Abrar = Golongan yang berbuat kebajikan
Isyraf = Pengganti, pengawasan
Hampir 3 bulan memiliki Ariq, Mummy sangat2 bersyukur.... Ariq seorang anak yg sangat baik budi.... Pandai membawa diri dan tidak pernah menyusahkan Mummy...

Mummy sangat beruntung dikurniakan Ariq walaupun pada mulanya Mummy selalu beranggapan bahawa Ariq adelah penyebab utama hubungan Mummy dan Kak Qila renggang...

Mummy jahat.. Tidak patut Mummy merasa begitu.. Mummy minta maaf sayang...... Syaitan dan iblis terlalu cemburukan kebahagiaan kita.. Bodohnya Mummy boleh merasa sedemikian rupa..
Sedangkan Ariq adalah anugerah Tuhan yg sangat tiada tandingannya... Tiada apa lagi yang Mummy mohon dari Tuhan, setelah Mummy dikurniakan kurniaan yang terindah ini.. Mummy malu kepadaNya, walaupun kadang2 Mummy alpa pada perintahNya, namun Dia tetap memberikan kebahagiaan yg tidak ternilai harganya ini... Mengurniakan Ariq kepada Mummy dan Daddy.. Syukur padaMu Tuhan...

Terima kasih Ariq, kerana hadir dalam hidup Mummy, Daddy dan Kak Qila......... Mummy menyintaimu sepenuh hati.. Ariq anak yg sangat baik budi.. Sesuai dgn maksud namamu... Nama yang dipilih Mummy sendiri tanpa sengaja.. Ariq tidak pernah menangis tak tentu pasal.. Tidak pernah sekalipun merajuk.. Ariq sangat senang dijaga.. Ariq anak yg sangat tiada karenah.. Begitu menyenangkan Mummy...

Terima kasih sayang.... Walaupun kadang2 Mummy tidak menjadi yang terbaik utk Ariq, Ariq tetap membahagiakan Mummy..
Mummy suka senyumanmu sayang... Ariq anak yang sgt menyenangkan, peramah.. Murah dengan senyuman... Sejuk perut Mummy mengandungkan Ariq... Renungan dan senyumanmu pengubat segala duka di hati Mummy.. Lelaki paling hebat yang pernah Mummy kenal, ohye selain Daddy..
Handsomekan Ariq bila sikat rambut belah tepi??? Tapi macam girl pulok... :P

Yelah yelah, Mummy pasrah... Ramai org kata Ariq ikut muka Daddy... :(

Janji Ariq isap tek Mummy, bukan tek Daddy.... (Korang ingat tak ayat ni?) Huhuhuhu... (Ohye, ayat ni dulu aku letak kat fotopages, bukan kat blog ni)

Okayyyy okaaayyy... Korang pelik ke aku tetiba buang tebiat tulis macam ni.... Errrkkk..

Takde laaahh.. Tadi masa nak gi makan malam kat luar, Qila cranky nak tido & nak susu.. Ariq pun cranky sikit sbb nak tido.. Tapi Mama lebihkan Qila... Aku tgh drive masa tu... Mama pangku Qila kat belakang sambil bagi Qila susu. Tapi Ariq diletakkan kat carseat depan dgn harapan aku akan handle Ariq.. Ariq menangis agak kuat sbb aku lambat bagi ninit kat dia. Yelah aku tgh drive masa tuuuu.. Terkejut aku bila Ariq melonjakkan badan dia. Tapi lepas aku bagi je ninit, terus dia tidooooo dgn lena walaupun dah senget benget badan dia... Sedih plak aku tgk keadaan dia.. :(

Terus aku cakap dgn Mama.. Patutnya Mama lebihkan Ariq.. Dia baby lagi... Qila boleh je baring kat carseat & pegang botol susu sendiri tapi Mama spoiled her a bit lah.. Ariq dibiarkan tido menyeget dlm carseat Qila tu... Sian aku tgk.. Macam mana dia nak jaga cucu2nya ni bila aku start keje minggu depan.. Serius aku cakap, Mama mmg lebihkan Qila dari Ariq.. Padehal aku rasa Qila dah cukup bijak nak pegang botol susu dia sendiri, dan duduk dalam carseat dia sendiri. Tak payah nak pangku2 dah.. Penat aku dan Bi trained Qila utk independent tapi Mama kusutkan keadaan.. Benda simple jadi huru hara.. Takyahle manjakan sangat Qila tu. Dia boleh je minum susu sendiri. Org lain pun sayang cucu.. Geram lak aku tgk.. Suppose, Ariq ni yg dia pangku sbb Ariq kecik lagi... Tatau nak pegang ninit sendiri.. Haih..
Masa tgh makan tu, aku suruh Mama letak Qila yang dah tido tu dalam stroller tapi Mama tanak. Dia kata, biar Qila tido puas2 atas pangku dia dulu.. Pastu kecoh kepoh kaki dia lenguh takbleh nak lunjur... Ariq baik je aku letak dlm stroller, walaupun senget benget, dia tertido sendiri..... Tak merengek langsung! Sayu hati aku. Baru 2 bulan lebih dah pandai bawak diri. Anak kedua mmg beginilah.. Sebijik ikut perangai aku dan Bi sbb kami anak kedua...
Sampai melopongggggggggg mulut, tercabut ninit.. Alahaaaiii sayu aku tgk... Sesekali dia terjaga, tapi bila nampak muka aku, dia senyum then sambung tido balik.. Aduhaaaaaaiii... Sangat baik budi.. Tapi rasa sayuuuuu je hati aku ni tgk muka dia tido mcm ni..

Dahle bapak jauh, nenek pulak lebihkan kakak... Dia hanya dapat bermanja dgn aku sorang je dalam dunia ni... Haih.. Emosional pulak ni........ :(

Macam manelah Ariq nanti bila Mummy dah keje??? :(

Mummy tau, Ariq baik budi.. Ariq mesti boleh lalui semua ini kan sayang??? 2 3 minggu lagi Daddy balik, Ariq manja pulak dgn Daddy ye sayang...

Korang jgn salah anggap plak ye.. Bukan bermakna entry ni aku taip aku dah kurang sayang kat Qila tapi entahle... Mama spoiled Qila sangatlah....

Kalau dgn aku, Qila boleh jadi anak yg berdikari dan manja pada waktu yg sama.

Tapi bila dgn Mama... Haih.. Malas nak cakaplah... Sakit ati je... Susah lah... Tambah dosa kering aku dgn Mama jeghs.. Haih...

Mama skrg tanak balik umah aku.. Sbbnya, kalau kat umah aku, Ariq tido dalam cot dan Qila dgn aku tido berdua atas katil.. Mama tido bilik lain..

Kalau kat umah Mama, Qila tido dgn dia. Sini takde cot tu sbb Ariq tido dgn aku atas katil..

Mama nak tido dgn Qila.. Tu sbb dia tak suka balik umah aku.. Alasan dia, umah aku takde aircond, panas... Qila dan Ariq cranky kat sana..

So how?????!!!!

Bi suruh aku pasang aircond dgn SEGERA.. Ceh.. Senang je dia cakap.. Aku nak beli kipas angin pun tatau brand ape yg bagus dia suruh gi beli aircond sendiri.. Mana aku taaaaaaaauuu.. Kang aku beli yg paling lawa (mahal) kang, sakit jantung plak dia..

Tensyeeeennnnnyyeeee.. Kenapa dunia makin panas skrg ni?? Nak kiamat kah?? Tak boleh tahanlah..

Haih lagi...

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Khamis, Februari 11, 2010

Muka Bi ke????

Huh!! Semua org yang jumpa Ariq 'live' kata dia sebijik sebijun ikut muka Bi!! Sebijik muka Qila!!!~ Sedih btol sbb aku kondifen yang Ariq kononnye ikut muka aku!

Sebabnya ramai bloggers kata Ariq ikut muka aku... Erkk.. Tapi ramai gak yg kata ikut muka Bi.. :(

Majuk ah macam ni... Yeke Ariq ikut muka Bi???! Bukan muka aku ke???

Habis tu, bilanye anak2 nak ikut muka aku ni? Asyikkkk ikut muka Bi ajeghs.. Ke sbb anak2 aku comey2 (perasan), then sume org kata ikut muka Bi... Aku ni tak comey kot.... :( Huwaaaaaaaaa... Sedih..
Mata Ariq besarle... Tak sepet macam Bi pon.. Aku rasa yang ikut Bi, adelah telinga dgn punggong je.. :P Dan kening... Ohye, dan dahi.... Rambut jugak kot...

Haih.. Mcm banyak ikut Bi je.... Kulit pun mcm agak cerah dr Qila... :( Ikut bi le tu.. Kulit aku itam.. :(
Yo.. Peace bro... Aku nak bukak undian ni.... Ariq ikut muka sape ye?????? Ikut muka akuke, ikut muka Bi?? Sape betul aku bagi hadiah..

(Hahahaha.. Macam mana nak tahu betul ke tak sbb sape nak jadi jurinye nyah oi????)
Hish... Ni satu lagi... Mmgle ikut perangai bapak dia... Semua benda nak buat sendiri. Doraemon!

Bersungguh2 dia nak pasang tali tu sendiri... Sampai juling2 bijik mata. Sampai kembang2 lubang idung!
Dia ni kadang2 tak macam girl kan??? Tadi Qila beramah mesra dgn anak2 jiran sebelah rumah.. Lama tak jumpe diorg.. Kak fatin kata Qila tembam.. Badan tegap dan pejal.. Yang sorg lagi tu tua dr Qila beberapa bulan je tapi sgt girlish.. Lembuuuuuuuuuuutttt je orgnya. Dia takut dgn Qila.. Huhuhu... Sbbnya anak aku ni jalan mcm gangster gedik, bwk penyapu kecik, pakai kasut besar (kasut aku), seluar disentengkan sampai peha, isap ninit Ariq sambil jalan laju2 (kedek2 sbb montot tonggek) ke arah dia..

Hahahaha.. Mau taknye minah tu takut. Terusss dia lari belakang mak dia sbb takutkan Qila... Qila tu, lagi budak tu takut lagi dia dekat dgn budak tu.. Lagi dia suka nak mengusik dgn buat muka nakal dia tu.. Sibuk nak salam kakak.. Boleh?!

Sgt notty... Ajak naik kereta nak balik umah Mama dia tamau... Haih Qila.. Sgt lasak nak ikut ckp dia je.. Kalau dah 'terlepas' tu, mmg susah nak tangkap balik... Actually bukan lasak kot word yg sesuai kot sbb dia takdelah berlari sana sini sampai jatuh bangun gitu. Nakal pun bukan tapi sumthing macam haih, geramnyeeeeeeeeeeeehhh.. Sesuatu mcm belut gituh.. Kejap sini kejap sana. Kejap situ.
Iklan jap ye... Nyot nyot nyot...

Okay, back to the story.. Ariq ikut muka sape sebenarnye kenkwn??????? :(

Muka Mummy ke muka Daddy dia??? Undi jgn tak undi..

Ohye, jangan lupe vote jugak utk Qila kat bawah tu ye... :)

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Rabu, Februari 10, 2010

Vote untuk Qila ye kenkwn... :)

Aku saje gatals masuk contest kat facebook mAmA & bAbY untuk A'qila guna gambar ni:-
Sebab aku rasa susah nak amik gambar A'qila sbb dia tak suka pandang camera dan senyum... So kwn2 serta pembaca blog aku yg aku shayangggg, bolehlah vote Qila dgn click LIKE kat bawah gambar Qila tu.. Link nye di sini ye >> VOTE FOR QILA

Kalau nak add aku sila add sekali ye, marcia.zlyana@gmail.com....

Thanx korang.. Seumur hidup Qila ni contest kedua aku masuk tayang gambar dia.. Tatau hadiah dia ape pun saje gatal bosan2 malam ni.. Huhuhu... Daaaaaaaaaaaaa... Gud nite u ols..

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Selasa, Februari 09, 2010

Aku sayang sangat budak ni tapi bila dtg geram tu, haih....

Rasa nak bantai2, nak geget2 dan nak kunyah2 je dia ni....
Cuba tgk muka dia ni.... Tapi ni time sopan.. Dia mmg susah nak senyum depan camera... Terbalik mulut dia..

Bila time nakal dan bigau dia datang.... Aduhaaaaaaaaiiii.... Meroyan aku.. Dia bukan tau takut bila aku marah dia... Dia buat deeerrkkkk je... Lagi aku marah, lagi dia buat.. Nak reverse psiko pun tak jalan... Bila dibiarkan, makin menjadi dan membahayakan... Kalau jatuh tu, tak nangis takpe... :P
Tapi bila datang baik dia.. Manja dia... Alaaahhhaaaiii.. Cair hati mak dia yg garang mcm lion ni... Bila dia sebut "Mummmmyyyy" sengih lentok, terusssssss hilang meroyan mak dia ni...
Bila dia mencuba buat sesuatu yang menghiburkan hati aku pas aku marahkan dia, mmg rasa bersalah sangat.. Sebab tadi dah tengking dan babap pungkok dia..
Apelah budak besar ni tau Marsha ooooiiiiiii... Bukan reti bahasa ni.... Lagi aku marah lagi dia suka..
"Caaaakkkkkk Mummyyyy.." Kata Qila..
Huhuhuhu.. Pungkok tu cover sket Qila oooii...
Dia mmg anak yg hyper, notty tapi pd masa yg sama dia sangat manja dan darling.... Nakal dia tu bukanle teruk sangat tapi kadang2 membahayakan dia.. Ohye, dan juga adik dia... Dia paling tunggu saat2 aku tinggalkan adik dia sensorg, laju dia lari kat adik dia dan habis dia geget2, dan tarik2 kaki tangan adik dia... Aduhaaaaiii.. Yang aku tensyen, dia lari lagi laju dari aku nyah ooooiiiiii... Mcm lipas kudung! No wonderlah berat aku dah turun lagi skrg ni.. Tak sampai 45kg pun!
Huhuhuuuu... Syiaaannn Qila, selalu kena marah dgn Mummy... Tuhari masa dia kacau Kak Shameera makan dah gi pijak mangkuk kuah dan tumpahkan kuah, Mummy gi babap kaki dia dan tarik telinga dia... Huhuhuhu.. Mummy kejam...

Teringat tips dari buku parenting grolier yang aku baca.. Semua org buat kesilapan, so let it be.. Jangan marah bila anak2 tumpahkan air minuman... Haih... Rasa bersalah sangat... Aku geram bila dia buat tu semua kat rumah orang.. Kat rumah sendiri takpe... Tapi kat rumah org, haih rasa geram plak... Walaupun kat umah cousin rapat sendiri.

Mama dan Kak Ani marah bila aku tarik telinga Qila.. Huhuhuhu.. Tarik2 manja je, kalau kuat harus Qila nangis nyah oi, tapi masalahnye dia lagi suka... Sebelum ni aku pernah cubit dia sekali, skrg dia dah pandai cubit aku balik... Aduhaaaaiii... Bisa lak tu..

Tapi perangai Qila yang buruk rupa tu paling teruk masa aku dlm pantang je.. Maybe masa tu baru dapat adik kot, dia rasa kecik ati dan tersisih dgn aku... Skrg ni nakal masih ada tapi nakal bebudak umur dia tu logiklah kan.. Takle buruk sgt mcm 2 bulan lepas.. Masa aku dlm pantang dulu dia kalau dah start moody, susah gila nak pujuk... Mama pun boleh hilang sabar.. Tgh2 malam tetiba nangis raung nak dukung je tanak tido..

Maybe adik dia pun dah besar, dan aku dah mula berikan tumpuan semula pada dia.. Manjakan dia, bagi ape dia nak so dia dah tak nakal nak mintak perhatian macam dulu lagi. Nakal dia skrg nakal like mcm terlalu excited nak explore sumthing dan terlalu gembira sampaikan jadi bigau tak tentu pasal..

Cuma tulah, lagi satu nakal dia yg aku paling tensyen... Dia takleh stop ganggu hidup adik dia.. Huhuhuhu...

Perkembangan Qila yg paling best so far, dia dah pandai buat ayat skrg.. Dia kan lambat bercakap so bila dah pandai buat ayat ni mmg cute lah kat telinga aku. Kadang2 words dia tunggang terbalik mcm "banyak car"dan "busyuk abang" tapi oklah... Kite boleh faham.. Boleh faham ape yg dia nak cakap.. Dan dah pandai berinteraksi dgn aku dan org lain.. Contohnya smlm masa aku tgh drive aku tanya dia..

"Mummy beli kfc untuk Qila ye sayang?"
"Tanak yar.."
"Bistu Qila nak makan ape??"

Dia diam jap fikir pastu dia jawap balik, "Kay eshi yar" (kfc lah) dgn suara malu2 dan manja sekali... Hahahaha.. Gelak besar aku dgn Mama.. Memula jual mahal kononnnnn...

Dia mmg penggila mash potatoes ngn drumstick hot n spicy.. Masa tgh makan kat umah dia ngomel2 "Kay eshi idappp" (kfc sedap)

Huhuhu.. Biiiiii!!! Cepat balik sayang... Rindu sangat ni.... Qila hari2 sebut daddy works, daddy sleeps (pas tu dia dengkur).. Ngeeee...

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~