Ahad, Januari 31, 2010

Kehidupan aku yg bercuti tanpa gaji..

Pepagiiii pas bangun mandikan anak2 sume terus cargas kuar... Kuar carik makan.. Habis seluruh pelusuk negeri Melaka ni aku ushar tpt breakfast yg best.. So pagi tu akibat dah bosan sgt makan tepi laut, so aku gi area town pulak.. Kami makan kat area Limbungan, nak dekat sebelum simpang ke Lorong Pandan.. Actually tpt ni dah lama aku nak pegi.. Masa ngandungkan Ariq lagi.. Teringin nak makan roti canai lauk ikan asam pedas.. Best gila.. Last aku gi masa sblm kahwin dulu...
Ariq makin panjang.. Dah muat pakai baju size 9months ni.. Baju ni Maklong belikan dkt Old Trafford.. Ada satu lagi jersi baru MU tapi tu size 18months.. Qila pun ada baju ni tapi color biru.. ;)
Dia pun dah duduk dalam carseat dgn cara yg proper.. Dah pakai seat belt... :) Dia ni kalau dalam kereta, bantai tido je lah...
Yay!! Sampai sana Qila sgt excited sbb ramai org.. Dia makan nasi lemak dgn air milo.. Milo licin kau gelas besar, nasi lemak half je.. Skrg selera dia ok sikit pas makan vitamin Amway.. Tak pun dah mmg tebiat makan dia mcm tu kot.. Kejap selera kejaptak..
Pas bosan pakai tangan, makan pakai sudu lak... Qila skrg tak pakai high chair lagi.. Doublekan aje kerusi tu, dia dah boleh makan sendiri dah...
Ni dia Mama aku.. Dia ni mmg kaki berjalan.. So gen kuat berjalan aku adelah dtg dari dia..Huhuhu...
Lama gila tak makan nasi goreng cili padi.. Best gila nasi goreng cili padi kt sini.. Baru RM3 aje.. Siap dgn udang, sayur telo semua... Mantap...
Lepas breakfast, barule settle mcm2 hal berkaitan bank dan pasar raya.. Huhuhu.. Masa Mama ke pasar, aku ingat nak join sekali sbb dr jauh aku nampak mcm byk jual brg2 best je.. Maksud aku bukan brg makanlah kan.. Ade baju2 dan brg2 rumah lain.. Tapi masa aku turunkan stroller, baru nak masukkan Ariq dalam stroller tetiba Qila pulak nak naik stroller tu... Ceehhh... Terpaksa aku tunggu dlm keta je.. Stroller bwk satu je sbb nak jimat ruang utk letak brg2 belian.. Mama nak borong byk brg arini. Aku bajet Qila tanak duduk stroller lah kan.. :P Aku taklarat nak dukung Ariq.. Dia baru 2 bulan, nak dukung sebelah tangan susah sikitle.. Leher dia tak stabil lagi.. Lagipun aku rasa berat dia skrg almost 6kg..

So, dah berdua dlm keta tu Ariq pun boring.. Bila dah boring dia mulalah nak mengempeng.. Menyoyooooooot jelah dia.. Pas kenyang tu, mulalah kemamai..
Mata pun dah tak larat nak bukak dah.... Kena pulak aircond kan.. Syurga laaahhh...
Ni dia budak ngada2 kalah adik dia ni.. Masa Mama singgah Cowboy jap, kami tunggu dlm keta.. Punyelah dia tak duduk diam... Semput aku.. Nak ajak bergambar pun payah.. Semua gmbr blur.. Dia main stering keta, pastu pijak peha aku.. Terkinja2.. Pastu sesekali terpijak popot aku! Peeerrrrggghhh.. Koyak jahit mak ni nyah!!!! Huhuhu..

Apa? Cun gila aku pakai tudung ni?

Huhuhuu.. Tudung ni opismate aku jual.. RM25 je.. Material sama mcm Ariani.. Sape berkenan bgtaule... Murah wooooo... Ade mcm2 color.. Cakap je nak color ape.. Az!! Order aku tu dh sampai blom?? Heuheuheu..

Oklah... Nak sambung tido jap... :)

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Jumaat, Januari 29, 2010

Qila dan Moo Moo

Qila dah pandai main mak-mak skrg ni... Moo Moo ni hadiah dr opismate aku utk Ariq, tapi mcm biasa Qila rasmikan dulu le.. Huhuhu.. Nama Moo Moo tu sempena kebinatangan lembu ini.. Nguehehehe.. Sangat comel bila Qila sebut Moo Moo...

Semalam, masa tgh layan Qila main tetiba dia amik diaper adik dia then merengek kat aku mcm macam ni:-
Rupanye dia mintak tolong nak pakaikan diaper kat Moo Moo... So aku kenalah angkatkan montot Moo Moo utk Qila letakkan diaper tu.. Yelah, dia mana reti kan nak ejas diaper tu.. So aku ajarle... Tekun Qila belajar, pastu terus dapat.. Ehekss..
Memula dia pakaikan melintang, kenalah ajar cara yg betul ye puan2.. :P Tapi korg kena tgkle cara Qila baringkan Moo Moo.. Sangat berahti2 ok.. Perlahannnnn dan lembuuuut je dia baringkan Moo Moo.. Terkejut aku dia buat mcm tu.. Pastu masa dia cium Moo Moo, sgt loving okay.. Hermmm...
Siap dia cuci popot Moo Moo tu ye.. Shooomeeelll sangat masa dia lap popot Moo Moo tu.. Hahahahaha.. Luculah Qila ni.. Bukan main dia tonyoh lagi popot si Moo Moo tu..
Pas dah basuh popot Moo Moo, barule boleh pasang diaper... Muka Qila serius sungguh!
Geram aku tgk tangan dia masa pasang diaper tu... Rasa nak kunyah2 jeghs..
Dah siaaaaaaaaaappp!! Terus Qila cakap "Andaiinyeeehhh" Huhuhu.. Sendiri pandai sendiri pujilah ye.. :P
Muka bangga menjadi Mummy kepada Moo Moo..

Qila ni cepat sgt nak jadi dewasa.. Skrg ni dia tgh usaha ikat rambut sendiri.. Kompemlah tak dapat kan.. Aku nak buatkan tak terima tu.. Berjam2 dia cuba nak ikat rambut sendiri.. Ayoooo...

Janganle cepat sangat besar sayang... Mummy suka Qila macam ni je.. Best sangat tengok Qila macam ni.... Dah besar nanti tak shomel lagi.. Huhuhuhu..

Boleh??

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Khamis, Januari 28, 2010

Email dr suamiku mucuk cepet...

Tadaaaaa.... Lama Bi tak bagi email bergambar gini... :)

Semalam Bi call bagitau dia dah email sumthing.. Alaaahaaiiii... Shumelnyeeehh..
Ni masa ni Bi kat China.. Kat Nansha katenye... Syian Bi tak bwk baju winter so itu aje yg ade atas kapal yg dia boleh pakai... Mcm nangka bentat je.. Huhuhuhu...
Alelelelele.. Ni lagik shumel... Saje je nak bagi i gersang bile tgk gambau ni.. Huhuhuhu...
Ni baju utk Ariq.. Sila tgk tu, size 18bulan ye??? Qila pun bleh pakai.. Aduhaaaiii lakiku.. Bab shopping mmg le laut... Takpe sayang.. Yang penting efforts tu dah ade... Berusaha lagi ye sayang???
Ni pulak utk anak dara dia.. Size 4 tahun.. Oklah kot. Boleh buat stok raya.. :) Pilihan org lelaki mmg beginilah ye puan2... Pasrah je lah... Bi jangan majuk tau... Cantikkkkkkkkk baju2 anak yg Bi pilih niii... Sumpah Ling tak tiiipppuuuuu... :P
Ni pulak utk aku.. Nguahahah.. Masa demam Nur Kasih aritu, aku komplen kat Bi.. PC opis slow sgt dia punye speaker.. Susah nak tgk Nur Kasih kat opis.. Kalau ade headphone mesti best..

Terusssssssssssssss dia belikan aku ni. Dr China lagi tu... Alolololooooo... Shooooo shweeettt.. Walaupun Nur Kasih dah lama habis, Bi tetaaaaappp ingat permintaan aku tuh..

Aku tanye kenapa PINK? Sbb color ijau takde kata dia.. Takpelah shayang.. Mekacih bebanyak.. Makin rendahle markah SKT Ling tahun ni.. Nguahahahahaha... Lahaaaa stetmen!

Ohye, pengguna Maclaren!!! Ade sesape tahu mcm mana nak dapatkan hinge cover maclaren percuma tu?? Dengar kata Maclaren UK tgh edarkan ke seluruh dunia disbbkan insiden yg berlaku kat US tuh?? Aku dah tanye Littlewhiz tp belum dpt feedback.. Ohye, lifetime warranty tu kena register online kan?? Dari Malaysia takleh register lah.. Macam mana ek?

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Rabu, Januari 27, 2010

Sudah sampai....

Akhirnyaaaa... Seperti yang dijanjikan, sampai gak stroller Ariq ni.. Sgt best servis dr Littlewhiz.com.. Sape nak beli brg dari sana, amat aku rekomen.. Kelmarin aku order dan bayar, harini dah sampai.... :) Atas permintaan ramai.. Ecehwah.. Aku publishlah gambau stroller Ariq ni.. FREE DELIVERY nyaaahhh.. Jimat minyak dan tol aku kalau gi KL sbb kat Melaka takde sales.. :)
Kotaknye kurus je... Abg hemsem yg hantar tadi.. Littlewhiz.com guna khidmat KTM utk hantar brg ni...
Tadaaaaaaaaa..... Sampai dlm keadaan elok, takde calar sikit pun.. Penuh berbalut plastik dan span.. Sgt kurus bila lipat gini.. Ringan dan jimat ruang..
Dgn ketereran yg ada, aku berjaya bukak tanpa tgk manual book.. Eheks... Maclaren Quest Sport ni mmg userfrenly.. Aku pilih color black/scarlet sbb ni aje color yg nampak jantan compare color2 lain.. :P Bi suruh pilih color hitam sayang sekali quest sport takde color itam.. Lainle XT atau XLR.. Tu lainnnnnn harga nyah.. Yang aku beli ni murah sajor.. :P
Amacam Sha?? Puas hati?? Gi lah order.. Sales sampai akhir Januari ni.. Booking 10% dulu kalau takut habis stock, then pastu bayar habislah... Service diorg mmg best.. Aku punye email dia balas sgt cepat.. Sgt membantu semua yg aku tanya..
View blkg.. Ni yg aku suka tentang Maclaren buggy.. Sbbnya handle pegang style gini. So senang nak sangkut diaper bag atau bag2 shopping.. Lecehlah kan nak terbongkok2 letak kat shopping basket kt bwh tu.. Sangkut je kat handle dia ni... Handle dia sgt kukuh.. So jgnle risaule nak sangkut benda2 berat..
Dan dtg sekali dgn rain cover... Best best..
Tadaaaaaa... Ariq sgt macho duduk dlm stroller baru dia.. Inilah benda paling mahal utk Ariq so far sbb kebykkan travel system dan baby cot sume Ariq recycle Qila punye dulu.. Kecuali bajule kan... So aku rs takdelah nk bazir kot sbb Ariq boleh guna smp umur 3 4 thn.. Aku akan latih dia duduk dlm stroller sampaile barai stroller ni... Kalau tk barai, aku bleh pas kt anak adik aku kalau dia ada anak nanti...
Tu diaaa.. Muka sgt bangga... Perasan tak tanda merah kt mata kanan dia? Qila cakar lagi.. Aduhaaaiii.. Berdarah tu.. Kesian Ariq nangis mcm kena dera.. Silap akule sbb aku yg cuai.. :(
Qila suka dpt tolak adik dia... Beria2 dia jengketkan kaki nak tolak stroller ni.. Dia naaaaaakkk jugak pegang handle tu... Tengokle kaki dia...
Hahaha,, Dah puas tolak adik dia, dia lak nk try duduk dlm tu... Siap nampak panties belang lagi.. Huhuhu.. Tgk gaya duduk pun korang boleh bayangkan betapa lasaknya dia..
Selain stroller, aku order gak bottle susu Ariq.. Aku request color purple, sekali color purple tu ada heartshape color pink daaaa.. Sgt jambu ok kalau Ariq isap botol ni.. Kalau bottle ni boleh masuk teats nuby, aku pas kat Qila je laaaa...

Ok, harap sape yg nak beli stroller ni puas ati ye dgn penerangan aku ni... Mmg berbaloi.. Tak berat dan jimat ruang.. Sgt stable dan lasak.. Sporty dan rugged.. Aku suka!!! Walaupun quest sport ni dah out dated tp yg penting ada lifetime warranty...

Ok tak Bi????? Ngeeeee...

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Selasa, Januari 26, 2010

Ariq Isyraf 67 hari...

Bi, dah besar dah anak lelaki kita Bi... 19 Feb depan dah masuk 3 bulan.. Kejap je kan masa berlalu.. Ling bersyukur sangat sbb dikurniakan anak2 yang comel dan bijak serta sempurna di mata kita.. Sihat walafiat, membesar dengan gebu macam Bi... :p

"Semua kata Ariq sebijik Bi..." Bi kata tadi dalam phone..

Aik.. Bistu dua2 anak ikut muka Bi.. Bila masanye nak ikut muka Lingggggggg??? Takde takde.. Ariq ikut muka Ling.. Semua org cakap macam tu... Bluuuweeekkk!

Yeee.. Mmg Ling tahu telinga Ariq sebijik telinga Bi.. Body kental gebu ikut Bi.. Yang lain sume ikut Ling okay.. Mata dia tak sepet.. :P

Tak caye, tgk ni:-
Comel macam Ling kan??? Heuheuheuheu.. Dia dah pandai gelak besar skrg ni... Suka sangat berbual dgn sape je depan mata dia terutamanya Ling.. Sgt excited kalau Ling ada depan mata dia, borak dgn dia.. Dan hari ni (25hb) dia happy sangat sbb dia tau Mummy dia dah belikan dia stroller baru... Yay!!!
Thanx jugak pada Daddy for the money.. Kata Ariq.. Nak harap duit gaji Mummy, stroller mainan pun Ariq tak dapat beli.. :P Ariq shaaaayyyaaannnggg Daddy.. Tak shabar nak naik stroller baru nanti.. Yay lagi... Mesti Ariq nampak macho walaupun Daddy kata color merah tak macho.. Daddy suruh beli color itam tapi specs yg Mummy pilih takde color yg macam Daddy nak le.. Soowi ek Daddy.. Kalau Daddy nak jugak color itam, Daddy beli lain ye... Huhuhuhu...
Huhuhuhu.. Ariq maluuuuu bila Mummy kata Ariq emshem.... Huhuhu..
Huwwwaaaarrrrggghhhhhhhhhh... Ariq ngantuk sbb sepanjang hari ni Ariq jenjalan dgn Mummy, nenek dan kakak...

Herrmmm... Yep Bi.. Anak2 Bi berjalan sakan nihari.. Actually tak kemana cuma settlekan hal Mama.. Pastu gi Mydin beli susu Qila serta groceries utk umah Mama.. Kak Ani borong brg2 utk buat hadiah so kitaorg gi ramai2.. Biasele, Bi mcm tatau bini Bi ni kalau berjalan shopping groceries, mmg suka ramai2.. Meriah woooo tolak troli secara berjemaah.. Tapi lupe lak nak amik gambau.. Huhuhu..

Kat Mydin susu Qila oklah, murah seringgit dr tpt lain.. So Ling beli 2 tin je sbb stok kotak ade lagi kat umah.. Diapers kat Mydin mahal utk Mamypoko then Huggies lak takde.. So tak beli lagipun byk lagi stok.. Groceries utk umah kite Ling tak beli pun sbb dah 2 minggu tak tido umah.. Hahaha.. Lastweek kat umah Mak, skrg kat umah Mama.. Takpelah, Qila happy ade berkwn dgn Shameera dan Bobot, so biarle lepak sini dulu sebelum Ling start keje balik..

Ling beli selipar utk Ling yg berharga rm7.90.. Itu je Ling belanja utk Ling (selain top up) dgn duit gaji Ling yang baru dapat kelmarin.. :( Yang lain sume belanja brg2 anak2 kite.. Selain tu Ling banje Mama dan family Kak Ani makan nasi lemak Ujung Pasir.. Lain tak banje ape pun.... Huhuhu.. Ling jimat cermat kan Bi kan??? Huehuehue... Ohye, duit sewa umah dah settle dah.. ;)

Stroller dah order dan dah bayar online.. Ngeeee.. Ok sangat coz 20% less dan free delivery.. Kat sini takde sales, dan dari gi KL dgn tol dan minyak tu sume, baik beli online... Jauh lebih jimat... Esok lusa sampailah... Thanx Bi for the money... :>

Pasni Ling tak mintak ape dah... Ngehehehe... Hujung bulan depan Bi dah balik.. Bestnyeeeeee... Ling nak ajak Bi makan nasi lemak Ujung Pasir.. Sedaaaaapppp.. Murah lak tu..

Ape lagi ek?? Herrmmm A'qila?? Anak Bi tu bijak sangatle.. Sangat geram tau.. Pagi tadi Mama nak bwk dia gi school Shameera, Mama terbagi dia selipar sebelah lain.. Masa Mama suruh dia cepat2 pakai selipar, Qila ngomel sorang2.. Mama ingat dia ngomel ape ntah.. Sbb dia mcm terbongkok2 mencari sesuatu.. Rupanya selipar yg Mama bagi tu lain sebelah.. Padehal colornya sama je color kuning.. Hahaha.. Dia boleh tahu selipar tu salah.. Mesti dia mengomel marahkan Mama bagi salah selipar kt dia.. Huhu.. Bijak sungguh! Comel sangat tgk cara dia pakai shoes atau selipar dia... Tak pernah salah pakai.. Dahle kaki dumpuk..

Mostly Qila dah boleh sebut byk benda yg berkaitan dgn dia.. Cuma kita ni faham tak faham jelah sbb dia pelat.. Tapi pelat dia takle teruk sangat kot.. Masih boleh faham gakle.. Mcm syuar (seluar), angish (nangis), nimut (selimut), tsu tsu (susu), apersh (pampers), antok (ngantuk), amoh (takmoh), nanak (tanak), atek (cantik) isshh macam2 lah Bi.. Tak dapatle nak taip kat sini..

Selain tu, dia sangatleeeeeeeee hyper.. Kat umah takde nak duduk dia.. Melompat, memanjat, angkat barang berat2, tonggengkan badan dia kaki naik atas, menyanyi kuat2, menari tergedik2.. Memang semputlah tengok dia.. Tu sebab badan dia tak naik2.. Menten 11 kilo aje sejak berbulan lepas.. Makan sikit tapi minum susu dah 9 oz dah srkg ni... Minum air suam pun bergelen2.. Thats y pampers dia selalu tembus.. Huhuhu..

Bila Bi balik nanti, mesti Qila dah lebih banyak cakap.. Ariq mesti dah pandai meniarap kot sbb skrg ni dia mcm tgh usaha keras nak naikkan montot dia...

Ling?? Ling mesti lagi cunlah.. Nguahahahaha...

Bi... Rindu sangatle.. Mana Bi tak call2 ni... Sibuk ka???

Bi balik nanti kite tgk wayang nak?? Lama gila tak tgk wayang dgn Bi... Last masa Qila belum kuar lagi... Gila lamaaaa...

Bi balik nanti kita ushar school utk Qila ye... Dan ushar jugak maid murah2 kalau adae.. Nguahaha.. Mak pun dah sound amik maid.. Sbb bila Ling kat sana Ling langsung tak dapat tolong dia kat dapur sbb uruskan anak2.. Serius... Mmg tak menang tangan wooo.. Tapi puas hatile sbb dapat buat semua sendiri.. Cuma part masak tu mmg Ling surrender lah.. Mmg takleh buat.. Kecuali kalau Qila dan Ariq tido serentak atau ada org jaga itu budak 2 org lah.. ;)

Hermm.. Oklah Bi.. Lupelah ni blog Ling, bukan email utk hantar kat Bi.. Nguhuhuhu... Ling tahu, Bi mesti curi2 masa gak bukak blog ni macam semalam kan?? Ok sayang...

Babaaaaaaaaaaaiiiiiii.. Hish.. Teringat lak dulu2 kita selalu tulis surat cinta berhelai tulis tangan.. Berangan macam2 bila dah kahwin dan dah ada anak.. Sekali sekala je taip pakai pc, selebihnya tulis tangan kan sayang kan?? Hehehe.. Dulu asyik cerita pasal diri sendiri. Skrg ni lebih cerita hal anak2 je kan?? Heerrmm.. Baru dua kan sayang, kalau 10 harus 10 jam baru habis nak cerita perkembangan setiap anak.. Mamfus wooo.. Nguehehehe..

Ok Bi.. Bi tido bebaik ye.. Jangan nakal2.. Daaaa...

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Isnin, Januari 25, 2010

Snugg Mei Tai utk dijual... (sticky mode)

Selepas 14kali fikir, aku amik keputusan utk jual Snugg Mei Tai ni sbb aku tak gunakannya..

Reason, aku beli benda ni utk kegunaan aku kat UK dulu. Konon senang nak dukung Qila.. Tp guna sekali je.. Bila balik Malaysia, langsung tak guna sbb Qila lebih byk duduk dalam stroller daaa...

Aku beli ni kat snuggbaby.com dgn harga RM180. So aku nak let go RM150 negotiable.. Boleh tawar ye.. Takde hal.. Ni rupa snugg mei tai tu..
Boleh pakai color ni, dan kalau boring, boleh terbalikkan mcm ni:-
Masih 99% in good condition.. Bersih suci lagi.. Ni contoh aku pakaikan Qila.. Sgt selesa sampaikan qila tidurrrrrrrr je spjg kitaorg dlm zoo tu! Dah nak balik baru dia bangun!!! Ceehh.. Buat rugi byr tiket je.. Bukan dia yg tgk minatang, mak bapak dia yg tengok... :P Bayangkanle, betapa selesanya baby duduk dlm tu.. Material dr japanese cotton so tak panas ye...
Mei Tai ni tk mcm carrier biasa.. Dia sgt lembut dan selesa bila duduk.. Pengikat tu dijahit dgn span so tak sakit bila ikat kat pinggangla...

So, sape nak beli boleh tinggal msg kat komen.. Free delivery ye... Boleh tawar jugak... :)

p/s : ada byk lagi benda nak let go.. add aku kat facebook ye, marsha zliyana - marcia.zlyana@gmail.com

~Mummy A'qilaIzzara & AriqIsyraf~

Ahad, Januari 24, 2010

Jumaat lepas

Aku ke opis, ade jamuan makan... Big boss naik fangkat jadi TNCpi.. So say babai kat dia..

Takde maknanye, dia still jadi boss kitaorg tapi boss yg lebih besar titlenya lah... Woaaahhh.. Pasni, takdele makan McD lagi ye kenkwn CRIMku tersayang.. Pasni kite makan hotels jelaaahh.. Huhuhu..

Actually, aku buka heran sgt nak say babai kat dia.. Just nak jumpa kenkwn opis yg lama tak jumpa.. Lama tak ngumpats.. Hahaha..

Aku bawak Ariq sekali.. Qila tak bwk.. Macam biasa Mama tak bagi.. Dia mana boleh renggang dgn cucu kesayangan dia tu.. Lagipun aku rasa mcm susahle nak handle dua org sekaligus, walaupun Ariq sgt behaved.. Dia bantai tido je masa kat opis..
Sian anak aku.. Tadak stroller, tido dlm carseat je... Lagik sedap kot sbb boleh jadi ala2 bouncer..
Best tuuuu sbb Ariq dapat hadiah dari auntie2 dan uncle2 opismate Mummy... Mekacihlah ye.. Siap buat card lagi.. Siap ade muka Ariq kat depan tu...
Pas makan, karaoke nyaaaaaaaahhh... Bukan main lagi bebudak ni.. Tudiaaaa.. Lagu jiwang meleleh semua keluar.. Aku tak nyanyi pon.. Bagi can nyah.. Kang aku nyanyi kang, ujan ribut susah plak aku nak balik.. Nguahahaha.. Masa ni bos aku dah blah gi semayang jumaat.. Dia dah lepas 3 4 das lagu dah.. Masa dia tgh nyanyi kitaorg sibuk layan makan pencuci mulut (wah gituh), nasib tak tercekik nyah sbb ade adegan GRO masa tu.. Nguahahahah.. Itu takleh cerita sini.. Tapi mmg lawakle bila ingat balik.. Nguahahahahahaha... Tapi mmg laser lah mulut sape yg mulakan dulu.. Haih.. Raya nanti kite mintak mahap lah ye.. Heuheuheuheu..

Aduhai.. Benda2 macam nile buat aku rindu nak masuk keje balik.. Mulut masing2 mmg puaka, termasukle mulut aku.. Ngeeee...

Otw balik, macam biasa, posing dlm keta adelah wajib.. Ariq??? Dia bantai tido laagiii.. Hish, bila masanye kau bangun Ariq oi? Siang tido, malam tido... Tapi bagus.. Mummy suka..
Tudung baru ni nyah.. Annur gituh.. Skrg dah banyak sgt org jual tudung macam ni.. Murah ade, mahal pun ada.. Kau sedia duit jelah.. Kalau mahal, beli sehelai sebulan.. Kalau murah, berbelas2 helai sebulan.. Sama je duit yg kuar beratus2 gak sebulan.. Nak chantek punye pasal.. Tapi masalahnye tak cantik2 pun.. Muka macam tu gak..
Makin lama aku tgk anak aku makin handsome.. Yelah, ikut muka aku kan.. Mestilah handsome.. Nguahahahahahaha.. Ni salah satu hadiah yang Ariq dapat... Qila suka sangat benda ni.. Dia peluk mcm sayang sangat.... Pas dah puas main, dia campak.. Terusss je kata "akuuttt" (takut).. Tiba je kan? Kau dah bosan kau cakaple takut.. Bertuah punye anak..

Tadi bobot ajar dia satu dua tiga.. Bila bobot sebut satu, dia jawap uwe (dua).. Bila bobot sebut tiga dia jawap ipat (empat).. Bila bobot sebut lima dia jawap ujuh (tujuh).. Tak mana mazhab dia ikut aku pun tatau.....

Nenek dia sebut A, dia jawap I... Nguahahahaha... Ape apelah sayang oi.. Janji Qila ada inisiatif nak belajar...

Tapi aku tensyenlah,, Qila panggil aku "Ami" bukan Mummy.. Dulu dia pandai sebut Mummy, tapi kan dia kan suka buat2 manja ngada2.. So dia panggil aku Ammmmiiii.. Tak bestlah.. Dia semut Mummy lagi 1000 kali comel dan manja tau.. Tapi puas ajar dia tanak sebut gak.. Sekali sekala je dia sebut Mummy dgn betul.. Tensyen mak tau.. :P Nanti sampai besar dia sebut Ami.. Tak vouge tau aku jadi Ami.. Bluweks!

Ok, dahle.. Nak tido lah..

Biiiii!!!~~~~~ Rindu!!! Cepatle call.. Dah sampai Sipore ke belum???! Nak mintak ijin beli stroller ni... Huhuhuhu..

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Sabtu, Januari 23, 2010

Mari belajar bersama A'qila

Masa Qila tgh men-notty main kunci kereta nenek dia, aku ajak dia baca buku.. Harus masa tgh notty tu, Qila baca ala kadar je.. Aku tunjuk gambar then suruh dia sebut.. Hehehehe.. Ade yang dia sebut betul, ade yg dia main belasah ikut suka dia je.. Nak tahu ape dia sebut?

aeroplane - eplen
apple - apple
ant - imut (semut)
banana - ishang (pisang)
bear - bear
bus - bash
bag - bag
butterfly - ower (flower)
chicken -iken
cake - cakes (tetiba je jadi banyak kan)
canoe - bot (heheh.. boleh lah)
cow - qaw (jawa maarr)
dog - dog
duck - dark
eye - eye
eagle - bird
elephant - ifen
froq - (termenung)
fish - pish
grasshopper - imut (semut) kuikuikui
giraffe - adik! (maybe baju adik dia byk gambar giraffe koooot)
horse - hosh
helicopter - elioter
ice cream - ish kim
iron - anash (panas) sbb bila dia nak main iron aku akan jerit panas.. hehehe..
kettle - air
judge - ATOK!! (cis.. asal kepala putih je atok.. Sayang sangat kt atok dia..)
tiger - ayern! (konfidens je lion) hahahaha
quail - uyung (burung) hehehe
rabbit - ebit
shoes - shus

Dahh.. Tu je sempat aku tanye sbb pastu dia bosan terus blah sambung main kunci.. Ngehehehe..Tgh berangan nak naik motor.. Kunci tu konon buat start moto le.. Ehekkkss...

Luculah Qila ni..

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Jumaat, Januari 22, 2010

Aktiviti petang

Semalam petang, Mama takde. Dia gi Tangkak... So Qila agak mengamuk sbb kena tinggal... Dia rasa bengang dan boring.. Dia suruh aku bukak lampu ruang tamu. Padahal terang benderang je kan.. Saje nak provoke hati mak dia yg suci murni ni... Ceh..

Aku suruh dia dok diam2 tgk TV.. Buku dah baca, mainan pun dah bosan main.. Ape kata tgk TV jelah Qila..

So, dia pun layan TV.. Dgn nimut (selimut) dan ninit..
Siap tongkat dagu.. Pakai pampers je tak pakai suar... Pusat terjojol.. Yep, anak aku duduk umah mmg sexy.. huhuhuhu... Dia tunggggguuuuu je muzik kuar.. Asal ade muzik sikit je, mulalah dia goyang punggong.. dia bukan syok tgk tv, tapi 'dengar' tv...
Adik dia??? Sesuai dgn maksud Ariq tu sendiri.... Yang mulia, baik budi dan bijaksana.. Memaaannnggg baik budi.. Tidur pun sorg2 je takde sape dodoi... Sgt gud boy...
Yang ni aje manja dia terlebih2...
Tgk le.. Tidur pun senyum....
Qila skrg dah petah bercakap.. Kadang2 yang kuar dr mulut dia buat aku tersedak..

Macam smlm, petang sikit kami lepak kt umah cousin aku.. Selang 3 4 umah je dr umah Mama.. Lepak sana sambil tunggu Mama balik.. Bila Mama dah balik, Qila mulalah buat ngada2.. Nangis mintak Mama dukung.. Yele, protes kena tinggal kan... So, dia suruh Mama dukung dia ajak kuar umah..

Masa Mama dukung dia, dan bersedia pakai kasut utk keluar, terus dia panggil aku,

"Mummmmyyyyy.. Aik!!!!!" Dia suruh aku balik nyah.. Ewah ewah.. Pandai pulak ajak balik.. :P Pandai pulak dia bosan duduk umah cousin aku tu lelama.. Selalunye, selagi tak malam, selagi tu tanak balik.. :P

Sentaaaaappppp...

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~