Selasa, Disember 07, 2010

Dan inilah kisahnye (episode 1)

Hahahahaha.. Gelak dulu.. Hahahahahaha...

Atas permintaan ramai.. Hahahaha poyonye... Aku sambung lah kisah episod kisah chenta aku yg dah habis last 2 weeks tapi, bukanlah focus on kisah cinta je... Sebabnya kali scope nya lebih luas Luasss.. Iaitu, kisah hidup aku....

Perrrggghhh! Gila.. Artis ke ko ni Marsha siap nak buat biografi bagai ni???

Herkkk... Ada aku kisah? Kalau sape yang tanak baca, gi lah baca blog orang lain... Kan??? Ngeeee...

Tapi rugi wooo kalau korang tak baca sebabnye... Kenalah tunggu sampai episode akhir... Buwek!

Okay okay.. Meh sambung meh...

Hermmm.. Sebelum aku lahir dulu kan.. Mama dan Abah aku ketika tu dah ade pun seorang anak.. Anak perempuan yang mana aku tak pernah ceritakan pasal dia kat dalam blog aku ni... Sebabnye???... Sebab aku tahu akan ade episode kisah hidup aku ni.. So kat sinile nanti aku nak cerita pasal dia.. Hahahaha..

So, lepas 2 tahun akak aku lahir, so maka lahirlah aku...... Mama kata masa aku lahir, hitam... Cis bedebah...

Aku lahir kat umah.. Bukan kat hospital... Tataule mcm mana orang dulu2 boleh je bersalin kat umah tanpa bantuan perkakas hospital masa tu... Macam mana diorg nak cek heart beat baby dan buat VE sume tu ek?? Pelik aku.. Wey... Jangan kata aku lahir zaman batu ek.. Ada sepupu aku pun beranak kat rumah yang sama ok.. Bidan yang sama lagi... Masa tu aku dah sekolah rendah kot.. Dia beranakkan anak sulung dia kat rumah yang sama tempat aku diberanakkan iaitu rumah nenek aku.. Hoh..

Pelik tapi benar uolsssssss...

Pastu, aku dibesarkan mcm biasa.. Kat Sg Udang Camp.. Arwah Abah aku seorang comando.. Aku tatau ar beza comando dengan askar biasa.. Yang pasti darah pendekar dalam badan dia mmg sah2 mengalir kat dalam badan aku ni.. Huhuhu.. Kehlassss ayat....

Kau taulah kan, kalau duduk kat dalam kem askar, mmg best.. Kawan2 pun semua anak2 askar.. Main games pun ala2 askar.. Korang pernah ke main pistol kayu pastu peluru dia buat pakai buah ape ek yang kecik2 tu.. Buat bentuk ala2 senapang dr kayu, pastu belit2 getah sayur as pelanting untuk lastikkan buah kecik tu..

Perrrrrrggghhhhhh.. Itu kalau kena dahi kau.. Berbirat okaaaaaaaayyy.. Zaman skrg mana ade lagi mainan macam tu.. Masa tu mana pernah gi beli toys kat Toyrus.. Mimpi ar.. Tesco pun tak wujud lagi.. (Eh ke wujud tapi aku yang tatau???) Sume mainan buat sendiri okay.. Kata anak comando kaaannn...

Aku mmg lasak ar.. Main pondok2 pun kat atas pokok ceri.. Ala2 umah bungalow gitu.. Belajar naik basikal gamble je naik sendiri sampai terperosok masuk dalam pokok tebu... Hahahahahahaha.. Sengal wey sengaaallllll... Habis badan berbirat dgn duri daun tebu...

Kalau boring, depan umah aku mmg ada tapak comando berlatih tembak2 tu kan... Susah nak explain mcm mana, kalau korang pernah gi kem askar or masuk BTN yang lari rempuh berhalangan tu... Haaaa... Macam tu le keadaan kat depan rumah aku.. Tapi kat depan rumah aku tu lebih cool dan style lah kan sebab mmg betul2 comando buat latihan punye.. Yang kat BTN tu olok2 je mar... Tapi kalau nak main situ make sure time diorg tak berlatih lah.. Haaaa.. Faham??? Kalau tak harus kena tembak lah ko... Mampos kau disitu on the spot!

Cool kan?? Hehehe.. So korang dah dapat jawapan kat sini kenapa aku agak boyish sampaile ke sekolah menengah... :)

Masuk alam persekolahan....

Sekolah pertama aku adelah Tadika KEMAS Paya Rumput.. Hehehe.. Aku terpaksa bertadika sikit punye jauh sbb Mama lewat daftarkan aku kat Tadika dalam kem tu.. So tadika kat dalam kem dah penuh.. So tercampakle aku sikit punyelah jauh.....

Tiap hari Abah akan hantar aku gi sekolah naik motor..

Nak dijadikan cerita, pernah satu hari Abah tatau haritu adelah cuti umum, so dia hantar aku, then dia terus blah gi keje... So aku terpacakle kat gate sekolah tu tapi cikgu dan budak lain langsung tak nampak batang hidung...

Nasib baik ade makcik yang tinggal area tadika tu bagitau aku, sekolah cuti haritu... Cit! Apsal aku bleh tatau ni?????

So aku dengan selambanya gi balik ke rumah aku, jalan kaki daaaaaaaaaaaa....

Relax je aku kan?? Sikit pun aku tak nangis... Korang bayangkanle, aku jalan kaki dari Paya Rumput tu sampaile ke pintu gerbang Kem Sg Udang tu.... Perrggghh!! Sape duduk Melaka mesti tau kan?? Jauh uolsssssssssssss.... Jauhhhhhhhhhhhhhhh! Adelah dalam 5/6 km jugakle.. Relax je kan?? Budak 6 tahun kedek2 jalan kaki bawak bag nak balik umah.. Masa tu aku tatau no phone office abah.. Mama plak masa tu tak keje kot, dia cuti.. Dia pun cikgu KEMAS jugok... Aku ingat lagi, aku pass by kubur, dusun pokok getah, jalan2 besar... Jalan dan jalan dan jalan.....

Kat sini dah terbukti betapa aku ni seorang yang mmg dah independent sejak kecil lagi....... Kalau zaman ni, mesti dah mati kena rogol dah uolssssss.. :P

Aku jalan kaki punyelah lama.. Sampaikan matahari dah terpacak kat atas kepala tapi aku tak sampai2.. Maklumle, langkah pendek2 kot... Aku sampai je kat pintu gerbang kem terus kena tahan.. Yele, semua org yang nak masuk kem kena tinggal IC baru bleh masuk.. Kem askar kan straight uols...

Askar jaga gate tu tanye aku anak sape dan nak gi mana?? Aku cerita lah aku nak balik umah.. Sebut nama abah aku terus diorg bawak aku naik motor, hantarkan ke pintu rumah..

Separuh pengsan mak aku bila nampak aku naik motor dgn abang askar macho lagi bergaya tu.. Kecik2 lagi dah merempit uols...

"Saya nampak dia jalan kaki kat luar tadi kak"

Mama kata, muka aku merah padam macam udang kena bakar.. Esoknye.... Terus aku demam.. Wakakakakakaka....

Cool huh?? Styleeeeee... Hahahahahaha...

Then, masuk darjah satu.........

Ingat lagi first day aku masuk sekolah.. Dah tentu ada 2 3 jiran aku sama umur dengan aku then kami dok pakat nak duduk sebelah menyebelah... Masa cikgu tanye, siapa nama kawan sebelah.. Berderau darah weyyyy... Mana aku tahu nama sebenar dia?? Yang aku tahu aku panggil dia 'Kok Nas' dan dia panggil aku 'Dak Adik'... Wakakakakakaka.. Lawak gila time tu bila nak menjawap nama masing2..

Masa tu aku pun tatau ape nama aku yg sebenar.. Kat tadika aku tak ingat apa cikgu panggil aku... Gila ko.. Nama aku paling panjang dalam dunia time tu.. :P

Everytime nak buat keje sekolah, kan kena tulis nama kat kertas latihan tu, aku mesti jadi paling lembab.. Mesti nak kena eja tiru nama aku kat kotak color pensil aku.. Hahaha.. Dalam hati aku, apesal le Mama dan Abah bagi nama yg susah nau nak eja ni??? Tapi skrg aku bangga dengan nama aku tu sebab takde sape yang ade nama serupa macam nama aku.. :P

Aku jalan kaki je gi sekolah.. Tak jauh mana pun tapi yang buat penat sebab sekolah aku tinggi atas bukit.. Sekolah Kebangsaan Kem Gerak Khas.. Hehehe.. Meh tunjuk gambar meh...


Tadaaa... Ni je gambau yang aku google dan jumpa.. Gambar2 aku time sekolah rendah tatau mana gi lah... Ni pun jadilah... Everytime nak makan, beli dr kantin, pastu akan lepak tepi2 bukit then makan sambil menikmati view padang sekolah.. Time tu rumput lagi takdelah botak macam ni..... Dulu sepinggan mee atau nasi just 10sen sahaja...

Ni lah lencana sekolah aku... Time tu tak jahit, main tampal style gosok pakai seterika tu..... Aku tak pakai baju kurung.. Aku pakai uniform biru tu.. Seminggu sekali mestiiiiii belt dia hilang.. Hahahahaha.. Mama bengang je kalau aku balik tak bertali pinggang.. Asyikkkkk cicir.. :P

Korang pun taulah aku kan balik jalan kaki.. Mesti le menyinggah sana sini.. Panjat pokok rambutan le... Singgah carik buah untuk peluru senapang le... Singgah sana singgah sini ade je projek aku.. Kakak aku nerd.. Dia tak join sangat pon.. Lagipun masa aku darjah satu, dia darjah 3.. Dah anak dara gituh..

Kawan2 aku sekolah aku banyak lelaki kot.. Nama2 yang aku ingat adelah Damien.. Arrghh.. Tak hingatle wey... Aku sefamily duduk umah teres, kuaters askar kat dalam Kem Sungai Udang tu..

Nak dijadikan cerita, Bi pun actually anak comando.. Dia actually satu sekolah dengan aku.. Tapi aku kelas merah dia kelas biru.. Eh aku kelas hijau kot?? Tak ingat lah nyah yang pasti aku tak pernah ingat langsung kewujudan dia masa tu... Dia duduk kuaters lain.... Jauh sket tapi kalau jalan kaki takle jauh mana pon..

Haaa.. Dah ditakdirkan jodoh kan.. Mesti pernah aku bergesel bahu dgn dia kat sekolah tapi kitaorg tak kenal each other.. Hehehehehe..

Dan atas sebab ini jugakle Bi sedaya upaya mengurat aku masa kitaorg part time kat Riviera dulu.. Konon kawan lama gitu.. Nguahahaha.. Padehal kenal pun tidak... :P

Aku ingat lagi.. Sekolah aku takde dewan.. So everytime kalau ade event nak guna dewan ke ape kan, sekolah aku akan guna dewan utama kem askar tu.. Nama dewan tu adelah Dewan Burhan.. Heheh.. So kalau ade event, semua kami2 kat sekolah ni akan ke Dewan tu naik land rover atau trak askar yang bagak tu... Hahahahaha.. Best gila okay.. Korang pernah ke merasa nak naik land rover?? Tak pernah kan?? Hehehehe.. Mak pernah okay.. Siap abang2 askar tolong dukung sape yang tak reti nak panjat.. Bayangkan kalau 800 orang murid nak gi ke dewan besar tu?? Berapa puluh trucks nak bawak kitaorg wey????? Hahahahahaha...

Ni le land rover tu.... Naik ni best jugak.. Tak tinggi sangat...

Ni pulak trak askar yang boleh sumbat berpuluh2 budak sekolah rendah.. Tak semua dapat duduk, so ade yg kena diri.. Comey je..... Ohye, trak ni jugak ganti bas untuk hangkut bebudak pergi dan balik sekolah..... Free of charge kot...

Herrrmmm.. Rasa seronok plak ek kenang kenangan masak kecik2.... Ok... Next episode akan keudara bila aku free ye???

Daaaaaaaaaa....

12 ulasan:

Lelord berkata...

hahahhaha bestkan jaman dolukala wpun aku g skolah x naik truck aku jalan kaki jek...hahhaha btul arr dulu jalan kaki rilek jek xde pape kejadian pun cuba skang...

ekekeke bijik saga ke peluru ko tu nyahh

Marsha~ berkata...

bukan... bukan bijik saga.. buah tu color ijau.. bijik saga susah nak grip kalau nak tembak

Lady of Leisure berkata...

hahaha serious tak tahan ngan ayat darah pendekar mengalir tu kihkihkih.. sangat cpmel qila punya kereta tolak dalam entry sebelum ni.. btw qila dah sihat?

LiAnA berkata...

wahhh nostalgia.. cepatt ler sambungg.. tak sabar aku ni..

maya amir berkata...

penah naik truck askar..smpai t'singkap2 skirt aku nyah..malu..hai!kecik2 tau malu sbb abg askar tu ensem...hahhaa...

Lin berkata...

hehe...eh i ngan u samala! kita sama² beranak kat rumah!

Aida berkata...

gilerrr marsha, jauh tu .. sunyi plak tu tempat tu ..

Tanpa Nama berkata...

masa tuh kalo kita dah kapel kan best??...bole la bi teman ling balik jalan kaki kan??...actually umah kite dipisahkan oleh Padang Kawad Yankee 11...ingat lg tak??...sahg-sah kalo nk g dewan borhan dari umah bi shortcut kena lalu depan umah ling,aisyah n shafinas kan??...dan jgn lupe.....arwah Pak Sharip ngan Che Mat satu pejabat ok!!!!...lupe keeeee???????....Sama2 kat pejabat QM depan roundbot dekat ngan quartes bi dok masa tuh...rindu kat court tennis Wisma Bintara dimana dulu abah selalu buli bi main tennis masa kecik...tapi skang i'm Pro ok...dan masa tuh abah ade VESPA NE7419...dan masa kat Rievera kite penah dating naik Vespa tuh kan??...sangat sweet memories....dan sampai skang Vespa tuh masih gah bergerak laju...nanti kasik load gambo Vespa tuh ekk?...

Marsha~ berkata...

nak jugaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkk kaaaaaaaaaaannnnn??? iyolah iyolah nanti ling upload gambau vespargo yg asyik buat hal bila bi nak dating ngn ling tu!

rasanye satu hari nanti kita gi masuk camp nak Bi?? saje je melawat tempat mainan waktu kecik.. mesti best

far_east berkata...

so sweet kan kenang zaman dolu2...troskan kMarsha untuk next episod...akan ditunggu..

Elyn berkata...

haha baca entry ko ni teringat aku kenai laki aku masa sekolah rendah gak.

pehtu trak askar ni aku pernah gak naik pi sekolah sebab aku selalu merempat lepak umah member kat kem PGA.....

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

peluru tuh terong la marcia...terong kecik2..