Rabu, Disember 01, 2010

Beberapa jam bersama Daddy tersayang

29 November yang lalu... Ecehwah.. Kami sekeluarga bertolak ke Klang.... Walaupun Bi tak call lagi dan aku pun tak dapat nak contact dia, aku pergi jugak ke sana dengan harapan kapal dia akan masuk port on time.... Sebabnye beberapa hari sebelum tu Bi ada sms cakap dia akan sampai jam 11 malam...

Tapi sampai jam 12 malam takde khabar berita.. Dah le cuaca pun memang kurang baik lately ni, risau lak aku Bi tak dapat sampai on time... Tapi, tu semua ada hikmah... Jam 4 pagi Bi call bagitau dia dah sampai dan kapal akan belayar balik sekitar jam 12 tgh hari... Tule hikmahnyee... Kalau kapal Bi sampai tgh2 malam dan belayar balik awal pagi mesti susah kan aku nak kesana jumpa dia.. Port tentu tutup time tu kan.....

So seawal jam 6 pagi aku dah kejut dan mandikan anak2... Qila paling happy sebab asyik zikir2 cakap nak jumpa Daddy nak jumpa Daddy..... Tak kisah pun kena bangun awal dan mandi sejuk2 tu... Ohye, aku stay kat Pandamaran, rumah mak sedara aku....

So jam 7 lebih kami dah terpacak kat West Port dah.. Nasib baik ade garmin.. Lajuuuuu je sampai sana dgn bergayanye.. Hehhehe...

Lepas je dari post guard, aku nampak kelibat orang yang sangat2 aku cintai selama 15 tahun ni tengah berjalan kaki menuju ke post guard... Terus berhenti keta, dan berpelukan le kami anak beranak di tepi jalan tu.....
Tengokle muka Qila.. Everytime aku tengok gambar ni mesti aku sayuuuuuuuuu sangat tengok betapa dia happy dapat jumpa Daddy yang sangat2 dia rindukan almost 4 bulan ni... Ketawa besar dia bila nampak Bi jengah kat tingkap kereta..... Jangan tak tahu, otw dari rumah mak sedara aku ke West Port tu, dia bercaaaaaaakaaappp non stop.. Qila tu kalau happy, mmg le mulut dia non stop bercakap! Ariq pulak selamba je hulur tangan mintak dukung.. Bila Bi dukung je dia, terus dia lentokkan kepala dia kat bahu Bi.. Tak sangka dia kenal Daddy dia... Terharu sangat.... Tak lepas2 mata dia asyik pandang kat Daddy dia... Rindu benar barangkali...
Tak bagi can kat Mummy dah... Takpelah... Tengok diorg gembira berpelukan lepas rindu mcm ni Mummy dah rasa cukup2 bahagia..... Sengih sampai nak koyak bibir...
Nasib baik Daddy kamu besar anak2 oi.. Boleh pegang sorang kiri, sorang kanan... Hehehehehe... Pastu Bi drive gi dekat kapal.....

Masa aku nak amik gambar Melati 3 dari jauh Bi tak bagi... Hok aloorrr... What a nerd! Dia kata takleh amik gambar, ade cctv.. Heermmmm... So takdelah gambar tanker dr jauh..... Boleh amik gmbr kat bilik dan bridge aje... Maklumle.. Bi tu nerd sket bab2 ni.. Layan je laaah.. Padehal shoot dr jauh bukan sape nak marah pon.. :P
Ni kat dalam bilik Daddy...... Sejooookkkkk.. Qila puas hati lah dapat duduk atas pangku Daddy... Dapat manja2 dengan Daddy.... Korang tahu tak dia ngadu ape dengan Daddy??? Dia mintak Daddy belikan mesin rumput!!!! Dia nak mesin rumput sangat2.. Aduhaaaaaiiii.. Gelak je Daddy dia dengar... Mesti pengaruh tv atau pun cartoon lah ni.. Hahahahahahaha.. Mane lah Daddy nak carik mesin rumput mainan sayang ooooiiiiiiii......
Terus Daddy bongkar satu2 ape dia beli utk anak2 dia... Antaranye adelah dining sets yg cute ni.. Dining set ni Bi beli satu utk Qila, dan satu utk Ariq... Suka sungguh masing2 membelek habuan masing2... Daddy panggil2 suruh pandang camera pun tanak.... Pastu kecoh nak minum air guna cawan masing2.. Hahaha.. Adik pun ikot je ape kakak dia buat... Qila tu sket2 Daddy... Sket2 Daddy.... Lama sungguh tak dengar perkataan tu keluar dari mulut dia... Masa kat dalam bilik, bibik tanye Ariq... Mana Daddy.. Tunjuk Daddy... Dengan konfiden Ariq tunjuk Bi..... Alaahaaaii.. Walau lama tak jumpa, dia tetap tahu itu Daddy dia... Qila pun asyik dok ulang sambil tunjuk aku dan Bi... "Dadddyyyy.. Mummmmmyyyyy... Mummy... Daddy...." Maknanya dia happy sebab keluarga dia lengkap pada hari tu.. Semua ada.. Kalau diingat2 balik saat tu, mmg sayu sangat ok...
Pas borak2 dan lepak2... Gi naik bridge untuk amik gambar kat sana..... Ni sume pakai hp je.. Yang bawah ni baru pakai D90 Bi.. Sempat gak transfer dulu gambar kat thumbdrive sblm aku balik.. Qila pakai cap yang Daddy beli kat Genova.. Adik punye color kuning....
Qila mmg sangat2 happy.. Macam2 dia cerita kat Daddy.. Siap tunjuk skill nyanyi abc, joget2 dan cerita pasal kisah dia gi school... Bila amik gambar bukan main nak tunjuk peace.. Selalunye dia manalah suka bergambar ni... Seronok sangat aku tgk dia lepas rindu dia pada Daddy....
Bagi aku, tiada ape yang lebih indah dalam hidup ni selain melihat kebahagiaan anak2 aku bila diorg dapat jumpa Daddy diorg... Tiada siapa yang faham ape dan macam mana aku rasa time ni... Memangle seafarers wives yg lain rasa ape aku rasa tapi feeling tu tak sama.. Lain....
Paling tak tahan, Ariq pun sibuk nak buat peace.. Puas hati btol dia dapat main agah2 dengan Daddy... Hehehe..
Kat bridge merasalah anak2 aku pegang stering kapal.. Aku dah tak heran dah.... Dah pernah rasa dulu, lagik besar punye.. Hehehehe... Masa ni Bi off duty, Qila lari sana sini... Happy betul.. Lama aku tak tgk dia happy mcm ni.. Bawak naik bas, gi shopping, main playground pun dia tak pernah sehappy ni....
Haaa.. Dah besar nanti nak keje bawak kapal jugak ke sayang????? Jadi Capten Ariq Isyraf ek?? Nama dah mcm sesuai tu.. Ihiksss...
Geram dia nak tunggu turn pegang stering.. Sampai gumpal2 baju.. Hahahahahaha.. Takde pun tolak adik rebut2 mcm kat rumah.. Hehehe.. Dengan Daddy bukan main disiplin!
Pas masing2 puas main kat atas tu, Daddy ajak makan kat pantry...
So kami pun join Daddy breakfast.... Boleh tahan gak nasik goreng tu....
Lagipun lama tak merasa layanan Daddy.. Daddy yang serve utk kami... Qila tu time ada Daddy mmg selera betul dia makan.... Asyik puji2 sedap Daddy masak... Hahahaha.. Bila masa ntah Daddy dia yg masak.... Ohye, tu mak aku dan mak sedara aku.. Kepoh betul diorg sampai nak masuk dalam tu....

Lebih kurang jam 11 lebih, kami pun beransur pulang... Hati memang berat tapi nak buat mcm mana, Bi pun nak masuk duty... Masa Daddy hantar sampai kereta, Qila merajuk bila Daddy tak masuk sekali dalam kereta... Bila Daddy cakap, Daddy tak ikut, Daddy works terus dia diam, masam je muka dia.... Terus tanak pandang Daddy langsung.... Sedih sangat....

Memang rasa tak puas jumpa Daddy... Tapi dapat jumpa sekejap ni pun dah syukur sangat dah... Bila tgk crew lain dah happy2 keluar sbb dah sign off, jelesnyeeeeeeeeee aku rasa... Takpelah... Sekejaaaap je lagi Daddy nak balik dah.. Sabar ye anak2 Mummy sayang.....

Berat hati aku drive balik semula ke rumah mak sedara aku.. Makan2 sket terus blah balik Melaka... Tak sanggup nak tunggu lama... Rasa tak tenang... Nak cepat2 sampai rumah dan tenangkan jiwa... Duduk kat umah orang tak biasa lah kan nak sedih2 feeling2 rindu.. Huhuhu..

On the way balik tu Qila siap cakap...

"Bye bye Daddy... Bye bye kapal Daddy.... Nanti datang lagi ek.. Esok.. Esok..."

Sedih aku mendengarnye...
Sudahnye... Dua2 terlelap sebab kepenatan dan mengantok..... Aku memandu ke Melaka dengan hati yang sayu dan berbunga... Cepatleeeeeeeeeeee masa berlalu...... Tak sabar nak bersama semula dengan Bi.....

:|

* Episode finale akan kusambung esok... Bz dan tadak mood lah uols... :(

15 ulasan:

.cik yaya. berkata...

huhu sangat sedih entry ni.tp akak kan kuat! yaya lak yg feeling lebih2..huhu

tinie & thahir berkata...

alhamdulullah.dapat gak jumpa walau sekejap..seronok tgk dia org happy jumpa daddy..thaqif pun sama cam Qila kalu dia tau ayh nak pisah dia akan buat sombong malas nak layan,tp dlm hati tu tuhan je yg tau...

far_east berkata...

sukernyaa Qila dan Ariq dapat jumperr Daddy dierr....sabar yea Qila nnt Daddy Qila balik laa...

fyna berkata...

sbr e kak.....

shu berkata...

xtau nk ckp camne sb n3 ni ade sedih ade hepi..plg bahagia bila tgk anak2 sgt hepi dg dady mereka.

dila~noor berkata...

uit cik marsha..bjmpe jgk kite smlm eh..hehe.
spt biase entry sebegini akan mengundang airmata..bijak btl qila n ariq ekk..takpe2..nnt leh jmpe daddy lm2 skit =)

mummy kn rajin2 mskla,sbb nnt bdk berdua dtg bwk pinggan.kekekek

-aNida OtHmaN- berkata...

aduhaiii comeL nyaa mereka.....disampaing DADY yg tuff...heheheh.....

dapat lepaskan rindu yg teramat..tuh pasal taknak berenggang dengan daddy erk....sian Mummy....ehehehhehe

Mama Qiestina berkata...

wah sonok ariq n qila jupe daddy ye?
hmm ai pulak yg sayu hati ni..siyes only yg mengalami kan memahami kan..

bile masuk bab anak-anak ngan ayah ni mmg kita yg terasa lebih..derang cume tau nak perhatian + manja.

takpela, dah tak lama kan daddy nak sign off.the day will comes :)

nanie berkata...

hmm sedihnye bace entry kali ni....btul bile tgk ank2 gembira.,mst ati jd sayukn.,n trus kitepon rase bahagia.hrp qila n ariq tbh cm mummy dia...daddy g cr rezki kn.nnt bleh beli bj n menan cntk2....

nanie berkata...

hmm sedihnye bace entry kali ni....btul bile tgk ank2 gembira.,mst ati jd sayukn.,n trus kitepon rase bahagia.hrp qila n ariq tbh cm mummy dia...daddy g cr rezki kn.nnt bleh beli bj n menan cntk2....

eiNa berkata...

takpe qila n ariq..nnt daddy cuti bleh jmpa daddy lagi..

i yg tak penah bejauhan ni pun boleh begenang air mate bila bace n tgk gmbr korang..apetah lagi orang yang menanggungnya kan..

.ArianiAizat. berkata...

sayuuuuuuuuuuuuunya baca n3 kalini!
sayuuuu lagi orang yang mengalaminya kan?
macam macam perasaan bila baca n3 ni,sayu,sedey,gembira...sweet :))
.
.
.
qila&ariq tabah macam mummy jugak :)
happynya deorg dapat jumpa daddy even sekejap jer..huhu

Aida berkata...

walaupun seketika, tapi tetap dapat jumpa kan .. janji, berbalas juga dakapan antara bapa dan anak .. moga mereka tak rasa kekurangan dalam hidup ye .. sbb org keliling qila dan ariq sangat menyayangi mereka termasuk aunty² blogger yg lain ..

xoxo!

aziezainal berkata...

everytime saya baca cerita2 mcm ni..mesti mengalir air mata...

alhamdulillah...qila dan ariq pun kuat mcm mummy dia...

Sabarlah kak...byk ganjaran nya utk org yg sabar ni...insyaAllah..pengorbanan ni akan dibalas suatu hari nnt ,,,insyaAllah..

littlehumblelynn berkata...

marsha

aku sedih weiiiiiiiii..........:(