Ahad, November 07, 2010

Antara pagi sabtu yang terindah dalam hidup kami.. Kami naik bas jalan2!!~

Tadaaaaaa.... Kami buat keje cool pagi tadi u olssssss.......

Park keta kat Melaka Sentral then catwalk gedik2 cari bas panorama...... Hehehehe... Demi menunaikan hasrat Qila yang nak sangat naik bas kannnn...

Tapi aku takdele nak kasi diorg naik bas buruk takde aircond dan kena rebut2 dgn orang Indon tu.. Susah lah kan.. So aku ajak anak2 aku naik Bas Panorama je... Route ke sekitar Banda Hilir jeghs....

Ni bukan panorama yg dua tingkat tu.. Tu dah tak wujud dah.. Aku baru tau pagi tadi.. :P
Yang ada just panorama kontot ni je haa.. Jadile.. Janji bas.. Aircond lagi tu kan.. Selesa gila takde nak rebut2.. Kami sangat terujaaaa.. Ni baru pukul 8.30 pagi uolssss! Memang niat aku sejak semalam nak bawak Qila & Ariq jalan2 naik bas.. Aku angkut Shameera dan Shameer saje nak kasi meriah kannnn... Bibik harus adoooo.. Dia kan PA aku u olsss... :P Kami pilih waktu pagi sebab tak panas dan tak ramai orang....
Tudia anak aku dah mcm tourist Jepun tunggu bas tak sampai2.. Berangan nak gi school ni taw... Kan selalu dia tgk kakak2 dan abang2 naik bas gi school, so dia pun asyikkk zikir2 kat telinga aku.. Kakak nak naik bas Mummy.. Nak gi school.. Adoyaaaiii... Dalam bag tu bukan ade ape pon.. Botol susu dia dan botol susu adik dia je.. Hehehehe..
Ariq sangat cool... Ni 1st time dia naik bas... Memula mcm dah ngantuk nak tido tapi kejap je dah nak sampai Pahlawan Mall... Destinasi kami.. Tiket just RM1 per person.. Dewasa jelah kena bayar..
Qila paling happy sebabnye dari semalam aku bagitau dia yang kami nak naik bas.. Pagi tadi bukan main excited bangun pagi dan mandi... Dari senyuman manisssss dia tu aku tau dia sangat happy! Hehehe..
Memula macam biasa ar dia agak jakun sket.. Lama2 naik syok ar.. Suruh turun dia turun, suruh duduk dia duduk.. Taat mmg 1st class.. Nasib baik dia tak tunjuk nakal dia time ni..
Siap bawak bekal lagi tu... Macam le 2 3 jam nak duduk dalam bas kaaannn?? Hehehehe.... Drama mau lebih u olsss....
Destinasi pertama.. Nasib baik opismate aku call ingatkan suruh picit loceng.. Sumpah aku lupa pasal kena picit loceng kalau nak turun.. Wakakakakakaka.. Sengal kan?? Tapi takde maknanye nak picit loceng sebab aku pun gabra tatau nak turun kat mana.. Bila bas tu benti je depan Pahlawan Mall ni, kitaorg pun turun.. Nasib baik driver bas tu sporting gila, tunggu kami betul2 dah turun dgn selamat baru dia jalan.. Aku ingat mcm ala2 ngeri je kan, kitaorg kena turun laju2 sebab bas takleh nak benti lama... Hahahahahaha...
Dah sampai sini kena bergambar le uolsss.. Tapi gambar lebih banyak aku upload kat facebook..... Ala2 tourist kami harini.. Hehehehe.. Feeling gituh! Bessstttt kata Qilaaaa... Kami terus jalan ke area Stadhuys...
Pit stop seterusnya, adelah kat sini... Lepak utk bagi bebudak ni minum susu dan makan roti... Qila buleh plak takot kat aeroplane ni.. Alasan dia, "Kakak takottt.. Nanti etoplane jalan nanti kena kakak..." Ha ah ek, betul jugak.. Dia mana tau aeroplane ni parking kat situ tak jalan-jalan..... :P

Train pun sama.. Dia takot nak dekat sebab kononnya bahaya kalau train tu bergerak.. Hehehe..
Alahaaaiii anak Mummy...... Bukan main kuat dia peluk aku ni haa....
Ariq just enjoy the view... Ramai gak tourist kat sini.... 
Kat sini mmg bagus bawak anak jalan2... Tak panas pun sebab banyak pokok2 besar... Ni diorg posing atas meriam..
Masa ni otw ke Jam Besar... Saje nak amik gambar kat tangga ni..... Kami sempat beli kipas tangan just untuk kenang-kenangan. 3 untuk RM10... Hehehehe...
Masa ni dah sampai Jam Besar.. Tengah tunggu bas panorama.. Tak lama pon tunggu.. Kejap je bas dah datang.. Bas yang sama kami datang tadi.. Hehehehe... Ariq dah pandai bongkat henbag Mummy taw... Carik ninit eh?
Air kotak kedua A'qila.. Hahahaha.. Penat dia sebab berjalan jauh gak... Selama ni naik stroller, mana pernah dia jalan kaki sejauh ni.... Tak mintak dukung pun tapi dia jalan sangat slow... Memang enjoy the view sungguh! Tu sebab aku pakaikan dia dgn hat ni... Takot berpanas...
Memang tak panas sebab ni bawah pokok besar..... Sejok... Ariq dah start menakal masa ni.. Hehehe.. Dia asyikkkkk nak buang cap dia.. Dah susah pakai cap skrg... Geram aku terpaksa letak ke belakang so dia tak rimas sangat..
Dalam bas.. Perjalanan balik agak lama sebab bas tu pusing Ujung Pasir dulu.... So masing2 dah lembik sebab dah penat dan ngantok....
Ariq dah zzzzzZzzzzzzzzz.. Tapi half way dia dah terbangun.. Dia dok diri dan main cak2 dgn kakak dia.... Mak saje pejam mata feeling2 nak kasi tunjuk mak sama muka dgn anak laki mak ni... Nguahahahahahaha...

Herrrrmmm.... Rasa happy sangat sebab dapat buat sumthing yang sangat2 bermakna dengan anak2 harini..... Teringat masa memuda dulu.. Aku ni jenis morning person, bangun pagi2.. Tgk sunrise kat balkoni... Pastu gi kuar breakfast tanpa mandi dengan org tercinta... Hanya memakai baju tido... Sangat feeling2 romantik gitu.. Dengan anak2 pun boleh je nak romantik2 ni... :P  

Kalau Daddy dia ade, mesti penuh gambar kami anak beranak.. Ni aku amik gambar pakai phone je.. Tak kuasa ko nak pikul dlsr... 

Pasni aktiviti ape pulak ye???? :)


8 ulasan:

laila berkata...

wahh suka Qila kan dpt naik bas huhu
dengan tema merah lg
meriah!

mamaDhea berkata...

hehe.. sesekali layan kerenah anak2 seronok kan.. aku penah gak plan nak bawak bebudak ni naik bas.. tp, tak terbawak sampai skang.. ahaha.. dah 3org ni lagik laa susah kan.. anyway, nampak qila happy je kan..

LiAnA berkata...

syok Qila dapat merasa naik bas..oklah cuaca pun cantikkan.. seronok nak jalan..

Ana berkata...

bestnya kakkk..Qila behave sgt masa berjalan..akak masa pegnenkan dia suka berjalan ekk..bestnya gitu..

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

akhirnya qila pakai juga skirt mommy beli yer..anyway,comei beg qila..ariq mmg muka marcia laa...

LIP (^_^) berkata...

melaka best kan..memacam ader...baru tau sebenarnye pasal duckboat semlm. hihi..nanti nak bawak emill naik duckboat tuh...

Tanpa Nama berkata...

muka bibik ngn mummy qila lebih kurang..cm adik ngn kakak!! :-D

Aida berkata...

melaka mmg best .. mcm² ada .. hahaha