Rabu, Oktober 27, 2010

Sempena 15 tahun ulangtahun percintaan kami (part 4)

Okay... Apa last episod sebelum ni??? Kisah tragedi 28 Mei 2002????

Hermm... Sebelum tu meh aku kasi relax dulu jangan stress nak fikir ape berlaku next.. Hahaha..

Meh kita tgk gambar lama2 aku time aku belajar dulu..

U ols boleh ar nak buat bahan gelak hari ni.. Hahahaha.. Gila buruk muka aku time belajar ni... Selekeh... Tu sebab Bi makin lama makin tak sayang aku kot.... :P

Ayuh kita...

1st sekali meh tgk gambar mak masa mak umur 18 tahun.. Masa ni tgh amik Form 6 kat Malacca High School.. Ni kat Sg Congkak kot masa rombongan sekolah.. Hehehe... Walaupun mak nerd time kat sekolah, belajar tak toleh kiri kanan tapi dressing takdelah nerd jugoks.. Hehehe.. Sket2 aku kikis imej rappers aku tu... Tapi seluar tetap besar.. Size 32 ni nyah oi.... Tapi pakai belt lah.. Kata rapper kan.. Hahahaha.. Sejak aku kenal Bi, aku start pakai feminin sket2.. :P
Then ni lak gambar masa 1st day mak jejak ke UKM tu.. Hahahahahaha... Masa ni Bi siap sewa keta ok utk hantar aku ke UKM.. Betapa dia gembira sungguh aku punye cita2 nak masuk U tercapai.. Masa tu still susah nak masuk U, tak mcm skrg... Ko tgk.... Betapa comotnye aku time nih.. Bi siap beli kemeja ijau nak sama dgn baju kurung aku... Ngueheheh.. Masa ni agak culture shock sbb aku mmg tak pernah berpisah dgn family... So agak kelam kabutle bila kena duduk kat kolej tu kan.. Rasa sunyi.. Nasib baik Bi selalu datang jengok aku.. Dengan motor merah nilah Bi selalu datang jengok aku... Dia bawak aku jenjalan, selalunye gi makan kat Serdang.. Sape budak UPM??? Uols ingat tak gerai makan kat area kedai tayar (tepi hiway berdepan ngn station komuter Serdang) diorg masak dan letak dapur atas lori???? Haaa.. Best gila nasik goreng kampung kat situ... Kami selalu gak dinner sana.. Time siang, gi jenjalan kat Mines.. Kalau UPM buat pesta konvo, aku dan Bi mesti gi... Meriah.. Tak macam UKM, nerd gila balik2 konsert nasyid je.. Pesta konvo UKM tak segah UPM.. Kebetulan aku pun ade gang kat UPM nun...
Sekali sekala Bi bawak aku jenjalan jauh sket... Masa ni kat Shah Alam kot.. Kat park ape ntah nama dia... Akviti kami takde lah havoc sgt sbb student kan, masing2 bajet pun ciput je.. Heheh.. Bila dapat loan baru mewah sekt time tu...
 Hehehe.. Masa ni baru 3 4 bulan masuk UKM.. Tak macam budak masuk U pun.. Selebet je kan??
Dengan motor merah ni le kami guna buat dating.. Besar jasa motor ni taw.... Bi asyik2 komplen nak tukar sport rim tapi selalu takde rezeki.. Kalau pakai sport rim, kurangle sket bocor tayar dia tu..

Masa 2nd semester aku start join kelab teater... Kat situ baru ade join balik schoolmate aku masa kat High School dulu.. Ni budak baba-nyonya kat dalam gambar ni.. Diorg pun org Melaka so itu yg buat kami closed.. Mana2 gi pun mesti bertiga.. Ni le kwn baik aku spjg kat UKM dan sampaile skrg.. Masa tu aku blom baik dgn kronies yg ada skrg sbb diorg tu sume junior aku.. Heheh.. Uols mesti tahu kan.. Ni le Angela dan Jacelyn... Diorg selalu kuar dalam fotopages aku dulu...
Bila dah start join teater, aku dah start sibuk.. Bi dah tak study kat GMI lagi.. Ape yang terjadi lepas tu panjang sgt citenye... Yang pasti lepas tu Bi banyak travel sana sini dan yg paling kekal agak lama adelah di Singapore.. Bi keje kat sana... Sekali sekala baru Bi call aku.. Sebulan sekali Bi akan bank in duit utk aku buat banje.. Hehehe.. Tak ingat berapa tapi besar siot jumlahnye buat aku yg masih student ni... Mcm aku ckp, Bi banyak belikan aku barang2 terutama HP dan kasut.. Hehehe..
Ni masa kami berjumpa pas lama sangat tak jumpa.. Masa ni Bi still keje kat Sipore.. Masa ni aku dah 2nd year.. Jangan makan hati.. Rambut aku sejak SPM mmg tak pernah hitam u olsss.. Kata blonde.. Arwah Gafor, kronies aku kat kelab teater selalu usik aku.. Dia kata, Marsha kalau hitamkan rambut, mendung Malaysia ni wey.. Hahahahaha..
Ohye, sblm aku masuk kelab teater, aku masuk kelab UPSM.. Aku tak ingat ni kelab ape yang pasti aku kelab tu banyak buat aktiviti luar.. Aku suka sgt aktiviti lasak.. Sempat ar gak aku gi camping dan daki Gunung Ledang time aku masuk kelab tu... Ni gambar masa aku gi daki Gunung Ledang.. Sampai puncak u olsss... Hehehe.. Tau tak aku yg mana satu??? Tuuuu.. Paling kanan baju merah tu...

Aku keluar dr kelab tu sbb tak tahan tgk perangai senior yg over bercinta sesama sendiri.. Perangai gatal mcm haram.. Meluat ok.. Terus tukar kelab pastu..

Dalam kelab teater, banyak ajar aku macam2.. Teater mmg betul2 memanusiakan aku.. Banyak org cakap, kat Universiti kita bukan je boleh dapat ilmu pelajaran dr BUKU semata-mata, tapi dari pergaulan dan penglibatan kite dalam ko-kurikulum.. Dua benda tu mesti balance.. Baru keluar U tu kau jadik somebody.. Tu sebab aku tak faham dgn org2 yg dtg study kat U just semata2 bergaul dgn budak satu fakulti atau just dgn bf/gf masing2 je.. Tak berkembang hotak wey.. Come on lah, bercinta tu bila2 masa pun boleh.... Moments dgn kawan2 time belajar tu takkan boleh nak beli kat mana2.. Tu sbb aku tak berapa kisah sangat bila tak dapat spend time dgn Bi... Aku ada banyak benda nak buat kat UKM tu... Ohye, dan juga aktiviti reformasi aku.. Hehehehehe.. Aku bergaul dan kenal macam2 level otak fikiran manusia.. Yang tua, yang muda.. Yang kanan, yang kiri... Yang jahat, yang baikkkkk.. Semua aku buat kawan.. Macam2 aku belajar.. Susah senang pahit maung.. Takde duit nak makan.. Padehal dapat duit loan beribu2.. Sape suruh boros???? Padan muka ko!
Ni haaa.. Kawan2 yang lebih dr kawan semata-mata... Semua ahli kelab teater UKM tu sangat rapat antara satu sama lain terutama kronies aku... Kami dah macama dik beradik.. Sejam tak jumpa sangat2 rindu....
Ni lah dectar.. Dectar dan panggung seni adelah rumah kedua aku pas kolej kediaman Burhanudin Helmi.. Hehehehehe..
Masa ni zaman MNG.. Dari hujung rambut sampai hujung kaki mesti nak pakai brand MNG.. Kalau si Wynn beli baju color pink, aku beli purple.. Jace lak beli baju biru... Pattern je sama.. Hahahahaha..

Masa ni Pekan Teater Selangor kot... Kat MPPJ ni kot... Ni semua budak2 kelab.. 
 Masa ni lak aku berlakon dalam teater Teja, jadik dayang Juhara Ayub.. Hehehe.. Sape tak kenal Juhara Ayub mmg buta senilah korang!
Masa ni kat mana ek.. Somewhere ulu2 Selangor ni aku tak ingat.. Ulu Langat?? Kuala Selangor?? Kami ade show kat sana.. Macam aku cakap, kami banyak gila show dan latihan.. Hehe.. Masa ni kenapa ntah aku kena jadi org jawa... Hehehe..
Dengan teater gak beri aku peluang ikut kunjungan budaya ke Beijing, China... Best gilaaaa.... Masa tu tahun 2000.... Syurga ko, 1st time nak kapal terbang.. Hahahahaha... Selain tu aku berpeluang gak ke Riau, Indonesia.. Semua sebab teater... Gambar atas tu dalam classroom Universiti Lanchang Kuning, Riau.. Gila kecik mcm sekolah rendah punye class.. Kat bawah ni gambar kat Beijing...

Tahun tu jugak Bi masuk ALAM... Akhir tahun 2000, satu2nya kakak aku pergi mengadap Ilahi.. Masa tu aku sedih sangat sbb Bi kat ALAM tatau pun akak aku meninggal... Masa tu aku jadik makin jauh dgn dia.. Aku rasa Bi mcm dah takde fungsi sebagai bf aku sbb dia takde masa aku betul2 perlukan dia.......Makin lama makin jauh... 

Tahun keempat aku kat UKM, masih sibuk dgn teater.. Hidup aku kat UKM just, study dan teater.. Tiada memori chenta chenta ko. Tapi aku tetap bahagia.. Hehehe.. Aku ingat lagi, suatu hari tu, masa aku tgh sibuk siapkan tesis aku, Bi call... Dia kata dia baru sign off dari kapal dan nak jumpa aku.. Aku  tak ingat masa tu berapa lama dia belayar, masa tu dia cadet lagi kot...

So kami pun jumpa lah.. Setelah sekian lama tak jumpa... Aku rasa sangat kekok.. Entah kenapa, aku ajak dia lepak UKM je sbb masing2 takde transport.. Bi pun dtg ke UKM naik komuter dr KL.. Aku tak ingat dia dr mana masa tu... Kitaorg just lepak kat cafe dan borak2..

Nak dijadikan cerita, aku jumpa gambar perempuan lain dalam diari dia petang tu.. Tak tahu gambar siapa.. Aku nampak diari dia tulis nama aku as Marsha, bukan Darling mcm selalu... Dia tak pernah panggil aku Marsha.. Setiap apa berkaitan dgn aku dia akan gunakan nama Ling atau Darling.. Jadi aku terasa amat kecik hati.. Hencap!  Sentap!! Laaahhhaaaaaarrr! Bak kata kronies aku...

Maka aku terus rasa sangat2 marah dan hangin satu badan. Bi tak nak bagitau siapa perempuan itu dan aku terus ugut mintak break.. Sgt tak sangka2 Bi setuju.. Jadi kami pun dgn hati yang panas membara, bergaduh dan Bi blah mcm tu je ke station komuter then terus aku tak tahu dia pergi kemana.. Dia langsung tidak call untuk pujuk aku time tu.. Sedih, tapi ego buat aku rasa kuat dan tabah... Aku lalui haritu macam biasa padehal aku sgt2 sedih.. Sampai malam aku tunggu call dr dia tapi hampa...

Beberapa minggu pastu kami gaduh besar lagi sbb dia hilangkan album koleksi gambar2 kami.. Bencinya aku pada dia masa tu hanya Tuhan yang tahu... Selamba je dia kata mak dia buang album gambar aku dan dia.. Tu sebab banyak gambar aku masa mula2 kenal dgn dia dah hilang.. Aku tak boleh terima langsung alasan dia tu...

Dengan marah dan dendam, aku buang semua jugak gambar dia yg ada pada aku.. Hapuskan bukti yang dia benar2 pernah hidup dalam hidup aku... So korang mesti dah tau jawapan, kenapa gambar aku dengan dia tak banyak time aku belajar kat UKM dulu.. :)

Aku betul2 benci pada Bi masa tu.. Dendam sangat dgn dia..

Sudahnye, aku yang ketika tu mmg banyak spare part, terus beralih arah.... Heuheuheuheu.. Takyah nak tunjuk gambar mamat tu.. Cukup sekadar ini:-
Pengganti Bi adelah tuan punye keta ni.. Dan tahun tu jugak aku convo..... Bi tak wish ape2 pun ketika aku convo.. Hanya bf baru dan keluarga aku yg datang... Tapi masa tu Mama tak kenal lg dgn bf baru aku.. Takot siot nak cakap.. Yele, 7 tahun aku dgn Bi kaaann.. Mesti Mama marah...

Lepas grade dan menganggur beberapa lama, aku mulakan kerjaya aku di PJ.. Pastu Bangsar... Bf aku masa tu pun sama mcm Bi... Caring dan mewahkan aku dgn macam2.. Aku tatau ar aku ni pisau cukur ke ape, tapi rasanye tak kot.. Kalau dulu Bi selalu berikan aku latest edition of handphones, aku rasa aku tak pernah nak mintak.. Sbb aku bukan amik tau sgt pun latest hp kat luar tu apekebenda.. Aku pakai pun utk sms dan call je.. Bi yang beria2 nak bagi.. Bf kali ni pun mewahkan aku dgn macam2.. Tetiap minggu aku shopping.. Tetiap hari balik dr keje mesti gi Midvalley.. Dah umah aku pun kat Bangsar Utama je.. Heels melambak2 kat bilik sewa aku.. Dia gak bagi aku pakai keta ni buat mcm harta mak bapak aku... Tu sebab aku mmg agak hot time tu sbb ramai laki nak tumpang senang aku.. Hahahahahaahahahaahah.. Gila ko.. Masa baru2 masuk keje kat Melaka ni pun sume isnap dgn aku.. Ezos keta aku je dah riuh satu campus.. Hahahaha..

Tapi bf aku yang itu sangat2 kuat jeles dan cemburu buta.. Aku sangat2 terkongkong.... Haih.. Kronies tahule mcm mana aku kena kongkong.. :(

Orang kata, kalau dah jodoh tu tak kemana.... Aku bertunang 2 tahun selepas itu... Tapi dengan siapa???

Jeng jeng jengggggggg......

Jangan marah aaarrrr.. Sambung nanti... :P

8 ulasan:

far_east berkata...

hi kak marsha....
suker baca blog akak..tengok2 xtvt akak dan anak2...
neway saya rasa akak bertunang ngn en bi kan hihihi

p/s : ur silent reader

Lelord berkata...

penat dowh....cepat la hapdettt

Aida berkata...

ishhh .. lama lagi ke nak update utk bab 5 .. tp mmg bf u best lah .. bley je bg kete kan .. lenjannn jgn tak lenjan ... wakakaka

Lin berkata...

cepat update!tgh layan novel cinta u ni.

Fieza79 berkata...

byk nya kenangan nk diabadi kan...mmg sweet ingt kenangan lama...

da lg sambungan...

littlehumblelynn berkata...

marsha

sila smbg cepat2..

mariaariffbaby.com berkata...

huhuhuhuhu..next episode please!!!

oneyani berkata...

sape budak ukm y tak kenal kelab teater rimba mmg sgt la bukan budak ukm!ahaha

yani selalu gak layan teater ni kat panggung snei dulu...best la dorang