Selasa, Oktober 05, 2010

Entry yg sangat panjang untuk anonymous/tanpanama (sticky mode) Entry baru di bawah..

Assalamualaikum... Ecehwah...

Mesti korang bajet aku baru dapat comments lahar dr anonymous atau cik tanpanama bukan???

Silap tu.. Readers aku sume baik2.. Takde pun nak melahar dgn aku tak tentu pasal.. Aku tak pernah dapat komen maki hamun KECUALI satu kali je dulu pasal kontroversi magic english dan breast pump.. Korang ingat tak kisah cik lopes tu??

Itu jelah sekali.. Tapi tu consider bukan anonymous lah sbb dia ade gak letak nama lopes.. Heheheh..

Selain dr tu mmg aku tak pernah dpt komen maki hamun and watsoever tu lah kan.. Tu sbb aku berani nak auto publish comments aku.. Takde nak tapis2 punye.. Takde hal...

Aku cuma pelik bila rakan2 seangkatan aku yg asyik kena comments hinaan dan caci maki dr org2 anonymous a.k.a tanpa nama ni.. Mostly isteri seafarers dan blog orang2 kaya.. Hehehehe..

Tak payahle aku sebut siapa sbb dalam blog diorg selalu gak 'mengutuk' atau buat satu entry khas buat golongan yg suka tinggal komen maki2 ni... Semalam, blog Shikin lak kena... Haih... Shikin yg sopan santun pun hena hauk?? Pelik tetapi itule yang terjadi...

Kenapa diorg tu benci benar dengan kami isteri2 seafarers ni? Nak kata kami ni kaya raya, takde pon.. Nak kata kami ni cantik, iye lah kot.. Ngueheheh.. Nak kata kami ni show off?? Mungkin jugak kan.. Tapi kadang2 ape yg diorg marahkan tu tak masuk akal langsung....

Call opis laki tanye bila laki naik kapal pun SALAH???

Pelik wooooo....

So, hari ni aku nak ajak si anonymous atau tanpanama tu KOEMN dan beri aku sebab, kenapa kalian benci sangat kat kami kaum2 ibu dan isteri kepada seafarers ni.. Ape silap kami dalam berblogging ni?? Aku bagi peluang kat diorg.. Gila best tu...

Korang tinggalkan komen.. Siapa bagi komen TERLOGIK dan TERBIJAK, aku akan bagi hadiah... Serius ni..... Kalau korang benci kat blog si A (contohnyelah) korang boleh komen kat sini kenapa korang benci dan meluat.. Apa yang korang nak dia ubah or ape sajelah kan.. Bagi tau aku.. Biar aku buat conclusion dan buat open discussion kat sini... Semua komen akan aku publish.. Nak maki aku pun takde hal.. Tapi kena bagitau REASON.. Kenapa????

Ini akan jadi sticky mode utk beberapa hari... OK tak???

Dan pada yg pernah dan selalu kena maki pun cuba korang fikir dalam2... Kenapa sampai mcm tu sekali korang kena maki?? Dimana silapnye??

Adekah korang suka cakap tak serupa bikin?? Hari ni poyo cakap ini tapi esok tukar lain??

Adekah korang show off tapi satu ape pun tak best pun apa yg kau show off tu...

Adekah korang buat entry syok sendiri??

Adekah korang mmg dilahirkan malang nak selalu kena maki org yg tak dikenali??

Hehehehehehe..

Diskusi dimulakan sekarang......

* Ohye, aku dah janji aku akan bagi hadiah kepada anonymous terpilih.. Baik kan aku???? Apa tunggu lagi????? Ngehehehe..

31 ulasan:

littlehumblelynn berkata...

marsha

aku x pernah kena bahan dlm blog....sbb kalo kena pun x tau apa yg org nak bahan aku!!as long as hidup aku x kacau org..suka hati aku ler nak taip apa pun...agak x suka sila klik butang x........

tp bab org suka "bahan" org nih..pertama-mungkin dia sakit jiwa
kedua-sakit hati(jiwa kacau)
ketiga-jealous..
keempat-sumer di atas//aci?

-NiD's- berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
-NiD's- berkata...

Sis Marsha @ MuMmy QiLa & Ariq

alhamduLillah stakat ni nida doK bLogging ni takda lagiklaa kena maki Hamun..... BERsiap sedia jugak kalO-kalO ada terima kOmen sebegitu...tapi selama dok bLogging nie tak penah pn gangu sespa.....sumenya becerita @ bekisar LIFE sndri kan...

4me...yg suka tinggai KOMEN MAKI HAMUN nieh...DALAM HATI KECIK dia ada PERASAAN DENGKI, CEMBURU DAN IRI HATI.....tak Bolew tgk org idup senang malah kebahaGIaan...dan tek bOlew tgk ORG LEBEI pd dia....selalunya mcm niehLaaaa...dan DOK PERASAAN diri dia tuh cukUp sempurna idup kat dunia nieh..walhal......??????

org mcM nie laa yg selalu memporak perandakan PERSAUDARAAN....huhuhu..KESIAN kan dia..soK kat sanakan awai-awai ALLAH humban dia dalam NERAKA.....

Elyn berkata...

aku pernah kene dulu masa zaman lom ade anak. tah apahal dengki dgn life aku yg huhahuha. ni aku dh baik sikit apa lak lepas ni tempias aku dapat.

bagi aku kalau dpt tgk blog org kaya2 ni mcm seronok. tak dpt brg atleast ko bule tengok dan belajar pesen kan?? ini nak dengki2 buat apa?

ntah la selagi irg tu bernama manusia hasad dengki pasti ade kan noks!!!

Marsha~ berkata...

tapi aku rasa org yg drop komen ni kadang2 kalangan dr org yg kite kenal.. maybe jugak dr kwn2 yg bengang dengan kita kot.... btol tak?

Tanpa Nama berkata...

hi marsha,

apa nak diherankan, memang ramai yang jeles dengan kita bini2 org kapal ni..1stly duit banyak(dah tentu kita yg jaga duit laki kita) 2ndly ( jeles kot tengok kita lebih loving2 dengan laki masing2) 3rdly apa yang kita nak semuanya dapat..(ada diaorg dapat??tak kan??)4thly laki2 kita ni kalau cuti lama..so depa jeles ohkeh bila laki2 kita ni dok masakan kat kita, dok urut kita, dok basuh baju, dok jaga anak sementara kita tido.(dia org ada? tak adakan??)..mungkin jugak jeles kot tengok kita ni pandai berdikari..semua buat sendiri...

pada aku lantak pi lah dia org nak kata apa, yang penting kita happy ohkehhh!! dah ramai sangat jeles dengan kita..so apa kata kita biar ja depa terjun dengan labu2 depa....asalkan kita makin vogeh okey..

ehh..korang2 yang jeles dengan kami2 ni..apa kata korang2 carik lah boypren yg keja kapal jugak..kalau yang dah kawin tu korang suruhlah laki korang kerja kapal..ada beranii???barulah korang tak rasa jeles kot ngan kitaorang yang dah tentu ayu dan cantik sebab kami2 ni sentiasa sudah pasti jaga penampilan untuk laki2 kita org masing2....

sekian..( gue yang geram)

bebehku...

Tanpa Nama berkata...

Marsha
satu lagi
kepada yang jeles...

...korang tak pernah rasa kot ditinggalkan suami lama2 sebab tugas...korang tak pernah rasa kot..kami ni kena berdikari sendiri ... tak boleh tidak kami kena kuat meneruskan kehidupan...korang tak pernah rasa kot perasaan rindu pada suami bila berjauhan mcm ni..lebih2 lagi hari raya, hari jadi, anniversary..korang tak pernah rasa kot makan nasi terasa kesat macam batu..( penangan rindu) korang tak pernah rasa kot..perasaan bimbang setiap kali kapal berada di tengah lautan, dibadai ombak atau setiap kali melalui Teluk Aden kami sentiasa berdoa agar kapal mereka tak kena hijack dengan lanun...korang tak pernah rasa kot..kami selalu pergi shoping sorang2 tanpa suami....korang tak pernah rasa kot perasaan bersalah nak belanja duit suami sebab memang kami yang pegang duit gaji suami...jadi kami sendiri terasa penat lelah dia kerja diatas kapal setiap kali pegang duit tu....( tapi alang2 pegang, bedal jugak shoping barang2 baik punya)

jadi kepada orang2 yg jeles tu..tak perlulah jeles..sebab korang perlu bersyukur kerana suami korang sentiasa ada disisi...


Bebehku

Tanpa Nama berkata...

ada aku kesahhh???

tak punnnn....

Ena Mazly berkata...

Seronok baca komen "bebehku"... Tersenyum senyum sendiri gitu... ehehehhehe....

Manusia dalam dunia ni mmg bermacam ragam... Rambut sama hitam, hati lain-lain... Kadang-kadang di depan nampak baik, tapi dibelakang rupanya ada rasa tak puas ati dgn kita... Dan kita juga tak kan dapat nak memuaskan hati semua orang...

Biarlah apa yg mereka nak kata, apa yang mereka nak rasa... Yang penting kita HAPPY !!!!!!

^_______________^

Lady of Leisure berkata...

hihi.. to me tak kisah la org nak kata apa.. lagipun kita blog bout our life, so theres nothing to hide.. :)

myza berkata...

aduih bile baca blog n dengar komen2 x elok pada rakan2 senasib rasa sentap jugak.b4 this taktau pon ade sbenarnya yg iri hati n meluat pd seafarer's wife.Ya Allah ampuni la segala dosa kami isteri2 pelaut yg hanya mmpunyai perasaan spt manusia biasa ini..Apalah salah kami meluahkan rasa rindu dlm hati n bercerita sekelumit kenangan bersama keluarga kt blog2.Kami Insan biasa.Janganla dengki pd kami..aminn

laila berkata...

bg sy, dorang yg salah paham
kita maksudkan benda lain tp dorang paham kot lain

aziezainal berkata...

I like ur entry kali ni kak...

haishh sy ni 2 3 kali private dh sbb org2 yg jahat ni tanpa name ni kak....even sy ni belum pun kawen lagi..nak kate entry2 sy pasal bakal suami keje kapal je pun tak delah jugak..tp kena lah jugak tempias nye...

saya rasakan ni mesti penah bercinta dgn org keje kapal ni..pastu tak dpt terima kenyataan jodoh tade ngan diorg..jd bencilah sgt dgn kita2 ni sefarer nye partner....hhahahaha..suke suki je statement sykan kak?

papepun tak yah lah nak tak suka2 kat kitaorg ni...kami ni just insan biasa yang hidup EXTRA BEST je dr korg kot..

lalalalala..

Marsha~ berkata...

hahaha.. nak tergelak je aku baca komen si bebehku ni............

teringat dulu masa kat frenster, kat kelab seafarers kot yang si Yat created..

ada sorg minah ni, baru couple sebulan dua dgn satu mamat ni yg belayar dia kuar statement :

1. i pegang semua atm cards, credit cards my bf dan i boleh shopping ape je..

2. kereta kesayangan dia pun i yg pegang dan i boleh guna mana i nak pergi...

3. mybf tu setia sgt dengan i, evrytime belayar mesti tetiap hari akan call walaupun habis beribu ringgit sebulan..

hahahahahahaha.. kadang2 rasa nak lepuk je tau bebudak baru nak kenal dunia mcm ni.. perlu ke bagitau satu dunia yg kau tu mcm pisau cukur je.. baru couple dah show off mcm tu.. relaxlah... mcmle bf kau sorg gaji besar.. ade org gaji lebih besar lah kan..

tulah... manusia ni kadang2 tak tau nak bersyukur dgn rahmat tuhan bagi.. jgnle excited sangat dgn kurniaan tu.. bebila masa tuhan boleh tarik.. relaxlah kan..

benda2 mcm nilah buat org rasa meluat dgn kita isteri2 seafarers ni sbb bg diorg kita ni kadang2 melebih2...

setiap org ade rezeki masing2.. diaorg ade ape kita takde, dan kite ade ape diorg takde.. tuhan tu kan ADIL.. ape nak kecoh sangat..

so, kau jaga kubur kau, aku jaga kubur aku..

eh apsal aku plak yg bagi komen lebih2 ni?? kang aku lak yg menang tanpa bertanding kang.. nguehehehe..

ape2 pun Bebehku... statement kau mmg kelassssss nyah... ngueheheheh..

Melati Qistyna's Mummy berkata...

huhu, haibat la Marsha neh.... hah mana p si anon tuh, ada brani komen sni :P

Maslina Rosdiana berkata...

Clap...clap tuk Kak Marsha...syabas pada akak sbb berani tegakkan hak isteri2 seaferer's...

Kesian baca blog Kak Syikin,selama saya baca blog dia..tak penah arr plak dishow off or ape2 pun...tapi itulah manusia,kalau dalam hati dah ada hasad dengki dan irihati terhadap isteri2 seaferer's...mmg susah sangat nak terima kenyataan yang hidup orang lain lebih baik dari hidup si anon tu...

Setakat saya berblog ni...belum lagi datin/dato anon tu datang ke blog saya bagi comment yang meruntun kesabaran saya...kalau ada pun saya akan publishkan jugak...apapun,yang penting semua isteri seaferer's happy dan bahagia bersama pasangan masing2...

Bagi yang baru bercinta dan mengenali dunia seaferer's ni cam komen kak Marsha...jangan cepat melatah yer...banyak lagi dugaan dan cabaran yang awak semua belum tempuh...hidup ini bagaikan roda..kadang kita di atas dan kadang kita dibawah...

Opss...sowwyyy..terpanjang plak..apapun,semua wifey2 seaferer's...we are special women who has brave heart to live our life happily ever after...so,chills and proud of ourself...

Lelord berkata...

ekekekekek marsha no komen....tp aku nak adiah lalallalaaaa

Mama Qiestina berkata...

marsha,

wakakakka tetibe nama ai disebut itu :)

haha rase macam tau je sapa budak yg u cakap tu.kuikuikui.i pon lama gile tak jenguk grup tu.huks.

hmm ai pon fenin kadang2, pesal la mak enon ni suke bonar dengki ngan kita-kita ni kan..padahal kita bukanya ade show pape pun.yg ai kelaka pasal mami poko qies pon ade anon jeles.kahkahkah.kelakar gile :)

bagus gile arr entry u ni.
terbaekk!

Aliza berkata...

heran sungguh la dgn pe'el org. kalau dah tak suka, jgn la gi lawat blog org tu kan... gi la lawat blog org yg sama akal fikiran dgn dia, or better yet, set up blog sendiri and puji la diri sendiri melangit since nampak nyer tak senang hati dgn hidup org lain... :-)

apa pun, keep on blogging sbb selain dari meluah rasa hati (tak kira la suka atau duka), it's interesting to read and kita yg sentiasa ada laki kat sebelah ni mungkin lebih bersyukur and appreciate it kan :-)

tks to all yg rajiin memblog :-) :-) :-)

ikbalzura berkata...

biasa arr bak kata org arr....
"xorg xkn senang kalau tgk kita senang tppp org akan senang kalau tgk kita ssh"....like mak enon arr....xleh tgk org lain lebih dr dia....xleh trma hakikat org lain hidup bhagia...mak enon ni rsanyer xckup kasih sayang sbb tu arr dia duk meraih simpati dr org ramai especially wife2 org kapal yg mmg sntiasa kaya raya ngan kasih sayang...ngehehehehe...

MeL MikaiL berkata...

pergh panas panassss! ekekee..

gee ryder berkata...

sape yg kecoh sgt tu marsha?

rilek arr.. rezki masing2.nk sibuk sgt buat ape, ye dak..
xabih2 nk mendengki kt org

ni mmg bini pekeje kapal je ke yg kena? haha

aku mmg xpnh kena lg dgn anon2 ni suma..yela aku pun xde mende yg dorg nk dengki keke

Marsha~ berkata...

apelah anonymous ni.. bila bagi peluang tanak plak kau bagi komen.. sengal betul...aku nak bagi hadiah ni pun kau tanak ke? nguahahaha.. takot kantoi ke huh?? takkan le aku nak publish nama kau kat sini.. takde.. tu antara kau dan aku... aku janji.. :)

ke sbb laki kau dah balik kat kau atau kau dah jumpa pilihan hati yg kaya raya utk dibuat laki?? hehehe

congrats lah nyaaahhh.. :P

Marsha~ berkata...

ooppsss.. Gee.. ramai yang kena tapi yg aku selalu terperasan ialah bini org keje2 kapal.. aku heran sangat ni yang nak tahu KENAPA diorg buat mcm tu.. tapi takde sambutan le pulak..

Lin berkata...

manusia ni tak pernah abis dgn PHD. tu yg buat diri ni merajuk nak berblogging lagi. ramai yang plastik dalam dunia blog ni. hati org tak boleh duga. ada masa kesenangan kita buat orang lain dengki. ada masa tu kesusahan kita jadi hinaan/kutukan org. tabahkan hati u ye marsha..

*bila kita suka membandingkan diri kita dengan org lain, itu yg buat diri ni tak pernah rasa bersyukur dan wujud perasaan irihati dengan orang lain.*

Marsha~ berkata...

ohye lin... betul tu.. sy pernah baca, ada blogger yang cerita pasal anak istimewa punnnnnnnnnnnnnnn ke kutuk! dikatanya memohon belas org ramai.. pastu ada yg meratapi kematian anak, pun dikatan takkan cium bau syurga sbb tak terima ketentuan Allah.. astagafirullah.... ape2 ntah diorg tu...

Tanpa Nama berkata...

Marsha...

Aku rasalah kan orang tu malu2 kucing kot. janganlah malu2 geng, orang nak bagi hadiah pun tak nak...

..just aku nak advise kat korang yg ada blog ni..

sorrylah Marsha...aku geram gak ngan awek2 kapal yang baru kenal dunia kita ni... cakap benda yang tak sepatutnya....pergi bercuti sana sini tapi tak kahwin lagi..pass tu masuk gambar or story dalam blog bagai..come on lah..malu lah sikit..nanti orang ingat yang kita semua ni sebelum kahwin pun mcm tu... ( hehehe adalah jugak dulu2 )..
tapi tak payahlah cerita semua tu dalam blog. bila orang kutuk mcm2..tahu marah or sedih pulak.

satu lagi..tak payahlah nak mention kalau bf you all tak msg ka? tak call ka? mesti ada sebab dia tak hantar berita... so relaxlah.. tak payah nak sedih or kecewa..korang tak tahu mcm mana seksanya diaorng atas kapal tu.( korang pernah naik kapal?? tak pernah kan).banyak2kan berdoa untuk mereka..jangan fikir bukan2..


satu lagi (berapa banyak satu daaaa) kalau boleh tak payahlah melibatkan nama staff opis company laki masing2.. kalau cakap dengan MS X ke or Mr Z ke tak payah mention nama dia dalam blog korang, sebab nanti satu Malaysia kenal dia...mesti mereka tak nak glamour...huahuuahhhaa

so guys..bila ada benda yang tak sepatutnya kita letak dalam blog..itu yang kadang2 buat ramai org dengki or menyampah...bila dengki itulah hasilnya. jeng jeng.anon pun datang buat2 sibuk..

okay done. Marsha...aku nak gak tahu aku dapat hadiah tak....nguaahahaha( aku pun tanpa nama jugak)

bebehku

Marsha~ berkata...

tu ar bebehku.. aku rasa mcm kau je yg menang ni... huhuhu...

aku setuju sangat lah part yang ni... mmgle blog tu diorg punya kan, nak tulis ape pun lantak kau le kan, tapi mcm mana nak cakap eh, "pokok takkan bergoyang kalau takde angin"

so, sendiri mahu fikirlah kan.. takkan org nak kutuk tanpa sebab kan??

aku ada baca gak kisah aweks gang kapal ni yang outing sana sini dgn bf, check in sana sini dgn bf siap masuk tulis dalam blog.. sah2 blom kawin kan?? so, agak memalukanlah imej org2 kapal.. dahle imej diorg mmg buruk disebabkan diorg belayar, 'bebas' buat ape saja.. tapi diorg tatau, style belayar kapal malaysia dgn kapal asing, jauh beza.. yg penting niat mencari rezeki..

soal 'makan luar' bila sampai port luar malaysia tu, eh nak carik pelacur kat malaysia pun banyaklah wey.. takyah nak belayar jauh2..

mmg imej tu tercalar le bila org yg tak tahu seafarers life tu kan.. diorg main tuduh sesedap rasa je..

pasal imej company dan org2 opis yang call tu, mmg tak patutle publish kat blog mahupun fb.. suami kita carik rezeki kat sana.. takyah lah nak buruk2 kan company tpt laki kite cari duit kan??

kalau kau bagus sangat, suruh laki kau bukak company kapal sendiri.. ni tak, tak dapat merit pun kecoh satu dunia.. padehal bila laki ko dpt, diam le pulak kan...

hidup ini kena give and take..

bagi aku senang je, kalau aku geli dan malas nak baca blog org2 kapal atau org darat yang meleweh geli geleman rindu kat bf (bukan suami sah) tu, aku pangkah je.. bosanlah wey.. org lain pun bercinta gak...

Hermmm... bebehku.. kalau esok lusa takde lagi komen yg bagi cadangan/komen yg mantap.. aku rasa kaule yg menang.. hehehehe

Tanpa Nama berkata...

marsha

eerrrr...kalau aku menang sebab tanpa nama lain tak berani nak bersuara. dan ko nak jugak bagi hadiah kat aku ni walau pun aku tolak(kononnye)...apa kata ko bagi jer duit raya kat Qila dengan Ariq on my behalf..bulehh?tapi ko masukkan le dalam angpow then ko katalah auntie jauh yang bagi...mummy pun tak kenal.huaahahah

lepas tu ko tarik sikit moncong si Qila dengan Ariq tu..geram aku tengok..


Bebehku

ct RUBI berkata...

marsha, saya nak tick mummy comel & bebehku comel skali. boleh? best entry ni. :)

Marsha~ berkata...

hahaha.. apelah bebehku ni.. aku nak bagi hadiah barang bukan duit... mcm ni kena kuar bajet duitle pulak utk on behalf duit raya ko.. cit.. hahaha..

rugi ini macam woo... hahahahaha...

iyelah iyelah.. pemenang dah bersuara.. hadiah ditukar berupa wang tunai raya utk anak2 aku.. jumpa adelah sama dgn harga barang yg aku nak bagi tu iaitu sebanyak RM****.. heuheuheuheuheuheu...