Rabu, Ogos 04, 2010

Selamat jalan sayang....

Kami sekeluarga baru sampai dari KLIA, menghantar Bi........ Flight Bi jam 11.25 malam ni... Maybe skrg Bi tgh lena dalam flight 6-7 jam ke Ulsan, Korea... Bi naik Melati 3 dari sana...

Semuanya berjalan lancar tadi... A'qila sangat happy pada mulanya.... Mana kan tidak.. Ada Maklong, ada Kak Aisyah, ada Uncle Jib... Ada ramai org kat KLIA... Dia sangat happy main2 dgn Kak Aisyah dan ikut Daddy jalan sana sini...

Tapi itu hanya pada mulanya sahaja.... Bila tiba detik perpisahan itu......

Hati ibu mana yang tidak hancur dan sayu... Melihat kesedihan dan tangisan anak yang aku kandung sembilan bulan meratap menangis ketika bersalaman dengan Daddy.... Merayu2 mintak didukung... Merayu2 minta dibawanya bersama... Dia tahu, Daddy go works means dia tidak akan dapat berjumpa dengan Daddy selama berbulan2.... Dia sudah tahu....

Bila kami kata, cakap bye bye dengan Daddy... Daddy nak gi works... Terus dia meraung, menangis.. Merayu... Merayu2 mahu mengikut Daddy... Mintak Daddy dukung dia... Haih..........

Aku betul2 tak mampu nak ingat semua saat itu... Terlalu sedih.....

Sebagai isteri pelaut yang selalu ditinggalkan sepatutnya aku sudah tegar... Sudah biasa... Tapi kenapa kali ini sangat perit rasanya????

Aku amat sedar, kesedihan dan keperitan aku sebenarnya ada pada A'qila.. Amat parah bila melihat keadaan A'qila... Yang makin lama makin mengerti tentang keperitan sebuah perpisahan.. Lebih2 dengan orang yang paling dia rindui dan sayangi... Iaitu Daddy kesayangan dia.... Orang yang selalu menidurkan dia, memandikan dia... Menyuapnya makan, mendodoikannya, memanjakannya.... Membawa bersiar2... Berjalan2... 24hrs per day, selama 31 hari ni...... Tanpa henti....... Tidak pernah berpisah.... Orang yang dia rindui berbulan2.... Dia amat2 menghargai setiap saat ketika bersama Daddy....

Dan hari ini, malam ini... Insan kesayangannya itu akan kembali meninggalkannya.... Selama berbulan-bulan... Peritnya rasa itu... Sedihnya.... Sangat perit... Pedih.... Umurnya baru 2 tahun.... Keperitan yang dirasainya ini belum tentu kita yang dewasa mampu menghadapinya...

Maafkan Mummy sayang......... Ape yang harus Mummy lakukan untuk membuat A'qila gembira sayang?? Untuk mengurangkan rasa perit di hati mu di atas perpisahan ini sayang???? Khabarkan pada Mummy.... Akan Mummy usahakan demimu sayang..... Demi Tuhan... Biarlah Mummy seorang sahaja yang merasa keperitan itu...... Biar Mummy seorang sahaja yang menanggung rindu dendam itu ....... Mummy mahu A'qila membesar dengan penuh kebahagiaan... Bukan dengan keperitan.......

Sayang... Daddy bukan sengaja mahu meninggalkanmu sayang.... Daddy mencari rezeki... Untuk kita... Untuk Qila... Untuk adik Ariq...

Percayalah... Daddy juga merasa perit seperti mana yang A'qila rasa.. Malah lebih dari itu sayang..... Kasihan dia... Sedih dia melihat A'qila begini....

Berhentilah bertanya di mana Daddymu sayang.... Tidurlah dengan tenang... Mimpilah bahawa dikau dapat bertemu dengan Daddy... Bermain2 dengan Daddy..... Semoga Allah memperkenankannya.... Semoga Allah temukan A'qila dengan Daddy di dalam mimpimu.....

Bi sayang.... Ling berjanji akan menjaga anak2 kita dengan cara yang paling baik.. Mendidik mereka agar menyintai dan menyayangi Bi sepenuhnya jiwa mereka.... Ling akan selalu inagtkan mereka, mereka punya seorang Daddy yg paling hebat di dunia ini... Daddy mereka adelah Daddy yg terbaik di dunia ini.... Tiada siapa dapat menandingi Daddy...

Bi jaga diri baik2 ye sayang.... Ling dan anak2 sentiasa merindui dan menyayangi Bi...... Hanya jarak yang memisahkan kita..... Kasih sayang kita tetap erat seperti Bi ada selalu di depan mata malah lebih hangat dari biasa....

Ariq sayang... Mulai malam ini, tiada lagi lengan Daddy mendodoikanmu sayang... Ariq jangan menangis ye.... Mummy ada disini.... Disisimu sayang...... Tiada lagi air tangan Daddy membancuh susu untukmu... Janganlah putus seleramu sayang.... Mummy ada disini untuk membancuhkan susu untukmu.... Janganlah tercari2 bau Daddymu sayang...... Kasihan Daddy..... Tak senang hatinya kalau Ariq begini....

A'qila sayang... Kuatkan hatimu nak.... Daddy pergi mungkin lama jika dihitung melalui masa... Tanamkan dalam hati... Kasih sayang yang ada diantara kita akan mempercepatkan peredaran masa dan tentunya Daddy akan pulang kepangkuan kita beberapa bulan lagi.... Beberapa minggu lagi.... Beberapa hari lagi...... Sabar ye sayang...... Masa itu akan segera tiba.... A'qila perlu kuat... Seperti Mummy....... Seperti Daddy......

Hati.... Kuatlah dikau.... Bantulah aku untuik memujuk anak2ku.... Bantulah lah aku wahai hati......... Kuatlah dikau wahai hati.............

Bi... Bi sayang.......... Ling dah mula terlalu merindui Bi........................... Bilik ini menjadi saksi....... Masih ada bau Bi disini........ Masih terngiang2 suara Bi... Masih terbayang2 kelibat Bi.......

Sayang.......... Ling akan menunggu Bi pulang... Kami akan menunggu Daddy pulang..........

20 ulasan:

laila berkata...

=[
take care kak marsha
u have to be strong for them
as u always do

Lelord berkata...

adehhhh aku x suke arrr baca mende sedey cenggini...
tabah beb!!!

azura berkata...

sedihnya entry ni marsha....sian qila T_T...rasa berjurai air mata nak keluar

Ena Mazly berkata...

Qila sayang, qila good girl kan... daddy gi work ye sayang.. nanti daddy balik, qila pelok-pelok daddy lagi.. jgn susahkan hati mummy ye sayang...

nanti dtg umah kak chica ye qila, kita berparty sesama...

untuk mummy qila n ariq jugak, kuatkan semangat, tabahkan hati... walau dia jauh, dia sentiasa dekat di hati kita....

intanmaria berkata...

iya la..
sedih entry ni
:,(

dear, pls take care
sedih la
_________________________
http://mariaariffbaby.com

Mrs.FHM berkata...

sayu hati ni...
semoga Allah kuatkan hati marsha dan anak2... semoga Qila & ariq akan ceria happy mcam selalu lepas nih...

m@y berkata...

ala..jgn la sedey.Qila ngan Ariq kuat2 untuk mummy yer..baru mummy ley terus tabah utk anak2.Daddy cari rezeki..

Ummi berkata...

sedihnya..macam manela kakak n adik bile ayah pon nak sign on nanti..rase kejap jek huby marsha balik..tau2 dah ade entry hantar die sign on pulak..

dalina berkata...

ermm sedih nyer kak....
bergenang air mata baca n3 akak ni...
sabar yer...
cian qila sbb dier dah byk paham kan.. dah tahu erti rindu erti syg nih.. huhuhu..
harap akak sefamily tabah yer...

aqiladie berkata...

sedihnyer bace blog arini..erm sabo banyak2 ye..sian kt anak2 jerk kan..xpe dieorg mesti paham daddy die g work..qila kuat..ariq pon kuat..

UyuNs NuRuls berkata...

kak marsha..nak menitik air mata ni bace...uwaaa........sedey..hope akak tabah...just be strong for your kids....

Fazlinil Irma berkata...

start baca tajuk dah tahu ni mesti entry sedih..

bila baca, laju je air mata keluar.

biasa baca entry seronok tp bila part berpisah. mmg sedih.

semoga marsha kuat & tabah selalu bersama aqil & ariq.

Ana berkata...

aduhhh kakkk..meleleh air mata baca entry nie..ana akan merasai ari sabtu nie..tuk 6bln aje..tp pedih sgt hati bila byg kalau auni tny mana daddy dia..apa nk dijwb pun xtau laa..huaaaaa..

Qimie berkata...

nok, aku nangissssssssssssss!!!!!!!!!!!

.ArianiAizat. berkata...

sedeynyaaaa!! :(
.
.
.
.
sedehhhhhh :((

liza berkata...

mengalir airmata baca entry ni..sedih ssangat sbb aku pun rasa camtu..sedih tgk anak yg terpaksa tahan keperitan.terpaksa membesar tanpa papa..moga anak2 kita pun kuat macam kita.sabar yer sha..sesamalaa kita menanti saat hubby kita balik.

Lin berkata...

sedih..sian qila,ariq and u..1 nk pesan kat u..tabahkan diri ok.

aishah berkata...

sedihnya baca entry awak,
tabahkan hati demi utk anak2 yer.
sb awaklah tempat mereka bermanja sepanjang abah dia org belayar nie

oneyani berkata...

bergenang~~

Aida berkata...

takde kata takde ungakapan .. sayu nya!