Khamis, Ogos 19, 2010

Maafkan Mummy sayang... :(

Semalam adalah hari yang sangat letih.. Tak tahu kenapa... :( Aku drive pun dalam keadaan separuh sedar sbb dari office lagi aku dah macam goyang nak pitam.. Drive pun asyik melelong je...

Adik aku suruh amik dan mms gambar keta baru dia pun, aku malas sangat... Aku amik gambar keta dia pun dari dalam keta aku.. Langsung tak larat nak diri.. Pergh!!! Macam budak2 umur 5 tahun berpuasa.. Seriussss.. Aku tak lapar atau dahaga, cuma takde tenaga langsung... :(

Sampai je rumah, Mama dah siap2 nak keluar. Dia berbuka kat luar arini.. Qila pulak tetiba diserang batuk teruk non stop.. Aduhaaaii.. Lagi makan ubat lagi teruk batuk dia.. So far ni botol ketiga dah ok utk ubat batuk dia.. Ariq pulak merengek nak tido.. Suap makan pun dia tanak.. Menolak beria2.. Nangis pun beria2.. So aku tidokan dia dulu....

Pas tidokan Ariq, tanpa mandi manda, aku uruskan Qila pula.. Siaaaannn dia.. Ya Allah, sembuhkanlah batuk anak bijak aku ni... Terbongkok2 dia batuk.. Kembung2 pipi cumel dia tu bila batuk.. Muntah jgn cakap lah... Aku dodoikan dia sampai tertidur.... Kesian sangat..

Bibik sibuk uruskan juadah berbuka.... Bayangkanlah kalau bibik takde.. Aduhaaaiii...

So, lepas diorg tido aku dan bibik pun berbuka cepat2.. Tu pun kejap2 Qila terjaga sbb batuk teruk.. So aku terpaksa peluk dan pangku dia sambil makan.. Sebab dia dah merengek sebab tak tahan asyik batuk.. Sesekali adik dia terjaga then merengek.. Tu bibik take part..

Aku makan pun macam tak kunyah je..

Last2 Ariq pun terjaga......

Batuk Qila still non stop.. Sedih sangat ok.. Sangat kelam kabut tatau nak buat ape.. Bagi minum air suam still sama.. Sapu2 dada dia dengan vicks, dengan minyak kayu putih.. Lega sikit..

Lepas main2 jap Ariq tetiba cranky.. Dia nak tido tapi macam sumthing wrong... Puas pujuk tapi tak tido2 jugak.. Maklumle dah 2 malam Mama yg tidokan dia sbb aku berbuka luar.. Tu yang dia macam merajuk sikit tu.. Macam ade yang tak kena..

Dia ni kalau cranky nak tido, mmg dia tanak berdodoi, atau didukung.. Lagi dia akan lentikkan badan.. Dia lebih suka tido baring macam ni, kalau dengan aku.. Takyah popok2 tetiba dah terlelap...
Dia mesti nak peluk lengan aku macam ni... Minum susu pun nak peluk lengan aku... Tapi semalam macam ade yang tak kena... Sakit perut ke... Kejang2 dia nangis tapi tanak aku peluk or dodoi dia... Geram sangat sampai aku paaaap sikit kat pipi dia... Aku penat sangat taaaaaauuu... Baring tak kena, dodoi pun dia tanak...
Macam ni le dia... Tergolek sana sini.. Pusing sana sini tapi dalam keadaan mata pejam tapi mulut nangis! Geram sangat.. Dah tukar pampers, dah sapu minyak kat perut still mcm ni... Aku peluk dan dodoi tapi dia lagi tanak. Dia tolak2 leher aku.. Dahle leher aku still sakit lagi.. Tapi bila letak, lagi kuat dia nangis...

Sudahnye.. Ppppaaaaaappppp!!! Sekali lagi hinggap kat pungkok.. Hamik kau.. Satu Lereh ni dengar dia nangis.. Padehal bukan kuat mana pun.. Sebabkan aku yg babap, dia punye merajukkkk.. Aduhaiii..

Anak manja, mana bleh kena babap.. Geram tau... Last2 dia tertidur dalam tangisan...

Jahat kan aku??? :( Rasa bersalah sampai harini.. Tak tenang hati selagi tak mintak maaf dengan dia...

Yele.. Aku letih sgt.. Tak sempat mandi segala... Dengan leher yang tak boleh nak lasak sangat.. Teiba je, anak2 kecil ni cranky dan perlukan perhatian Mummynye serentak... Terus jadi baran..

Aku rasa sedih dan rasa sgt2 tak berguna bila tak boleh nak handle anak2 dengan sabar time kritikal macam ni.. Sedangkan kerja2 rumah satu benda aku tak sentuh.. Itu pun aku tak boleh nak handle.. Buruknya perangai... Rasa mcm tak bersyukur..

Maafkan Mummy sayaaanggg... Mummy tak bermaksud nak marah dan babap Ariq.. Mummy tak sengaja... :(

Nanti Mummy bagi hadiah ye sayang.. Nanti Mummy bawak jenjalan..

Qila sayang... Segera sembuh ye sayang... Mummy sayang both of u sangat2... :(

14 ulasan:

-NiD's- berkata...

sis.....kekadg situasi camgiNik saya hadapi..ni br anak sORang...aduhai.kekadang takleh kontroL amarah.,..zahra mesti kenan babab jugak...pastu bila tgk dia baLik..sebak ja rasa..seBab ibu buat dia.....bila dia mENyusu..time nielaa saya pelOk n pujuk dia baLik...LETIh ada anak keciL nie...depa nak perhatian, sedangkan depa tatau ibu-ibu DEPA sibuk di luar sana..BTW...u a GOOd mUM....

m@y berkata...

peel ariq sebijik hana..kalo dia dh ngamuk nk tido tu xyah la nk dodoi ke,dukung ke,tepuk2 ke..xjalan!!biar dia golek dr ujung sini sampai ujung sana last2 ttido sendiri huhu..hangin gak tgh2 malam dia merengek bg susu xkena,peluk2 xkena last resort babab bontot terus meraung tersedu2 tido sendiri..bkn sakit pun,dia merajuk je lebey sbb mama yg babab.bad mom..bad mom..uhuk2..

mrs e berkata...

marsha, tang batuk kat qila tu cuba kasik dia minum madu di campur air suam.. insyaAllah boleh reda sket..

mummy_adam berkata...

i anak sorg pun selalu jea jd cengini, time penat tu lah dia nak bermanja over2..

anyway, u xjahat lah, cuma penat tu..most parent mmg mcm tu kdg2.. no worries,wkend nie boley p jalan2 ;)

LiAnA berkata...

beb ko tak jahat ler..tp kdg kita sebagai manusia adakala hilang pertimbangan.. aku ni duk umah je pun.. kdg terlampau letih pastu Aqil buat perangai pun ada gak aku babap..

Qila tu ko bg minum madu suam tiap pagi.. dia batuk berkahak ke hapa?

Lelord berkata...

cian ariq n qila....adehhh najlaa ni pun slalu kena ngan aku beb lagi beso lg ngada2 n manje ni.

Tanpa Nama berkata...

u baru amalkan bidadari ker, dulu ms sy baru amalkan bidadari, sy kena sakit kat pinggang sgt2.. badan pun letih n lesu jerk.. mungkin x mkn dengan cara yg betul kot... ntahlah... mungkin x serasi.. pas stop baru ok...
-camelia-

Marsha~ berkata...

camelia.. dah 2 hari stop sebab lupe makan.. tu yg letih semacam ni kot.. :( seblm ni makan ok je... tak penat pon... or maybe masa sahur pun tak makan kot...

dila~noor berkata...

takpela marsha..nak buat camane..kadang2 kite letih kt opis (tmbh plak keje tension mintak data mymohes tu) sgt2 memahami..
bukan keinginan nk pukul ariq tu kn?
rasenye mummy ariq n qila ni dah berusaha sekuat mungkin da..kalu sy kt tpt marsha taktaula kuat ke tak..

laila berkata...

Qila syg, cepat sembuh ok
Ariq pun jgn nangis2 lg tau
*hugs*

cikguesah berkata...

hadoiiii sha, CE rs CE bleh byg n faham ngan situasi marsha time kejadian nih n now... mostly situasi kita hampir nk sama... anak 2, hubby kerja d lautan, a working mother... certain2 time tu byk norr dugaan n cabaran... terutama time anak2 x sehat, anak bt perangai @ time kita yg x sehat...stress n sumtimes terlps stress tu kat anak2, pastu mula la sedey n guilty ngan dr sendirik... sbr ye marsha... hope qila will get better soon n for ariq dearest, muahhhhhh shayang ariq.

Lin berkata...

sabar eh marsha..style ariq tido cm anak sya.mesti nak cari lengan sya.huhu

Elyn berkata...

adeh kalau aku kat tmpt ko tah camne la nak handle. aku plak lately baran!!

Aida berkata...

hmmm tu adalah standard .. bila kita emosi, semer tak terkawal .. tp bila kesal tu dtg, air mata meleleh pun tak sedar kan ..
*bidadari tu elok .. makan guna sudu plastik .. **