Rabu, Ogos 11, 2010

Kejap je dah nak masuk 9 bulan eh?

Kejaaaaaappp je nak masuk 9 bulan kan??? 19 August ni genap umur Ariq 9 bulan... Kejap je masa berlalu.. Dulu masa Qila umur2 gini, aku baru je ngandungkan Ariq... Nasib baik umur Ariq 9 bulan ni aku tak ngandung lagi.. Heuheuheuheu..

Macam2 aku nak cerita pasal Ariq ni... Yang pertama sekali, dia ni anak yg manja.... Sangat manja dengan aku.. Yele, aku jaga dia start dr pantang... Aku yang mostly masakkan bubur dia... Netekkan dia.. Tidurkan dia... Mandikan diaa.. Walau ade bibik sengal tu, semua psl Ariq aku akan uruskan... Dulu Qila Mama yang jaga dia.. So selalunye Mama yang mandikan dia, masak utk dia.. Suap dia.. Yele.. Cucu sulung.... So tu sbb Ariq lebih manja dengan aku compare dgn nenek dia....

Bukan je manja dengan aku. Tapi dia ni mmg pandai manjakan diri dengan sesape je.. Cuba tgk ni :-
Dengan bantal busyuk kakak dia pun dia nak lentok... Dia mmg mat lentok... Dapat siku orang ke... Lutut orang ke... Memang dia buat port lentuk dia... Manja ya amat!
Dan dan ketawa bila nampak aku amik gambar dia... Selain manja, dia amat frenly.. Murah denagn senyuman... Ramah tamah mcm YB nak merayu undi gitu... Jauh beza dgn Qila.. Qila peramah tapi dia tak suka senyum dan posing depan camera.... Dulu masa kecik gini sangat susah nak senyum! Qila lebih serius dan tekun..

Ariq ni agak susah nak concentrate bila study... Aku ajar dia baca, dia gi gelak2 mcm aku tgh buat lawak lak.. Notty ni.. Mummy ajar dia main2 lak... Nak2 lagi bila akak dia terkedek2 main dgn toys depan dia.. Lagileeeeeee dia takleh nak concentrate.. Qila dulu amat serius bila study.. Tekun.. Rajin study.. Rajin baca books, coloring.. Adik dia ni, asyik masuk color dalam mulut jeghs! Geram mak.. Korang pun tau kan.. Qila start memegang pencil dgn betul masa umur dia 8 bulan.. Umur 9 bulan gini dia dah start color books dia sendiri.... Semua org impress sbb Qila boleh pegang pencil dgn betul... Dia tak pernah masukkan color dalam mulut dia.. Weeelll... Aku tau, setiap anak itu berbeza.. :)

Betul kata org.. Anak kedua kuat main.. Yele.... Qila dulu takde siapa yang nak ganggu konsentrasi dia.. Takde org yang kacau dia study.. Tapi Ariq skrg dah ade mentor dia... Kakak dia buat dia jadi tak keruan nak study..

So, kalau nak ajar Ariq, kena jauhkan kakak dia dr mata dia.. But... Stilllll susah sbb dia macam tanak fokus sangat.. Dia mesti toleh kiri kanan carik kakak dia.. Aku ajar dan buat bunyik, dia ketawa laaakk.. Haih..
Heuheuheu.. Cheeky Mummy ni... Aku pakaikan hat Qila.. Aku beli masa Qila umur mcm Ariq gak... Qila dulu nenek dia selalu bawak dia gi school spjg aku kat office masa nenek dia jaga.. So mmg ade banyak hat utk pakai.. Elak kena matahari konon xnak kasi hitam... Takde maknanyeeee... Kelakau eh Ariq paki hat gegirl ni.. Huehuehuehue..
Ni dia sibuk sangat nak berebut headfon bapak dia ni... Nah hamik.. Aku pakaikan dia... Kemek2 pipi dia.. Hahahaha.. Ariq sangat obsess semua barang2 yg kakak dia pegang... Dia ni perasaan ingin tau tu sangat kuat.. Gelojoh.. Menggelupur je dia nak pegang everything yang kakak dia main dan pegang.. Haih.. Dah besar nanti mesti kuat berebut! Kompem!
Aku sangat suka gambar ni..... Senyum kemek yang aku sgt rindu2kan... Qila dulu sangat suka senyum kemek mcm ni.... Sangat cheeky dan notty....

Ariq skrg dah makin lasak... Bagusle kot.. Jgn jadi hyperactive sudah! Sikit2 lasak dan notty tu bagus.. Bagus untuk aku fit dan kurus.. Heuheuehue.. Aku tak terbayang kalau ada anak tiga.. Perghhh! Takut nak bayang weeyyyy... Tapi nyah.. Cara untuk jadi kurus dan fit adelah dgn menjaga anak2 yg tgh lasak... So, sape yg nak kurus tu, beranakle ramai2 dan rapat2... Hehehehe..
Ohye, ini adelah style tido fav dia.... Kalau nak tido tak dpt peluk lengan aku mcm ni, mmg dia takleh tido... Siang keee malam keeeee dia mesti nak tido style gini... Esok2 nanti aku dah start keje tataule macam mana dia agaknye... Haih.... Ni Bi le ni ajar Ariq tido style ni.... Nak lebih lena dia akan mcm gentel2 lengan aku a.k.a mencubit ok... Seksa woooo nak tahan sakit sementara nak tunggu dia btol2 lena.. Haih.. Pengorbanan seorg ibu ni nyah oiiiii...

Ohye, harini.. 1st ramadhan akhirnya aku decided nak bagi Ariq tukar susu ke enfapro A+.. Ingatkan nak bagi enfalac sampai setahun tp entahle.. Saje gatal tukar fikiran... Rasa enfapro dgn enfalac takde beza sangat so aku takdepun campur2 sket2 dulu nak bagi Ariq minum... Nasib baik dia minum gak walau pada mulanya dia buat muka loya... Takde maknanya.. Sah2 rasa dua susu tu takde beza so bukan dia tau pun susu tu susu lain.. Keturunan sama jeghs.. ! Esok2 Ariq dah setahun, boleh minum susu kakak dia je.. Takyah2 pening2 kepala pasni nak cari 2 susu utk 2 anak minum.. Hehehehe...

Ariq ni pelik sket tabiat peminuman dia.. Kadang2 dia minum 7oz.. Kadang2 5oz je.. Kadang2 4oz pun seksa nak habis.. Tapi yang pasti malam2 dia hanya bangun 3 kali utk mintak susu.. Tu pun minum sambil mata pejam... Masa tu mmg kompem dia habiskan 5oz.. Tapi kalau berjalan, sekali minum 7oz one short.. Pelik kan?? Mcmle dia yang dukung aku sbb dia macam haus sangatleeee kan... Tapi kalau dtg mood dia tanak minum.... Memang dia tanak minum langsung... Sekali minum 2oz pun dah cukup syukur dah..

Tak mcm Qila... Masa baya2 Ariq dia minum 6-7oz one short.. Setiap 2 jam sekali... Memang banyak.. Tu sbb perut dia muncit! Pernah masa umur dia 11-14 bulan tu, dia minum 8kg susu sebulan! Lepas dia jatuh sakit sbb batuk, terus turun 2 kg dan selera makan dan minum pun dh kelaut...

Hermmm.. Kalau nak cerita pasal Ariq dan perbezaan dia dgn Qila mmg sampai esok tak settle...

So aku stop sini ajelah ye... Daaaaaa...

Agak2nye.. Perangai anak no 3 macam manalah ye??? :)

6 ulasan:

.cikfasya.(◕‿◕✿) berkata...

alololo ariq..
mmg nmpk sejukk j bile dia senyum..

ermm..mmg pn kak..setiap anak ade cara n watak yg berbeza kn..

ank ke-3 ek?hohoho..mintak2 jgn peningkan akak lg suda..tp best melayan n tgk dia mbesar dpn mata kn..

HaninFarshid berkata...

happy 9 months young ariq,dear....comel and cheeky dier...pandai posing ;)

yups! setiap baby ada different development...insyaAllah dengan sokongan and kasih sayang dari marsha and hubby...dua-dua anak marsha akan berjaya di dunia dan akhirat :)

a kiss from me to gorgeous qila and handsome ariq for me...

selamat berpuasa marsha :)

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

comel ariq.meh untie rocky gigit PP. Salam ramadhan utk marcia n famili

dalila berkata...

nampak cam qila ni garang n serius n ariq lebih frenly, manja n lembut...hhuhuhu..kakak sulong mmg la kene serius kan qila..

Aida berkata...

apsal ariq hencem .. sangatttt shomeyyy je tengok dia senyum .. mmg fotogenik baby lah ariq ni ..

oneyani berkata...

anak no 3 mostly degil..no 2 berdikari..no 1 manje..ehehe

comel sgt ariq ni tao..tahla qila pon comel..senang citer dua2 anak akak comel..ni bukan nk puji semata2..tp kenyataan yang harus diterima gitu..ahahha