Selasa, Ogos 10, 2010

Gelagat anak2 aku bila makan....

Yang sulung sangat obsess dengan ayam goreng.. Tak kisahle ayam koreng kfc keeee... Ayam goreng pasar malam je, janji ayam goreng... Drumstick is a must sebab senang nak pegang.. Heuheuheu... Lately ni dia mmg tanak makan nasi... Paksa kalu, boleh jadi perang saudara wo... Tapi kalau bagi ayam goreng, laju... Dia mmg obsess dengan KFC.. Mana2 gi kalau nampak kepala mamat kfc tu, dari jauh dia dah cam....
Kat umah PIL aku, kat ruang makan ade TV.. Ni yang tak bagus nye utk bebudak.. Asal makan je, dia suruh bukak cartoon... Tak kisale nak oi.. Janji mulut jangan berhenti mengunyah... Ni ayam kfc yang uncle Jib dia belikan.....
Siap duduk bersila atas kerusi lapik 3 tu... Kat umah Klebang je dia duduk dalam baby chair.. Kat sini atuk dia lapiskan 3 kerusi plastik tu.. So dia duduk atas tu... Bukan main tekun lagi....
Qila ni kalau btol2 lapar, dia akan makan 2 ketul one short... Kalau tak, seketul pun dia dah kenyang.. Pinggan plastik merah ni mmg Qila punye.. Everytime makan mesti nak pinggan ni.... Macam askar le Qila ni... Disiplin kalah jeneral tau... Nampak macam baik je kan.. Macam tak bersepah je kan.. Ni mood dia baik.. Cuba kalau dia tanak makan nasi.. Habis dia sepahkan semua nasi ke atas lantai okaayy..
Pas makan kfc, repeat lak dgn honey star.. Ni nenek dia yg ajar makan.... Sedap kot.. Memang nasi dia tak sentuh dah almost 2 weeks... Qila diet herk??
Haaaa... Ni pulak utk anak bujang aku... Pagi petang dia akan makan bubur.. Home made.. Takde stok beku2 punye... Mmg everytime kalau aku kat umah aku yang masak... Air tangan ibu adelah yang terbaik.. No nestum utk Ariq... Kecuali kalau terdesak sangat bila holiday hotel takde dapur.. Tu saje aku tambah kicap manis.. Nak bagi Ariq rasa kepelbagaian makanan melayu.. Nguahahaha.. Nampak mcm banyak tapi aku tak sentuh pun semua kicap tu.. Dia meleleh so nampak mcm banyak..
Haaa... Kalau dia dah start nampak mangkuk bubur dia, Memang mulut dia dah start telan2 air liur... Mamat ni mmg pemakan... Kakak dia dulu mmg lebih chubby dr dia, tapi Qila kuat susu.. Ariq ni kuat makan tapi susu kurennggggg...
Hamikkkkk koooo... Mak dia aim camera, dia gi aim lobang hidung kat mak dia.... Punyelah selera time memula tu nganga sikit punye besor.. Rim keta pun buleh muat ni Ariq oooooiiiii... Malu le sket kat anak gadis jiran tetangga...
Tapi kalau dah kenyang... Semut nak lalu bibir dia pun tak muat..... Tapi alhamdulillah, Ariq tak pernah makan tak habis... Selalunye habis licin mangkuk bubur dia tghari dan petang.. Tu sebab aku tak jemu nak masak utk dia... :)
See... Kalau dia behaved, sikit je molot dia comot... Kalau dia banyak main.. Habis lobang2 hidung pun boleh masuk bubur..... Comot yarabbi......

Petua nak kasi anak selera makan????? Takde petua...

Umur bawah setahun diorg mmg makan tanpa henti.. Tapi lepas dah dapat kaki... Dah lasak, mmg berperang kau nak ajak anak kau makan... Qila tu contohnye.. Bila dia dah start makan sendiri, jangan kau mimpi kau dapat suap dia makan lagi... Big no no kata dia.. Dia nak makan sendiri ok... Tapi sesuap nasi yang dia suap ke mulut, belum tentu sebutir nasi akan masuk.. Selebihnye, lantai yang makan....... Hahahahaa.. Memang hangin je bibik dia nak sapu dan lap lantai pastu... Kata nak gaji RM800 kaaaaaaaannnnnn... Berusaha lah ye...

Kuang kuang kuang......

6 ulasan:

kak mas berkata...

marsha.. meh bagi sikit resepi ko kat akak. luqman ni main2 la mkn bubur. kekadang nak. kekadang payah nau nak suap dlm mulut dia tu. buat2 muka lagi.. dia suka yg manis2 ler..

.cikfasya.(◕‿◕✿) berkata...

alololo..qila bersila ats kerusi ek..so behave....2 mgu xmakan nasi?pergh....kte neh shari xmakan nasi pun leh mroyan..haha

ariq!wow! mamat camera!

LIP (^_^) berkata...

senang hati tgk anak nak mkn...emill liat sikit bab makan nasi..

Fazlinil Irma berkata...

ariq suka makan nasi. sure nanti badan kurus tp tegap. terasa nanti bila dukung..

Marsha~ berkata...

btol tu irma... ariq tak tembam pun tp boleh tahan berat dia... dulu Qila org kata tembam, tp bila timbang takdele berat mana...

Aida berkata...

takpe anak tak tembam pun .. yg penting sihat .. qila cute ariq plak hencem boy .. alololo