Ahad, Ogos 01, 2010

Buat pertama kali seumur hidup aku dibedah.....

Pertama kali kaaaaaaaauuuu.... Seram tak hingat punyelah...

Ramai tatau ape penyakit aku yang sebenar... Actually, lepas 4 bulan beranakkan Qila, leher aku diserang sakit yg amat sangat... Nak dijadikan cerita, masa ngandungkan Ariq baru aku aku dpt tahu aku kena hypothyroid iaitu hormon T4 aku rendah sedikit dr biasa.. Selain itu kelenjar thyroid membesar dgn tidak normal di leher aku.. Dalam kelenjar tu, terdapat sel2 disyaki kanser sedang hidup active.. So kena buang total kasi habis sume.. Kesan dari tu, aku kena makan thyroxine pills seumur hidup........ Kalau tak nanti metabolisme aku jadi rendah dan aku akan jadi gemok... Takpun aku mengalami gejala2 lain seperti cepat baran dan berdebar2 pada tahap kurang normal...

Haaa... Tu je yg aku ingat. Lain, sendiri GOO.GLE.. :P
So, sementara Bi ada kat darat ni so aku amik peluang utk di-operate secepat mungkin..... Thanx to ING lah ye.. ;) Ni view bilik aku kat Mahkota Medical Centre... Nice view huh??? Macam duduk kat hotel 5 star nyah oi... Sea view gituh.... Sebelah depan sana ade Mahkota Parade... Harusssssssss lagi semangat nak baik sbb boleh gi shopping sebelah.. :P
Ni building Mahkota Hotel.... Sebelah ujung tu Holiday Inn... Haaaa... Memang kawasan pelancongan betullah.. Tak rasa duduk kat sepital pon..
Ni keje kami suami isteri lepas sehari aku dibedah... Konon2 ala2 bizi sangat le ni laki bini sorg satu lappy.... Berbulu je misi tengok.. Wahahahahaha...
Ni dia tempat yang kena toreh... Masa lepas je kuar dari OT, peeerrgggghhh sangat rasa mual dan pening ok.. Aku muntah2 sebab kesan side effect dari ubat bius.. Sangat tak selesa.. Anak tekak aku bengkak.. Tu sebab rasa macam ade isi terlebih, padehal anak tekak aku bengkak bergayut.. :P Actually takle rasa sakit sangat.... Cuma perit dan rasa tegang kat luka je kot....
Ni lunch aku pada hari kedua.. First day aku takleh makan.. Minum air pun sikit2 je boleh... Tapi tak rasa lapar sebab ade drip.. Sedap gak lauk dia.. Qila pun tumpang makan sekali.. Huehuehuehue....
Siap tunjuk peace sebab dah kenyang... Sampai2 sepital je dia ngadu "Kakak lapar..." bila tgk aku tgh santap.. Alaaahaaaaiiiii....
Ni sorg lagi intan payung yg kena tinggal.. Pelik dia tgk aku tinggal kat sepital ni dgn leher bertampal... Qila tahu aku sakit... Sket2 sebut "Mummy sakittttt... Mummy sakit....." Alahaaaiii.. Malam2 masa dia kena tinggal kat umah, siap cranky masa nak tido dan sebut2 "Nak teman Mummyyyyy... Nak teman Mummmmyyyyyyy..."

Nasib baik malam masa tido kat ward tu aku boleh tido lena.. Syukurrrr... Nasib baik gak Bi teman tido... Sejak kena kacau hantu kat Riviera dulu, mana aku pernah berani tido sensorang lagi wey... Nak2 tido kat hotel.. Ni pulak tido kat hospital sensorang.. Lagi banyak hantu... Nguhuhuhuhuuu..
Ni masa tengah tunggu bills hospital... Total semua adelah RM7.2k... Semua ING tanggung... Ngeeeeeeee.....
Qila bising sangat kat ward, terpaksa aku bawak dia jenjalan kat bawah sbb Daddy nak dodoikan adik... Adik dah nak tido sangat tu.. Dah sampai bawah ape lagi.. Kena pow leeee... Nak naik gajah ni.. Nasib baik 50sen je per ride..
Dan aku kena pow ni sume dari Qila.... Haih... Bebudak zaman skrg mmg high maintenance!

Dan jam 3 petang the 2nd day, aku dah check out dah... Sebelum balik sempat singgah Mahkota Parade tuuuuuu.. Nguahahahahaha...

Kepada semua yang mendoakan kesihatan aku... Terima kasih u ols... Muachs!~

8 ulasan:

Lelord berkata...

ekekekkeke mkn sedapp kan kat MMC, hahahah aku dlu tgk cam seda[ jek,tapi masa nak bearanak mana ade selera makan :)

lak tu tuk bekpes, lunch leh pilih nak menu mana

Ummi berkata...

owwhh...sangat berguna itu ING kan..

Lady of Leisure berkata...

moga cepat sembuh...

Mrs.FHM berkata...

marsha...alhamdulillah dah lepas semua operate2 tu yer... get well soon.... :)

gee carmen berkata...

babe, mak i pon ada penyakit nie. sanagt teruk... nak2 bila dah tua ni ada penyakit kencing manis n darah tinggi. just be carefull n kene rajin mkn ubat k dear. hugsss....

AZLYA AZLIYATIE.......... berkata...

semoga cepat sembuh...kau takde opis tak bestnya nyah.........

intanmaria berkata...

alhamdulilah..
marcia dah sihat!

_________________________
http://mariaariffbaby.com

gee ryder berkata...

org sakit mane leh shopping beria hehe..