Khamis, Julai 01, 2010

Memasak untuk anak adelah perkara yang aku suka lakukannye..

Hahahaha.. Poyo gila tajuk.. :P

Kan aku dah janji nak share resepi (poyo lagi) bubur Ariq... Ni ha..

Aku main belasah je actually... Ape aku rasa nak letak aku akan letak... Dan so far Ariq suka semua yang aku masak.. :)

Bahan2 yang wajib ade ialah :
Ni mmg wajib ada sbb khasiat brokoli amat tinggi.... Dan juga carrots tapi aku lupe lak nak amik gambau.. Aku suka baby carrots sbb senang.. Sekali masak letak 2 3 biji.. Takyah nak potong2 mcm carrots besar..

Disebabkan Ariq dah 7 bulan, aku dah start bagi ayam/ikan sket2.. Kadang2 aku bagi salmon, kadang2 ayam sahaja.. Ni aku dah sagat isi ayam.. Senang nak masak kalau disagat.. Takyah tunggu lama untuk empuk.. Macam mana aku sagat?? Aku sagat time dia bekule nyah oi... Senang...
Ini dia isi ayam yg telah kusagat...
Untuk berasnye, aku guna bukan beras biasa.. Aku beli beras wangi khas untuk Ariq.. Yang terbaik utk anak2 aku. Dulu Qila pun macam ni gak.. Jangan lah korang gi bagi beras herba poni taj mahal pulak ye.. Nguahahahahahahaha...

Bulan nak berlagak ye bagi beras mahal... Mak aku kata, kalau pakai beras wangi, bubur akan cepat lembut.. Senang masak.. Itu aje.. :P
See... Tanda beras ini bagus bila kau tapis takde sisa2 pun... So takdele membazir nak buang sisa2 tu kan???? :)
Aku siap2 tapis then bagi dua bekas.. Satu utk lunch satu untuk dinner.... Settle...
Masa nak makan, panas jap dgn microwave.. :)
Sedia untuk dimakan.. Ohye, selalunye aku akan masak lebih sebab, akaknye kadang2 nak bedal sekali...

Pernah sekali tu aku masak ngam2 utk Ariq. Sekali tak cukup daaaa sbbnya Qila pun makan sekali... Terpaksa up yang ini :-

Pun licin sebab Qila bedal sama... Huhuhuhuhuhu...

Seronok kan kalau anak kite jenis pemakan...

Sesibuk mana sekalipun aku akan usaha masak utk Ariq.. Aku tak suka bibik yang masakkan.. Biar Ariq makan air tangan aku..

Mandi pun sama.. Weekend walau macam mana sibuk pun, aku akan mandikan anak2 aku.. Itu wajib... Tido pun sama.. Aku tetap nak tido dgn mereka walaupun Mama selalu berebut nak tido dgn Qila.. No way... Anak2 mesti tido dgn aku.. :)

~Mummy ♥ ⒶⓡⓘⓠIsyraf & ♥ ⒶⓠⓘⓛⓐIzzara~
{ ا' قيل' اززار } & { اريق إشراف }

8 ulasan:

dila~noor berkata...

ni mmg btl2 rajin2..hehehe..mcm best je nmpk bubur tu..
dulu ms si tomot kecik2 tak tepikir nak sagat..asik potong kecik2..last2 die takmo mkn.

menarik idea nih..

psst..rattle ball ariq same ngn tomot jgk..mmg best sbb tak merbahaya kan..pstu takla cpt sgt golek sbb die tak bulat btl,so bdk pun blh kejar =)

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

ye saya pun sama masa ayern kecik,pulun masak pepagi.sebab air tgn kita penting.ayern jenis pemakan masa kecik.skrang payah nau bagi makan.jenuh berkejar.huhu.

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Aida berkata...

teruja kan bila tengok anak asyik ngange je mulut bila nak suap makan kan .. time tulah terasa mcm chef 1 gitu .. hehehe

Aida berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Lelord berkata...

adehhh senang arrr anak ko pemakan...dak kenit aku ni alahaiiii

Elyn berkata...

dulu wafiq pun aku masak bubur + carrot ngan brokoli. tetibe windu lak nk masak bubur gitu haih die nak makan ke?? hahahha

AJU berkata...

respect la kat mummy qila n ariq ni..mama ameerah ni kekadang pemalas kalah garfield...huhuhu

-AJU-