Khamis, Julai 15, 2010

Lama tak update pasal budak ni

Meh tgk sikit budak ni mcm mana kat umah meh :-
Sukaaaaaaaaaaaa sangat main.... Sepanjang dia sedar dari tido, ade je keje dia nak buat... Daddy dia sangat penat tgk dia yang tak henti2 main dari pagi sampai petang.. :P

Dah lama gila kan tak cerita perkembangan Qila? Dulu sebelum ade adik, tetiap bulan aku buat entry khas pasal perkembangan dia... Skrg ni banyak kali dah lupe laaa.. :(

Okay okay.. Harini Mummy ingat so Mummy buat ye sayang???

* Qila dah pandai kayuh basikaaaalll.. Yay! Pencapaian paling besar buat masa ni....

* Bila Mummy tanye, A'qila Izzara berapa tahun??? Kadang2 dia akan jawap DUA sambil tunjuk jari dua.. Tapi selalunya dengan pantas dan sambil buat muka nakal dia akan jawap ENAM.. Haih....

* Sangat petah dan fasih berkata-kata. Yes.. Ada banyak words dia sebut tak pelat.. Kalau pelat pun bukanle teruk sangat sebab still masih ade sukukata dan boleh difahami.. Tiada lagi bahasa Jerman dah.. Dia just pelat pada satu huruf je bukan pada keseluruhan perkataan.. Contohnye, dia sebut Qila as Qiya.. Ariq as Ayiq... Heuheuheu..

* Dah cam bentuk kereta walaupun berbeza color.. Kalau nampak perdana dia akan kata "macam kereta Daddy" dan kalau nampak proton saga akan kata kereta ayah... Kereta Maklong pun dia kenal.. Sangat mak nenek ok..

* Sangat suka menyanyi dan menari... Obsess sangat, bukan sket2 je tau..

* Masih belum menunjukkan kasih sayangnye terhadap adik.. Dia memang sayang tapi sangat buas.. Asyikkk lepuk adik dia.. Haih.. Tatau mcm mana nak buat dia tak lepok adik dia aku pun tatau...

* Dah mula pandai merindu. Kalau dia rindu seseorang yg lama dia tak jumpe, dia akan sebut2 nama org tu teruatama Maklong & Kak Aisyah.. Sayule hati kalau dia asyik dok zikir2 nama dua org tu..

* Mostly faham almost 90% ape yang aku cakap.. Cuma nak dengar dan tanak dengar je.. Silap cakap sangat bahaya sebab dia akan tiru balik ape yg kita sebut..

* Dah boleh diajak berbual... Suka bertanya dan bercerita.. Yele, orang dah 'dapat' mulut.. :P

* Dah pandai mintak mainan kalau gi shopping... Dah start tau ngamuk kalau tak dapat. Paling suka main kat playground. Nak pandai hayun buaian sendiri dah.. Tanak org tolong..

* Dah tahu nak memilih baju ape dia nak pakai.. Shoes pun sama.. Dia ade fav shoes dia sendiri... Kalau gi kedai beli shoes, dia yang pilih mana dia ndak.. Ceh..

* Sangat independent sejak ade adik ni.. Dah pandai tido sendiri.. Makan suap sendiri. Kadang2 nak pakai sudu garfu. Kadang2 pakai tangan.. Dah tanak Mummy & Nenek suapkan..

* Bila tanye, Qila anak Mummy ke Daddy?? Dia akan jawap anak Daddy Mummy.. Soooooo sweeeettttt.. Tapi bila tanya sayang Nenek ke Atuk, dia akan jawap Atuk sebab Atuk selalu main dgn dia.. Nenek garang sikit sebab selalu tak kasi isap ninit.. Nguahahahahaha...

* Sangat sensitif bila benda2 berkaitan dgn babies.. Bila tgk drama ade babies nangis, dia turut akan emo dan nangis tanpa suara tapi dengan air mata yg mencurah2.. Boleh?? Sebijik mcm aku time pregnantkan dia dulu.. :P

Cukuple sampai sini dulu kalau ingat nanti aku tambah le....


Ni video dia kat umah.. Kalau datang baran dia tu, mmg ngamukle... Sebijik aku ni.. Huhuhu

~Mummy ♥ ⒶⓡⓘⓠIsyraf & ♥ ⒶⓠⓘⓛⓐIzzara~
{ ا' قيل' اززار } & { اريق إشراف }

7 ulasan:

Ummi berkata...

kadang2 macam rase nak copy paste jek perkembangan si qila nih..hihihi..lebih kurang sajek!!cmane la rupenye kalau qila jumpe ngan adlina eh?mau potpetpotpet!!

LiAnA berkata...

mengamok tu same je dgn Aqil... kdg aku malas nk layan.. melalak2.. tu yg kalau biarkan boleh sampai 1 jam.. tak puas hati punya pasalll...

Lady of Leisure berkata...

anak daddy mummy hehehhe comell..

Jiey^Mien berkata...

suka tgk badan qila, semangat..
=)

Aliza berkata...

waahh penuh qila dok dlm floatie tu. aina ada floatie gak, and suka dok dlm tu ala2 baring, mcm bersantai kat air!! aina kan kecik, so masih bole baring la dlm tu :-)

takper la ngamuk skali skala, takkan nak 'baik budi' sepanjang masa kan. besides, diorg dah belajar express kan diri, so in way... bagus la kan :-D

mummy_adam berkata...

90% sama ngan Adam :) boley cut and paste je x?? hehehe..

Aida berkata...

marsha, qila tu dah bley cabut ninit tu .. nanti susah wooo nak pisahkan dgn ninit .. :0