Khamis, Disember 31, 2009

selamat tinggal 2009...

Sedihnyaaaaaaaaaaaaaa... 2009 telahpun berlalu meinggalkan aku... Sedih sangat sebabnya, tahun 2009 ni banyak tinggalkan kenangan manis untuk aku.. Yep.. Rasanya antara tahun yg paling manis seumur hidup aku kooot...


Februari 2009, sekali lagi Bi gembirakan aku dgn memberikan aku laptop ini sbg hadiah... Nguehehehe.. Mulai saat itu aku semakin rajin mengupdate blog... :)
Bulan itu juga kami kerap ke PD.. Adik Qila, si Ariq pun menjadi disitu.. Masa tu Qila baru 10 bulan... Qila sangat manja dgn Daddy... Walaupun dia selalu jeles bila Bi rapat dgn aku, menjadi jugaaaaaaakkk adik dia ni haa.. Huehuehue..

Mac 2009, aku mula rasa tidak sedap badan... Mula hilang selera makan.... Tapi belum mahu test lagi...

April 2009, setelah Bi sign on pada pertengahan Mac, aku dapati aku sudah hamil selama 7 minggu.... Rezeki kurniaan Tuhan... Alhamdulillah...

Mei 2009, seminggu sebelum hari lahirnya A'qila Izzara sudah pandai berjalan.... Sangat terharu dan mengujakan.... :) Sgt comel bila dia melangkahkan kaki.. Bontotnya sangat terkedek2...So sbg hadiah pandai berjalan aku belikan dia sandals Crocs. Sampai skrg dia amat sayangkan sandals tu..
Namun, harijadinya disambut penuh sederhana tanpa Daddy disisi... Mummy yang masih mabuk2 tak berupaya utk mengadakan party hari lahir utk A'qila... :(

Jun 2009, tiada apa yang indah berlaku selain mengikuti perkembangan anak aku yang tersayang itu.. Ohya, Qila mula menghisap ninit pada bulan ni..

Julai 2009, aku menyambut ulangtahun perkahwinan yang kedua.... Bi tiada, dan ketika usia Ariq di dalam perut sudahpun mencecah 5 bulan.. Ketika itu, jantina baby masih belum tahu lagi.. Bulan ini juga jadi bulan yg paling menyedihkan kerana A'qila dua kali admit kerana demam dan batuk yang agak kuat.. DUA kali okay masuk hospital... Dugaan maha berat aku tempuhi ketika sedang hamil 5 bulan tanpa suami disisi.. Berat Qila turun dari 11kg menjadi 9kg!!! Kesian anak kesayangan aku tu..

Ogos 2009, Bi pulanggggg... Kami berpuasa bersama... Kenangan paling manis kerana dapat shopping juadah berbuka dan persiapan raya bersama... Dan pada bulan ini juga, kali pertama buat 3D scan utk baby dan kami sudah tahu jantina baby.. Terus terang, kehadiran Ariq mmg amat diharapkan oleh kami sekeluarga... :)A'qila sangat happy bila buat pertama kalinya dapat berhari raya dgn Daddy...

September 2009, raya pertama kami!!!!!~Raya paling indah seumur hidup aku kerana buat pertama kalinya dpt beraya dgn Bi as suami isteri bersama anak tercinta.. Tgh pregnant lak tu... Hehehehe...

Oktober 2009, Bi berlayar semula... Sebelum itu kami sempat berpindah ke rumah sendiri dan shopping barang2 rumah dgn sakan sekali.. Buat pertama kalinya kami anak beranak duduk berdikari.. Sangat bahagia...

November 2009, lahirlah Ariq Isyraf, anak lelaki yang amat dinantikan.... Walaupun tiada Bi disisi, kami anak beranak tetap melalui saat itu dgn bahagia sekali.. Bulan ini jugak menyaksikan buat pertama kalinya A'qila memanggil aku MUMMY... Dengan jelas sekali... Sangat terharu...

December 2009, A'qila makin petah berkata-kata.. Ariq semakin membesar dgn sihat.. Aku bersyukur atas semua pemberian Tuhan pada keluarga kami... Dengan sedihnya, 2009 terpaksa ditinggalkan...

Selamat datang 2010...

Semoga dgn kehadiran tahun baru, beri sejuta sinar buat aku sekeluarga....

Aku berazam akan menjadi isteri yang terbaik utk Bi, Mummy yang terbaik utk Qila dan Ariq serta anak terbaik untuk Mama, Mak dan Abah.. Ohya, pekerja terbaik juga.. Semoga segala yang indah menanti di tahun 2010..

Aminnnnn...

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Ariq Isyraf yang dah nak habis pantang..

Tinggal satu hari je lagiiiii.. Yay!
Handsome boy dgn Mummynye yang shomot belum mandi....
Ariq di usia 43 hari.. Dia dah boleh diajak 'berbual'.. Bukan main lagi bersungguh2 dia keluarkan suara utk berbual dgn Mummy.... Suaranya sgt macho... Campur manja sikit.. Ngeee... Ni saje je Ariq posing separuh bogel.. Nguahahaha..
Ariq yang dah wangi sbb baru pas mandi.....

Selain dah boleh diagah, Ariq juga dah kenal kelibat Mummy... Mummy duduk sebelah je dia mesti tahu.. Terus merengek mintak nenen.. Sangat manja hokey.. Asyikkkkk nak ngempeng aje.. Malam2 asyikkkk basah kuyup sbb kencing banyak.. Pakai diaper mahal pun kau basah lencun Ariq ooiii.. Pipit kau aim kemana tu sayang oi?? Hahahaha..

Tulang ariq sgt kuat.. Susah nak pakai/bukak baju dia kalau dia tgh nangis.. Mesti dia keraskan tangan dan kaki... Kalau mandi, dia suka tendang2 macam kuda...

Ariq ni kuat berjalan mcm akak dia... Kalau dia cranky, bwk masuk keta terus tido... Kalau tak tido pun, punyelah suka siap borak2 dgn Mummy cerita itu ini.. Sebijik macam kakak kaaau!! Kaki berjalan!! :P

Dah besar nanti teman Mummy shopping ye.. Jadi bodyguard Mummy and kak Qila.. Ngeeeee...

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Rabu, Disember 30, 2009

Anak dak zaki!

Tudiaaaaaaaaaaaaaa... Anak dak Zaki layan youtube siap pakai sunglass bapaaaakkkk dia..

Ninit menten tuuuuu... Ye ye je gi tekan mouse ntah ape dia google aku pun tatau...
Punyelah perasan vouge lah kononnya layan tenet pakai sunglass sedangkan umah ni gelap gelita dah ni... Kau mmg anak dak Zaki Qila oooooooiiii... Kuat melaram.. :P
Tapi kesianlah kan, setiap kali dia gerak sunglass tu tersenget.. Almaklumle hidungnya ikut aku ni haa.. Hidung kemek. Tak macam hidung bapaknye.. Tu sebab sunglass besar gabak tu asyik terlucut.. Dah terlucut tu pandai plak dia letak atas kepala... Memang 100 persen ikut style bapaaaaaaakkk dia..
Qila Qila.. Mesti Daddy nanges tgk gambar kau ni sayang oooiii..

Ohya, lama tak update pasal Qila kan? Here we gooeeessss:-

* Qila dah berumur setahun 7 bulan dah bulan Dec ni...

* Sebulan dua ni dia tanak makan. Tapi kalau makan kat luar, jangan kau ceritalah.. Nasi putih pun habis dia bedal. Ni aku cakap pasal makan kat umah. Kalau tak kena gaya pujuk, mmg dia tak makan sebijik nasi pun.. Susahnyeeeeeeeeeeee nak bagi dia makan.. Tgk badan mmg mcm dah susut tapi bila dukung, aduhaaaiii jatuh peranakan aku ini macam..

* Dah pandai cakap banyak sgt words.. Sejak dapat adik ni dia terus tetiba pandai bercakap.. Dah pandai ikut bila kita ajar words2 kat dalam buku. Kalau dulu dia diam je tapi dengar dgn khusyuk. Skrg ni dia dah pandai follow apa kita sebut. Dia pun dah kenal banyak benda dalam buku. Aku cakap giraffe dia tunjuk.. Aku sebut helikopter dia tunjuk.. Siap dia buat bunyik sekali..

* Rajin.. Bila kita suruh buat 'homework'.. Practise menulis 123 atau ABC mmg tekun dia buat.. Lajjuuuu.. Kejap je dah 2 3 muka surat.. Hahaha.. Tapi cakar ayam jelah.. So far dia dah pandai tiru aku tulis huruf a.. Comel sangat a yg A'qila tulis.. Ngehehehe.. Dia tulis laju.. Mcm trengkas aje.. Hahaha..

* Pandai amik hati.. Kalau aku marah dia, terus dia sebut "Mummmmyyyy..." sambil lentokkan kepala dan menyengih.. Tak jadi aku nak marah.. Sengih kerang busuk dia sgt mahal woooo...

* Pandai alihkan perhatian aku kpd benda lain kalau dia nak buat sesuatu yg dah tau aku akan marah mcm main lotion, bedak, atau bila dia nak lepuk adik dia.. Tp dia actually ada port nak buat sesuatu. Konon aku tak nampakle.. Hahahaha..

* Pandai tolong aku dodoikan adik.. Tapi tetiba dgn sepantas kilat dia akan lepuk adik dia.. Suka sgt bila dia sebut "Ayiq..." atau "Adikkk"

* Dah boleh diharap utk ambilkan brg. Let say aku kt ruang tamu, then aku suruh dia masuk bilik utk amik sumthing.. Ade yang dia jumpa, dan kalau tak jumpa, dia keluar sambil tunjuk sign takde guna tangan.. Sgt ringan tulang.. Selain amik barang dah boleh gak diharap utk panggil atuk atau ayot bila tiba time makan.. :)

* Dah pandai menyahut kalau kita panggil dr jauh.. "Iyeeeee" dia jawap..

* Pandai urut kaki Mummy.. Ni mesti sbb ikut mcm Daddy ni.. Darah daging Daddy le katakan..

* Suka sangat tiru apa org dlm TV buat. Terutama bila keluar videoklip Cinta Balqis.. Dia tiru lentok2 nyanyi siap gaya tangan lagi... Hiiyeeee... Gedik!

Aku rasa kalau Bi balik ni mesti dia surprise sbb Qila dah pandai cakap... Suara Qila sangat manja, tapi bila dia jerit excited, ketawa atau buat suara garau dia tu, boleh meletup dinding umah ni...

Bi... Cepatlah balikkkk.. Tgk anak dara Bi ni dah pandai macam2 dah.... Ariq?? Ohya nanti update pasal Ariq lak ye....

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Selasa, Disember 29, 2009

Day 41...

Akhirnyaaaaaaaaaaa... Aku sampai jugak ke hari 40 ni.. Tinggal lagi 3 hari je aku akan dengan rasminya habis berpantang!!~ Yaaaaayy!

Tapi takde maknanye.. Macamle sebelum ni aku duduk umah je pantang baik2 kan.. Hahahahaha...

Tapi, series cakap.. Sgt seronok ye habis pantang sbb aku boleh minum apeeeee saje dan makan apeeeeeeeeeeeeeeeee saje yang aku nak.. Rindu sangat nescafe ais okey... Hahahaha..

Yee.. Aku masih fully breastfeed Ariq.. Tapi aku ada petualah kalau nak minum ais bagi yg breastfeed kan.. So, baby takdele kembung.. Petua tu bidan yg jaga aku masa beranakkan Qila dulu yg ajar.. Nak cerita sini tak bleh sbb kena tunjuk caranye.. Nguehehehe.. Tapi oklah.. Dulu aku breastfeeed Qila sampai 11bulan. Aku minum ais dan alhamdulillah Qila takde plak sakit perut.. Tapi Ariq ni tataule mcm mana kan..

Semalam aku ke office, ada hal sikit.. Sampai 9.30malam aku kat sana okay.. Rasa nak bomb je Canselori tu.. Tapi bila lepas je jumpa Datuk, aduhaaaiii.. Handsome sungguh.. Terus tak jadi nak tensyen.. Hilang penat menunggu sejak 2ptg.. Nguahahahaha..

Skrg aku kat umah Mama, sbb smlm masa aku takde, anak2 aku duduk sini. Mama jaga.. Kesiaaann Ariq, dia tak biasa sgt dgn Mama.. Berjam2 dia tak tido sbb aku takde.. Merengek jugak tapi sekali sekala aje la. Tapi yang paling tragis si kakaknye... Meraung2 dia bila Mama dukung Ariq.. Astagfirullahallazim..... Mummy sunat kau sekali lagi baru kau taaaauuuuu Qila ooooiiiiiii.. Jeles tak agak2..

Sebagai balasan atas usaha keras Mama menjaga Ariq dan Qila semalam, hari ni aku terpaksa bawak dia gi Ariani dan Jakel.. Terbang lagile $$$$ aku hari ni... Bi, jangan salahkan Ling ye, ni semua takdirrrr.. :p

Hermm... Rasa nak gi shopping je tapi duit elaun sara hidup menjaga dua anak oleh suami tercinta belum masuk daaa.. Duit gaji dah tinggal nyawa2 kucing kurap je ni.. Hahahaha..

Syaitaaaannn.. Iblisss oiii.. Gi main jauh2 laaa.. Janganle hasut aku ni wey... Shhhoooooohhhh!!!

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Isnin, Disember 28, 2009

Aku kena pow...

Last week ni kot, pas balik klinik sbb Qila batuk, kami ke tesco utk beli pampers.. Mama saje dengki kat aku gi bwk Qila kat area basikal...

Minah tu kalau dah try test naik basikal mana dia nak lepas... Harus melalak mcm kat Giant tuhari.. Last2 Mama racun aku suruh beli gak padahal kat umah dah satu dah basikal..

"Yang itu lain, yang ni Qila boleh bwk Ariq kat belakang" Kata Mama.. Perrggghhh!! Mcmle aku ni cop duit, berapa byk basikal daaaa mau beli..

Ini yang aku bengang dengan Mama, dia terlalu manjakan Qila.. Kalau dia beli pakai duit dia takpe gak, ini tak.. Manjakan Qila sangat tapi aku yang botak!!

Sudahnyeeeee... Aku yang lembut hati serta takmoh digelar kedekut piang oleh mak sendiri belikan jugak basikal ni....
Qila sangatke senang hati.. Selagi basikal tu nak naik troli dgn dia, selagi tu dia tanak gerak dr section basikal tu...
Punyelah hazab nak bawak basikal ni guna troli.. Mama le yg hegeh2... Aku relax je sbb aku bwk anak bujang aku ni:-
Tadaaaaaaa.. Ariq nanti jgn jadi macam kakak tau sayang... Actually anak aku takdelah heran sgt basikal tu. Rasanya kalau tak beli pun dia bukan kesah sgt tapi mak akule..

"Qila semalam ngigau naik basikal. Kesian dia.." Mama cakap..

Hek eleh.. Poyo je dia kata budak tu ngigau naik basikal.. Padahal ade je satu lg basikal kat umah tu.. Bukan selalu naik pun.. Ape nak kesian pulak..

Kadang2 aku rasa seronok duduk umah Bi banding duduk dgn Mama. Kalau dgn Mama Qila ngada dgn dia sampai tak heran kat aku ni.. Spoiled sgt sbb asyik mengamuk je kalau tk dapat ape dia nak tapi bila dkt rumah Bi, Qila sangat bijak dan independent... Herrmmm...

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Jumaat, Disember 25, 2009

Merry Christmas!~

Merry Christmas!!!!~

Macam biasa, tahun ni aku bertukar hadiah dgn teman2 rapat.. Tahun ni mcm biasa berkumpul kat rumah Navin, oh tidak just Navin buat party so kwn2 dijemput..

Actually aku keberatan nak tinggalkan anak2 utk pergi, tapi dh dpt greenlite dari Bi dan Mama so aku pergi jugak.. Niat hati nak bwk Qila dan tinggalkan Ariq dgn Mama, tapi Mama tuuuuuuuuuuuu mana boleh berenggang dgn Qila.. Dia suruh aku bwk Ariq sbb Ariq behaved je kalau aku ada.. So, aku bwkle Ariq, dan Qila Mama bawak gi shopping dgn adik aku dan gf dia... Herm..

So, aku pun siapkanlah Ariq seawal jam 4ptg tadi..
Handsome tak anak aku niiih????
Sampai je umah Navin dia tido.. Sume excited tgk Ariq... Bila tanya nama sama aku sebut Ariq, tapi diorg sebut Eric.. Deeeee.. Anak aku ni melayu lah babes....... Yang pasti Ariq dah boleh pakai jeans... Woaaahhh! Tambah macho ye anakku ini.....
Angela tgh sibuk susun hadiah.. Bestnyeeeeee kalau semua ni aku yang punya... Nguahahaha..
Pokok Christmas ni sangat besar... Letak kt dalam umah Navin yang jugak besar ni.... Actually, party starts at 7pm tapi aku dtg awal sbb Ariq mana boleh kuar malam so aku dtg awalle.. Party blom start. Majlis tukar2 hadiah pun actually sebelah malam.. Tak kisahle janji aku tunjuk muka kan? Bebudak tu pun ramai yg belum dtg lagi. Aku pun tak bawak camera sbb akak iparku pinjam so mmg takde gambar pun.. :(

Lainlah dulu time bujang, beratus2 kali nak posing depan camera.. OOwwwhhh.. Rindunya saat itu..

Pukul 8pm lebih gitu aku pun beransur pulang sblm Ariq cranky tapi dia sangat good boy.. Aku pakai dress so mmg malas nak direct feeding Ariq so aku bawak bekal ebm dalam botol.. Pelik aku, aku kasi memula 4oz, licin dia bedal tapi still merengek lagi.. So naik atas bilik Navin bagi tetek. Puuuuuuunnn still merengek..

Pastu turun bawah panaskan lagi ebm 5oz pun habis dia bedal.. Kau biar betul Ariq.. Tak kenyang2 keeeeeeeeee????

Tapi pas habiskan 5oz tu dia diaaamm je sampaile kat umah, bedal lagi 2oz ebm baki bekal yg aku bwk tu terussss tido sampaile skrg ni.. Dah pukul 11pm dah ni.. :) Tido pun dia senyummmm je... Kenyang betol tu..

Sudahnye tek aku keras gila sbb Ariq tak minum sejak jam 6pm tadi.. Terpaksa pump lah utk cover ebm yg Ariq dah bedal tadi utk buat stok kembali..

Mari tgk hadiah2 yang kami dapat...
Baju2 ni semua utk Qila...
Dan ini semua utk Ariq... Hahahaha... Tahun ni diorg kena bagi utk Ariq jugak.. Tahun lepas utk Qila aje..
Dan last sekali ini utk aku..... Ngeeeeeeeeeeeee... Best sangat dapat hadiah.. Yang best sekali anak2 pun dapat.. Untunglah sape yang ada anak.. Huahuahua..

Aku bagi diorg ape ek?? Lupe nak amik gambar pulak sblm bagi... Tu lain tahun cerita lah... Nguahaha..

Okaylah... Gudnite sume... ;P

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Hantu ninit

Jaga-jaga nyah... Umah aku ada hantu.....























Hantu ninit!!!!!!!
Takut tak???? Nguahahahahahaha..



Buruknye perangai anak aku ni. Sampai sekali dua dia isap ninit tu... Qila Qila... Menangis Atuk dan Nenek belah Daddy kalau tgk gambar ni....

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Khamis, Disember 24, 2009

Ariq in pink


Sekali sekala anak teruna aku ni pakai pink sweet jugak ye....

Nguehehehehe..

Rugi wooo tk pakai romper ni.. Masih elok lagi.. Romper ni actually Qila punye.. Hadiah dr Jace.. So skrg romper ni jd milik Ariq lak...

Ariq sgt sweet in pink.. Takpelah pakai pink sbb muka Ariq jantan habis.. Sure tak nampak mcm girl punye.. Hehehe..

Cit... Terjuih plak mulut anak aku ni..

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf

Rabu, Disember 23, 2009

Anak2 aku di kampung.....

Yang sorang ni asyikkkkkkkkkkkk tido.. Bangun isap tek, tido balik.. Malam plak dia cranky.. Cet...
Pas isap tek mesti Ariq buat muka stim macam ni... Muka puassss gituh.. Nguahahahah.. Kat kampung sangat sejuk.. Asyikkkk hujan.. Siang2 pun kena pakai selimut...
Masa kat kampung aku anak beranak serta sepupu sepapat sempat shopping groceries kat Giant then aku singgah kat guardian beli ninit utk Ariq.. Ariq selalu cranky bila nak tido dan asyik nak ngempeng je, aku tk sempat belikan ninit utk dia.. Skrg dia pakai ninit Avent Qila yang tak pakai dulu.. So, aku belikan ninit NUK utk Ariq.. Saje try test kat Ariq tgk dia suka tak.. Dua ninit tu just for RM18.90 tak silap aku..
Hilang macho Ariq pakai ninit.. Dia tak suka sangat tapi aku paksa bila dia nak tido..
Tapi ninit NUK ni ketat plak utk Ariq.. Pipinya tersembul, dan cuba tgk bibir atas dia, terlipat.. Dagu pun berbekas merah.. Aisehmen.. Ninit NUK hanya sesuai utk baby yang kurus kering takde pipi lah.. So, membazir disitu.. Aku ingat nak beli ninit MAM memandangkan Ariq guna bottle MAM.. Boringlah pakai ninit Avent sebab Qila pakai tu.. See how lahhhh..
Tgkle anak aku yg lasak ni... Mainnnnnnn je 24hrs.. Tu dia tgh berangan naik motor ke basikal ntah.. Kat sana ramai kwn, Qila super happy... Asyiiiikkkkk kuar berjalan, gi main buaian le, gi mandi air panas leeee.. Kesudahannya skrg dia batuk dan selsema.. Maybe kampung sejuk sgt kot malam2..
Ni akbibat penat sgtle ni, tetiba dtg kat aku, minum susu terus terkulai.... Lama kan tak amik gmbr dia tidur..... Sedap peluk dia.. Bila pegang dia rasa pelik sikit sebab yelah asyik pegang Ariq je.. Rasa Ariq tu kecikkkkkkkkkkkkk sangat dan Qila besaaaaaaaaaaaaaaaaarrrr sangat pulak.. Hahahaha..

Yang pasti malam2 Qila mesti nangis sebab menggigau.. Tulaaahh, siang2 main dan ketawa je..

Ohya, Qila tetiba takut kat ayam dan kucing sbb masa kat kampung dia kena kejar ayam jantan.. Hahaha.. Kucing plak sbb ada sekor kucing maklong aku muka mcm samseng kampung dusun pastu kaki cacat lak.. Tu yang dia takut tu... Tetiba je pandai sebut "akuutt akuuttt"..

Memang dia dah cakap byk words skrg ni.. Syok dengar dia mengomel... :)

Sekian report sy ketika di kampung.. Nguehehe..

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara & AriqIsyraf~

Selasa, Disember 22, 2009

lama betul tak jawap tag

Hanin yg tag aku ni.. So, sementara takde keje nak buat ni aku jawaplah ye... Here we goooessss...

1. First time jumpa with your hubby bila and kat mana?

1st time jumpa Bi masa aku lapor diri as waitress kat Riviera Bay.. Keje part time nyah lepas SPM..

2. Love at first sight?
Tak pun sbb masa tu aku player nyah.. Ada bf kot masa tu.. Ngeee.. Yup, aku ada bf masa tu tapi ala, cinta monyet. Bf aku pun gi buat keje part time pas SPM tp dia keje kat KL.. So, mak lonely... Bi masa tu sama lapor diri ngn aku.. 2 3 minggu lepas tu baru dia ajak aku date. Dia ajak main rollerskate. Masa tu kami naik bas nak berdating. Budak sekolah le katakan.. Yang romantiknya, kami jalan kaki dari mahkota parade nak balik bustand. Sanggup tu nak spend masa lebih so jalanle kaki kan.. Kalau naik bas cepat sampai.. Siap pegang tangan lagi tuuu.. Bi gatal woooooo... Ohya, Bi keje as bartender kat hotel tu.. Dah bercinta tu, tiap kali duty mesti nak sama schedule.. Kalau Bi balik lambat aku mesti tunggu dia.. Kalau dia kena jaga bar kat poolside, aku kat lounge mesti main aum2 cak dgn dia... Nguehehehe.. Memang cintan habis ni... Jarang kami dapat makan sama time lunch.. Sekali sekala dpt makan sama mmg heaven.. Abg2 dan kakak2 yg keje sama selalu usik.. Mak malu.. Nguehehehe...

3. Who is he when the first time u met him?
Laaa.. Dah tercerita kat atas tu.. Dia pun baru pas break dgn gf dia. Gf dia satu sekolah ngn dia.. Alaaa.. Cinta monyet jugak. Bila dah tak jumpa, masing2 buat hal sendiri.. Yang pasti, Bi seorg bartender yg famous kt Riviera tu.. Masa tu dia kurus lagiiiii.. Handsome wooooo.. Sepet macam cina tapi tak fengtau lah...

4. How long it takes for him to ask u out for a date?
Tak ingatlah... Dia beria-ia ajak aku keluar, aku tanak... Last2 makan pujuk gak aku.. Bi gatal wooooo.. Dia ngurat aku dulu.. Aku start tahu dia suka kat aku masa aku kena raba dgn mat salleh bengong mana ntah. Dia gi tepuk montot aku masa aku tgh serve minuman. Bi punye marah sampai merah padam telinga dia.. Dia tak tunjuk dia marah sbb takut kena booo nanti. Tapi sape ntah gi tegur telinga Bi merah padam tahan marah.. Hahahahaha.. Sayang gak dia kat aku ye..

5. First place dating di?
Kitaorg main skate kat Mahkota Parade.. Zaman rappers 4U2C time tu nyah.. Kena lah dating main skate. Pakai suar jeans besar, baju besar.. Pakai converse.. Style.. Pakai cap.. Hahahaha..

6. How he proposed?
Propose kahwin ka? Herrrmmm.. Masa tu tahun 2005 masa aku baru balik dari Jogja.. Kat restoran Paradise kat tepi laut gitu.. Dia ajak kahwin.. I terperanjat uuuuu.. I tak puas enjoy so aku cakap nantilah dulu.. Next ship kami tunang dan next ship lagi kami kahwin..

7. Special date with your hubby?

29 Nov anniversay..
5 August tunang
7 July 2007 kahwin..
21 May 2008 Qila lahir dan Ariq lak 19 Nov 2009...

8. Changes that he asked you to do?
Takde pun.. Bi menerima aku sepenuhnya.. Dia cuma mintak aku kurangkan travel gi holiday dgn kawan2 demi menjaga anak2.. Lagipun takyah suruh pun mmg dah secara automatik mmg dah takde masa nak kuar travel dgn kwn2.. Sedihnyaaaa...

9. What is about him that you love so much?
Dia segalanya bagi aku.. Kaki tangan mata dan telinga aku.. Dia boleh jadi apa sahaja utk aku.. Kekasih, suami paling comel dan tukang urut paling best di dunia.. Daddy terbaik utk anak2 aku.. Tukang masak terbaik utk anak2 aku.. Paling best Bi suka sangat buat jus buah time dia ada kat rumah. Sebut aje nak jus ape.. Dia mesti boleh buatkan..

10.What is about him that u wish he would change?
Aku harap sangat, dia dapat bersama dgn aku selalu.. Tak perlu kerja jauh2 begini.. Tapi aku tahu, tak adil utk dia kalau aku minta benda ni.. So, aku terima semua tentang dia sepenuh hati aku..

11.You will lose your mind n crack your head when he?
Dia cium aku yg sedang tidur bila dia baru balik dr mana2 dan urut2 badan aku.. Selalunye kalau dia kuar dgn kwn2, dia balik terlewat, dia akan buat mcm tu.. Bodek lah tu maaarrrr...

12.You will smile tru your eyes for the whole day when he?
Bila dia balik.. Rasa maluuuu sangat bila kali pertama jumpa tu.. Macam malam pertama gituh. Wakakakakaka.. Bila mula2 nampak muka dia.. Aisehmen.. Malu sangat nyah... Susah nak cakap... Semua rasa ada, happy terharu, sayu.. Excited dan segala macamlah...

13.Complete below sentences

"My love towards my hubby is as big as...
hahaha.. jap jap.. Nak gelak sbb teringat dulu masa memula bercinta, Bi mesti tanya.. "Ling sayang Bi banyak mana?" nanti aku akan jawap sebanyak bulu2 yang ada kat badan dia.. Hahaha.. Laki den ni banyak bulu dada, bulu kaki, bulu belakang.. Berbulu2 lah.. Ngeeeeeeeeeeeeee... Aci tak jawap mcm tu?

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara & AriqIsyraf~

Isnin, Disember 21, 2009

Day 33

Hari ni sudah 33 hari Ariq lahir ke dunia ni.. Sekejap je masa berlalu kan?? Rasa baruuuuu je peristiwa salah push tu berlaku.. Hermmm..

Sejak rabu lepas aku kat kampung. Baru petang tadi sampai ke rumah ni semula. Tu pun Mama tanak balik sini, dia suka duduk kampung sbb byk geng nak buat mcm2 benda.. A'qila pun sangat happy kat kampung sbb anak2 sepupu aku semuanya rajin melayan dia.. Dia suka sangat sbb ramai kawan, dan aku sangat bahagia tgk dia dalam keadaan happy dan keletah dia kat kampung sgt menghiburkan..

Ariq? Lately ni asyik kembung perut. Maybe kat kampung sgt sejuk sebab asyik hujan.. Tido malam tak berani nak pasang kipas sbb sangat sejuk.. Dan tadi pun dia asyik menangis dan merengek sebab kembung lagi.. Maybe silap aku jugak.. Aku heret dia kesana kemari dan maybe dia kesejukkan atau watsoever lah kan.. :(

So, aku sgt tak cukup tidur (malam).. Kat kampung aku bantai tido siang.. Bosan tatau nak buat apa. Bebudak asyik tgk cartoon, internet tadak.. Ariq tido so aku pun bantai tido. Dahle sejuk..

Tadi check up sebulan Ariq, aku pun kena amik berat badan.. 43.5kg!!! Gila kot timbang tu.. Baru haritu aku timbang kat Giant 45kg! Kat hospital masa kes jahit kononnya terbukak tu pun aku punya berat 45kg.. Takkanle berat aku turun byk sgt.. Aku makan byk, berak pun byk..

Berat Ariq pun tak naik sangat. Just 4.2kg.. Hari ke 20 haritu berat dia 4.1kg ms check up kat hospital.. Pelik betul penimbang kat klinik klebang ni.. Sewel.. Tapi Ariq cepat betul meninggi.. Dia skrg dah 54cm..

Aku betul2 rindu kat Bi... Rindu sangat sampaikan semalam masa Ariq sakit perut takleh tidur, aku termenangis sebab rindu kat Bi.. Terus terang, berpantang kali ni aku mmg 98% menjaga Ariq.. Sebabnya Mama terpaksa menumpukan sepenuh perhatian kepada Qila yang masih manja dan sangat lasak tu.. Jadi, bila Ariq sakit perut pada malam hari, aku betul2 perlukan Bi...... :( Sokongan dan bantuan dia.. Tapi dia tiada.. Nak buat macam mana, dia jauh... Mencari rezeki utk anak2 kami.......

Macam biasa, bila aku betul2 rindukan dia, dia pasti akan call aku... Walaupun hp dia hilang, dia sanggup beli hp baru dan simcard dr China utk call aku disini.. Thanx Bi.... Bi sangat memahami bila isteri mu ini sangat2 memerlukan Bi... Thanx...... Lepas je Bi call td, Ariq tidur sangat lena.. Barule aku ade peluang nak jengah blog ni...

Kesian Bi.. Dia kesejukkan kat China tu.. Malam2 gini suhunya -2 darjah celcius..
Ini Ariq dgn rattles baru dia.. Dia dah peka dgn bunyi dan objek yang diletakkan depan muka dia.. Sgt comel bila dia menoleh.. Tangan terkapai2 nak tumbuk objek tu... Tulang Ariq sgt kuat.. Susah gila nak pakaikan baju dia sbb dia keraskan tangan.. Lagi2 kalau dia nangis, dia keraskan badan dia, aduhaaaiii... Takboleh nak grip badan dia langsung..

Dia masih fully breastfeed. Budak kuat ngempeng...... Dah pandai nak berbual.. Manja sangat suara dia.. Dulu Qila lambat sket mengagah.. Dia kewat.. Hehehe..

Tadi lepas ke klinik aku ke JJ.. Bukan JJ baru tp JJ lama.. Beli wet tissues dan baju Ariq.. Takde ape2 utk Qila.. Mama kata, kesiannnnn Qila dan buat aku rasa bersalah.. Aku nak belikan Qila teddy bear tapi semua yang aku tunjuk dia tanak. Toys pun mcm tu.. Dia tanak, siap goyang2 tangan tanda tanak.. Yang dia nak adalah basikal!! Kan dah ada kat rumah sayanggggg... Herrrmmm.. Nangis dia bila aku tak belikan..

Lain kali ye sayang, lagipun kami rushing nak cari tpt utk makan.. Lapar gila.. Lagipun Qila lama tk makan McD..

Ohya, aku beli heels.. Balas dendam kaaauuu.. Lama tak shopping kasut tinggi2 ni... Mak balas dendam..

Masa kat JJ Ariq okay.. Tidoooo je.. Cuma Qila je asyik bersin.. Mama risau dan bising suruh cepat.. Bila dgn Mama Qila agak notty dan lasak.. Ngada2 pun ye so tak dapat shopping sangat.. Qila tu kalau dgn aku sgt behaved. Dgn nenek dia mmg susah dikawal.. :( Tu sbb aku suka bwk Qila sensorg tanpa Mama.. Dia baikkkk je..
Si Ariq ni tiddddooooo jelah.. Tapi malam kang, mulale takleh tidole.. Sakit perutle... Mummy geget hidung tu baru tau.. Handsome sangat dia pakai romper berkolar ni.. Uhuhukss..
Si notty dan si ngada2.. Melekaaaaaaaaaaaaat dgn ninit dan selimut busuk. Tapi kalau dgn aku, jgn harap.. Mama mmg ngadakan Qila sangat.. Aku garang sket lah.. Dia byk cakap kalau tanpa ninit.. Semua aku sebut dia ulang balik tapi kalau ada ninit kat mulut, mcm mana nak cakap???

Kadang2 aku sgt risau.. Qila makin spoiled bila Mama jaga dia spjg aku berpantang ni.. Sgt pening kepala.. Jeles pun ada bila Qila terlalu manja dgn dia dan tak hiraukan aku... Kadang2 aku rasa aku dah hilang Qila yang dulu, yang sgt manja dgn aku..

Hermm.. Dah lama Qila tak datang peluk dan gomol aku mcm dulu.. Rindu sangat...........

Aku ada benda nak mintak pendapat koranglah.. Tentang anak yg dijaga neneknya.. Terlalu dimanjakan sampai berlaku perbezaan pendapat antara nenek dan ibunye sendiri.. Itu nanti lain cerita ye..

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Rabu, Disember 16, 2009

Persediaan utk YES.. Yaribbbaaaa...

Dulu masa umur Qila dari kecik sampai 4 bulan, seksa betul masa nak breastfeed dia sebab dia tanak guna feeding bottle kalau nak menyusu.. Mesti nak direct feeding.. Kalau kuar gi shopping mesti asyikkkkk tergendala sbb nak netekkan dia.. Netek tu bukannye sekejap.. Sikit punye lama... Masa kitaorg bercuti kat UK dulu, tak boleh nak breastfeed kat tempat umum lak tu.. Setiap kali nak netek kena masuk keta.. Laaaaaaaggiii seksa.. (Ini Tya, blogger yg aku jumpa kat London tu yg cakap ek..)

So oleh kerana itu (eceh alasan) aku telah menghabiskan duit utk shopping online benda alah ni:-
Tadaaaaaaaaaaaaa... Nursing cover brand littlebubbly.. Mahal woooo.. Termasuk pos dah RM100.. Padahal lepas aku dah byr pakai maybank2u, aku browse lagi nursing cover sekali aku jumpa nursing cover yang jauh lebih murah.. Ade yang berbelas ringgit aje nyah.. Sengal kaaannn?? Yep, aku selalu beli tanpa fikir panjang dan tanpa compare price.. Dah berkenan aku terus bayar.. Ye aku tau aku bengong... Huhuhuhu.. (hantuk paler kat bantal)

Tapi takpelah, aku pun suka sgt color ijau ni dan coraknye takdelah flora sangat.. Simple dan sweet aje.. (ah! Sedapkan hati!)
Macam waitress tak??? Wakakakakaka.. Aku rasa kalau aku jahit sendiri pun okaaaaaaaayyyy! Tapi aku takde mesin jahit nyah.. So, padan muka aku.. :P

Walaupun Ariq boleh menyusu mengunakan bottle dan stok ebm melambak dlm peti ais tu aku tetaaaaaaaapp lorat nak beli gak nursing cover ni.. Membazir ke ek?? Ntah guna ntah tidak.. Macam kelakar je bila aku try kat Ariq.. Macam terbungkus je anak aku dalam tu..

Bila dah beli ni terus aku teringat kat Mei Tai baby carrier yang aku beli beratus2 dr online jugak yang sudahnye terperuk aje kt dlm almari.. Sbb Qila tu debab aku tak larat nak dukung dia guna Mei Tai sudahnye minah tu duduk dlm stroller aje nyah... Hahaha.. Nak jual balik sayang, so kita tunggu ajelah Mei Tai tu menggunakan dirinya sendiri ye?? Dan kita tunggu jugak nasib nursing cover ni ye.. Nguahahaha..

So, nanti kalau aku guna nursing cover ni aku bagitau ek.. Kalau tak guna, sila jangan tanya ye..

Dan aku bertaubat gak utk shopping online sebabnya semua brg2 yang aku beli dr online tidak pernah kupakai termasuk baju2 Qila, cloth diaper, baby carrier dan yg terbaru nursing cover ni...

Sekian, wassalam...!

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Baby tua Mummy..

Dia tgk adik dia duduk dalam carseat, dia punnnnnnnnnnnnnnn nak duduk dalam carseat..

Walaupun sempit dan terbongkok badan dia tetaaaaapp dia nak sumbatkan jugak badan dia dalam carseat tuh!

Pastu siap suruh nenek dia buai-buaikan macam bouncer.. Boleh????!
Memangle carseat ni actually dia punye dulu. Daddy dia belikan masa dia umur 3 bulan.. Dan skrg dah bagi kat Ariqlah.. Tapi dia kenal wooo barang2 dia.. Sikit punye kedekut!

Semua barang2 dia yang adik dia pakai (termasuk baju) dia kenal woooo.. Mesti dengki pastu, dia tariklaaahh.. Cubitlah, lepuklah.. Pagi ni aje 3 kali adik dia kena lepuk sbb dia ajak aku baring sama dgn dia tapi aku tak boleh.. Sebabnya aku tgh bf Ariq.. Terus dia lepuk muka adik dia..

Aku tak dapat bayangkanlah kalau aku letak adik dia dalam stroller dia, mesti dia ngamuk punyelah sbb dia masih gunakan stroller tu bila qi jalan2.. Nampaknye kena beli stroller satu lagilah jwpnye.. Masalahnye, ruang nak letak dlm kereta.. Car seat dua, stroller dua.. Bakul susu Qila lagi.. Diaper bag.. Haiyooo.. Ni macam kena bwk lori looorrrrr...

Nguahahahaha....... Sindrom kelam kabut akibat anak dua yg masih kecil sudah melanda daaa......

~Mummy AqilaIzzara & AriqIsyraf~

Isnin, Disember 14, 2009

Hari ke 26..

Pepagi lagi dh kelam kabut bangun siapkan anak2.. Aku mandikan dan siap2kan Ariq, dan Mama lak take over Qila.. Yesss.. Ni kali kedua aku mandikan Ariq.. huhuhu.. Dulu masa Qila, aku takut nak mandikan dia.. Lepas dia dah pandai duduk baru aku berani nk mandikan dia... Tapi skrg dah anak dua ni, aku makin berani so aku berjaya gak mandikan Ariq tanpa kekok.. Siap tuam sume siap okaaay.. ;)

Harini ada appointment dgn paed Ariq pasal tahap T4 dan TSH dalam darah dia.. Ni sume gara2 aku ada hypo thyroid masa ngandungkan dia lah ni.. So, arini nk review result darah yg amik tuharilah...

Berat Ariq skrg dah 4.1kg dgn tinggi 52.5cm.. Peningkatan yg bagus kata paed macha Ariq tu.. Heuheuheu.. Tak sabar nak tunggu check up sebulan Ariq.. Adekah sama mcm Qila dulu atau Ariq lebih cepat naik berat badannya?? Hermmm.. Aku lupalah, check up sebulan kena inject tak ek?

Dalam pukul 11am lebih dah settle semua.. Level T4 dalam darah Ariq normal cuma TSH aje tinggi sikiiiiiiiiiiiiiiit je bak kata doktor so takde masalah lah sbb masih normal.. Kalau terlalu tinggi atau rendah tu yg akan ada effect pada baby.. Maybe denyutan jantung terlalu laju atau lambat kot.. Aku pun tak berapa clear pasal sindrom2 hypo thyroid ni.. Sbb aku takde alami apa2 sindrom pun.. Selalunya org yg ada hypo thyroid ni selalu rasa berdebar2, rasa gelisah dan tangan menggigil.. Aku takde semua sindrom tu.. Maybe sbb tak terlalu serius kot..

Pas ke hospital aku dan Mama uruskan sikit hal2 kecil lain sebelum kami lunch kat Pizza Hut.. Qila le, asal tgk iklan pizza hut kt dalam tv je mulalah cakap nak nak nak..... Kecik2 dah pandai terliur.. Masa nak masuk pizza hut punyelah happy siap nyanyi2... Padahal dia tgh tido tu masa kami sampai kat situ.. Tak kisah pun kena kejut.. Makan punye pasal kan..

Tgkle muka dia.... Sengih sampai telinga.. Masa Mama suruh dia tgk menu dan pilih apa dia nak makan, bukan main panjang lagi leher dia tgk menu.. Beria-ia tgk gambar mcm faham ape nak order.. Aduhaaaiii.. Gelagat dia saban hari buat aku sgt2 terhibur.. Anakku sungguh lucu.. Hahah.. Harini pertama kali Qila makan spagheti.. Sgt cute sebab dia makan sehelai-sehelai.. Sori ye, no pics sbb mak lapar gilaaa...
Dan akibat lapar sgt, aku terus lupa nk amik gmbr bila makanan sampai... Hahahaha...Ariq tidoooooooooo je dr start kuar umah td.. Bangun kejap je netek then trus tidoooooo balik... Sini sgt sejuk sampai Ariq gigil.. Kena pakaikan topi dan selimut lapis2..
Bila dia pakai topi... Sebijik mcm Qila ms kecik kan? Mulut, pipi hidung semuanyelah.. Sebijik!! Tapi masa dia tidur je kot...
Qila yg comot.... Kalau mkn luar dia mesti selera punya... Tapi kalau mkn kat umah, muka mcm belacan je... Mkn pun ciputtttt jeghs! Mmglaaaahhh kaki berjalan.. Adik beradik kaki berjalan.. Sikit pun tak merengek dua2 anak aku ni.. Si Ariq pun tak sedar yg dia tu masih dalam pantang.. Berjalan mcm baby dah umur setahun daaa.. Terkejut muka waitress pizza hut bila aku cakap Ariq baru 26hari... Hahahahahaha... Mesti dia kata dalam hati "gila ke akak ni makan pizza ms dalam pantang" :P Ade aku kesah???.. Ngeeeeee..
Bukan main macho anak aku pakai baju ade pocket kat dada.. Senang nak letak pen utk sign otograf kan sayang?? Nguehehehe...

Tak sabarnyeeeeeeeeeee nak tunggu Bi balik.. Rindu sangat kat dia.. Tetiap hari aku masih tk percaya dan tk sangka aku skrg ni dah ada dua org anak. Macam tak percaya je... Macam baru semalam je aku kahwin dgn Bi.. Tak sangka kan, aku yg gila2 dan bigau ni dah ada dua org anak.. Hahahaha.. Org lain tak percaya, aku laaaaaaaaagggiii tak percaya. Tapi akan aku buktikan pada dunia aku boleh menjadi Mummy yang terbaik utk anak2 aku.. Ecehwah..

Cheers!~

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara & AriqIsyraf~