Isnin, November 16, 2009

Suami saya yg saya rindu..

Kelmarin Bi dah boleh berkomunikasi dgn aku sbb dia dh sampai Kuantan.. Yay!~

So, ni sume gambar2 yg dia mms pada aku malam tadi.. Eiiii.. Comelnyeeehhh.. Laki shape tu?? Wakakakakakakakaka...
Comel kan?? Masa ni dia kat China... Diorg pakat ramai2 beli basikal sorg satu.. Bi kata basikal tu boleh lipat ke ape ek, aku lupe... Takke comel namanye tuuuu?? Heuheuheuheu..
Siap posing dgn basikal pastu MMS kat aku... Comel je aku tgk.. Aku tak pernah tgk Bi kayuh basikal.. Tak terbayang kecomelan itu.. Wakakakakaka..
Tgk tu, dia buat muka ahem ahem lak kat aku.. Wakakakaka.. Sungguh comel lakiku ini... Patutle anaknye comel, bapak dia pun dah comel sgt ni.. Huehuehuehue..
Tgk tu... Siap bagitau lagi dia tgh baca blog ni.. Alolololololooo.. Comel sangat! Meh ciom meh!

Ngueheheheheh.. Janganle korg fikir aku ni buang tebiat ye.. 14 ratus kali nak puji laki aku ni comel.. Tapi dah mmg comel, nak buat mcm mana kan??? :P

Heuheuheu.. Bestnyeeeeeeeeee gelak pepagi ni..

Ohya, aku belum beranak lagi.. Tataule nape adik Qila ni tanak kuar lagi.. Dia bebetul dengar cakap Mummy dia ni.. Aku suruh tunggu Daddy ade dekat2, dan biar lepas check up kakak dia dulu.. Ohye, tadi Qila baru amik injection utk umur sethn 6 bulan.. Syian dia, punggong dia yg gebu tu kena cucuk tadi.. Meraung dia kejap.. Huhuhu.. Harap2 tak demamleeee..

Aku pun baruuuuuuuuuuuuu je dapat list down 3 4 nama pilihan.. Dah suruh pun Bi pilih dan Bi dah pun buat pilihan... Harap Mama setuju.. Dulu nama Qila pun dia nak letak macam-macam.. Qaseh lah.. Shaza laahh.. Aku nak nama yg simple dan bermakna.. Senang disebut dan senang diingat.. So aku dah ade nama tu.. ;)

So baby.. Mummy rasa Mummy dah bersedia.. Baby nak kuar skrg pun Mummy ok. Takde hal punye... Tak sabar nak jumpe dan cium baby.. Tak sabar nak bau badan baby.. Mesti wangiiiiii.. Rasanya kak Qila pun sama, tak sabar nak peluk baby jugak... :) Semoga segalanya dipermudahkan.. AMIN..

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Jumaat, November 13, 2009

Selsemaaaaa.. Huhuhu

Semalam tido umah Mama.. Tido dalam aircond sbb kipas dah takde, dah bwk gi umah sewa... Smlm ujan lak tu... Sekali pagi ni selsema daaaaaaaa.... :(

Resdung!!

Takde ekon bising, takleh tido... Badan lekit..

Dah ade ekon pun bising... Sejuk sampai selsema lah pulak... Mcm2 hal.. :P

Ohye, pasal kisah Qila tak berak 4 hari tu... Tadi Mama call bagitau dia dah berakdah.. Pagi tadi Mama bagi dia makan pisang.. Hehehehe.. Mama kata sampai kuar air mata dia meneran.. Kuar 1st tu 3 ketul keras.. Pastu lembik.. Patut Mama amik gambarle... Bleh letak dlm blog.. Hahahaha..

Esok lusa Bi sampaile Kuantan Port.. Sangat tak sabar ni... Tak sabar nak dengar suara dia. Macam2 nak cerita.. Aku pun tak sabar dah nak bersalin ni.. Tak sabar nak peluk baby.. Tgk gambar2 baby baru bersalin rasa comel sangat.. Tu yang tak sabar tu.. Hehehe..

Aku dah plan dah. Kalau takde sape boleh hantar aku ke hospital nanti, atau aku tak larat nak drive.. Manalah tahu kan, aku rasa aku akan call ambulans kot.. Heuheuheuhueh.. Bila lagi nak merasa naik ambulans kan?? Manalah tahu aku sakit tgh malam.. Takut ar nak drive gi hospital sensorg.. Gelap2 tu, sunyi sepi.. Pergh!! Kalau naik ambulans, ade org escort gi labour room, takdelah takut sgt.. Huhuhuhu.. So aku tak kisah sgtlah kot kalau Bi takde pun..

Kalau aku tak kuat, tak beranakle aku jawapnye.. Aku kena kuat dan berdikari.. Demi anak2.. ;)

Ohya, due date aku plus minus tinggal 9 hari je lagi.. Bila agaknye ek baby nak keluar ni.. Qila dulu lewat 3 hari.. Ni adik dia ni tataule mcm mana..

Terus terang, rasa excited lebih banyak dr rasa takut.. Huhuhu.. Semoga segalanya dipermudahkan..

Ohya lagi.. Nak share ape boss no 2 aku bagi dr Holland. Dia baru balik dr kerja luar kat Holland.. Aku dapat ni:-
Walaupun biasa je tp aku suka sbb aku mmg tgh gila kumpul fridge magnets skrg ni.. Maklumle, ade fridge baruuuuuu.. Janji ade tulis Holland kat situ. Tak silap aku, aku dah ade FM dr Holland, Bi belikan dulu.. Tak kisahle, janji bertambah dah koleksi FM aku.. Skrg tgh tunggu dr big boss dan boss kecik.. Diorg pun pegi gak tp belum masuk opis lagi...

Dulu big boss aku gi London, bagi key chain jeghs.. Hampehs.. Tataule kali ni dia bagi ape.. Harap2 FM jugakleee.. Nguehehehe..

Oklah.. Wa ciow dulu.. Kalau aku tak bersalin sabtu dan ahad ni, kita jumpelah Isnin nanti ye... Daaa...

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Khamis, November 12, 2009

Aku sangat suka bila...

* Qila tgh sibuk main seorang diri, aku dari jauh hulur tangan sambil memanggil dia, dia akan lari bersungguh2 sambil tangan mendepa mintak didukung...

* Qila batuk atau selsema, dia akan urut2 dada dia.. Sama mcm aku selalu buat kat dia, masa dia sakit batuk dulu.. Aku selalu urut dada dia kalau dia batuk, so skrg dia pandai buat sendiri..

* Qila sayang dan cium Kitty, anak tiger kesayangan dia tu... Nampak dia sgt loving..

* Qila cakap "Nak" bila aku sedang makan... Sangat comel dan sangat berselera...

* Qila berjalan laju2 terkedek-kedek ke dapur.. Lagi aku cakap ewaaahhh lagi dia goyang punggong dia..

* Qila tidur sambil muka dia facing ke muka aku, dan tangan dia memeluk tengkok aku.. Rasa sangat sayanggggg pada dia..

* Qila menjilat/membasahkan bibir dia.. Nampak sangat ayu..

* Qila salam dan cium tangan aku.. Nampak sangat taat..

* Qila mencium pipiku berkali-kali bila dia rasa nak buat begitu.. Rasa amat disayangi..

* Qila memeluk aku dengan kuat dan meletakkan kepalanya ke bahu aku..

* Qila senyum menyengih padaku sambil menunjukkan giginya..

* Qila menyapu vicks pada kaki dan betis aku.. :)

* Qila cak aku dari jauh...

* Qila menghulurkan tangannya untuk dipimpin oleh aku..

* Qila merenung aku...

* Qila menyanyi kegembiraan..

* Qila menyerahkan padaku ninit & selimut busuknya sebelum keluar dr bilik..

* Qila menyebut "tom tom ak" dan "no no no".. Penangan TV punye pasal.. Hehe

* Qila menadah tangan membaca doa, mengusap muka bila amin dan mengusap pula muka aku utk mengaminkan doanya..

* Qila mendengar dgn teliti, merenung mukaku bila aku menasihatinya tentang banyak perkara.. Aku tahu dia faham dan sedaya upaya cuba menyematnya di dalam hati...

Mummy sayang Qila sangat2.. Sampai bila-bila... Semoga Qila membesar sebagai anak yang kuat, sihat walafiat, taat kepada perintah ibu bapa, membesar dengan cemerlang & bijak serta menjadi kakak terbaik utk adik Qila nanti... Amin...

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Aduussshhh...

Sebab tu aku malas betul nak edit2 layout blog niiii... Dari pagi ngadap, satu ape pun tak jadi... Aku nak yg simple dan ade sumthing kat tgh2 tapi taknak yg menyemakkan mata... Tapi semua background free tak menepati selera aku..

Boring betulllllll..

Geram.. Marah ni.. Hahahahahahaha...

Meh layan video ni jap.. Qila anak aku si manja mutuk tu, masa aku baca majalah gosip ni, dia ngendeeeeennnnggg je.. Lepas aje aku habis baca aku letak tepi terus dia amik.. Dia plak baca.. Punyelah tekun.. Tgk gambar dan tgk tulisan2 tu... Macam mana tertibnya aku membuka satu2 page, macam tu tertib gak dia membuka setiap helaian page tu.. Ngeee..

Kecik2 dah baca majalah gosip taaauuuu.. Dia tu bukan boleh nampak org pakai baju seksi nampak tek sket.. Nanti dia tunjuk tek org tu then sebut TEK!

Haritu aku tukar diapers dia, tunjuk popot dia then sebut popot!! Sekali dia ikut kaaauuu.. Popot!!! Jelas dan tanpa pelat.. Bertuah punye anak.. Benda2 macam tu laju je kau dapat ye.. Bila diajar sebut Mummy, liat betul lidah nye nak menyebutnya.. :P

video

Jangan pening ye...

Aku dlm proses tgh tukar background blog... Jangan pening ye...... Nguehehehe

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Rabu, November 11, 2009

Qila tolong Mummy buat kerja rumah..

Lepas minum susu petang tu, Qila lepak depan TV dgn Mummy sambil memanja dengan Mummy... Qila baring atas pangku Mummy... Selalunye kalau tgk TV dengan Daddy, Qila mesti baring kat celah ketiak Daddy sambil Daddy pun baring sama kat depan TV.. Mummy takleh baring sbb Mummy sakit belakang dan pinggang kalau baring atas lantai.. Lainlah kalau Daddy ade, Daddy akan bawak keluar tilam so kami baring sama2.. :(
Masa ni Mummy bagi ninit dan selimut busyuk kat Qila.. Reward kat Qila sbb Qila gud girl tadi.. Huhuhu.. Pukul 5.30pm gitu Mummy start masuk dapur.. Mummy nak masak sayur, sambal dan lauk Qila utk makan malam.. Sian Mummy masak sensorg so Qila pun tolong Mummy kat dapur.. Ngeeee..
Memula Qila duduk jauh je.. Takot Mummy marah.. Mummy memula bagi Qila pegang bawang dan tolong masukkan bawang ke dalam lesung je.. 5 minit pastu Qila try duduk rapaaaatt sikiiiit dgn Mummy.. Huehuehue.. Tak sangka tau, pas buat muka kesian, Mummy kasi Qila tumbuk plak.. Ni 1st time Qila menumbuk.. Dah lama Qila nak merasa menumbuk lesung ni dan harini berjaya!! Yay!~ Sangat seronok tau..
Syok betul.. Pastu Mummy dah sibuk menumis semua tu, Mummy tak kasi Qila datang dekat.. So dia suruh Qila main2 kat dlm bilik baca books.. Kejap je Qila baca sebab Qila nak tolong Mummy gak.. Terus Qila dapat idea, Qila amik brush dan dustpan kecik yang selalu Mummy guna untuk bersihkan nasi Qila yang terabur tu kan, so Qila pun sapu2 lah sekitar dapur Mummy tu.. Terus Mummy kata Qila gud girl.. Huhuhu...
Qila nak tolong Mummy bersihkan lantai dapur.. Syok pulak rasanye.. Qila menyapu dengan tekun tau.. Adele dalam 20 minit gitu.. Selesai kat dapur, Qila gi sapu kat area dining table lak..
Tonggeng2 Qila nyapu.. Bila Qila panas, Qila on switch kipas sendiri.. Kat dining hall kipas dinding punye switch rendah je.. Qila boleh on sendiri...
Selesai kat dining table, Qila gi living hall lak sapu kat situ.. Mummy tergelak je.. Sampai meniarap woooo Qila sapu bawah sofa Mummy... Fenat Qila tau.. Peluh2 Qila..
Terus lari ke dapur mintak Mummy water.. Haus sangat tekak Qila.. Huhuhuhu.. Kalau makan dan minum Daddy selalu ajar Qila duduk. Kat dapur ni, kalau Qila makan atau minum, Qila mesti nak duduk kat sini sebab tinggi sikit. So Qila senang nak bangun.. Ni pintu ke bilik nenek.. Kalau nenek tidur sini, ini jadi bilik nenek..

Daddy.. Kalau Daddy baca ni, Daddy nanti beli sumthing untuk Qila tau sbg hadiah tolong Mummy.. Qila gud girl kan Daddy kan.. Daddy beli toys, bajuuu, bag, books dan macam2 lagi tau Daddy...

Ohya, lepas je Mummy habis masak Qila merengek-rengek tarik tangan Mummy.. Mummy ingat Qila dah bosan main sensorg.. Bila Mummy dukung je Qila, sekali bau sgtle busyukkkkk!! Qila yak rupanye.. Nguhuhuhu.. Patutle Qila cranky.. Heuheuheu..

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Walaupun demam sikit, Qila setia teman Mummy check up..

Semalam, aku ada weekly check up.. Qila tak pernah ikut aku gi check up tapi semalam disebabkan dia demam, Mama plak gi BTN, so tak sampai hati nk tinggalkan dia kat umah Mak sbb Mak pun sibuk, so dia ikut sekali.. Badan dia actually dah tak panas dah.. 1st time nurse2 kat situ jumpa A'qila.. Yelah, sebelum ni pernah jumpa gak, tapi masa tu Qila dalam perut lagi... :P)

Siap ade sorg nurse tu sound, sian dia... Baru setahun setengah dh nak dapat adik. Pasni suruh mak rancang tau.. Bagi besar sikit ye??

Sennntaaaaaaappp!

Qila macam biasa, sangat memahami.. Ikut je kemana aku pergi sambil pegang tangan aku.. Takde macam anak2 org lain berlari sana sini.. Terjerit2 mak bapak masing2.. Huhuhu.. Bila time duduk, dia duduk.. Time jalan dia jalan.. Time aku gi kencing, dia follllooowwww.. Nguehehehe..
Isi masa menunggu dgn 'membaca'.. Tkde bacaan yg best utk Qila kat sini.. Yang dia berkenan cuma satu ni. Aku tatau ape sebab tulis dalam tamil. Tapi Qila layan tgk gambar.. Hahaha.. Tamil pun tamil le Mummy oooiiii.. Bosan yang itu, dia gi amik yg lain... Sampai plak tangan dia..
Sesekali dia menguap bosan.. Actually dia tak tido lagi ni.. Tu yg ngantuk tu... Rambut dia sikit gongjeng sbb aku baru potongkan hari sabtu tuhari.. Dah masuk mata.. Sian aku tgk, so aku kerjakan rambut dia mcm biasa.. Kasi pendek sket so bleh tahan sebulan dua gakle...
Masa doktor scan perut aku.. Qila duduk diaaammm je kat tangga kecil yg disediakan utk kaum2 ibu memanjat utk naik ke katil.. Gud girl sangat.. Kadang2 dia tgk gak ape yg doktor buat kat perut aku.. Dia tak takut langsung dgn doktor dan nurse2 situ.. Maybe sbb yang kena check adelah aku, bukan dia.. So dia tak kisah..
Aku habis check up dah tghari.. So terus ke Tesco utk beli barang dapur dan diapers utk Qila.. Ces, kat sana RM35.99, kat carrefour baru RM31.99!! Cekik darah betul. Kata babyfair.. Mangkok punye Tesco.. Ohya, Qila mmg sayang sgt dgn Kitty, anak tiger dia tu... Kejap2 dia peluk, kejap2 dia cium.. Kadang2 siap dodoi2 Kitty suruh tido. Dah dodoi Kitty, dia plak gi popok bahu sendiri, konon tgh dodoikan diri sendiri.. Aduhaaaiii.. Adik dah kuar nanti mesti sayang dan jaga mcm ni jugak ye sayang??
See.. Qila dah start longlai sebab badan dia panas balik. Ni masa tgh beratur nak beli happy meal utk Qila.. Pas tapau happy meal, terus ke Chicken Rice Shop.. Aku nak makan sane... Kat sana aku bagi Qila makan ubat, 2 3 minit pas makan ubat, dia okay sikit... Terus ade selera sikit dia nak makan.. Walaupun tk banyak, jadile kan.. Tekak org demam manelah boleh makan sgt.. Janji dia still berselera nak minum susu. Skrg ni dia dah minum 9oz susu.. Memang licin tak tinggal setitik pun..
Walaupun 2 3 minit sebelum tu dia muntah sbb aku paksa makan ubat, dia tetap happy... Aku bagi semula ubat guna sudu, baru dia nak telan.. Memberi ubat pd Qila mmg susah.. kena pujuk, belai dah ade org peluk dia, barule sennag nak bagi makan ubat.. Bila sensorg mcm ni, susah sikitle.. Bila ngada dia sampai, memanggggggg susah nak bagi.. Kalau paksa, MUNTAH!
Tapi puas guna taktik segala bagai, berjaya gak suap dia.. Pas makan ubat, demam dah lega sikit, baru dia buat muka cheeky balik.. Baru nak makan ayam dia tu.. Masa ni bib dah cabut sebab dah kena muntah dia.. Sian anak Mummy.. Lega kot perut dia pas muntah tu.. Nasib baik tak kena baju.. :P
Macam biasa, kalau dah ke Tesco, aku bawakle Qila main benda alah ni.. Tadi pun dah cakap dgn dia, kalau dia makan ubat, aku janji nak ajak dia kesini. Harusle tunaikan janji nyah.. Bebudak mcm dia ni dah faham segala apa yg kita cakap.. Kang kalau janji kosong, dia takkan percaya ckp kita lagi.... Cuba kau tgk muka dia.. Kewats yarabbi...... Memang muka aku tu nyah oi.. Huhuhuhu..
Pas mian horse ni terus cabut balik.. Popot aku pun dh sakit dah.. Huhuhu..

Qila lena betul petang tu.. Sempat aku mengemop lantai rumah dan kemas ape yg patut.. Huhuhu.. Siapa kata ibu mengandung 38 minggu takleh mop lantai rumah??? :p

Ohya, baby dah engaged dah.. So bila2 masa aku boleh bersalin.. Tapi aku harap2 sangat baby keluar nextweek masa Daddy dia ada kat Malaysia... Korang pun doa sama2 utk aku tau.. Tenkiu... ;)

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Selasa, November 10, 2009

Qila demam.. :(

Tatau kenapa tetiba hari ahad tuhari badan Qila panas.. Walaupun doktor check cuma 37.6 tapi panas semacam kepala dia.. Tgk muka dia pun alahai.. Layu je... Tapi walaupun demam, dia tetap behaved & aktif cuma sekali sekala lembik, mata kuyu.. Sepet gilosss mata dia jadinya..
Ni masa tgh tungggu kat klinik. Lama gak tapi anak aku taat menunggu. Sikitpun tak merengek. Dia je duduk sendiri kat kerusi tu walaupun mata dia berat sgt takleh nak angkat.. Ni lah Qila.. Bila dia berdua dgn aku dia mmg behaved. Pandai bawak diri, dan tak pernah menyusahkan aku.. TETAPI, kalau dgn nenek dia, mamfus nak diam baik mcm ni.. Sikit punye mengada2... Tu sbb aku nak hantar dia ke Montessori cecepat.. Tanak dia terlalu spoiled.. Series kalau depan nenek dia, alahaaaaiiiiiii ngada2 sungguh!
Baik kan? Diam je menunggu giliran sambil nonton TV.. Rasa nak peluk dan dodoi je dia tapi perut aku tak mengizinkanlah..
Alaahai.. Sayu ati Mummy tgk dia macam ni.... Aku ada ajak dia gi 7E beli jajan, tapi dia cuma amik air milo je.. yang lain dia tanak.. Aku tunjuk biskut keropok semua dia goyang2 tangan tanda tak mahu.. Huhuhu.. Bagus, jimat duit Mummy.. Nguhuhu..

Petang, dia kembali lembik.. Sampaikan tersengguk2 masa tgh main tu.. Sungguh dia tak larat.. Tapi tak merengek pun.. Terus aku ajak dia tukar diapers, terus zaaaaassss masukkan ubat vontot. Qila menjerit sakit.. 15 minit pastu, demam terus kebah.. Dia terus aktif semula dan makan dengan selera sekali..
Pas habis sepinggan nasi, Qila hirup sup plak.. Dia makan sendiri je..
Licin sup itu..

Alhamdulillah, pagi ni lepas 2 kali ubat vontot dan 3 kali ubat demam, Qila dah tak demam lagi.. Samaada rindu kat Daddy atau penangan aircond malam sabtu yang lalu.. Aku tak perasan Qila tidur tanpa selimut dgn berbajukan lengan pendek serta aircond yg agak sejuk malam tu.. Maybelaaah.. Silap aku.. Atau maybe dia rindukan Daddy dia.. Asyikkk cium hp aku sbb ada gambar Daddy dia..

"Qila, Daddy mana Daddy??" AKu tanya dia..

"Works!!" Jawap dia dgn penuh semangat tanpa pelat.. Bijaaaaaaaaakkk anak Mummy ni... ;) So jangan rindu2 sgt kat Daddy ye... Daddy works carik duit.. Nanti Daddy balik ye sayang.... :)

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Cara Qila jaga body

Kalau kat umah atok, ini fav spot Qila...

Yelah, sejak dah berusia 17 bulan ni, kenalah dia jaga badan kan.. Saham tgh naik ni..

Dulu nile keje Mummy masa lepas beranakkan Qila..
Beria-ia dia nak mantapkan bodyu dia tau.. Mummy panggil pun dia buat deeekkk je..
Part ni paling best.. For the first time, Qila sebut NOSE tanpa pelat sambil tunjuk hidung dia.. Selalunye dia tahu itu sebagai HIDUNG.. Ni mesti sebab tgk video ABC Magic English selalu sgt ni.. Pelik gak dia tetiba tunjuk hidung dia then tunjuk meter bacaan alat tu.. Rupanya kat screen kecik alat senaman ni ada gambar "0>"

Kuikuikui.. Patutle Qila tunjuk benda tu then tunjuk lak hidung dia sambil sebut nose.. Ade2 ajelah kau ni Qila.. Ade macam bentuk nose ke tu??????
Okay ye kawan.. Inile rahsia punggong Qila mantap ye kawan-kawan.. :P Sila cuba di rumah...

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Jumaat, November 06, 2009

:|

Nak update blog, tapi batt hp kong plak. So takleh nak transfer gambar... Actually sejak Farmville dan Cafe World dah boleh bukak kat opis ni, aku semakin hampir melupakan blog ni lah pulak.. Aisehmen..

Ohya, lupe cakap.. Broadband Bi bwk naik kapal.. So, aku takleh nak update blog time cuti.. Bi kejaaammm.. Huhuhu.. Tapi aku tetap mintak dia pulangkan balik broadband masa aku berpantang nanti.. MESTI! Tak kiralah macam mana, dia kena pulangkan jugak.. Huhuhu.. Boleh?!

So skrg ni aku dah settle sume persiapan utk bersalin. Baru tadi settle beli jamu.. Kali ni aku amik set Nona Roguy.. :)

Kopak kepala aku sbb beli jamu tu dgn duit sendiri. Tak sempat pow Bi.. Ye, mmg aku bayar tadi guna duit yg dia bagi pada aku tapi tak sama kalau yang bayar tadi duit dari wallet dia.. Bukan dari purse aku.. Beza woi rasanya.. Walaupun duit tu duit dia.. Faham ka ape yg aku cuba sampaikan ni?? Nguhuhuhu..

Isnin ni aku dah masuk 38 minggu.. Aku harap sgt baby keluar on time, iaitu around 40 weeks.. Kenapa ek?? Aku rasa aku dh pernah cerita sebelum ni kot.. 17 Nov baru Bi ade area2 Malaysia tp tu pun belum tentu lagi.. So, aku harap sgt dia boleh balik sekejap kalau aku bersalin nanti.. So, aku harap aku bersalin selepas 17 Nov lah.. Yelah due aku pun 22 Nov.. Harap2lah kan..

Tadi sempat gak tgk movie Pisau Cukur... Best sangat! Aku tgk masa lunch hour.. Ngueheheh.. Mmg best movie tu.. Gilah korang tgk..

Malam ni aku akan pulang ke umah family Bi.. Rindu gila kat bilik ber air-cond tu.. Kesian Qila, tetiap malam tertonggeng2 tidur kepanasan..

Maybe Kak Aisyah pun dah rindu sangat kat Qila.. Qila pun sama..

Oklah...

Nak balik dah... Bye sume..!~

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Khamis, November 05, 2009

Qila si tepung kurmak!

Semalam masa aku tgh kemas2 bilik tu, aku tgk Qila main2 dgn bakul mandi dia.. Dalam tu mmg aku letakle segala lotion, powder dan segala macam mak nenek keperluan lepas mandi Qila kan.. Dalam bakul tu, ade sekali bekas kecil aku letak tepung ubi utk sapu kat badan Qila kalau dia terkena ruam.. Actually aku dah simpan bekas tepung ubi tu kat tempat lain. Alkisahnye sejak duduk menyewa di umah yg takde ekon ni, Qila selalu naik ruam kat bahu dia.. So, bekas tu aku letakle semula dlm bakul so senang Mama nak sapu pd badan Qila bila2 perlu..

TETAPIIIII...

Anakku yang kaki mengopes ni mmg tererlah kalau nak bukak ape2 penutup bekas2 tertutup ni.. Sedangkan tin susu dia pun selamba dia boleh bukak pakai sudu.. Inikan pulak bekas tuperware tepung ubi tu. Kacang aje maaa.. Sekali aku toleh kat dia..
MasyaAllah.. Dah putih melepak satu badan.. Kat lantai sume bersepah dgn tepung ubi.. Nasib baik dia tak main atas carpet kaaaaaauuuuuu......
Dia up lagi 'kecantikan' dia tu dgn menyapu nappy cream kat muka dan badan.. Konon dah cantek sangatlah tuh????? Konon pipi tu dah putihlah tu lepas sapu tepung ubi..
Aduuuusssshhhhhhhh... Habis stok tepung ubi aku nyah.. Ni kalau dia kena ruam ni, mmg takde stok tepung ubi nak buat sapu lagi dah..

Bertuah punye anak.. Mummy geget perut tu kang baru kau tau.....

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Rabu, November 04, 2009

Koleksi jam Qila..

Qila mmg suka pakai jam... Yelah dia selalu tgk mak bapak dia pakai jam.. :) Masa tidur pun nak pakai jam... Sangat bangga tu bila org tanya mana jam cantik.. Dia akan tunjuk sambil buat muka bangga gituh..

Sepjg dia mula pakai jam ni, dia ada 4 pasang jam.. Satu sudah hilang entah kemana. Yang ada tinggal 3 ni.. Tapi 1 je yang masih elok.. 2 lagi dah jahanam.. Huhuhu
Rate harga tak mahal.. Satu dalam rm7.90 hingga rm10.00 ajers..
Ni yg baru aku beli utk dia last week.. Sgt sweet... RM7.90 aje.. Kalau mahal, aku pun tak kuasa nak beli selalu sbb membazir je.. Dia bukan tau tgk waktu pun.. Just saje suka2 bagi dia rasa happy sbb dia pun ada jam.. Hehehehe..

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Thank you Maklong...

Macam2 Qila dapat dari Maklong.. Selain baju angel, Mak Long belikan Qila dress dan t shirt serta shoes baru.. Hehehe.. Toys pun banyak tapi Qila paling suka yang ini:-
Qila sayang sgt dgn yang ni.. Mesti nak cium dan sayang selalu.. Mumyy kata ini tiger tapi Kak Aisyah dah namakan Kitty.. So, Qila pun dah terbiasa dgn nama 'Kitty'.. :) Dia ada baju dan rantai kat leher.. Comel gak..
Ni pink dress Mak Long beli utk Qila.. Cantik kan?? Sweet aje, Qila tak sabar nak pakai.. Bertambahle koleksi dress Qila..
Ni romper dr MUFC.. Mesti Mak Long beli kat Megastore kat Old Trafford.. Cantek.. Siap ade snow cap..
Ni polka dot dress.. Lense Mummy tak dpt cover full dress so nampak sket jeghs.. Nguhuhuhu..
Ni paling best.. Romper Man United utk Qila satu, dan adik Qila satu.. Yang merah tu latest jersy Man United.. Best sgt.. Itu utk Qila.. yang putih Qila nak bagi adik.. Mesti adik suka.. Qila dah ade warna putih biru.. Dulu Daddy belikan masa kami ke sana dulu.. SO Qila ade 2 romper mcm ni.. :)
Ni pulak tshirt.. Bukan sembarangan tshirt ni tau.. Yang pink tu dari Legoland UK.. Yang biru lak dari Univ. of Manchester.. Ngeeeee... Qila dah sampai Univ. of Manchester je, Legoland belum lagi.... ;)
Lassssttt.. Sandals Clarks dr Mak Long.. Sama sebijik sebijun mcm Kak Aisyah.. Qila sukaaaaaaaa sangat sandals ni tau.. Stripe dia boleh tukar2..

Mummy kata dgn Qila, 2 3 bulan ni Qila dah takleh beli baju dah.. Sbb dah byk sangat baju Qila.. Masa raya tuhari byk gila baju belum pakai.. Dahle Daddy dah gi keje, Mummy pulak akan berpantang seminggu dua lagi.. So Qila mmg takkan dpt keluar selalu so mmg baju2 ni semua jadik hiasan jelah.. Tu sebab Mummy kate, Qila kena stop beli baju dulu.. Huhuhu..

Tambahan lagi, adik Qila nanti InsyaAllah boy.. So, nak tunggu dpt adik girl bertahun lagilah jwpnye.. So mmg membazirlah kalau baju2 tu Qila jarang pakai.. So, Qila kena stop shopping baju ye.. Inile namanye belanja berhemah gitu.. Ngeeeee...

Kita spend duit utk benda lain ye..

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Selasa, November 03, 2009

Qila oh Qila

Sejak cousin dia balik ni, banyak words dia boleh cakap... Maklumle, hubungan sosial dia dah bertambah.. Selama ni asyik main sensorg.. Cakap pun dgn Mummy ngn Nenek je.. Tu pun sekali sekala je mulut dia ringan.. Selebihnya dia ckp bahasa German + Jawa dia tu...

Dan, ofcoz, kenakalan dia terserlah bila dah ade kwn 24hrs kat umah.. Lasak jgn cakaplee.. Kak Aisyah dia tu hyper gila.. Cakap UK slang berhabuk kaaauuu.. Entah Qila faham ke tidak kan sbb Aisyah belasah ckp omputih dgn anak aku tu.. Huhuhuhu... Dia dah kureng fasih berbahasa melayu. Maklumle masa ke UK dulu, lidah dia lembut lagi.. Dgn atok nenek pun ckp omputih.. Tapi Qila layan je, macam faham je kan.. Huhuhu..

Dah nama pun budak2 kan, byk toys Kak Aisyah dia nak rebut. Kak Aisyah main nintendo's dia nak main.. Kak Aisyah main motor dia nak main.. Kak Aisyah main bear, dia pun nak main.. Yg paling tak tahan, dia buli Kak Aisyah suruh tolak dia dalam bakul.. Dia masuk dlm bakul, suruh Kak Aisyah tolak.. Dia naik motor yg habis bateri, Kak Aisyah kena tolak... Kak Aisyah dahle kurus.. Sampaikan Kak Aisyah lari sembunyi ngadu kat Mama dia.. "Mama, i am tired. Qila ask me to push her. Shes so heavy!!" Nguehehehe.. Sian Qila.. Sian gak kat Aisyah..
Tapi dia dgn Aisyah mmg mcm belangkas... Mana Aisyah pegi dia ikut, ape Aisyah buat dia tiru.. Gelak tertawa sepanjang masa.. Happy sgt dia.. Aisyah akan ada di Melaka sampai sekolah bukak Jan depan. So happylah Qila sbb ada kawan...

Kalau Aisyah lari utk sembunyi sbb kepenatan melayan dia, Qila akan jerit.. "Kaakkkaaaaaaakkk!!!" Takpun "Eyaaaahhh!!!" (means Aisyah)

Aisyah selalu jerit "No!!" bila Qila nak amik games atau toys dia, Qila akan lawan balik dan sebut "Nooo Nooo Nooo!!!" Nguehehehe..

Bila Aisyah tak bagi then Aisyah lari gi tempat lain Qila akan jeirt "Nye... Nye... Nye.." Means "Saya punye" atau "Qila punye" Dia sebut dgn manja sekali okay.. Sebab aku selalu sebut "Mummy punye" kalau dia kacau barang aku.. Nguehehe.. Then Aisyah akan sebut "No, this is not yours. This is mine" Then Qila balas.. "Nooo.. No...Nooo..."

Hahaha.. Lawak tapi kesian kat anak aku.. :P

Bila Aisyah panggil aku "Auntie" dia pun sibuk panggil aku "Auntieeee!!"

Memang seronok bila Qila bercakap sbb kalau seorg diri, dia berat mulut.. Bila bercampur gaul gini rasa seronok pulak.. Terus aku teringin pulak nak hantar Qila ke mana2 montessori kindergarden kt area2 sini...

Dah tiba masanya utk dia bergaul.. Aku rasa dah ready kot utk dia dan aku.. Lagipun dh byk words dia boleh sebut.. Tambahan lagi dia sgt minat pada buku so ini pendedahan awal utk dia.. Mak dah setuju tapi Mama belum tahu lagi.. Aku sedang survey gak ni mana2 kindergarden yg amik kids umur mcm Qila.. Just for fun, bukan serius utk belajar kan.. Tentu Qila happy..

Ade sesape boleh suggest?? Ofcozlah area Melaka ek.. Selain Q-Dees lah ye sbb Q-Dees tak amik budak bwh 4 thn kat Melaka ni..

Mesti Qila happy gi school.. Dia excited gi school sbb Mama selalu bwk dia gi school kak Shameera.. Ohya, tuhari masa gi school Kak Shameera, cikgu ade jerit suruh diam kat murid2 dia.. Qila pun gi jerit "Diaaamm!!" gak boleh?! Hehehehe.. Dia byk meniru ape org lain cakap..

Dah lama kan aku tak cerita tentang perkembangan Qila.. So far, dgn umur 17 bulan ni, perkembangan dia yg paling byk, bercakaplah.. So far dia mmg faham semua cakap dan arahan aku.. Boleh diharap kalau nak mintak tolong.. Kalau suruh panggil ayot makan ke, tolong kejut sape yg belum bangun tidur ke, suruh gi bilik nenek amik barang ke.. Memang dah boleh haraplah.. Dia juga boleh bagitau ape dia nak.. Mcm suruh on kan TV, atau kipas atau aircond ke.. Nak air ke.. Nak sumthing utk dimakan ke.. Dia juga dah boleh give and take.. Kalau dia gantuk nak susu, aku suruh dia tunggu dan baring dulu dalam bilik seorang diri sementara aku gi dapur buatkan susu utk dia.. Dia boleh tunggu dalam bilik sensorg sambil baring atas katil walaupun dalam gelap.. Baik budi kan?? Dia akan setia menunggu sampailah aku masuk ke bilik membawa susu..

Ohya, minum susu skrg dah 8oz.. Mesti licin habis.. Selain susu, suka minum milo, horlicks dan air suam.. Suka honeydew, pisang, watermelon.. Tak suka makan coklat atau cake coklat sbb dia tak suka makanan yg color hitam.. Nguehehe.. Suka sangat pada ayam.. Kuih bahulu, cakes, biskut.. Aku mmg tak bagi dia junkfood atau makanan sejuk lain sbb atas arahan doktor.. Seafoods pun Qila tak boleh makan sbb dia alah pada protein seafood kecuali ikan..

Herrmmm.. Dah cerita pasal dia ni, rasa rindu plak kat dia.....
Muka kepoh Qila masa petang smlm kat umah kami.. Lama gila tk balik umah, lantai kat porch depan sgt kotor! Qila kalau tidur mesti nak melekap bawak ketiak.. Mcm mana kalau dah ade adik nanti ni sayang?????

Kembang tak aku? Huhu.. Aku skrg dah 37 minggu 2 hari.. Kepala baby belum enggaged dgn serviks so belum lagi masa utk bersalin kot.. Maybe seminggu dua lagi.. Kalau tak bersalin gak 22 Nov ni, on the 23rd aku dah kena admit dah.. Semoga segalanya dipermudahkan...

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Angel Mummy & Daddy

Maklong Qila dah balik..... Baru je sampai dr England.. So Qila sangat happy sbb dapat jumpa Kak Aisyah dan Kak Mirah, cousins dia.. Tulah dua je cousins Qila kat dunia ni.. :) Qila happy sbb Kak Aisyah suka layan dia dan bawak balik banyak toys... Anak aku tu tak tido siang dah nyah lately ni.. Maiiiiiinnnnnnn jeghssss! Tido malam plak nak tido dgn Aisyah, celah ketiak Aisyah okay.. Tanak tido dgn aku.. Pulak dah.. Dah namapun darah daging dia.. Diorg sgt close masa kitaorg gi UK awal tahun dulu.. Kira lepaskan rindu lah ni...
Inile Kak Aisyah... Diorg dh mcm kembar siam, kat celah mana mesti berdua... Qila dapat banyak toys, baju, shoes dan macam2 lagi.. Kejap2 Aisyah pakaikan Qila dgn baju angel ni.. Qila lak pasrah je bergaya kesana kemari.. Oh ya ek.. Hairband lupe lak nak pasang masa ni..
Tadaaaaa... Susuk tubuh anakku dr belakang..
Siap dgn shoes baru dia tu.. Sepasang sama dgn Kak Aisyah.. Clarks, Size UK7.. Besar utk Qila tapi dia still boleh pakai sbb kaki dia dumpuk.. Hehehe..
Ngeeee... Daddy!!! Tgk ni Qila bergaya dgn baju angel, shoes baru di tepi aquarium atuk.... ;)

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~