Sabtu, Oktober 31, 2009

Bilik baru Qila..

Mari Qila tunjukkan bilik dia yg separuh bogel tu yeee... Meh buat muka bangga sikit....
Qila suka sgt dengan bilik dia.. Ade books, toys, katil rendah dan ada tilam serta bantal dia sendiri.. Atuk pun ade hadiahkan Qila bedsheet pooh baru tp belum sempat pasang.. Nanti Qila bergaya dgn katil rendahnye ye??? :)
Dinding Qila Mummy rasa nak cat baru tapi tunggu Daddy balik ye... So far Mummy main tampal2 je dulu nak kasi ceria....
Ni pun belum ada tempat nak letak.. Belasah main susun kat atas katil Qila.. Ni sume koleksi bags dan anak2 patung dia.. Tk banyak pun... Mummy tak suka teddy bear byk2 dlm bilik Qila sbb Mummy tak suka Qila jadik terlalu girlish..
Ni koleksi gambar Qila masa Qila baby.. Belum sempat tampal semua, yg mana sempat jeghs.. Mummy rocks.. Tak guna bingkai gambar pun.. Main belasah tampal.. Janji ade.. :P
Study corner A'qila... Tapi dia tetap amik books then baca atas katil.. Huhuhu.. Meja tu dia guna masa coloring jeghs.. Atas meja tu ada dua tabung kesayangan Qila... Penuh dgn duit syiling... Rak buku tu actually dapat masa beli Magic English... Selain koleksi Magic English, Mummy susun gak books lain kat situh.. Qila sayang semua books dia..... Carpet tu Daddy beli kat Pakistan tau.... Warna makcik2 sikit.. Biasalah taste Daddy always ke laut tau.. But Qila sayang sgt kat Daddy...... Huhuhuhu..
Ni Mummy yang susun.. Entah kenapa Mummy susun tak ikut turutan.. Mummy pemalas, asal nak siap cepat... Alaaaaa.. Nanti Qila dah pandai, Qila susun sendiri lah... Itu task pertama Mummy utk Qila tau..
Charts Qila sejak dalam pantang lagi..... Tiap2 hari sblm ada books, Mummy tunjuk Qila charts ni..
Ni barang2 adik Qila.. Mummy tumpang sini dulu ye sayang.. Nanti Mummy amik letak dlm bilik Mummy.....
Selain main kat bilik, sekali sekala Mummy bagi jugak Qila main kat living room... Kesian lak Qila main sensorg kat bilik.. Tapi Mummy suruh Qila kemas baliklah lepas tu... So far Qila selalu tolong Mummy kemas balik.. Gud girl anak Mummy ni tau...
Oopppsss.. Dah petang dah.. Mummy ekna masak utk Qila... Daaaaaaaaa....

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Jumaat, Oktober 30, 2009

Persediaan menyambut org baru.....

Diam tak diam aku dah masuk 36 minggu lebih.. Next week dah 37 weeks dah.. Bila2 masa boleh kebabbooommmm.. So, aku belek2 balik brg2 utk babies yang dah aku beli.. Aduhaiiii.. Semuanya belum dibasuh lagi.. Baju2 Qila yang lama pun belum basuh.. Tu semua keje Bi.. Dia pergi tanpa melunaskan kerjanya.. Ish ish ish.. Biase dia taaauuu.. Kena up elaun Mummy bulan ni taaaauuu! :P

Semalam baru aku start masukkan brg2 aku yg hendak dibawa ke hospital.. Perghh! Banyak jugak ni nak kena bwk.. Mak kan diva.. :P

This time, aku pilih utk pakai maternity pad brand Pureen.. Tatau kenapa lebih mahal dr Kotex.. Maybe sebab ia bukan loop type kot.. Aku mmg tanak pakai Kotex lagi, sbb dah pakai dulu asyikkkk senget jeghs sbb takde gam.. Tapi beli gak Kotex size yg kecil tu.. Ni penting ni tau.. Tapi mcm tak cukup ni.. Takpe, standby yg ni dulu.. Kalau tk cukup nanti pakai pad biasa je pun boleh.. Utk ibu2 yg pertama kali nak bersalin tu, better pakai yg ada gam ye.. Pakai yg tali punye leceh..
Stokin dan disposable panties mesti ada.. So takyah nak basuh2 panties bila berpantang nanti.. Stokin tu harus le ade nyah... Beranak kali kedua ni aku takdele lorat nak beli kain batik tu semua.. Kali ni aku nak berpantang pakai seluar je.. Dulu, kain aku asyik terlocot sebab tatau nak ikat betul2.. Seksa dan serabai betul! Selekeh!! Tapi make sure seluar tu jenis besar dan selesa le kan???
Yang ini basic things utk baby.. Bottle susu, pembersih bottle, comb set, steril pills, wipes dan bottle brush tu sume mmg aku beli baru.. Tanakle share dgn Qila punye set kan.. Biar dibezakan dua2 org anak2 punye.. Bottle susu aku beli 2 je dulu utk 5 oz.. Pas habis pantang nanti, belilah lagi sbb masa tu mesti nk guna byk sbb aku dah bekerja.. Sebolehnye masa pantang mesti fully direct breastfeed dan 2 bottle ni just utk training baby guna bottle di waktu siang.. Takut jadi macam Qila dulu, dia tanak menyusu guna bottle sbb aku lambat train.. Asyiiiiiiiiiiiikkkk nak direct feeding sampaikan nak keje pun susah!
Cloth napkin kena ada.. Walaupun tak berapa penting tapi kena ada gak utk guna masa bedung dia nanti.. Dah besar boleh guna as kain lap2 gituh.. Sume sumbat dlm kotak ni...
Yang ni adelah tuala, selimut, baruts, bibs, bootees, mittens, caps dan segala mak nenek mcm small towels tu sume.. Belum basuh lagi.. Huhuhuhu.. Malasnyeeehh..
Baju-baju baru adiknya si Qila ni pun belum basuh........
Aku banyak beli baju yg bersize besar rupanye.. Size newborn langsung takde.. Paling kecik pun size 0-6mths.. Bolehlah kot pakai masa kat hospital nanti.. Issshh.. Sangat tak sabar okay.. Sape sabar nyah, nak jumpa darah daging yg dikandung 9 bulan.. :)
Breastpump aku yg mendtgkan kontroversi suatu ketika dulu.. Huhuhu.. Tgklah mcm mana performance breastpump nanti..
Untuk diapers, aku pilih Mamy Poko sebab utk newborn, kulit diorg masih sensitif.. Kite blom tatau ape brand yg sesuai, so utk playsafe beli brand ni. Bukan kewats nak pakai yg mahal je tapi utk playsafe jeghs.. Faham?
Utk susu lak, sama mcm A'qila aku pilih Enfalac A+.. Memangle aku berazam nak fully breastfeed tapi utk hari2 pertama lepas deliver susu badan masih belum kuar lagi.. Mcm masa deliverkan Qila, hari ketiga pas berurut baru breastmilk aku mencurah2 keluar.. Malam pertama Qila menangis semalaman kat hospital sebab takde susu lagi.. Aku tak sediakan formula milk langsung.. Kesian dia.. Walaupun aku tetap netekkan Qila, Qila tetap menangis sbb dia mcm tak puas sbb susu yg kuar hanya setitik dua.. Sian dia.. :(

Aku pilih susu ni sbb dia senang dibancuh. Goyang sket2 je dah larut dah susu tu.. Susu ni sgt smooth.. Aku pernah cuba bermcm2 susu utk Qila. Ade yg susah nak larut. Tu sbb baby senang kena colic kalau kita goncang bottle terlalu kuat sampai susu berbuih.. Buih tulah punca colic sebenarnya..
Dan yg terakhir.. Bedsheet baru utk adik Qila.. Masih belum pasang.. Cot ni pun aku buat tpt sidai2 baju.. Nguehehehe.. Seminggu dua lagi, berisilah baby cot ni.. :)

herrmm.. So far itu je kot persediaan aku tuk baby baru ni.. Yg lain2 rasa mcm dah ada cuma belum basuh je.. Aisshh.. Bila lah ada kerajinan nak basuh membasuh ni.. Playgym, bouncer, tilam kekabu dan yang lain2.. Makin nk bersalin makin cepat penat dan malas.. :(

Hopefully segalanya berjalan lancar dan aku tetap berdoa agar Bi dapat azankan anak kami nanti.......

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Hari yg boring tanpa Daddy..

Rabu dan khamis lalu Mummy MC.. So, Qila amik kesempatan berduaan dengan Mummy... Saje aku nak spent time dengan Qila.. Bawak dia jenjalan bagi dia happy.. 1stly, gi klinik dulu teman aku gi jumpa doktor.. Tapi Qila nangis bila doktor cek aku.. Siap dia tolak tangan doktor yg pegang perut aku.. Kuikuikui.. Emosi betul..
Bergaya di pagi hari kat klinik.. Masa ni takde org, suka Qila lari sana sini.. Ingatkan pastu nak bawak Qila jenjalan lama sket, sekali baru perasan aku just bawak air dan botol Qila je.. Susu dia tertinggal kat umah.. Cis bedebah.. So, kami kuar tak lama..
Kasi Qila minum milo dulu.. Lama dia tk minum milo.. Dalam kereta dia sgt behaved.. Maklumle, lama tak duduk depan dgn Mummy.. Selalunye jadi mem besar duduk kat belakang..
Asyik2 cium selimut busyuk dia tu.. Nyampah aku.. Mummy bakar kang baru tau..
Kami ke Tesco aje.. Survey baju lubang2 utk Qila.. Maklumle, umah kami takde aircond lagi.. Tunggu sebulan dua ni baru nak pasang, so malam2 Qila tidur kena pakai baju lubang2, kalau tak dia takleh tidur. Panas.. Carik yg murah2 je.. Kat tesco tu melambak tapi nak dpt saiz Qila susah sket sbb mostly baju lubang2 tu byk utk babies..
Tadaaaa... Mummy belikan Qila bricks.. Aritu aku nampak Qila gi main susun2 susu pekat manis kat dapur.. So, aku belikanlah dia ni.. Dia sgt suka.. Tgk tuuuu, pegang tak lepas tuuu..
Siap masukkan tangan dia macam ni.. Takut jatuh... Bijaknye anak Mummy ni....
Sampai habis shopping dia tetap memeluk bricks tu.. Huhuhu..
Sampai rumah tekun betul dia main benda alah tu... Pandai pulak dia susunkan benda tu jadi tinggi..
Muka serius sungguh... Senang Mummy buat keje kalau mcm ni....
Mummy yang gumok kat perut.. Ohya, skrg aku punye berat just 50.8kg.. Dah masuk 36 minggu lebih.. 2 3 minggu lagi, kuarle adik Qila... Compare ms pregnantkan Qila dulu.. 36 minggu berat aku lebih kurang 56kg++... Hermmmm...
Malam pulak kami makan berdua bersama... Mummy masakkan ayam goreng tepung kfc utk Qila.. Qila makan ayam je, nasik sket2 je dia masuk dalam mulut.. Dia tu kalau makan sendiri, jangan harap kau nak suapkan.. Kalau nak kasi dia makan banyak, kena suapkan dr awal.. Kalau dah letak dlm high chair tu, dia dah start suap makan sendiri, jangan haraple nak suap dia.. Dia kalau menggeleng tanak, boleh putus kepala dia.. :P
Sedap ek sayang?? Seketul drumstick habis dia kerjakan.. Tak cukup kaaauuu.. Dia pow aku punye ayam lak.. Nasib baik Mummy kau ni takde selera nak makan Qila.. Kalau tak, haruuuuu.. Dahle goreng cukup2 je sorang satu.. :P
Suka Daddy dia tgk gambar ni bila aku mms kat Bi.. Anaknye ni mcm konon kuat makan tp sebenarnye tak.. Tang ayam goreng mmg dia laju.. Cuba bagi nasi lauk ikan atau telur... Ciput je dia makan..

Takkan hari2 nak makan ayam goreng Qila ooooiiiiii... Sup ayam pun dia suka gak tapi aku pulak yang jemu nak buat sup ayam hari2.. Qila mmg agak memilih bab makan ni.. Tapi kadang2 time dia betul2 bernafsu nak makan, bagi ape pun licin.. Sgt unpredictable tekak dan citarasa anak aku ni...

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Selasa, Oktober 27, 2009

A'qila dan ayam KFC..

Qila si pecinta AYAM..

Masa otw hantar Bi ahad tuhari, Bi belikan anaknye dua ketul ayam KFC.. Bila Bi bawak je plastik KFC masuk dlm kereta terus dia menggelepur mintak ayam kat aku.. Sebab dah berbau kan keenakan ayam tu... Padahal ayam tu panas lagi.. Aku tak sempat nak tiup pun, buang kulit alar kadar terus bagi kat Qila.. Qila jadi tak sabar sungguh!

Tak sempat baca doa makan...... Dia tiup sikit2 je then terus ngap!
Tengokle bersungguh-sungguh anak aku menggigit ayam tu... Bukan main besar dia nganga... Sedap sangat ke sayang????
Dia mmg suka drumstick... Senang pegang kot.. Gigi geraham dan tumbuh dua.. Tu yang lajuuuuuuuuuuuu je dia geget ayam tu..
Tekun makan, tak sampai 5 minit, settle!!
Seronok aku tgk dia makan... Kalau bulan puasa ni, harus meleeleeeeeeeehhhh air liur aku.. :P
Kesian ayam tu... Sampai macam ni sekali Qila kerjakan... Nguehehehe..
Pas ayam, bantai air milo pulak.......

Aku takdelah nak bagi Qila makan ayam KFC selalu.. Sekali sekala je.. Sebab bukannye bagus sgt makan fastfood ni.. Sekali sekala boleh lah kan...

Tapi peliklah.. Tak tahu kenapa bebudak suka sgt makan KFC.. Bagi aku takle sedap mana pun.. Herrmmm...

Mari boikot KFC! Tetiba jeghs... :P

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Isnin, Oktober 26, 2009

Edisi jiwang karat meleleh air liur.. :P

Entry ni sgt panjang dan meleweh.. Sape bosan, gi main jauh2 ye.. :P

Malam tadi tetiba teringat nak buat entry special utk Bi.. Yelah asyik cerita pasal anak dia je.. Sekali sekala cerita pasal bapak dia ok gak kan? :P

Semalam, masa dalam toilet, tetiba teringat balik, sepanjang Bi start belayar dengan MISC ni, setiap kali Bi balik bercuti, ade je perubahan besar dia lakukan dalam hidup aku.. Setiap kali okaaayy.. Rasa macam best sangat.. Walaupun kesedihan menjelma setiap kali dia terpaksa belayar balik, tapi keriangan tak terhingga dia berikan pada aku setiap kali dia pulang bercuti.. Itulah 'hadiah' paling berharga dia berikan atas perpisahan sementara kami.. ;)

Mari imbas kembali semuanya.. Yay!

1st Ship
Kali pertama Bi belayar sebagai 'pekerja' MISC adelah pada tahun 2005, awal 2005.. Masa tu kami bercinta lagi.. Ecehwah... Sebelum tu ade gak dia belayar, tapi as a cadet jelah.. Belum bergaji penuh lagi.. Lagipun masa dia cadet i tak kawan dengan dia.. I break kejap dgn dia selama 2 tahun sebab i tak suka dia jadi seafarer.. Padehal dah 7 tahun couple masa tu nyah.. Tapi darah muda kan.. Bagi i, i perlukan lelaki yg ada 24hrs masa melayan karenah i di darat.. Bi tak dpt bagi sume tu.. Tapi bila i dapat bf yang 24hrs nak i disisi dia, tau pulak aku rimas dan tertekan.. Terus bercouple balik dgn Bi pada tahun 2004.. Haaaa.. Jangan tatau, tahun 2004 byk peristiwa hero tamil berlaku.. :P

Bila dia balik bercuti dari 1st ship tu, Bi telah hadiahkan aku sebuah camera Panasonic Lumix F4 sebab dia tahu, aku suka sgt bergambar dan mengambil gambar.. Aku happy sgt sbb bagi aku camera tu sgt hebat dan best gilaaa.. Sebabnya, kebetulan masa tu aku dan 3 org kwn baik aku nak gi travel ke Jakarta, Jogja dan Bandung.. Sangat best dengan adanya camera baru tu, aku dpt amik macam2 gambar menarik.. :)
Bi yang sgt sporting, izinkan aku pergi berjalan2 sedangkan dia kena tinggal kat Melaka sensorg... Baik kan? Siap hantar ke KLIA lagi.. Kata cinta kaaaaaaaaannn.. Hohoho.. Ish rindu sgt rambut aku yg panjang ni..
Ohya, nak share satu gmbr di Borobodur.. Aku suka sgt koleksi gambar aku kat Jogja.. :) Berkat camera baru, nak amik semua ape yg ada depan mata..
Yang aku katakan kepulangan Bi kali ni membawa perubahan dlm hidup aku, pasal camera tule.. Sejak dari tu aku minat gila dgn photography.. Sampai sanggup beli dslr sendiri.. Minat sangat dgn camera dan pasal tu jugak buat aku selalu travel dgn kwn2.. Tapi trip ke Jogja ni paling aku ingat sampai bila2 sebab backpacking trip paling seronok seumur hidup aku..

2nd Ship
Bi balik kali ni pulak, kami bertunang.. Masa tu Bi belayar mmg lama, 6 7 bulan sekali pergi... Memang lama tapi sekali balik cuti dalam 2 3 bulan jugak.. So, 2nd ship Bi balik kami pun amik keputusan utk bertunang.. Ececece... Masa tu barule bermula episod dugaan2 lagi.. Tempoh bertunang adelah setahun.. So, mari layan gambar tunang kami ni... Sekeping cukup ye..
Kami yang gila-gila.. Takde maknanye nak posing ayu2.. Geli ketiak aku.. Masa ni aku dpt hantaran serba berdiri.. Ecehwah.. Poyo jers.. Masa tu mmg mintak ape semua dpt.. Maklumle, baru bercinta balik dan hidup pun jauh2 kan.. Jumpa sekali sekala je.. :P

So, Bi balik bercuti kali kedua tu, terus dia pinang aku.. Dah tak tahanle tu menanggung rindu gituh.. Akekekek.. So, jadile aku tunangan dia sementara nak tunggu nikah tu.. Pas tunang, Bi belayar lagiiiii.. Dan aku di darat meneruskan hidup sebagai perempuan yang byk betul agenda setiap hari dan minggu.. Sape yg ikut life aku dr zaman fotopages dulu, tahule.. Nguehehehe.. Masa tu darah muda.. Sendiri mahu ingatle.. Mcm lipas kudung..

3rd Ship
Bi balik kali ni. mesti semua dpt teka kan?... Kami kahwinleeee.. Walaupun dapat hidup sbg suami isteri sekejap je.. Merasalah jugak daripada takde langsung kaaaaaannn.. :P
Masa nikah.. Sampai skrg aku sukakan make up Ayang Kamell dan baju2 Man Kajang ni.. Berbaloiiii.. Ohya, dan fotographer aku, Rafi, Bubba dan Zzoux.. Lama tak jumpe diorg... Aku nikah simple2 je.. Takde majlis berinai dan tukar2 baju tu.. Sebab aku nikah dan sanding pd hari yg sama.. Nak jugak tarikh 7.7.07 kaaann.. :P
Si gila dua org masa upacara potong pulut kuning dan bersanding di tepi pantai.....
Pelamin gondol sebab bunga2 terbang kena tiup angin pantai...
Menggeletis di petang hari lepas bersanding.. Gambar kat umah Bi ntah mana aku simpan.. Tak jumpe le.. :P Yang ada ni aje.. Majlis sebelah aku..
Gambar honeybulan.. Kitaorg hanya sempat ke Redang dan Langkawi ajeghs.. Pastu Bi dah kena belayar balik... Huhuhuhu..

4th Ship
Haaaaaa..... Kali ni Bi balik pun berlaku satu lagi perubahan besar dalam hidup aku.. Pedia ek?? Aku beranakkan Qila lah, ape lagi... Kan aku dah cakap, setiap kali Bi balik mesti 'terjadi' sesuatu.. Dia tak balik 'tangan kosong' punye.. Kira fullfilled lah.. Ngueheheh..

So, bermulah episod kami bergelar ibu dan bapa... Lama betul Bi cuti kali ni.. Almost 5 bulan! Excited dapat anak punye pasal.. Bi start belayar balik masa umur Qila 3 bulan lebih gituh..
Bi balik masa aku dah nak masuk 8 bulan pregnant.. Aik, baru aritu balik utk kahwin, sekali balik cuti kali ni, aku dah nak beranak dah.. Gila express.. Ngueheheh..
Bi mmg sorg yg boleh diharapkan utk menjaga anak.. Ape taknye, dia pun tumpang tido sekaki.. Mahu tak heaven menjaga baby... Masa ni Qila berumur 39 hari.. Dari kecik dia mmg closed dgn Bi sbb Bi selalu 'berkat'kan bau badan dia kat Qila.. :P

5th Ship
Kali ni Bi belayar dah tak lama.. 4 bulan aje.. Rezeki anak2.. MISC pun dah bagi tarif baru utk gaji utk semua sea staff dia dan jangka masa belayar pun dh tak lama.. Mmmg rezeki A'qila.. So, ape pula perubahan yg Bi bawa kali ni?? Yaaaayyy! Buat pertama kalinye Bi bawak kami sekeluarga pergi bercuti ke UK!!!~ So, pasal ni semua org tahu kot.. Kan aku buat siaran langsung dari sana setiap hari... Meh layan satu gambar kami anak beranak ye..
Percutian ini mmg aku ingat sampai akhir hayat yelah sbb byk pengalaman aku dpt.. Dahle si Qila baru 8 bulan, agak tragisle bwk anak kecik gi travel time winter.. Tapi Qila tetap gud girl.. Tgkle sengih kerang busuk dia tu.. Itu adelah hari pertama dia pandai menyengih mcm tu... Happy sbb dapat panaskan badan.. Kalau outdoor, mashaaaaaaaammm je muka dia.. :)

6th Ship
Yaaayyy.. Bi pulang ketika aku benar2 memerlukan dia.. Masa Qila sakit bulan July tuhari, aku betul2 tertekan.. Bi balik je, Qila terus sihat walafiat.. Batuk pun kejap je dah baik.. Rindu sgt kat Bi agaknye.. Kali ni Bi balik, buat pertama kalinye Bi dpt beraya dgn kami.. Bi balik kali ni jugak sibuk uruskan perpindahan rumah kami dan persiapan menyambut org baru dlm keluarga kami..

Buat pertama kalinya Bi merealisasikan impian aku utk hidup berdikari bersama dia dan anak2.. Yeaaa.. Bi tunaikan impian aku tu.. Sempat gak aku memasak utk dia, buat kali pertamanya dan shopping barang2 rumah bersama dia buat kali pertamanya.. :)

Aisehmen... Rindu sangat pada dia.. Actually, hari sabtu aritu, Bi sempat balik singgah sekejap menjengah aku dan Qila.. Tanker dia singah Sg Udang Port.. Dah dekat sgt dgn rumah.. Bi amik boat servis turun dekat Pantai Puteri dgn bayaran RM80 return.. :) Walaupun sekejap, tapi cukuplah utk mengubat rindu..

Harap Bi dapat buat macam tu selalu.. Nguehehehe..
Ni pagi semalam masa nak hantar Bi balik ke tanker... A'qila sgt happy sbb dapat jumpa Daddy...
Tuuu.. Port tempat kapal Bi anchored.. Tak tahule berapa hari Bi kat sini.. Dah dekat dgn darat ni mesti Bi boleh bukak blog/farmville selalu... :P
Petang semalam aku ajak Qila pergi lagi ke Pantai Puteri, 'tengok' Daddy dia. Dia dah tertidur dah masa ni.. Walaupun tak nampak Bi, dapat tgk laut pun jadilah sbb aku tahu, suami kesayangan aku tu ada disana........

Lepas ni Bi balik lagi, sudah tentu keluarga kami dah berempat..... Satu lagi perubahan berlaku dalam hidup aku... Lepas ni, ape lagi yeeee??? Bi belanja makan angin lagikah?? Atau kami dapat duduk di rumah sendiri, rumah idaman sendiri yang cantik dan besaaaaaaarrr.. Ngeeeeeee... InsyaAllah.......

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~