Rabu, September 30, 2009

Beraya ke rumah Capt Mazly dan Ena..

Walaupun sesat sikit, akhirnya berjaya & bergaya jugak kami sampai ke openhouse sweet couple ni.. Nguehehehe... Tapi spoil betul lah.. Masuk2 je Qila dah nampak buaian.. So aku dan Bi terpaksa makan ala kadar je sebab dia dah merengeeeeeeeeeeeeeeeeeekkkk nak main buai.. Cit.. Tak senang Mummy Daddy nak makan tau! :P
Tapi Ena suggest main kat belakang, mmg sesuai utk bebudak baya Qila ni... Perggghh!! Kat belakang tu bukan aje Qila yg excited, aku pun rasa excited!! Punyalah banyak playland.. Tapi nasib baikle Qila tak nampak swimming pool.. Kalau taaaakkkk, mmg berkampungle kami kat sana jawapnye.. :)
Kau tengok gambar ni, dari riak muka dia yg nakal ni dah tahu betapa excitednya anak aku ni.. Huhuhu.. Kalaule dia nampak kereta dan motor utk kids yg berderet tu, aku rasa mmg dia nak naik jugak.. Mmg heavenlah kat belakang tu.. Pandai Capt Mazly dan Ena 'amik hati' anak2.. Takyah kuar rumah pun takpe.. Dah lengkap dah rumah mereka dgn macam2 toys utk anak2.. :)
Dua org buah hati aku yg masham..
Aku geram sgt dgn Qila... Dia sgt rambang mata sampai tatau nak main yg mana dulu.. Punyelah excited.. Jerit sana sini.. Nak2 ade kwn2 yang layan dia.. Byk gambar aku upload kat facebook je..Sayang Mummy.... Mummy pun shayang Qilaaaa... Bukan senang aku nk amik gambar dgn dia.. Sementara mood dia mmg baik ni, posinggggggggggg!!~ Kat tepi tu ada kandang rabbits.. Qila 1st time jumpa rabbits.. Sebelah depan sikit ada swimming pool tapi dibina agak tinggi so Qila tak nampak.. Nasib baik pun.. Hahahah.. Okay, time to say gud bye.. Dah nak dekat maghrib so aku rasa kenalah balik dulu kan.. Nasib baik Qila pasrah je bila aku ajak balik.. Ada 2 3 kids meraung kaaauuu.. Tak puas main.. Hahahaha.. Nasib baik anak aku good girl.. Kalau dia pun meraung, malu aku nak tayang muka.. Dahle tak beramah mesra dgn tuan rumah, asyiiiikkkk melayan dia main kat playland pulak.. Segan betul..

Terima kasih lah buat Ena dan Capt Mazly sebab menjemput keluarga kami ke openhouse yg sangat meriah dan besar-besaran ni.. Ada umur panjang kita bertemu lagi ye.. Sorrylah Ena, tak dapat bual panjang.. Dah ada anak2 kecik ni mmgle tak boleh tgk org tua2 senang berbual.. Hehehehe.. Terima kasih juga atas layanan yang diberikan.. :)

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Selasa, September 29, 2009

Raya ketiga - beraya ke rumah Pijan, mata air si Angela..

Raya ketiga lebih kurang jam 11 pagi, kami 3 beranak bertolak dari Bt Pahat ke Chaah, Segamat nak beraya umah Pijan.. Mata air si Angela.. Ni 1st time aku beraya kat umah mamat ni.. Okay, not bad..
Tonggang tonggek Angela membantu bakal mak mertua menyediakan juadah tgh hari utk kami.. Nguehehehe.. Sedap gila sambal petai mak Pijan.. Bertambah-tambah aku dan Bi makan... Memang kami lapar..
Anak aku yg cheeky ni tak reti duduk diam.. Bukan main dia tunjuk mcm2 aksi kat mak Pijan.. Kunun nak amik hati buat menantu le tu.. Akekekek..
Ni dah get ready nak balik.. Tgkle tu.. Dia pretend bag plastik tu as handbag dia.. Buat main patah tangan kanan dia menggayakan handbag dia.. Kalau jatuh terlondeh, marah.. :P Aku dan Bi ade gak survey2 handbag comel2 utk Qila tapi nantilah dulu.. Bag sekolah dia pun pakai satu je sbb satu tu berat sgt utk dia.. See howlah kan...
Sebelum berpisah, kami bergambar dulu.. Lama gila tak jumpa mamat ni.. Pasni entah bila dpt jumpa lagi.. Qila tetap menten dgn handbag dia tu.. Hahaha.. Sian anak Mummy, nak jugooook bergaya.. Kami terus ke Muar utk beraya ke rumah Capt Mazly dan Ena, kawan alam maya aku.. Kiranya, isteri seafarer lah tu.. Tunggukan entry tu pas ni ek.. Daaaa...

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Raya kedua kami..

Raya kedua kami tak amik gambar pakai dlsr.. Lupe ke ape ek?? Ke malas?? Yang pasti, aku, Bi dan adik Bi gerak dari Yong Peng terus ke Batu pahai utk beraya dengan atok nenek Bi belah Mak pulak.. Tapi sebelum tu beraya le dulu kat rumah sedara mara kat Yong Peng..

Alkisahnye, rumah2 kat Johor ni banyak betul buaian kat luar rumah.. Qila yg mmg addictive dgn swing ni mulalah tanak masuk rumah.. Dia nak naik buaian je.. Tanak langsung salam tuan rumah ataupun masuk makan kuih.. Ape daaaa.. Pulak tu kena buaikan.. Kalau buaian tu berhenti, mulalah jerit...

Ni masa rumah ke berapa aku tak ingat.. Masa ni hari ketiga Qila tak uuk uuk... Memula aku risau lah jugak tapi pas aku cakap ngn Bi Qila dh 3 hari tak berak terus muka dia jadi merah menyala, hidung kembang kempis pastu peluh jatuh mencurah2.. Loorr.. Berak rupanya.. Dia skrg ni kalau berak takbleh kena tegur.. Sentuh pun tak boleh... Terus dia lari jauh2.. Meneran sampai dah terbongkok2.. Part ni uuk uuk dia keras kot.. Maklumle stok 3 hari.. Bila dah uuk uuk lembut sikit, baru dia nak cangkung..
Daddy yang dah bukak kain samping dan songkok sedang memberi dorongan padu pada anak daranya utk berak dan meneran dengan cemerlang... Siap singkap kain Qila nak bagi dia selesa mencangkung.. Huhuhuhu..
Siap pegang ibu jari kaki Daddy dia dlm proses meneran tu... Hahahaha.. Kecoh betul lah gi berak kat umah org.. Lama lak tu nak tunggu dia settle.. Masa cebok tu terus bogel.. Tanak kuar bilik air lak tu.. Macam2 hal le kau Qila.. Nak main air le pulak..
Ni rumah terakhir tak silap aku.. Tetaaaaaaaaap nak main kt luar sbb ada buai.. Siap nyanyi2 lagi..
Entah jam berapa baru sampai rumah nenek & atok kt Bt Pahat tu.. Letih gilaaaa... Malam tu tido awal sbb aku mmg ngantuk gila.. Qila pun pengsan awal dan syoknyeeeeeeeee tido atas katil berdua je dgn Qila sbb Bi tido luar... Huhuhuhu... Pepagi lagi Bi dah kacau aku dan Qila dan amik Qila bawak tido luar.. Rindu katanya.. Ngueheheh..
Oooohhh.. Sungguh manis wanita bertudung biru ini.. Wakakakakak...

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Isnin, September 28, 2009

Bila Qila bertemu Juju....

Raya ke kelima tuhari, Juju sekeluarga datang beraya ke rumah nenek Qila... Mummy lupe nak amik gambar masa beraya, so sgt regret... Esoknye jumpa Juju, mama dan ayah dia kat hotel sebelum diorg balik dan kami posing sakan..

Thanx Zura dan Mior sbb sudi datang beraya sampai ke Melaka... Sorrylah, kelam kabut sikit layanan kat umah sbb anak2 punya hal.. Nak berborak panjang pun susah sbb bila dua orang budak ni bertemu, mmg gamat rumah.. Sorang nangis, dua2 nangis... Hehehehe..

Jangan serik datang lagi yeee?? Ngeee
Lagi gambar Mummy dah tepek kat Facebook.. ;)

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

BBQ ni petang raya...

Idea sape ek nak buat bbq ni?? Aku pun tak ingat.. Cousins aku dr Singapore kot punya plan.. So, mmg sgt kelam kabut sbb aku dan Bi nak balik Yong Peng malam tu.. So bbq terpaksa dimula awal sbb nak bagi can kitaorg merasa makanan lah kan.. So, pas habis beraya petang tu cecepat Bi tukar baju dan sediakan bekas bbq... Mmg penat gilaaa..
Tapi aku tukang jaga anak jeee.. Tukang amik gambar dan tukang pilih udang paling besar utk aku makan.. Nguhuhuhu...
Tapi mmg bestlah makan panas sambil main mercun.. Mercun banyak gila sampaikan raya ke enam ni tak habis lagi stok.. Huhuhu..
A'qila sgt notti.. Lari sana sini tak reti penat..
Dia ni kalau pasal AYAM, mmg no satu lah... Masakle ape style pun, berketul2 dia boleh makan.. Tak payah jerit2 nak panggil ajak makan, dia sendiri datang hulur mulut.. Cuba kalau makan nasi lauk yg dia tak suka.. Berperang kau nak kasi makan nyah!Siap tarik tangan Daddy dia sebab Bi lambat sgt suap kat mulut dia... Huhuhu.. Malam tu jugak kami gerak ke Yong Peng, rumah nenek Bi belah abah... Tido sana semalam... Letih woooo.. Tido pun tido mamfus..

More fotos kat facebook.. :)

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Sabtu, September 26, 2009

Satu Syawal...

Akhirnya broadband ku mengeluarkan lampu BIRU.. Yay!

Syawal tahun ni, 1st time aku dapat beraya bersama suamiku itu ye puan2.. 1st time tuuu.. Jangan main2.. Punyelah excited tak terhingga.. So, kami amik keputusan beraya kat kampung aku dulu then pastu beraya kat kampung Bi lak.. So ni sume gambar masa pagi raya tu.. 1st time dapat cium tangan Bi di pagi raya mohon kemaafan.. Banyak dosa ni wey..

Nak ciom molot tapi segan lak.. So dpt ciom pipi je.. Kira batal air semayang lah tu.. Huhuhu..

Kami bermaafan lepas semua yang gi semayang balik dr masjid. Waktu tu dalam pukul 10 pagi.. Ni mmg waktu tido A'qila... So, dia amatle meragam dan mengantuk.. Tambah2 lagi bila kami yg banyak dosa ni memangis berpelukan mintak ampun, lagile minah tu tensyen.. Sebabnye, dia takleh tgk org menangis, laaaaaaaggggiiiikkkk kuat dia menangis nanti.. So bayangkanle, keadaan amatle kelam kabut dgn tangisan org2 tua dan tangisan Qila..

Mood Qila jadi teruk sampaile ke upacara bergambar.. Dia langsung tanak kat aku! Susah gila nak amik gambar family... Adussshhh tensyen mak! Suruh cabut ninit pun dia tanak... Tak cun sungguh!! Oooppsss.. Lupe nak cakap.. Tu diaaaaaaaaaaaaa... Model Ariani bersama laki dan anaknye.. Pasni Ekin tak bleh carik makanle jawapnyeeeeeeee.. Huhuhu.. Kembangnya badanku.. Cukup seksa nak suruh Qila pandang camera.. Dia siap boleh main cak cak pulok.. Ni kami beraya kat kampung aku. Kat Muar.. Aku paksa Qila bergambar... Lantak.. Nak jerit keee nak nangis ke lantak lah.. Sampai senget2 tudung aku dibuatnya.. Takpelah, janji ada gambar raya den ni haaa.. Daripada takde.. Ye tak?? Ni mama dan adik aku.. Tgkle Qila, dia tanak lepaskan racket tu.. Buruk gila bergambar dgn racket mainan tu.. Tensyen aku.. Merengeeeeeeeeeeeeekkk je sbb dah ngantuk sgt.. Beberapa minit pasni terus dia terlelap.. Alkisahnye, pas bangun tido dia gi jenjalan kat luar umah, ntah mcm mana boleh terduduk atas tanah.. Adussssssshhh hitam montot dia.. Betul lah kata org, bebudak baya dia ni, tak cukup baju raya sepasang.. Satu hari je kena salin 3 4 helai baju.. Sume baju jadi mcm belacan! Duduk kampung sehari dah mcm duduk bertahun.. So, sayang gila nak pakaikan baju mahal.. Nguwaaaaa..... Sendiri mahu fikirlah ye.. Darah mmg naiklah nyah..

Petang tu pas beraya umah sedara mara, kami buat bbq.. Mmg heaven.. Diselang seli dgn main mercun.. Nguehehe.. Bebudak main bunge api, bapak dan mak budak main mercun.. Huhuhu.. Malam tu jugak aku dan Bi bertolak ke Yong Peng. Tido semalam kt umah nenek belah abah Bi..

Okay, nanti sambung cerita lagi ye.. Nak titon..

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Khamis, September 24, 2009

Masih sibuk beraya...

Ngeeeeeee... Mummy dan Daddy masih sibuk bawak Qila jenjalan raya.. Qila penat sgt sebab waktu tido dan makan dah tak menentu..

Hari ni pun Mummy dan Daddy sibuk bawak Qila jalan raya.. Petang kang Juju nak datang umah Qila.. Yay!!!~

Nanti Qila update lagi ye... Babai shumeeee..

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Khamis, September 17, 2009

Parcel dari Manchester..

Akhirnya parcel yang kutunggu sampai juaaaa... Yaaayyy!

Actually ni baru separuh je.. Ade lagi separuh akak belum sempat pos.. Yelah, mahal kooo.. Pos yg mana penting utk raya je.. Takpelah, yang ni pun cukup alhamdulillah.. Nguehehehe.. Mari kita bongkar itu parcel...
Yaaayy! Kasut raya A'qila.. Akak sponsor.. Clarks first shoes... Qila suka sgt kasut baru dia ni.. Size UK6.. Ade satu lagi sandals dr Clarks tp akak akan pos kemudian.. Pakai ni dululah utk raya..
Ni pulak utk aku... Clarks jugok.. Harga dirahsiakan.. Poyo jeghsss.. Tapi aku dah beli kasut raya color itam.. Terpaksalah esok kena gi cr handbag baru color itam sbb sgt tak sesuai kasut raya aku dgn handbag ni... Bag ni buat stok gi opis jelaaaarr.. Dlm website nampak cantik colornya.. Kalau aku tahu, aku pilih color yg lebih gelap... :( Bi dah setuju dah.. Agegege.. Tp aku tak kisah sgt, kalau ade ok, takde pun ok jers..
Ni dress utk Qila.. Baju raya dia lah jawapnye ni... Makin bertambah koleksi baju dia..
Ni pun utk Qila... Mekasih kak..
Ini utk Bi.. Jersey baru Man United.. Suka Bi dpt jersey ni... Selain brg2 ni sume akak kirim jugak kasut utk mak dan baju utk abah dan Najib.. Tu yg over berat tu.. Takpelah, next time dia akan pos brg2 yg lain tu... Ngeeeeeeeeeeeeee...

Ohya, aku masih hutang entry bunga api.. :|

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Duit raya!~

AMARAN, kalau ini dikategori entry show off, P Lopez, kamu dilarang membaca. Nanti kamu akan terluka..

Yay!! Semalam pas berbuka dan tidokan Qila, aku ajak Bi masukkan duit raya ke dalam sampul.. Tak sabar ni... Sebab banyak sgt dapat kumpul sampul free yg cantik2.. Last year takde pulak mcm ni.. Macam tatau2 je Bi ada raya sama kan...? Maklumle, bajet tahun ni dia yg sediakan.. Hehehe.. Tadaaaa... Dah siap masuk.. Sampul yang paling cantik adelah yang paling mahal isinya.. Tu untuk anak2 buah terapat serta utk warga2 emas kaum keluarga kami.. Sampul yang kedua cantik tu, letak RM10 jugak utk sedara rapat punya anak tapi tak serapat yg paling mahal lee.. Ngueheheh.. Boleh macam tu? Tak aci ek??? Huhuhu..

Bi yang ajar ek.. Aku kalau boleh nak bagi sama rata je.. Kalau sorg rm10, sumeeeeeeeee dapat rm10!! Tapi Bi lain pulak kaedahnyeee.. Ade sistem kasta gitu pulak dah.. Tapi betul gak.. Utk anak2 buah yg rapat, mmg kena bagi lebih.. Hermm..

Selebihnya duit RM5 dan RM2 untuk kanak2 yang datang beraya ke rumah.. Kat kampung korang ada lagi tak tradisi kanak2 menziarahi rumah2 jiran tanpa mengenal usia dan tanpa mengenal siapa tuan rumah?? Huhuhu.. Dulu masa aku kecik2, seawal 6 pagi dah start merayau satu kampung tau dgn sepupu sepapat gi serbu rumah org mintak duit raya... Seronok gila.. Kitaorg pergi berkumpulan.. Datang salam, dapat duit raya terus blah.. Tak makan pun..

Tapi skrg dah tak macam dulu.. Budak2 tak berani nak buat mcm tu. Mesti nak tunggu parents gak kalau nak gi beraya umah jiran2.. Hehehe..Okay, yang ni sampul yg belum berisi.. Kena standby kalau2 tak cukup kan.. Boleh main belasah masuk duit2 lama je.. Janji ada... So far yang dah masuk sampul sume duit baru yang tukar kat bank.. Ala, kalau tak cukup duit lama pun boleh kan?? Janji DUIT... Letak dulu dalam sampul besar mcm ni.. Tataule mana nak letak masa gi beraya nanti.. Sama ada dlm handbag atau kena sediakan bag khas.. Tapi mcm bahaya lah pulak kan?? : Habislah berat handbag baru mak kena letak angpow2 ni... Tak vouge lah.. Mcm ceti lak.. Bi suruh amik gambar paler dia yg dah motak sikit tu.. Wakakakakaka.. Ape saje le laki aku ni....

So, ramai gak dah publish entry mohon2 maaf ek?? Esok lusa aku buatle.. Nak publish entry main bunga api dulu.. Entry maaf2 malam raya boleh buat.. Ngeeee...

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Rabu, September 16, 2009

Apabila lalat mengganggu..

Baru2 ni aku terbaca blog Hanin, bila dia kena ganggu dgn org yang tak puas hati dgn apa yg ditulis di blognya.. Aku tergelak baca.. Dalam hati aku kata, aik blog Hanin pun ade org dengki dan jeles?? Padahal dia cuma tulis pasal Kyra, anak dia yg cute tu aje.. Kalau tak apsal Kyra pun, pasal Farshid, husband dia yg jauh dimata.. Tak pun pasal makan.. Hehehe.. Pelik betul manusia ni.. Benda2 macam tu pun nak dengki dan busuk hati.. Yelah, aku tk dapat membayangkannye..

Tapi skrg, benda ni buat pertama kalinya kena kat aku pulak.. Hahahaha.. Aku dapat komen dari 'TANPA NAMA' yang mengutuk dan menghina dalam entry Breast Pump dan Magic English untuk si A'qila..

Woaaahh.. Ada jugak yang busuk hati dan cemburu dgn aku yach? Wow....

Aku pasti itu dari org yang sama.. Sebabnya dia beri komen dalam waktu yg tidak jauh beza dan pada hari yg sama.. Masalahnye, lepas entry tu dah jauhhhhh baru nak komen..

Actually aku terbaca nye secara tak sengaja sebab aku sedang mencari pembaca blog aku yg punya anak kembar.. Nak carik balik link dia tapi terlupa url blognya.. So aku review balik comment box aku utk entry yang elpas2.. Lantas terjumpa plak komen minah tak betul tu..

Korang mesti pelik kan? Ape kaitannya Magic English dan Breast Pump?? Adekah yang menghantar komen itu adelah seorg penjual breast pump electric yang berharga RM1699++ (harga tak termasuk pos) yang sakit hati dgn aku sbb tak beli breastpump darinya lantas membeli Magic English dgn harga RM2440???!! (maybe alasan utk tidak membeli breastpump MAHAL buat dia sentap dan sakit hati dgn aku??!)

Sampaikan aku digelar perempuan ego dan perasan artis hollywood?? Woooww.. Not bad gak ek?? Dia sama tarafkan aku dgn artis hollywood?? Nasib bukan Fasha Sandha nyah.. Auuuwww.. Mak taste! Hehehehe..

Tapi peliklah.. Di bulan2 yang mulia ni, perempuan tu meroyan dlm blog aku.. Sah-sah takde keje, 24hrs ngadap blog aku ni.. Membaca setiap baris lantas timbul rasa jeles dan dengki serta busuk hati.. Dgn menulis komen2 begitu, dia rasa lega lantas boleh tidur dengan lena.. KASIHAN..

Blog aku tidak pernah mendapat komen yg mcm tu.. Kenapa perempuan meroyan tu takut nak letak nama dan url blog dia?? Itu yang kelakar tu.. PENGECUT.. Sedihlah bila aku terkenangkan muka dia.. Terbayangkan perangai dia yg sungguh KASIHAN itu.. Pelik. Kalau betul sangat, letakle nama... Siti Bedah dr Puchong ke.. Nur Aminah dr Scotland ke kaan?? Ok sikit nyah.. Ni letak TANPA NAMA.. Ape barang...

Actually aku tak marah.. Sebabnya, aku tahu siapa perempuan tu.. Aku ni tererlah nyah bab2 menyiasat ni.. Bapak aku dan mertua aku bekas comando tau?? Lu pikirle sendiri.. Hehehe.. (Ade kene mengena ke comando dgn bloggers?? Kihkihkih)

Cuma aku nak nasihatkan dialah.. Wa tak pernah invite lu utk baca blog wa.. Kalau lu rasa sakit hati tgk muka wa, muka anak wa, muka laki wa, lu boleh berambus dr blog wa ni.. OK? Kalau lu sakit hati tak dpt untung jual breastpump dari wa, utk lu sambut raya besar-besaran, isshh padan lah muka lu kan? Itu kalau lah lu jual breastpump lah kan.. Kalau lu jual benda lain nasib lu lah kan...

Blog wa, wa punya suka nak tulis apa.. Wa perasan diva ka, ade lu punya duit poket kurang ka?? Ada wa tumpang internet rumah lu ka?? Takda kan? So berambus!

Kambing wa dlm FarmVille pun lebih bijak dari lu lah! Cis..

Ooppsss... Aku akan delete jugak entry ni satu hari nanti.. Takut one day Qila baca, mamfus aku nak menjawap dgnnya.. So, TANPA NAMA!! Kalau berani, komenlah! Itu kalau lu berani laaaaaahhh.. Tapi wa takkan marah lu lagilah.. Artis mana boleh marah2 maaaa.. Nanti kena kutuk dgn peminat.. Wakakaka.. Cheers!~

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Selasa, September 15, 2009

Qila yang suka mengopes..

Qila mmg suka mengopes... Dia tak pernah duduk diam kat umah, ade je benda dia nak mengopes.. Paling dia suka kalau boleh picit2 then kuar bunyi ke, gambar ke kan..

Haritu dia terjumpa camcord Daddy dia.. Haruslah mengopes ape punat2 yang boleh dipicit. Tgkle muka nakal anak aku ni.... Terserlah muka nakal dia bila dpt ape dia nak.. Terus tak heran pun nak tutup muka sbb flash.. Tak kisah pun kaaannn.
Dia try memikirkan, mcm mana gambar boleh kuar kat skrin camcord tu.. Nguehehehe.. Anak Mummy ni kepoh betul lah..
Sampai naik juling mata dia... Sedang menyiasat mcm mana camera tu berfungsi..

Ohya, sedikit updates pasal Qila :-

* Sudah mula menunjuk minat membaca.. Buku2 Magic English yang Daddy beli tu, hari2 Qila belek dan baca.. Siap dia tunjuk ayat2 kat dalam buku tu then membaca guna bahasa German dia tu.. Siap ada nada suara tuuuu.. Tapi masa membaca tu, dia paksa aku dengarle.. Konon dia bacakan cerita utk aku.. Huhuhu.. Kalau aku tak dengar, ngamuk!

* Suka sangat naik swing dan slide.. Kalau nampak gambar swing dan slide, melonjak dia happy.. Kalau dapat naik swing kat park, mesti happy dan nyanyi2 sambil buat muka konfidens..

* Dah nak pakai seluar sendiri. Comel sgt bila dia pegang kaki dia dan try masukkan dalam seluar.. Dia ada fav seluar sendiri. Suka kalau baju2 dia, terutama baju tido ada gambar2.. Seluar pulak mesti yang ropol2 kat kaki.. Girlish sungguh!

* Suka sgt kalau makan kat luar. Nasi putih bulat pun laju je dia makan.. Suka makan sendiri.. Kalau kat umah, seksa woooo.. Nak2 kalau lauk tk sedap, dia muntahkan balik.. Cis..

* Dah pandai duduk sensorg dlm carseat kat belakang. Mummy dan Daddy senang lenang duduk kat depan.. Janji ada ninit dan selimut busuk. Pandai je bawak diri, janji dapat aircond dan tak kena cahaya matahari. Kalau nak tidur pun, pandai je tidur sendiri.

* Punya ingatan yg tajam. Dia ingat mana kali terakhir dia letak ninit dia. Kalau dia letak kat ruang tamu, masa main2 kat dalam bilik kalau tetiba teringatkan ninit, dia akan lari ke tempat dia simpan ninit tadi then sumbat kat mulut. Kalau baru bangun tido, mesti carik ninit kat bawah bantal sebab Mummy selalu semunyik ninit kat situ.. Qila skrg dah pandai sembunyi ninit dia kt tempat rahsia. Aku selalu carik tak jumpe..

* Sudah pandai buat bunyik macam2 minatang terutama cat, cow, dog, elephant, tiger, snake, fish, pig dan mcm2 lagile.. Paling suka buat bunyik chicken, manja sangat.. Ngueheheh.. Geram aku tgk sbb dia kalau buat bunyik minatang, mulut dia tutup rapat.. Kuar bunyik je..

* Mmg dancer terbaik keluarga kamilah.. Kau bagile lagu ape pun, dia menari dgn gaya2 tangan siap pusing2 lagi..

* Sejak Daddy balik ni Daddy suka ajar mcm2.. Qila jadi sgt lasak dan hyper.. Aku kadang2 marah kat Bi sbb suka ajar Qila yg bukan2.. Terbaru, dia akan tunjuk dan gentel ketiak dia belah kiri bila kita tny mana ketiak masham.. Pastu dia akan bau jari dia then muncungkan mulut tanda ketiaknye masham.. Bertuah punye anak..

* Sgt bengang kalau kita berbual dgn org lain then tak pedulikan dia.. Kalau Daddy dia 'berkebun' kat Facebook, tak layan dia, siaplah.. Teruk Daddy kena kitai.. Kalau aku berbual dlm phone, tak layan dia pun akan kena kitai.. Tak boleh tgk org senang sikit..

* Pandai tarik getah spender Daddy dia.. Pastu gelak.. Hek eleh.. Macam sakit.. Wakakaka..

* Dah pandai cuba nak sembahyang.. Lepas sujud dia akan duduk then pura2 baca sesuatu.. Berbisik2 mcm sedang baca surah2 sembahyang.. Bijak kan?? Beberapa kali sujud dan ulang benda yg sama.. Sujud adelah dlm 10 kali.. Angkat tangan doa tanda dah habis sembahyang.. Ngeeee..

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~