Isnin, Ogos 31, 2009

Sabtu yang sangat penat...

Sabtu kelmarin, pepagi buta dah bangun... Dah 4 minggu dah aku cuba dapatkan gynae untuk scan 3D adik si Qila ni tapi madang dia takde kat klinik.. Aku sebolehnya tanak ke hospital sebab korang taulah kan, skrg ni tgh sibuk H1N1.. Selagi boleh sabar, aku sabar.. Pagi tu gamble je ke klinik, dah tanak pikir ape dah.. Alhamdulillah, gynae ade.. Dr Vincent mmg handsome.. Mak taste!! Actually aku boleh call dulu ty gynae ade ke tak, tapi minah kewats jaga kaunter mesti cakap, patient dah ramai, Dr suruh stop registration.. Thats y kali ni aku pergi sebelum klinik bukak lagi.. Haaaaaaaaaaa... Tunggu lebih kurang sejam kot.. Tapi...

Anak sulung aku nan manja lagi mutuk tu buat hal puloookkk.. Dia tetiba jadi keras lantas mcm meneran sesuatu sambil MENANGIS!!!! Bi kata, Qila takut dgn suasana klinik sbb ramai pakai mask tapi aku konpiden rasa bukanlah kot.. Sebab dia tanak langsung kita pegang atau peluk.. Ni mesti sumthing wrong ni.. Nangis tak kuat tapi sampai kuar air mata hidung kembang, mata merah menyala..

Aku bawak dia keluar klinik, ajak dia cangkung... Dia tanak.. Masa aku dukung pun dia kerassss je.. Sah! Berak le ni.. Taik dia mesti keras ni.. Semalam dia tak berak.. Makan sikit punya banyak.. Baru jap tadi dia minum air milo so perut tak sedap.. Bila cek uuk uuk, kompem keras bercampur lembut!! Dia ni jarang berak keras.. So bila keras sikit tu, mulalahhhh... Watak ratu drama swasta dia pun keluar... Terus Bi ajak dia masuk keta, main stering.. Lam jugak woooo dia macam tu.. Last2 bila dah goyang2 montot, tandanya proses berak sudah berakhir..

Baruuuuuuuuuuuuuu dia ok... Bayangkan betapa lama aku kat klinik tu.. :P

Bila sampai turn aku, kami pun masuk.. Pergh! Handsome doktor tu.. Terus scan perut.. Qila soooo sweet say hi dekat adik.. Siap lambai2.. Doktor tanya, dah tahu jantina baby belum.. Aku cakap belum.. Terussss dia sebut.. Oh ini baby ******.. Aku ngan Bi tak sempat langsung nak cakap apa2.. Kitaorg ingat nak surprise... Terus aku cakap dgn doktor tu, ala doktor, sy baru ingat nak suprise.. Terus dia terkedu.. Huhuhu.. Laju betul dia cakap, aku tk sempat nak tutup telinga... :P Doktor berapa kali cakap, comfirm baby tu bla bla.. So, aku pun happylah.. Sebab dah tahu jantina baby, senang nak shopping!!!!!!!!!!!!!!!!! Actually Bi yg nak suprise sgt aku tak kisah.. Bila dah tahu ni, syoknyaaa.. Tak sabar nak shopping.. Huhuhu..

Apa2 pun, jangan tanyalah jantina baby tu ek.. Surpriseeeeeeeeeeeee.... Nanti kalau ternampak warna barang2 aku shopping utk baby tu, sendiri mahu faham jelah ye.. Tapi aku mcm dah bosan dgn color pink atau blue.. Maybe aku akan beli warna lain dr tu.. Tipikal sgt lah kan.. Hijau dah tentu paling banyaklah.. Kali ni aku tanak specific sangat. Mcm Qila dulu, sume nak bantai pink.. Huhuhu.. Ape2 pun aku bersyukur sangat baby sangat hyper dan sihat.. Takde masalah.. Siap nampak mulut dia tgh telan2 air ketuban..

Sbb excited yang amat, aku yg sengal ni lupe nak suruh doktor print out gambar 3D tu.. Bengangnyeeeeeeeeeeee... Dah nak bayar baru teringat.. Issshhh.. Takpelah, yg penting baby sihat.. Tu lebih penting dr segalanya.. Dan lagi satu penting, pasni dah boleh start shopping!! Selama ni aku tahan je sebab berat hati nak pilih color & pattern.. Pasni, harusssssssssssss terer pilih dan pilih gituh!
Ok, settle bab tu.. kuar je dr klinik terus jlnkan misi carik rumah lagi.. Sejak ngandungkan Qila lagi, kami belum jumpa rumah yg sesuai.. Yang dekat dgn office, rumah kedua family, serta yang cantik ofcoz dgn bajet Bi lah kan... So, sabtu lepas gi survey kat Bkt Katil.. Ok, not bad... Sbb kau pun tgk show unit kan.. Mmgle cantik. Cuba tgk rumah kosong... Huhuhu..

Sales girl tu kenal Bi.. Yelah, dah selalu sgt Bi jumpe dia ms carik rumah. Dia kata, kat situ tak cantik. Ada yg lebih cantik dan harga lebih murah.. Dia nak ajak gi tgk one day nanti.. Pulak daaahhhhh.. Tapi jauh sikitlah.. Takpe, kita survey je dulu....
Tapi aku suka decor umah ni.. Simple dan moden.. Kami mencari semi D house.. Tak kisah double atau single storey.. Yang penting 3D..
Pastu, petang sikit gi cari langsir utk umah Mama pulak.. Adussss.. Aritu sgt panas... Penat sangat okay..... Rasa mabuk sgt duduk dlm keta lama-lama..

Kat kedai yg sama kami beli baju2 raya tuhari, aku beli kain cotton untuk buat bantal dan alas tidur anak kedua aku.. Ngeeeeeeeee.. Mama bengang je aku pilih color hijau yg ceria.. Yelah dulu Qila dia gi pilihkan biru! Tak suka aku... Kali ni biar aku yg pilih sendiri... :P

Rasa tak sabar pulak nak bersalin.... Bila dah tgk dia dlm perut.. Muka mcm Qila.. Rasa sangat tak sabar nak jumpa dia.. Ohya, selain shopping, misi mencari nama juga perlu bermula skrg... Sama macam Qila, Aku dan A dan I jugak... :)
Ade sesape tahu link nama2 baby???

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Jumaat, Ogos 28, 2009

Pam tet*k ku.. kihkihkih

Ngeee... Org sume sibuk nak tayang breats pump brand Medela, Spectra laahh itulah inilah.. Aku pulak nak tayang Avent ISIS murah ni, pemberian lakiku tersayang.. Mak tak hutang atau main2 kutu setakat nak beli breast pump.. Yang penting CASH. Tak kisahle org nak kutuk ke ape ke, breastpump murah pun nak kecoh dalam blog.. Hey.. Suka mak lah!
Yang penting ada... Takdele nak kena perah pakai tangan mcm lembu.. :P Yang penting ringan dan boleh pump dimana2.. Kalau dunia ni 24hrs takde letrik, aku masih boleh pump susu aku.. Jangan marah...... Yang penting jugak laki aku yg belikan.. :P
So, inilah benda pertama yg aku beli sbg persediaan untuk menyambut kelahiran anak kedua aku ni.. Iaitu breastpump. Aku beli 1st, sebab aritu kat Jusco ada baby fair. So ada diskaun. Dapat RM267 ajeghs.. 2nd, sebab Bi setuju nak belikan.. 3rd??? Yep, aku harap nak fully breastfeed anak kedua aku nanti.. InsyaAllah....
Dalam cooler bag ni, ada sekali breastpad dgn cooler pad tu.. Yeke nama dia cooler pad?? Ke ice pad ek?? Alaaa.. Belasah...
Ini breastpump nyaaa.. Kena sambung ada bahagian lain then sambung dgn milk storage.. Aku sayang nak bukak.. Tunggu beranak baru bukak..
Dapat 2 bottle 9 oz & dua 4 oz milk storage..
Aku ingat nak kasi Qila pakai 2 bottle 9 oz tu.. Sebab kalau nak tunggu adik dia guna, bila tahun kan.. Taaaaaaaaaaapppi, bila aku buat susu, kasi dia minum dia agak pelik lah.. Dia gentel2 puting Avent tu, try masuk mulut then try isap.. Terus dia buat2 loya nak muntah!! Terus tanak minum.. Kureng asam jawa punya anak...

Dia skrg guna bottle Nuby, dari kecik mmg dia anti dgn puting Avent ni.. Tatau kenapa.. Sebelum Nuby, dia minum guna bottle Breastflow.. Aku ingatkan dah besar2 ni dia takdelah nak memilih lagi.... Tapi hampeeehhhss! Rugi jeeee.. Tapi rasanya kalau ditukar dgn puting Nuby dia nak kot.. Tak tahule muat ke tak.. Nanti aku try..

Aku pun actually tak berapa suka dgn bottle Avent ni.. Bentuk bottle dia sgt formal dan bosan.. Sgt nerd gitu.. Hahahahaha.. Patutle Qila pun tak suka kooott.. Actually Avent ISIS ni pilihan kedua aku selepas Medela Harmony. Tapi Medela Harmony takde dijual dgn cooler bag. Malaslah nak beli asing2 dgn brand lain.. So, kerja mudah bagi aku yg tk banyak fikir dan tk banyak songeh ni, beli je Avent ni.. Yang penting aku takyah kuar duit.. Huhuhu.. ;)

Tak sabar nak pump tet*k.. Rasa nak pump skrg je.. Nguhuhuhu..

Ohya, petang nanti atau esok, akan aku review pulak pasal Magic English by Grolier okay?? Peace.. :D

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Khamis, Ogos 27, 2009

Si comot yang kerek..

Semalam masa Bi amik aku kat opis, dia kata dia bawak Qila, tapi tak pakai car seat.. Pulookkk.. Tak terbayang aku mcm mana Bi bawak Qila tanpa car seat!!! Seram wooooo.. Minah tu mana reti duduk diam..

Bila Bi sampai je depan opis, terus aku carik anak aku.. Laaaa.. Duduk dalam ni rupanye.. Benda alah ni beli kat MyDear dah lama dulu.. Aku jarang pakai sbb letak kt dalam keta Mama.. Aku tgk anak aku.. Comotnyaaaaaaaaaaaaaa....
Relaxxx ja dia duduk dalam tu.. Comel pun ada, nampak notty pun ada.. Terkangkanggg! Tgh makan biskut.. Mari kita tgk muka dia sket..
Mak aiiihhh! Kereknya muka... Muka eksyen tak bleh blah... Comotnya, 'carseat' Qila tu.. Penuh habuk biskut.. Boleh pulak dia keluarkan tangan kiri dia then buat macam tu... Lebih selesa koott.. Macam2 hal lah kau ni Qila..
Nampak sangat nakal, comot dan kerek ek?? Huehuehuehue.. Ikut perangai sape ni??? :P

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Rabu, Ogos 26, 2009

Mem besar..

Masa gi shopping tuhari, aku dan Bi saje je letak Qila kat belakang... Biar dia belajar berdikari duduk sensorang kat belakang... Memula dia mmg suka.. Dah nama pun berjalan kan..

Happpyyyyy... Siap tgk cermin kereta, menikmati view kat luar..

2 minit pastu dia mula le tak selesa.. Melentik2 badan dia.. Dia tak merengek pun tapi dia buat muka kesiaaaaaaaaannn je.. Dia mula melentik2 badan konon macam sakit pinggang laaahhh.. Tapi aku biarkan je.. Buat bodo je...
Dia tgk je muka aku masa aku amik gambar dia.. Alahaaii.. Tak sampai hati betul... Terus aku bagi ninit dan selimut busyuk buat dia khayal.. Tapi..... 3 minit pastu, terus berhamburan air mata.. Ape daaaaaaaaaa.... Sedih betul kena duduk sensorg kat belakang..
Terusssssssss Bi benti kereta tepi jalan, aku kena duduk belakang sama Qila.. Cis! Tak boleh bagi can Mummy dan Daddy berduaan langsung!

Ohya, Qila akan jeles bila aku dan Bi mesra2 sikit.. Hehehehehe.. Dia jelessssssssssss... Kuikuikuikui..

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Selasa, Ogos 25, 2009

Anak Mummy yang dijaga Daddy..

Memang naik darah sikitlah bila anak2 dijaga oleh Daddynye.. Maklumle, dah namapun lelaki nak amik alih tugas jadi suri rumah tangga memangleeeeeee susah ye puan2.. Tapi kaum pompuan nak amik alih jadi pencari rezeki kat luar rumah, senang je... Petik jari :P

Gambar2 ni sume Bi sms kat aku spjg dia kat umah jaga Qila.. Selalu jugak dia report kat aku apa Qila buat, pukul brape mandi, makan, berak dan berapa lama Qila tido..

Maklumle, selama ni i yg jaga dia nyah.. I tahule tebiat anak i tu mcm mana kaaannn..

Semalam, masa aku balik keje, Bi tgh mandikan anak dia kat tepi porch keta, depan umah tepi kebun atok dia.. Boleh?? Dengan berbogel mandi pakai getah paip yg atok buat siram pokok!!!!! Bi ingat anak aku tu kereta ka kena mandi macam tu.....??? Tapi sebabkan Qila tu mmg suka air, mandi kat mana pun dia suka.. Lagi dia happy main air kat luar macam tu. Dan bapak dia pun layaaaaaannnn.. Esok2 bapak dia tak takde, sape pulak nak bawak dia gi mandi macam tuh?!

Sabar.. Nak marah kang, Bi merajuk. Dia merajuk ngalah pompuan ngandung.. :P
Ni pulak dia gi bawak anak dia shopping kat Tesco.. Cit! Langsung tanak tunggu aku.. Sakan dia shopping dua beranak kat sana berjam-jam... Korang tgkle anak aku pakai baju ape.. Baju tido ye puan-puan.. Sebijik dah macam baby boy. Comot yarabbi.... Masa ni diorg kat Magic English punya booth kat sana.. Bi belikan satu set Magic English untuk anak dia tapi belum dapat lagi. Nanti aku review pasal program Magic English tu ek...

Aku tanya Bi kenapa tak pakaikan baju elok2 sikit utk Qila pakai.. Dia cuma jawap "We r humbles" Ceh!
Ni pulak dia gi bawak anak aku tu gi pasar.. Juga pakai baju tido tanpa mandi.. Astagaaaaa.... AKu ni kalau nak bawak Qila gi pasar malam pun sikit punya proper pakaikan dia baju elok2.. Dpt kat Daddy dia, asal boleh.. Baju2 Qila sume aku kena susun ikut baju dan seluar yg sepadan, kalau tak nanti dia akan pakaikan Qila baju lain, seluar lain.. Asal boleh...
Haaa... Ni baru dia mms tadi.. Semalam Qila tanak makan. Terus Bi tanya aku, "Bi masak tak sedap kot" Dalam hati aku cakap, tau takpe.. :P

So harini dia masak benda alah ni. Terkejut beruk aku.. Apekah yang hitam melegam ituh???!!

Dia jawap "Tenggiri grill n scramble with spinach"

Ayooooo.. Mak nak pitams!

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Isnin, Ogos 24, 2009

Shopping lagi...

Hari ahad tu Bi asyik zikir2 kat telinga aku ni, nak buat ape hari ni... Nak buat apa hari ni....

So, aku pun ajakle dia gi ukur badan Qila utk baju raya Qila sbb dah hantar kain cuma belum ukur badan je.. Sama tukang jahit ngan baju2 aku.. Utk dewasa cuma RM28 hajers.. Tapi tak puas hatile cara dia jahit baju aku.. Sume yg aku hantar dah siap. Terus amik.. Bila tgk jahitan dan potongan baju, sememeh! Takpelah, aku bukan pakai sgt pun baju kurung nanti.. Janji nak dapatkan color sepadan ngn Bi dan belah keluarga aku nanti.. :P Walaupun amat ralat sbb sehelai baju tu mahal woooo aku beli.. Tapi belasah je laaahh.. Janji raya!!
Pas ukur baju terussssssssssssssss kami ke Jusco. Mana lagi nak shopping kat Melaka ni nyah? Tuhari dah shopping belah2 Banda Hilir, kali ni ke Jusco pulak le.. Lagipun aku ada misi kat sana. Baby fair berakhir hari ni nyah.... :P
Masa kitaorg kuar Qila tak sempat makan lg.. Bi le, aku belum sempat nak pakai make up dia dah start engine keta.. Cis betul. Laju2 aku pakai baju dan sediakan barang2 Qila, susu dan pampers bagai tu sume.. Bi kalau dah siap, dia laju je start keta.. Aku jugak kena sediakan semua.. Nyampah betul.. So pas ukur baju, terussssssssss masuk Mc Donald.. Qila nak lunch ye kawan2.. Mak apaknye ni just pandang sambil telan air liur je.. Tapi kan, aku tak rasa haus dan lapar pun sbb kepala hotak tgh sibuk pikir apa nak pow Bi hari ni... Ngeeeeeeee...
Gelagat dua beranak ni dalam McD.. Qila sangat cheeky skrg ni.. Rasa nak gunting je mulut dia tu.. Hahahahaha.. Happy dia aku bawak jenjalan.. Kuarpun macam pembunuh yang diburu polis je.. Amat takut2 okay.. Asyik pandang kiri kanan je kalau2 ade yg bersin atau batuk..
Tekun dia makan fries.. Suka sgt dia dgn fries McD.. Lepas Qila makan, Bi masuk Bonia beli wallet.. Wallet lama dia dah koyak katanye.. Masa kat Bonia aku tgk Qila dah semacam, terus kasi dia susu, pas habiskan sebotol dia terussssssssss ZzzZzzzZzzz.. Sampaile aku habis shopping. Boleh??! Senang keje mak.. Masa kitaorg dah habis bayar sume barang2 belian barule Qila terbangun. Kesian pulak nak ajak balik.. Terus aja dia gi main kat Playland kat tingkat atas.. Dia punya excited.... Dahle tgh mamai lagi.. Tapi excited gila sampai dia jadi tak tentu arah nak main yg mana satu dulu.. Hehehehehe..
Semua benda dia tunjuk nak main.. Aku kasi dia main yg tak ramai org je.. Takmoh bersesak lah..


Pas main tu sume, setelah 4 jam berada di Jusco dan Bi pun dah nipis rambutnya, kami pun balik.......

Ohya, alkisahnye aku yg tak pernah seumur hidup ada Jusco Card ni akhirnya telah buat card haritu. Sebab aku rasa mcm rugi je tak buat sbb kompem Bi akan berhabisan belanja hari tu.. Rugi kalau tak collect point.. Nguhuhuhu..

So, aku pun buat card.. Bangga siot bila dah ade card ni.. Lebih bangga dari guna card credit.. Ngueheheh.. Aku suruh Bi banje aku Breastpump jenama Avent. Siap dgn cooling bag. Oklah worth it sbb dgn harga RM279 dapat satu manual breast pump, 2 botol 9 oz, 2 botol 4 oz, 4 set breast pad, 2 set cooling pad ke ape nama dia? dan 1 set cooling bag.. Oklah kan?? Aku ingat nak beli Medela Harmony dari kwn Bi, tapi takde cooling bag. Yang ada cume yang electric pump yang harganye 1.7K aje.. Bagi aku takyahle mahal2 sangat. Opismate aku pakai Avent ni, okayje.. Sampai skrg anak dia fully breasfeed.. Yang penting kau rajin pump dan ade keinginan nak fully breastfeed. Pakai yg mahal pun kalau malas pump pun tak guna..

Aku kureng suka org yang paksa2 aku invest breastpump yang mahal2 konon nak basuh otak aku ni yg kononnya akan beri keuntungan dalam jangka masa panjang.. Blaaa blaaa blaa.. Fanatik breastfeed betul. Relaxlaaah... Tak bermakna aku pakai pump murah aku takleh nak fully breastfeed anak2 aku??! Suka akule nak pakai brand ape.. Lagipun aku bukan selalu outstation.. Yang penting aku ada keinginan nak breastfeed anak aku.. Tak payah nak basuh otak aku ni tentang keburukan formula milk tu semua. Aku tahulah susu ibu adelah yg terbaik, aku pun pegi sekolah lah wey.. Please laahh.. Tensyen aku..

Yang penting anak2 aku sihat. Rugi ke untung ke semua tu aku tak pernah fikir.. Macam Cloth Diaper gak, kau fanatik takyah nak basuh2 org lain pulak.. Sendiri kubur sendiri jaga amal okay?!!

Nanti aku upload gambar breastpump tu ye.. Semalam sampai umah dah petang. Pastu terus sediakan juadah berbuka. Malam terus terlena sbb penat... Nanti2lah aku amik gmbr..

Kali ni takde pun shopping brg2 Qila sbb baju2 kat Jusco aku dah muak nak tgk.. Maunye tak, tetiap minggu gi Jusco bila time hari Jumaat.. :P Kami beli barang2 peribadi kami sendiri, handbag utk Mak pakai raya dan kelengkapan bilik tido sikit.. Botak gak kepala Bi.. Tapi nak buat macam mana, tanggungggggjawaaaapppp.. Nguehehehehehe... (Gelak syaitan sikit)

Oppss.. Nak review sket pasal baby fair kat Jusco.. Takdele best mana pun. Psiko je lebih. Seriously, last week masa aku gi Parkson, baju2 baby kat sana lebih menarik dan banyak pilihan. Brand yg sama.. Dengan harga yg sama kau akan dapat lebih.. Takde maknanye baby fair Jusco tu.. Harga barang2 kebykkan sama ketika sblm sales.. Psiko je lebih.. Cuma meriah sbb ramai org berebut je... :p

Koleksi baju2 raya Qila hampir selesai. Cuma nak cari beberapa lagi dress dan sehelai dua jeans untuk dia.. Yang lain2 dah settle!!~ Kumpul sikit2 lama2 jadik bukit.. Anak dara le katakan.. :)

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Hari pertama Ramadhan...

Hari sabtu tuhari kan 1st puasa.. (eleh sume org tau nyah) so kami anak beranak tak kemana2.. Suppose pepagi tu gi klinik nak scan adik si Qila ni, tapi sebabkan aku merajuk dgn Bi, so malas nak pegi..

Kami duduk umah, kemas bilik yg bersepah mcm kapal karam tu..

Sambil2 tu melayan karenah anak dara kami nan saorang ni.. Bukan main lasak dia, asyikkkkkkkkkkk jatuh berdentum. Dah namapun budak2.. :p

Masa sahur, Qila tidur lenaaa.. Tak terjaga pun. Dalam waktu2 pukul 4 lebih gitu mmg time dia minum susu. So, mmg cunlah kan.. Dia pun sahur gak, tapi sahur atas katil sambil mata pejam.. Huhuhu..

Esok paginya, pukul 8 dah mintak biskut.. Huhuhu.. Kena ejek ngn atok sbb tak puasa..
Sebelum lunch, Qila layan merempit jap.. Baik punya tonggek.. Harini Mummy masakkan sup ayam, campur carrots dan sweet potatoes.. Laju Qila makan.. Ayam kaaaannnn.. Fav dia tu.
Daddy tolong layan bagi Qila minum air.. Qila skrg kalau nak makan kena suap pakai tangan. Kalau pakai sudu, langsung dia tanak bukak mulut. Melayu le katakan... :P
Masa ni minah ni ngantuk sangat sbb tak tido pagi.. Masa tgh makan ni mata dia tak larat dah nak bukak.. Tu yg letak dlm stroller, sbb dia dah tak larat nak diri pun.. Kihkih.. Yang laki aku ni buang tebiat pakai topi ni tataule kenapa.. Abaikan suar tido dia yg kaler kuning tu ye puan2.. Kami berdua dua2 ekor belum mandi. Sibuk kemas bilik..
Nampak sedaaaaaaaaap nasik Qila ni.. Tapi aku puasa laaahhh..
Tgkle muka budak cheeky yg dah tak larat ni...
Tadaaaaaaaaaaaa... Ni perut Mummynye si Qila yang buncit.. Dalam ni ada baby tau.. Qila sayang kat adik dia ni. Hari2 nak ciom.. Sesekali dia geget.. Cis..
Petangnya kami serbu pasar ramadhan.. Kat area umah Bi ni sikit je gerai. Tak sesak so beranile bawak Qila... Beli kuih sikit2 dan roti boom je..
Brother nile tpt kitaorg beli roti boom. Hampehs tak sedap langsung... Jangan haraple kami nk dtg beli lagi...
Tu aje yg kami buat hari sabtu... Hari ahad lain lak ceritanyeeeeee... Ngeee..

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Jumaat, Ogos 21, 2009

Happy 15 months birthday sayang...

Untuk anak kesayangan Mummy&Daddy yg sangat cheeky serta bijak ni, happy birthday yang ke 15 bulan.. Semoga membesar dengan sihat dan bijak selalu...

Oppss.. tiada gambar baru.. Lupe nak bawak cable utk transfer gambar.. Ni sume gambar last week..


Masa ni masih kt kampung.. Dia tak reti duduk diam.. Ade je benda dia nak main.. Nak tido pun susah sebab ramai sgt org.. Dia takleh tido sbb bising.. Sudahnye terpaksa bawak dia round2 naik keta, barule boleh tertido dalam keta.. Hurm..

Dah 15 bulan dah Qila kan.. Sekejap je masa berlalu... Banyak perkembangan dia yg kadang2 aku sampai terlupa nak catat..

Skrg ni dia boleh diharap menolong sikit2 lah.. Tolong angkat baju kat ampaianle, tolong buang sampah masuk dlm bakul sampahle, tolong amik barang.. Memang rajin kalau mood dia baik. Tapi kalau dia tgh sibuk main, jangan kau harap..

Tapi paling mencuit hati kalau dia buat hidung kemek dia tu.. Bila dia dapat buat ape dia nak buat, mulalah dia sengih kemik hidung tu.. Dan bila dia buat muka nakal dia bila kite tak kasi dia buat sesuatu.. Sangat cheeky.. Aku dan Bi rasa sgt2 terhibur dgn karenah budak cheeky.. Tu sbb rasa rindu sangat bila tak nampak muka dia ataupun ketika dia sedang tidur.. Rindu dgn perangai cheeky dia tuh.. Huhuhu..

Oklah, nak sambung berkebun kat facebook.. Huhuhu

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Khamis, Ogos 20, 2009

Gedik

Masa ni kat kampung... Qila semenjak dua menjak ni kan kekwats, tak boleh kena cahaya matahari langsung.. Silau gituh.. Alkisahnye, cahaya flash dari camera yg Daddy baru beli pun dia takleh kena.. Baru suruh dia senyum dia dah pejam mata macam ni sbb tanak kena cahaya flash tu.. Gediks kan?? Aku belum lagi amik gambar dia.. Baru kuarkan camera nyah... DIa dah gedik2 tutup mata dia..Siap dengan muka2 lagi tu... Geram aku.. Susah sgt nak amik gmbr dia guna camera Daddy baru beli tu.. Kalau dari DLSR dia tak mcm ni sbb aku jarang guna flash atau speed light. Kalau guna pun selalu tak direct ke muka dia.. Sbb camera Daddy tu point and shoot, mmg susahle kalau tak pakai flash waktu malam.. Gegar nyah.. Tapi bila pakai flash, Qila tanak bukak mata..
Eeeeeeiiii.. Geram tau... Kelakar betul masa dia kenyit2 mata tu.. Sume gambar yg aku amik pakai camera tu sume mata dia pejam mcm ni... Cis..

Nampaknye, kena amik gambar pakai DLSR atau camera phone jelah kalau mcm gini.. :P Camera Daddy tu buat amik gmbr Mummy jelaaaaaaaarrr...

Ohye, canthek tak table study baru Qila.. Daddy belikan.. Kat Giant RM53 tapi kat Econsave RM45!! Cit rugi... Tapi Qila sangat suka dgn meja study baru dia tu..... :) Thanx Daddy....

Pasni sgt senang sgt Qila nak study atau buat coloring... Ngeeee.. Masa ni kat kampung, siap bawak balik meja tu sbb excited nak guna meja tu.. Ngueheheh...

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~

Rabu, Ogos 19, 2009

Qila, ninit dan selimut busyuknya...

Masa ni tgh tunggu Daddy pilih kasut jogging dia.. Qila mula bosan sbb stroller tak bergerak dan dia takleh turun.. Mummy pun penat sgt dah ni.. Dari pagi shopping bawak ke petang.. Fenaaaattt..
So ni aksi2 dia bersama ninit (puting) dan selimut busyuk dia ni... Nguhuhuhuhu..
Dia mesti nak bukak belt yang kat bahu tu... Mcm gangster...
Tgkle.. bukan main sayang dia dgn selimut busyuk dia... Dia suka gomol2 selimut tu. Actually waktu siang aku mmg tanak bagi. Tanak dia terbiasa.. Tapi sebab nak kasi dia diam dan behaved, so bawak jelah gi shoppping.. Dua benda ni sangat membantu hokay...
Dia suka ciummmmm dan gomol sampai kemik2 hidung dia... Tapi aku pun suka cium bau selimut dia.. Penuh dgn bau Qila.. Bau minyak yu yi, bau lotion, bau powder.. Wangi2 masham sikitlah.. Qila pun tak kisah kalau aku basuh dan bagi dia selimut satu lagi.. Janji ada buat mengentel masa minum susu dan buat cium2 masa nak tido.. Huhuhu..
Habis dia tenyeh kat hidung.. Nak feel bau.. Huehuehue..
Sampai macam tu sekali... Pas kami semua dah penat, barule teringat bantal dan selimut kat umah.. Baruleeeee kami balik... Ngeeee...

~MummyⓐⓠⓘⓛⓐIzzara~