Rabu, Ogos 23, 2006

Parasailing-Tg Benoa,Bali

Aktiviti pertama di hari kedua kami – lunch pastu parasailing.. Memula aku tanak join, aku gayat ah bab2 tinggi2 ni.. Pastu bila George dpt bargain harga, pastu motivasi dr Jace dan Julia, aku pun terus tukar swimming suite (actually tk tukar baju pun takpe, bukan kena air pun!) Peerrgghh.. Masa bebudak lelaki naik, yg tolong seorg dua jek.. Time perempuan punye turn, adelah lebih kurang 20 org pekerja dia tolong (termasuk memakaikan glove dan life jacket – sambil pujuk agar kami tak takut apabila berada di atas!) cet! Sexist btol!
Masa baru naik tuh.. alamak.. aku terlupa untuk rasa takut.. Superb tinggi sampai aku tak boleh agak jarak untuk landing.. Tapi no regret.. Rase mcm superman (is dead) pun ade.. hahahahahaaa… Ini, antara gambar aku yg disnap oleh Murali.. Boleh lah.. Boleh blah! Untuk lihat gambar-gambar yg lain, di sini ada byk, http://bidarling.fotopages.com eheksss…

Pantai Kuta (Kuta Bitch?!)

Lepas breakfast, terus aku jalan-jalan kat depan hotel. Pantai Kuta, ombak kuta, mat salleh sumur.. Cowok yang local (berkulit tan dan badan ketul2 sket) bersantai kat tepi laut yang pasirnya berwarna hitam.. Yeaaa… Betul kata org, Pantai Kuta berpasir hitam, er maksud aku kelabu kehitaman tak macam pantai kat Tioman mahupun Perhentian… Ramai org surfing ni disini, yang mandi tepi2 bibir pantai ade jugak, tapi aku malas ah nak mandi. Kami lagi kejar masa sebab pasni nak ke Tg. Benoa, ade keje sket (poyo jek ayat!)

Masa tgh whooopppiisssh tetet minah salleh dan pak salleh, battery aku kong??!! Sebelum battery trus flat, aku snap gmbr mamat2 macho sedang surfing, walaweeeyyyy mcm iklan pepsi lah plak.. Heheheekkk.. Aku nak angkat surfing board tu pun mcm tak larat jek, heeemmm… bilalah aku nak kuat ni ek? Dr kwn2 aku, kwn2 sedara aku, partner2 aku, nenek atok sedara aku, kwn2 sekolah aku, jiran kucing aku sume kata aku kecik dan kurus.. tapi aku buncit! Macam mana tuh?? Errrrrrr………………

Bercerita tentang kemurahan hati, Murali telah membeli rantai tangan kayu (yg boleh didapati di Malaysia dgn harga 5-10 ringgit) dengan harga Rp100.000!!!!!! Sekitar rm40 kau!!! Geleng kepaler kami.. Dey.. Maybe dia tak perasan itu adalah mahal kerana dia 1st time travel luar negara, atau barangkali dia rase itu mmg harga yang murah dan berpatutan.. Harus makciktu offday selama seminggu pasni.. Hehuehuehueuheuheuhuehe…. Rezeki org tua tu.. Teringat aku kat Jojga, aku beli benda yg sama dgn harga rm1.50

Yeaaa… Disini ekonominya sudah agak teruk semenjak tragedy bom pd 12 Oktober 2002 di Legian, Bali. Sekarang cuma sekitar 30% pelancong yg dtg compare tahun 2002 dulu.. Harus susah nak bargain harga kat sini terutama yg tahu kami ni dr Malaysia. Aku mmg senang sket untuk menyamar, tapi kalau yg ikut dan jalan sama aku sumenye putih mcm Jepun, dan hitam macam Mamak, tentu susah kaaaaaaaaannnn??? Heeerrrmmm.. Pasni aku nak shopping sensorg, tanak ajak diorg ni sume.. Rugi siot! Dan aku berazam, mahu shopping dan shopping sampai ke kepingan rupiah terakhir.. Hahahahaaa.. Dan arini jugak aku telah menukar sume USD yang aku ade… Purse aku dah takleh tutup le pulak.. Buat sementara aku masih keliru dengan kosong-kosong yg ade pada lembar rupiah tu meskipun ini kali ke 3 aku jejakkan kaki ke bumi Indon ni. Bila dah terer nanti, alah sengal tegar mengonglah aku…

Lepas menembak, aku pulang ke kamar hotel untuk charge bateri camera. Damn!!! Aku terlupe yang powerpoint di Indon (di semua negara kecuali Malaysia) hanya ada dua pin laaaaaaaaaaa…. Charger bateri hp aku bwk yg 3pin, nasib baik utk charger bateri camera aku bwk 2 jenis, so aku boleh pakai camera aku dgn handsomenye di Bali- Cuma hp?? Aku terpaksa cari converter le pulak.. Nasiblah kalau ade.. (akhirnya, Navin seorg saje yg ade converter & charger hp 2pin- I love u navin!!! )

Oh ya.. perkataan sumur tu, Cike yang ajar.. Dia kata kat Bali banyak sumur di tepi pantai. Kitaorg tanye, sumur tu ape, dia bilang SUMUR tu susu berjemur!! Pungkek btol.. aku ingat sejenis ikan..

Errrr…. Maaf korang, aku masih keliru adekah blog ini diari harian aku…

Isnin, Ogos 21, 2006

Ngurah Rai, Denpasar



View dr bilik aku...

Aku lega sungguh bila dah mendarat. Tengkok aku sakit. Sampai aje Cike, tour agent dah tunggu dgn sepanduk – alalalalallaololoooo.. comelnye. Siap sarung bunga kat kitaorg. Terus ke Winna Cottage, check in dan berehat. Kuta, Bali kawasan spot pelancong kat Bali ni.. Hotel aku dekat jugak dengan pantai Kuta, dan dekat jugak dgn town (Hard Rock maksud aku :D). Bilik aku?? Superb babe! Pool view dan landskap unik kota Bali. Sampai aje, letak bag, terus keluar balik jalan kaki cari kedai makan.. Kimak sket punye jauh nak jumpe kedai makan. Paling bosan tentang Kuta ni, sekitar 10 malam kedai sume dh tutup!! Bosan btol.. Pub bukakle.. Nak buat ape, kami nk makan nasik, bukan nak minum arak!! Kebulur babe… At last jumpe jugak satu kedai mkn masakan padang… Kesian perut aku, mkn nasik dgn air gas- itu aje air yg aku selera nak minum, es jeruknye rase teruk sekali dong!! Mcm air basuh tgn! Dan,aku juga cari sim card Indon untuk sms org tersayang di Malaysia.. uhuk… Ngeeoooowww… tebabbbooorrrr..
Navin dan yg lain terus layan minum kat pub di Poppies Lane (aku lupe ejaannye) aku tak larat - terus pulang ke hotel untuk tidur.. Oppsss.. Actually aku singgah di HRC beli tshirt.. Uhuhuukkss :D

To be continued…

Ahad, Ogos 20, 2006

LCCT




Ini pertama kali aku jejak kaki kesini. Macam gudang! Yelah sesuai dgn namanye Low Cost Terminal kan? ;) Petang tu sesak sungguh. Kemana mereka nak pergi ek? Org Malaysia mmg kaki berjalan, tak hairanlah kalau hiway (yang aku benci nk bayar tolnye) penuh sesak penuh dgn kereta pd setiap hujung minggu. Org Malaysia mmg pantang ade cuti dan promotion tiket murah Air Asia (murah ke?) – eleh cakap org, aku pun same.. (hek eleh… mak aku sedang mengintai ape aku taip - dia bilang surat nak bagi pd sape tuh!!?? Sambil jeling…- kepoh!!!)

Berbalik kepada cerita LCCT Sepang ni, secara keseluruhannya OK lah sebab ade Duty Free Shop.. Kalau takde, means tak OK le.. Hehehehe..

So, trip ke Bali ni aku pergi bersama-sama kwn2 baik aku. Kira punye kira ade 7 lelaki, dan 7 perempuan.. Hek eh. Mcm couples pun iye.. Actually, hanya George dan Erin yg sudah sarung cincin kat church, yg lain2 tu masih mahu hidup bebas.. Hahahaha..(Jgn marah George.. :P) Herrkk?? Ini sume kwn2 masa sekolah dulu, habis ke sekolah jumpe gak muka2 diorg ni kat KL sebab mostly sambung study kat Universiti2 dekat-dekat jugak.. Dah keje pun ade yg tinggal serumah dan sekatil.. Oppss… Dan, bermulalah perjalan aku ke Bali, Indonesia. 3 jam perjalanan rase mcm 13 jam.. Aku mmg benci naik Air Asia, kecik!! Sempit!! Hina!! Hahahahaa.. Tapi murah punye pasal, belasah ajele, jgn cerewet.. Nanti terhempas padan muka. Choooiii!

To be continued…

Jumaat, Ogos 18, 2006

selamat datang buat aku...

This is my very 1st time menulis di ruangan yg dh jadi kemestian bagi org2 yg 'selalu atas angin'.. Peduli ah ape org nak kate, aku pun nak buat blog jugak... Hey... Aku baru balik dr Bali.. So, ade byk benda aku nak share.. Atas sebab itulah terwujudnya blog ni.. Sebab byk aku nak cerita psl Bali, dan tentunya aku ada byk gambar nak share dgn korang..
Yang nak tgk tu, tgkle.. Yg nak baca tu, bacale.. Nak komen? pun boleh.. :P ok... ok... thanx kepada yg welcome aku.. ehek.. poyo jek, mcm ade org yg nk baca blog aku ni.

*to be continued.....