Jumaat, November 17, 2017

Amily first concert!

Tahun 2014 dulu, masa umur dia setahun, dia pernah lari naik ke atas pentas masa abang tengah perform...

Masa tu kecik lagi so teachers bagi can lah....

Then tahun 2015, masa umur 2 tahun, percubaan dia lari ke atas pentas untuk join abang menari telah ditahan... Punyelah dia mengambuk kat bawah stage nun... Nasib baik daddy ada untuk pujuk dia...

Empat tahun Teacher Marina tunggu dia besar, untuk di bersekolah di Qdees... Masuk je mendaftar, terus Teacher Marina chop dia untuk join class dia. Yelah, 4 tahun ada 2 class tak silap...

Tahun 2017, akhirnya.... Amily berjaya mengadakan konsert sendiri... Heheheheheh....... Beberapa minggu sebelum, asyikkkk tunjuk dance steps kat rumah pada Mummy dan bibik... Excited sangat tu....

Mummy lagilah tak sabar nak tengok Amily dance... Tengok steps, macam2 gaya dibuat... 

Tahun ni konsert buat di Kolej Yayasan Melaka. Tempat Busu Boy study dulu.... Pepagi dah bangun... Mummy make up sikit2 je sebab adik ni lasak, tatau duduk diam takut dia pergi gosok mata pulak nanti... Tu pun lipstik dia pergi lap pakai tangan... Uhuks...




Eyeshadow tetap purple selamanya..... 


Kemain sporting dia nak bergambar kat sini sana...... 


Kemain melentik.....


Pastu nak bergambar kat sini pulaaakkk... Tu kakak dok dengki kacau dia posing... Manalah tak punca bergaduh... Geram aku....


Tengah syiok posing Teacher Marina dah jerit dari jauh.. "Amily!!!!!" Come here & register!"

Hahahah... Terkujat Amily... Rupanya dah rampai dah orang dalam hall tu.... Nasib baik kami dapat seats lagi....
 

Mummy hantar Amily kat bilik sebelah... Tempat kids berkumpul dan bersiap..... Masa ni pakaikan balik dia lisptik NYX... Hadiah Christmas tahun lepas... Ihiks... 


Ok, dah pakai topi.... Ketat sikit topi peguin ni..... Kasut pun ada rupa tapak kaki peguin. Comel gilaaa... Mahu tak comel... Mummy bayar RM180 untuk costume dan fees concert hokeh...... :P 


Masa Mummy tengok dia perform, aik.... Simple je steps Peguin Dance ni..... Haritu kat rumah macam2 steps dia berlatih...

Rupanya you all... Bila tengok class lain punya performance, hahahah.. Mostly Amily dok tiru dance steps class lain.... Bertuah punya anak....

Lagu Beauty & The Beast, Lagu Hindustan, Lagu Cina semua Amily tapau....

Bertuah punya anak....



Video dah upload kat FB.... Dia girl paling tinggi dalam clas..

Tinggi tunjang tapi perangai tak selari dengan bentuk badan.... Manja kemain kalah baby....

Kejap je dah nak masuk Disember.... Genap 2 tahun Daddy pergi selamanya..... Daddy mesti happy tengok anak kesayangan dia ni dah besar, dah pergi school.... Dah berani perform atas stage depan orang ramai.... Daddy mesti rindu sangat dekat Amily....

Amily pun sama... Dia selalu sebut2 Daddy... Sebut sayang Daddy dan nak Daddy.... :( 

Al Fatihah..... Semoga Daddy tenang di sana........ 

Selasa, November 14, 2017

School Trip

Deepavali lepas, Mummy dan nenek join Aqila punya school trip.... Saje gatal... Ihiks.. Susah sebenarnya nak lepaskan dia pergi seorang sebabnya ramai parents ikut temankan si anak. So takkan aku nak biarkan Qila pergi seorang kan... Sebab tengok itinerary nampak sangat ni trip for the teachers nak shopping... Heuheuheuheu.. 


So tghari camtu flight dari KLIA ke Jakarta.. Eh lupa nak cerita... School trip ni ke Jakarta-Bandung... Nguahahahah... So kami naik Garuda Airlines... Service tip top makan sedap... 

Tengok anak Mummy makan tak toleh kiri kanan.... Ohye, Amily dengan abang tinggal dengan nenek Yam dan bibik tersayang... Heuheu

Actually jadual sangat padat. Sampai je Jakarta, terus ke Sekolah Muhammadiyah V di area mana eh aku tak ingat. Tapi seingat aku kawasan tu kawasan elit. Tempat rumah orang kaya2... Kalau korang biasa ke Jakarta, mesti tahu tempat aku cakap ni... Aku pernah pergi gak dulu dengan Wynn... Tahun 2012 dulu jumpa kawan dia... 

Pertengahan tahun haritu sekolah Muhammdiyah ni ada datang buat lawatan ke sekolah Qila. Aku ada ambil seorg murid sebagai anak angkat.... So kami bertemulah semula....

Jejak kasih gitu... Anak angkat aku tu bukan calang2... Dia anak kepala sekolah Muhammidiyah, Bogor... Guru Besarlah tu kiranya.. Tu mak dia lah tu... 

Selepas event kat sekolah tu, gi makan malam... Yang tudung pink tu Guru Penolong Kanan Qila, depan dia cikgu bersara.. Kebetulan mak mertua aku kawan rapat dengan cikgu ni tu sebab dia setuju nak ikut sama bila cikgu offer.. Heuheuheu.. Kroni kaaauuu..

Rindu gila nak makan bakso.... Sedaaaaaaaaap...

Esoknya trip ke Bandung... Sesubuh alam dah gerak ke Bandung.

Anak Mummy happy lah jugak kat sini... Berkepit berjalan 24hrs dengan Mummy. Takde lah nak gaduh dengan adik2 lain.. Hehehe

Teh botol.....

Sampai Bandung terus makan dulu. Pastu pergi shoppinglah... 

Rumah Mode... Alahaaaii... Design dia Indon sangat... Ok next... Tapi Qila beli macam2 baju kat sini. Ikut taste dia lah... Heheh

Kat tangan dia toys beli kat Rumah Mode. Ada toys jugek... Murahlah compared kat luar. MLP surprise baru rm7. Kat Tesco RM12 kau..... 

Pastu pergi kedai sulam, tak ingat nama... Pasar Baru, then Kartika Sari... Malam sikit ke Toko Tiga. Eh murah gila lah Levis sana... Wajib beli....... Eh aku beli baju sulam beberapa helai....

Malam dinner kat Kedai Belacan... Sedaplah jugak.... Ada live band... Tempat sangat cool. Ok mmg wajib datang si kalau ke Bandung... Cool.

3rd day, Nak balik dah... Tapi sebelum tu shopping kat Mangga Dua dulu... Boleh lah nak beli blouse mur mur sana ada banyak. Lebih murah dari Vietnam. 

Ni kat Hotel... Apa nama hotel aku lupa....

Bas kami sepanjang kat sana... Konon gempak habis ni posing dalam bas...

Petang dah sampai airport...... Luggage purple tu beli kat Mangga Dua untuk Amily... RM90 tak silap aku. Mak kata mahal.... Huhuhu.. Tu pun dah puas tawar. Luggage pink Qila besar dari ni beli kat Langkawi baru rm80.. Heuheuheu...

Kesayangan Mummy happy bila Mummy balik... Mummy belikan dia suit mermaid ni..... RM38 sahaja..... Suka sangat dia....


Lepas pakai pastu mintak dukung bila nak bergerak.... Hehehehe...



Ahad, Oktober 15, 2017

Musim exam dan cuti sekolah

Sekarang dah masuk musim exam, pada masa yang sama cuti sekolah Deepavali...

Uh stress aku nak melayan bebudak ni buat revision. Revision nya kejap2 je tapi ade je alasan memasing... Nak take five lah, nak minum lah... Nak makan laaahh... Haih, naik darah aku dibuatnya...

Tapi kesian gak bebudak ni... Lama tak gi holiday... Last dulu masa gi KL, beraya rumah Uncle Owne dan Mummy Wynn... Mandi pool dan jenjalan mall.. Raya dululah...

Tu ajelah... Dah berbulan tak holiday... Aku pun tak kuasa lah nak booking2 cari hotel bagai... Asyiklah buat benda yang sama, check in hotel - mandi pool... Boring.... Nak road trip pun malas nak drive... Penat... Uhuks..

Bosanyehhhh... Hehehehe...

Buat penat badan je.. Huhuhu.. Duduk rumah tengok TV lagi best. Main basikal kat luar nun sampai lebam...

Hahahaha...

InsyaAllah... Kalau ada rezeki nanti hujung tahun ni kita jalan ye anak2.... So kumpul duitlah takyah nak bazir asyik check in check out hotel.... Bosanle... This time kita buat benda lain sikit....

Mummy pun skrg dah susah nak cuti... Sejak dah tukar department ni leceh sikit. Maklumlah jadi junior ni mmglah susah sikit nak adjust cuti... 

Sekali cuti biar berbaloi lah kan...

Esok ada projek dengan Qila...

Ariq & Amily terpaksa tinggal dengan bibik..... Ala bukan lama, 2 malam je......

Qila lah excited, mesti malam ni dia takleh tidur... Ihiks....

Untung bebudak zaman skrg... Kecik2 dah dapat peluang macam ni...

Mummy dulu, ape pun takde.... Hidup susah dan belajar pun tak berapa nak pandai... Heuheuheu...

Nak gi rombongan pun hanya mampu dalam Melaka je. Tu pun tak bawak duit belanja... Tengok kenkwn makan KFC punyelah terliur air liur... Padehal RM3 aje masa tu... Tu pun Mummy tak mampu nak bayar.....

Sedih kan???

Yang penting dapat pergi rombongan.....

Nguehehehehehe...

Okbai.

Isnin, Oktober 09, 2017

Rindu

Rindunya kat blog ni..... Nanti ye, nanti aku datang balik untuk menulis..... Tunggu ajelah... :)

Khamis, Julai 20, 2017

Susuk tubuh itu

Hi korang..

Hows life? Aku baru nak start puasa enam.. Baru masuk hari kedua......

Dah puasa ni biasalah, sejuk betul rasa kat office ni... Beku...

Hujung2 ni banyak pulak openhouse... Kenalah berjunjung balas. Ye tak?

Semalam, masa otw balik rumah..... Masa kat Tun Tuah, terserempak dengan Perdana Bi... Aku ingat abah yang drive.... Tapi dari jauh dah nampak kelibat lelaki bertubuh besar berbaju hitam drive bersama 2 kelibat lain. Dan, dah tentulah bukan susuk tubuh abah.....

Ya Allah, kenapa sebijik sangat.....

Sekilas nampak bila kereta kami berselisih, aku nampak kelibat lelaki berbadan besar berbaju tshirt hitam...

Terus aku menangis kerasa sangat iras.... Iras sangat susuk tubuh Bi....

Aku tak sure siapa di dalam kereta tu, yang pasti rasanya tentulah adik ipar aku... Maybe dia turun kapal sekejap dan keluar cari barang.... 

Badan mereka lebih kurang sama... Muka dah tentu sama...

Ya Allah, rindunyaaaaaaaaaa... Rindu sangat...

Aku menangis tersedu-sedu2.... Tapi aku berbisik juga, aku redha dengan ujian Allah ini... Aku tahu, aku dipilih oleh Allah sebab Allah sayangkan aku.. Allah sayang anak-anak aku....

Kami dipilih kerana disayangai..

Aku redha, tapi tidak salah kalau aku menangis kerana rindu...

Media sosial banyak membuat aku rasa kecil hati... Bila melihat kemesraan dan kebahagiaan orang lain. Walau aku tahu sebenarnya tidak semua yang dipamerkan itu indah...

Ada juga kenalan di media social dilanda musibah, bercerai... Bergaduh... Apa bezanya dengan aku? Tiada tempat berlindung... Berkasih... Bermanja... 

Tapi kalau diberi pilihan, aku lebih rela bercerai mati daripada bercerai hidup. 

Bercerai hidup baut hati kau sakit, pedih... Berebut anak.... Hidup penuh kebencian... Masing2 tidak beralah menegakkan benang yang basah.. Kamu berpisah meneruskan hidup dengan rasa benci...

Sekurang2nya aku dan Bi, berpisah mati.... Cinta kami masih utuh hingga saat Bi menghembuskan nafas terakhirnya... Dia menyayangi dan menyintai aku seumur hidupnya.... Kami berpisah di dunia... hanya sementara...

Sejak itu, aku tidak pernah kisah jika masa berlalu terlalu pantas.... Aku tidak kisah muka dimamah usia... Aku tidak kisah anak-anak cepat membesar.... Kerana aku tahu, makin cepat aku dan Bi akan bersatu kembali.... 

InsyaAllah.

Al Fatihah...

Rabu, Julai 05, 2017

Lebaran kedua tanpa Daddy

Tahun kedua tanpa Daddy....

Ramadhan tahun ni macam biasa, seminggu di rumah keluarga Bi... Kebetulan anak2 cuti sekolah, dan Ariq pun dah selamat bersunat.. Walaupun penuh drama sunat Ariq, alhamdulillah Ariq selamat bersunat selepas DUA kali percubaan... Hehehe...

Memang drama...

So kami berkampung kat rumah mertua...

Mesti ramai yang pelik, aku ni macam takde mak bapak... Asyik menempel kat rumah mertua... 

Eh suka hati akulah... FYI, ramai pun pelik... Ramai yang tanya... 

Mak kandung aku, mmg selalu bertandang ke rumah aku.. Like setiap hari.. Lagipun Amily ke sekolah dia yang hantar.. So almost setiap hari berjumpa... Not like my inlaw, kalau aku tak jengah diorg, mmg takdelah berjumpa... Mertua aku akan singgah rumah kalau aku dah lama tak balik je... So rasanya almost setiap minggu aku balik tidur sana... Masa tu aje anak2 aku dapat bermanja dgn atuk nenek...

So adil lah kan...

So, Lebaran... Lepas ni mmg setiap tahun aku akan beraya di rumah mertua dulu..... Selepas menziarah pusara Bi, aku akan membawa anak2 ke rumah suami Mama... Ye, tahun kedua Mama beraya di rumah suami dia.. Means bapak tiri aku... 

InsyaAllah tradisi ini akan berlarutan selagi ada nyawa kami di kandung badan...

Raya kedua, barulah balik kampung kat Muar..

Tahun ni aku tak ikut pun mertua balik kampung YongPeng dan Batu Pahat. Tak sempat...

Alhamdulillah.... Ramadhan tahun ni walaupun dihempap seribu dugaan... Aku dapat laluinya dengan tenang... Agak sibuk setiap petang sebab selain rushing masak dan ulangalik hospital di petang hari... Sepupu rapat aku warded almost sebulan ramadhan... Sepupu yang anak2 aku panggil ayah dan mereka mmg sangat manja dgn dia...

Amily pun sedih bila tahu ayah masuk hospital... Dia takut ayah 'mati'... Ariq pun setiap hari tanya... Ayah baring ke duduk kat hospital tu... Setiap hari aku suruh anak2 aku doa, ayah segera sembuh... Alhamdulillah Allah mendengar doa anak2 aku.... Dapat beraya dgn ayah akhirnya...

Panjang pulak umur mak dan bapak mertua aku... Diorg datang beraya ni... Ihiks..

Okbai


Selasa, Jun 20, 2017

Sempena Ulangtahunnya yang ke empat...

13 Mei 2017, Amily Rania Iman genap 4 tahun usianya... 

Dia dah makin bijak dan tahu apa yang dia mahukan... So tahun ni, dia minta cake Gecko PJ Mask..
Ihiks.... Layankan aje... Janji dia happy...

So ini kali pertama celebrate di school... Dengan kawan2....

Masa Mummy sampai je school, ya rabbi, manisnyaaaaaaaaa senyuman Amily... Dia control je nak menjerit.... Kalau kat rumah tu harus dah menjerit excited. Tapi kat school bukan main control. Baikkkk aje.. Senyum pun senyum kambeng je... 

Cake dan goodies bags
Senyum simpul je... Tangan letak belakang.... Baju fresh dari Saigon... Ihiks...

 With the girls...
And boys.....


 Selamat Ulangtahun kelahiran sayang.... Semoga membesar jadi anak solehah, baik budi pekerti... Terus bahagia dan dirahmati Allah s.w.t


Potong cake dak bagi kawan2 makan....


Bertambah-tambah anak Mummy makan....... 

Mummy sayang Amily sangat....... Amily penghibur hati Mummy... Kakak tu kawan berbual & bergaduh, Abang kawan bermanja... Kalian pelengkap hidup Mummy.... 



Selasa, Mei 23, 2017

Surat untuk Bi...

Hi Bi...

Setiap hari Ling selalu fikir, tentang Bi... Apa agaknya Bi tengah buat kat 'sana'... Bi okay ke tak? 'Sihat' ke tak... Entahlah... Kadang2 bila tengah sibuk2 tu tetiba Ling rasa "eh macam terlupa nak call Bi bagitau Ling kat mana.." Terus rasa macam jantung berdegup laju....

Setiap hari rasa macam tu... Sepanjang setahun 6 bulan ni.... Setiap hari Bi....

Sabtu ni dah nak puasa.... Tahun kedua tanpa Bi... Rasa sedih tu tak terluah nak ungkap... Ariq pulak akan bersunat hari Jumaat ni... Anak tunggal lelaki kita nak bersunat Bi... Kejap je amsa berlalu kan.. Last Bi jumpa dia masa tu dia baru 2 minggu sambut ulangtahun ke 6.. Kecik sangat lagi......

Sekarang dia dah 7 tahun 7 bulan... No 7, Bi mmg suka sebab tarikh kahwin kita.... Dia akan bersunat, InsyaAllah pada usia ini....

Tak tentu arah Ling call klinik sana sini. Google sana sini... Tanya orang sana sini tentang sunat. Ariq dah decided nak bersunat cara laser. Mesti dia tanya kawan2 dia kat sekolah lah tu.... So tak banyak klinik offer sunat laser nak2 lagi bukan hujung tahun... Selalunya orang bersunat cuti sekolah hujung tahun...

Sementara bibik ada ni, tu sebab Ling decided sunatkan Ariq cuti sekolah ni.... Senanglah nanti ada orang jaga dia kat rumah.. Tapi kitaorg duduk rumah Mak. Senang Abah jaga cucu jantan tunggal dia tu.... Kesayangan kan......

Kalaulah Bi ada, mesti Bi relax je anak nak sunat kan? Bi mmg camtu... Apa situasi pun Bi relax je... Macam takde apa je... Bi tahu Bi sakit pun Bi boleh senyum lagi....... Macam takde apa...

Ling rindu Bi... Ariq pun rindu Bi sangat... Amily sehari dua ni pun asyik tanya Bi... Dia ternampak gambar Bi kat FB, masa birthday Qila tahun 2015 dulu...

Ohye, Amily dah masuk Qdees tau... Masuk class teacher Marina. Dah pandai baca.. Tapi menulis dia malas. Uhuks.. Mewarna dia rajin..... Balik dia naik van Cik Yat. Pergi Mama hantar... Haritu birthday dia, buat kat sekolah.... Ya Allah happynya dia..... Manisnye muka masa Ling datang bawak cake. Padehal sebelum Ling masuk class, muka dia tengah bosan tahan ngantuk.. Nampak je Ling terus ceria..... Hehehehe.. Baik makan cake bertambah-tambah....

Qila pun buat simple2 potong cake dengan Nenek & Atuk... DIa pun dah besar, no party2....

Ohye, Qila dah berhijab sekarang... Sejak akhir tahun lepas... Dia terbuka hati sendiri nak menutup aurat lepas dah solat lengkap 5 waktu ni.... Alhamdulillah... Anak Bi yang sexy montok dah berhijrah... Heheh..

Ari macam biasa. Dah besar perangai pun berubah. Sekarang gila bola, spinner, basikal tayar besar, drone, hoverboard.. Eh macam2lah dia minat sekarang... Pening Ling.... Tak dilayan kesian pulak.... Nanti dia sibuk menagih kawan2 punya....

Sekarang bebudak ni tusyen kat rumah lorong depan... Eloklah sekurang2nya bergaul dgn bebudak lain...

Esok kami balik rumah Mak Abah. Khamis ada kenduri untuk Bi... Semoga Bi perolehi pahala dan rahmat daripada bacaan Yassin nanti.... Tenanglah di sana sayang.... Kasih sayang kami tak pernah luntur buat Bi setiap hari.... Bi senantiasa ada dalam hati Ling dan anak-anak.... Kami sayang rindukan Bi....

Hidup memang tak lengkap tanpa Bi.... Setiap kali terpandang sesama sendiri, rasa macam tak cukup seorang.. Sepatutnya berlima tapi sekarang hanya berempat.....

Ohye, bulan November tahun lepas Ling amik anak baru.... Romeo Duke nama dia.. Lahir 10 August 2016. Kami semua sayang dia sangat... Jangan kata kami, atuk, nenek, auntie Via, uncle Jib pun sayang kat budak nonet ni... Atuk panggil dia Jambul. Nenek panggil Yo Yo... Hahahahah...

Comel kan??? Kewat sikit sebab dia stress Amily suka kacau hidup dia... Heheheh...

Kalau balik rumah Mak, dia mesti ikut.... Dia dah biasa dah kat rumah Mak.. Kira balik rumah nenek dia jugakle.....

Kalau kat Tengkera, setiap petang Atuk bawak bebudak ni naik motor dan main kat playground. Sehari tak dapat naik motor, mmg bisingle bebudak ni... Pening atuk....

Kalaulah Bi ada, mesti Bi yang bawak naik skuter bi tu kan? Skuter tu tersadai kat rumah takde siapa nak bawak.... :(

Banyak yang berubah skrg...... Demi keselamatan anak2, Ling dah naikkan batu dan pasang autogate. So takdelah anjing2 liar masuk rumah memalam kejar kucing... Semua rezeki dari hasil titih peluh Bi....

Oklah sayang, nanti Ling sambung cerita lagi ye....

Al Fatihah untuk Bi, suami Ling dunia dan akhirat....

Rabu, April 05, 2017

Nak bebel jap..

Dua tiga minggu lepas aku terjebak balik tengok cerita Korea. Innocent Defendant dan Voice. Dua-dua cerita detective. Pendakwaraya... Peguambela... Detective... Bunuh bunuh bunuh... Sedih, cemas, stress... Tapi sebabkan aku sangat suka tengok IRIS, so cerita Voice aku rasa macam Gerak Khas le pulak... Macam bodoh je. Lembab je police dia semua. Tapi alang2 dah tengok, kena habiskan. Huhu...

Innocent Defendant sangat sedih. Sedih sangat bila part dengan anak dia yang terpisah berbulan2 tu... Wife pulak dibunuh. Memang emo... 

Voice pulak hari2 tunjuk mayat orang mati kena bunuh memang scary. Mabuk darah aku dibuatnya... Uhuks..

Banyak benda dalam dua cerita ini ingatkan aku pada Bi. Bi, bukan suami yang romantik sangat tapi dia didik aku menjadi seseorang yang lebih daripada seorang isteri. Macam mana cara abah dia ajar dia tentang hidup, macam tulah juga dia ajar dan didik aku sebagai seorang isteri. Tegas tapi penuh kasih sayang. Dia ajar aku berdikari. Jadikan hati aku kering dan kuat, Jadikan aku sebagai ketua keluarga yang baik bila dia pergi belayar dulu... Dia layan aku seperti 'orang kanan' dia. Dia Jeneral, aku orang kanan dia yg paling dia percaya.. (Ceh feeling pulak kan sebab tengok cerita macam tu) Dia buat hati aku jadi kering dengan cabaran dan masalah2 harian. Tapi pada masa yang sama dia simbahkan aku dengan kasih sayang tiada berbelah bagi. Mungkin sebab itulah kot, walapun dia telah pergi, aku boleh terus rapat dan menyayangi kedua mertua aku sama seperti dia menyayangi dan menghormati kedua ibu dan bapanya.. Kerana aku sering merasa aura itu di rumah keluarga mertua aku.. Aura dan suasana yang sama ketika dia masih ada.

Korang bayangkanlah, dulu masa bercinta dengan dia, aku tak pernah tahu memandu dan menunggang motor. Dia paksa aku belajar memandu. Belajar tunggang motor TZM besar gabak tu... Takut semua kena letak tepi. Dia mahu aku lasak. Tapi dia ajar sikit punya garang. Stress aku. Ajar macamlah aku ni cadet dia... Salah sikit pun kena sound. Tapi dengan cara itulah aku cepat belajar. Aku bawak kereta tak macam pondan. Tapi tak terlalu melulu macam poyo. 

Suruh parking kat porch pun main signal2 tangan je.. Ko hingat dia nak jerit "lagi lagi lagi okay okay stop" ? Memang tak lah... Dia guna signal tangan gaya komando. Tahulah bapak kami berdua komando.. Sendiri mahu fahamlah. Nampak mcm poyo tapi bila tengok cerita Korea tu, eh sama mcm Bi praktikkan dekat aku... Dulu aku nyampah bila dia buat macam tu sebab alahai poyo je... Tapi sekarang, heheh rindu sangat... Tengok pulak J Revolusi. Bila Judo bagi signal tangan UTK tu untuk beri arahan pada skuad dia... Sangat macho okey. Ihiks..

Dulu, aku memang tak reti dan tak pernah beli barang2 dapur... Bi yang ajar. Apa yang family dia pakai, dia akan belikan juga di rumah kami... Dari jenis beras, pencuci pinggan mangkuk, sabun mandi, pencuci baju, lantai, softener.. Berus gigi ubat gigi semualah. Semua sebijik sebijun apa yang family dia guna, kami akan guna.. Kami mmg just follow tradisi. Tu sebab aku amat rapat dengan keluarga mertua. Sebab berada disana sama je rasa macam di rumah sendiri.

Tu sebab aku agak skeptikal pada orang yang tak suka keluarga mertua sendiri. Tanak balik rumah mertua... Tak suka bebelan mak mertua... Tak selesa macam rumah sendiri. Oh, kau bayangkan nanti anak lelaki kau dapat isteri perangai macam ko... Ko suka tak?

Haruslah tak kan.... Jadi, what u give, u will get back babe... Percaya lah..

Bi pun kadang2 pernah bebel jugak. Mak dia macam ni macam tu. Tapi bagi aku setiap manusia ada kekurangan dia. Apa yang negative tu aku tidak ambil pusing. Aku ambil semua yang positive. Dan jadikan sandaran.

Aku harap, Mak dan Abah akan panjang umur sihat walafiat dan hidup berpuluh2 tahun lagi.... 

Qila, Ariq dan Amily pun sayang sangat kat diorg. Mereka anugerah terindah dari Tuhan kepada kami selain Daddy.....

Ingat korang,

Berihsanlah. Ihsankan hati, demi hubungan antara manusia dan manusia. JUGA, hubungan antara kita dengan Tuhan.

InsyaAllah semua akan jadi seindah yang kita harapkan.

Till then.... 

Selasa, April 04, 2017

Rindunya blog ni...

Lama nak menulis di sini....

Rindu...

Aku selalu sangat baca entries lama-lama..... Teringat kenangan lama bersama ketika Bi masih ada... indahnya masa itu. Rindunya hanya Allah yang tahu....

Sebenarnya banyak nak cerita kat sini tapi takde masalah.... Nak taip perlu dari hati.. Kalau setakat ambil gambar sekeping lepas tu nak tepek cerita kat sini bosanlah....

Tak tahulah siapa yang sudi baca, tapi blog ini akan kuteruskan juga sebab banyak kenangan dalam ni..... Banyak cerita bersama Daddy....

Nanti Dedek sambung story lagi ye.....

Daaaaaaaaaaa.....