Catatan

Day 5 - Tanah Lot - Malacca

Imej
Our last day in Bali.....
Semalam dah separuh packing... pagi ni cargas sambung packing... Malam tadi bebudak ni sempat mandi kolam last kopek.. Sempat Mumm keringkan baju guna washing machine dan sidai kat dining area... On kipas laju2... Hehehehe.. Paginya zasss masukkan baju dalam bag. Settle Sebelum balik, ayuh bergambar dulu... Gonna miss this cosy place..... Walaupun agak scary sikit tapi sangat tenang.....
Masa ni awal lagi baru jam 7 pagi....

Dia pun nak gambar emlompat jugak....
One for the album..... 
Sebelum ke airport kami singgah Tanah Lot dulu.... Ambil gambar dan shopping painting.... Mummy beli gambar Mount Agung jers....
Ni dulu dah pernah gi jugak.... So gambar dgn anak2 je sebagai kenangan.....


Masa surut boleh turun ambil gambar sini... Blkg tulah templenya....

Gambar melompat adalah wajib.....


Ok dah jom naik atas shopping.... 

Dedek shopping sakan kat sini.. Beli rantailah beli keychain kucinglah ma

Day 4 - Gate of Heaven, Lempuyang Temple, Karangasem - Bali

Imej
Dari Tirta Gangga, kami ke sini pula...
Pura Lempuyang ni acara wajib kami kat Bali ni... Memang dalam top list... Tengok gambar2 IG orang2 yang datang kesana semuanya mat salleh... Agegegege.. So wajib pergi tau. Sini mmg tak jumpa pelancong Malaysia atau China.. Heaven! Tu dia, pose dari anak Mummy yang bosan menunggu Mummy beratur untuk ambil gambar di Gate of Heaven..
Ohye nak naik ke sini kena park kat satu tempat khas... Then kena naik lori pick up kecik ke atas nun... Kena bayarlah... Tak ingat berapa sorg dalam 10,000 rupiah kot.. ke 20,000... Dalam 10-15 minit sampai atas nun... Kena bayar kain tu utk disewa 10,000 rupiah dan derma seikhlas hati untuk ke Gate of Heaven..
Actually Temple Lempuyang atas lagi.. Kena daki 1200 anak tangga baru sampai sana. Kami tak gi lah, kami naik sampai Gate of heaven je tu pun macam nak putus nyawa dah menonggek mendaki jalan yg curam tu... 
Sampai je sana tengok mak aihhhh.. Panjangnya que untuk beratur tunggu turn nak ambil gambar... Kami …

Day 4 - Tirta Gangga, Bali

Imej
Hari ni awal jugak keluar Villa... Dalam jam 7.30 pagi... Hari ni tak singgah McD pun.. Muak dah weh... Smlm kami dah singgah beli roti & frozen food untuk buat bfast... 
Perjalanan dari Kuta Utara ke Karangasem ambil masa almost 3 jam.... 
Kami nak pergi dua tempat penting harini... 
Yang pertama adalah :
Taman Tirta Gangga atau nama melayunya Istana Air... Hehehehe... Posing tepat pintu gerbang dulu... Sini ada gak tempat nak shopping... Macam bag rotan Mummy ni, mmg asalnya dari Karangasem... So originally mmg dari sini.. Kalau yang murah tu dibuat dari Lombok so mmglah murah... Talinya bukan kulit ye mbak2 sekalian.... 
Sebelum masuk tu better beli makanan ikan banyak2.... 7 pakej dalam 10ribu rupiah.... Cukuplah untuk bebudak ni....
Ikan mmg banyak... Cuaca takdelah panas terik tapi awan tetap biru......
Harini weekend yols.. Memang ramai gila mat salleh cheap skate tanak beli makanan ikan... So bila kau dah bagi makanan ikan, ikan dah kerumun... Dia pun sibuk datang tempat …