Selasa, Disember 06, 2016

Genap setahun


Gambar ni diambil 2 hari selepas Daddy pergi..

Ariq kata dia rindu sangat dekat Daddy, setiap saaat bertanya kenapa Daddy ditanam di dalam tanah.. Mummy kata, orang yang dah meninggal Allah bawa ke syurga tapi kenapa Daddy ditanam di dalam tanah..

Dia nak jumpa Daddy... Nak sangat jumpa Daddy. Ariq masih belum boleh mampu mengerti...

Mummy kata, Daddy sekarang ada di dalam hati Ariq...

Ariq pun pegang dada dia macam ni....

Dia kata lagi,

Kite tanak Daddy dalam ni... Kita nak Daddy depan mata... Kite nak tengok Daddy....

Sayang, semoga besar ganjaranmu sebagai anak yatim nak....

Mummy juga pernah merasa sakit perit ini, cuma mungkin zaman dan cabaran kita berbeza. Mummy tahu, Ariq sangat sayang dan agungkan Daddy...

Terus berdoa untuk Daddy di setiap solatmu Sayang....

Jadi anak soleh untuk Daddy.

Kerana, Daddy juga amat sayangkan Ariq. Lebig dari dirinya sendiri. Percayalah...

Ahad, November 13, 2016

NOVEMBER

Bulan November sebenarnya banyak benda penting berlaku dalam hidup aku.... Banyak dan besar.

Masuk je November, rasa sedih datang... Tahun ni November tak sama macam tahun2 sebelum.... 

November, Ariq Isyraf, satu-satunya anak lelaki yang aku suami isteri nanti-nantikan lahir... 19 November tahun 2009.

Masa tu Bi takde... Dia baru je berlayar so memang tak boleh nak balik... A'qila masa tu baru setahun enam bulan... Berpantang tanpa suami dan anak kecil seusia itu banyak cabarannya..... Tapi, bila tengok wajah anak2, semua rasa susah itu hilang macam tu aje...

Tahun 2015, November memang beri seribu kenangan, pahit sedih.... Atas kesihatan Bi yang tidak membenarkan dia belayar, banyak beri kesan ke atas hidup kami terutama dari segi kewangan....

Macam2 Bi buat untuk mencari duit. Berniaga, mintak kerja sana sini.... Tapi kami bahagia... Sesekali memang diduga hingga berkelahi, tapi masih dapat dikawal...

Seingat aku, 12 November, Bi mula bekerja semula di EA Technique. Betapa dia happy dapat bekerja semula setelah berbulan2 tiada pendapatan tetap. Ye, hutang kami semakin menggunung, rumah, kereta, yuran sekolah, makan pakai anak2.... Semua perlukan duit yang bukan sedikit.

Bi sangat happy bila mula bekerja. Cuma satu je, dia terpaksa pindah duduk di Wangsa Maju kerana officenya disana... Tapi Bi selalu balik... Selang 2 3 hari dia mesti balik... Dia selalu rindukan anak-anaknya..... Selalu mintak whatsapp gambar anak2nya.... Rindu...

Aku ingat lagi, Bi beria-ia mintak aku belikan hadiah harijadi Ariq... Nak surprisekan Ariq ketika hari lahir dia... Beria-ia dia suruh balutkan, dan letak dalam kereta aku... So bila dia sampai dari KL malam tu, dia akan bukak pintu kereta aku, dan ambil hadiah itu.... Sampai sekarang Ariq percaya, Daddy yang beli dan bawakan hadiah itu dari KL.....

Patutlah sungguh beria... Rupanya itu adalah kali yang terakhir....... Dia lakukan untuk anak lelaki kesayangannya.......

Macam manalah aku tak sedih, nextweek adalah ulangtahun kelahiran Ariq... Kali pertama dia meraikannya tanpa Daddy.... 

Tahun pertama - Ariq menyambut di hospital, sebab demam... Tanpa Daddy
Tahun kedua - Ariq sambut beramai2 dengan geng2 wife kapal.... Daddy ada masa tu...
Tahun ketiga - Ariq sambut di JPO, Daddy ada....
Tahun keempat & kelima - Ariq sambut di school, Daddy takde...
Tahun keenam - Ariq sambut di school dan di rumah, buat kali terakhir bersama Daddy......

Tahun ketujuh? Selamanya tanpa Daddy...... 

Korang memang tak akan faham.... Sebenarnya aku muak untuk mendengar perkataan 'Stay Strong' 'Be Strong' 'Demi anak-anak'

Muak. Aku letih mendengar semua itu. Aku hanya mendengar nasihat dari orang yang senasib dengan aku..... Bagi yang tidak merasa dan mengalami, aku rasa mereka tak layak untuk mengucapkan kalimah 'be strong' sebabnya mereka tidak pernah rasa dan faham....... Benda itu sangat memedihkan.... Kehilangan suami tidak sama seperti kehilangan sesuatu yang lain..... Berkata memang mudah... Semudah A B C...

Untuk berdepan sendiri. Tiada siapa boleh berkata sanggup....

Tiada siapa...

29 November juga, hari pertama kali aku berjumpa dengan Bi....... Kami mula2 bekerja di Riviera Bay, semasa habis SPM. Bekerja sambilan sementara tunggu results SPM.

28 November, hari terakhir aku dapat bercakap dengan Bi.... Saat terakhir Bi memegang erat tangan dan merenung aku dalam ketakutan..... Kali terakhir.......

Hampir setahun... Sedangkan rasa itu macam baru semalam ia terjadi..... Rasa yang tiada siapa dapat memahami dan mengerti.....

Ya, aku boleh tertawa gembira bagai tiada apa di depan kawan-kawan....

Tetapi dalam hati aku, hanya aku sendiri yang mengerti....

Hidup di dalam ketakutan, kerisauan, tekanan atas apa yang bakal terjadi..... Tidak yakin dengan kemampuan diri sendiri...

Bercampur dengan rasa rindu, rasa terkilan, rasa menyesal, rasa bersalah.....

Cepatlah masa berlalu, biar anak2 cepat membesar dan mampu berdikari, aku terus langsung mahu menjejaki Bi...... Di sana....




Khamis, November 10, 2016

Bicester Village

Isnin yang paling sedih di London.... Uhuks... Patutnya kami ambil kereta sewa pagi ni, tapi rupanya, company kereta sewa tu nak card credit sebagai jaminan... So sad weols berdua pakai debit card sahaja. Mana ada card credit.... So sedih.... Memang berpuluh jugak call sana sini cari company yang terima debit card tapi semua hampa.....

Call jugak Malaysian yang buat tour ke Cotswold London tapi sangat mahal.... Silap kami tak fikir utk plan B.... Sebab masa booking dari Malaysia, bila letak no card debit ok je pulak...

Sedih sangat! Masa jumpa Suffian (org yang mak beli iPhone7 dari kedai dia) esoknya tu, dia cakap kenapa tak call dia... Sebab boleh je dia bagi sewa kereta dia... Ya Allah, menyesal tak call dia untuk tanya kan..... Takpelah anggaplah takde rezeki... Memang sedih sangat tak dapat pergi roadtrip ke Cotswold.... Tempat tu sangat cantik.....

Kami try cari dan cari kereta sewa tapi gagal... Terus ke Malaysia Hall, sebab kata Wynn kat sana ada papan kenyataan yang iklan macam2 tour dan kereta sewa. Tapi sampai sana hampa... Takde pun... Staf lelaki yang disuggest oleh kawan2 pun takde kat situ. Dia pun bagi no phone org lain pun tak membantu.... Plan kami dah kelaut. Dah tghari perut sangat lapar so makan je dulu kat MH tu...
Pengubat duka lara..... Sangatlah sedap dapat makan nasi panas dengan lauk keli cili api siap sambal belacan.... GBP6 termasuk air teh o..... Sedaaaaaaaaaaapp!!!

Dah kenyang terus kami decided ke Bicester aje... Shopping! The best therapy ever!!!!! Ayuh kita....

Kami sampai di Bicester dah petang... Ikut plan asal patut esok baru nak datang sini tapi kami hanya merancang, Tuhan menentukan.......

Kami ke sini naik train Chiltern Railways dari Marylebone Station ambil masa lebih kurang 45 - 50 minit je.... GBP24.70 tambangnya... Dalam RM100 sebab masa kami di London Pound jatuh so RM5.15 je.... Syiok lah kan... Takdelah mahal sangat. Lagipun kami pergi Isnin... Off peak gitu...

Meh posing dulu..
 Memang syurgalah kan shopping kat tempat building cantik2 macam ni.... Tenang je.... Tapi sejuk sangat petang tu so tak berapa nak tenang... Ihiks...

Sampai sana sejuk.... Hujang renyai turun sekali sekala... Sejukkkk.... Aku dah memang aim nak beli apa di sini... Di La Vallee Paris pun dah aim nak beli apa... So sini mmg tak banyak sangat boleh beli... Melainkan ko kaya raya... Bestnya Bicester sangat lengang sebab dah petang dan isnin kan... Tourist China je melambak... 

Macam biasa, pergi Tourist Centre dulu untuk ambil vouchers extra 10% untuk semua butik. Tak macam Paris, dia just bagi 6 kupon je.. Kat sini satu kupon boleh pakai semua butik berulang kali selagi duit ko tak habis... Tapi Prada ada mininum spend kalau nak pakai discount voucher tu....

Tapi, mengujakan.... Eceh, kat sini disebabkan pound jatuh, Longchamp amat murah dari Paris uols!!! Tolak 10% lagi, tolak VAT lagi.... Poaaahhhh... Vongga! Borong jangan tak borong... Mak beli cuir disana... Huhuhu... Menyesal tak beli lebih... Huhuhuhu...

Cath Kidston jugek murah!!! Yang boss aku kirim dapat separuh harga! Huntunglaaaah....

Menyesal aku beli Gucci kat Paris, kat sini lebih besar dan banyak pilihan... Uhuks... Burberry wallets dan wristlet sangat murah! RM600++ jeghs.... Prada nylon banyak yang mur mur... Huwaaaaaaaaa boleh habis licin bankrup duit ko.... Tapi jaga2, ye siapa nak pakai debit or credit card, jangan pakai waktu pukul 5 hingga 7 petang waktu sana sebab sah2 akan decline... Huhuhuhu....

Aku tak masuk semua butik pun... Furla, MK, Coach (gila bapak mahal pui), Clarks, Timberland, Ralph Lauren, Ted Baker (gila murah), dan banyak lagi.... Kami kat sana sampai tutup. Huhuhu... Best pergi weekdays, tak perlu nak beratur masuk butik.... Takde orang pun, Tapi dah petang mmg ramai dah balik... Pelancong China banyak gila okeng. Memekak je.....

Macam biasa, aku berpecah denagn Wynn... Masing2 pergi ke butik masing2 dah aim... Ohye, kami tak kena beratur pun... Gucci & Prada takde pun nak beratur bagai.... Syiok gilaaaaaa...

Bicester Village ni tak besar masa. Besar lagi JPO. Tapi jauh lebih best dari La Vallee... Ikut aku lah kan... Baju budak takde yang best. Takde NEXT. Patut letaklah satu kat sana kan.... 

Cuma dengan harga train RM100 return tu kau kena maximumkan trip kau kesana. Setakat nak cuci mata, baik takyah... Huhuhu... Buang masa...

Compared La Vallee, sini takdelah melambak shopping bags aku... Takde senget2 bahu pikul barang sebab baggages pun dah penuh sangkak. Aku memang dah takde space nak letak barang lagi... Huwaaaaa... Disebabkan tiada kereta, kami kena fikir jugak nak mengangkut baggages yang berat dan besar2 tu ke airport... Memang trajis bila fikir balik... Huhuhu....

So berbelanja di Bicester within budget. Siap ada lebih GBP200 lagi... Hahaha. Sebab tulah, tak sempat dan mood sedih memikirkan hal kereta sewa tu, ia sangat mengganggu mood nak shopping... Uhuks.. GBP200 tu lepas wallet Burberry... Disebabkan aku dah beli wristlet, so malas nak patah balik beli wallet. Uhuks...

Settle Bicester, balik hotek tido le apa lagi........ Tidur dalam merajuk tapi syiok... Hahaha..

Hissshh bila taip entry ni rasa ralat sangat... Takpe, suatu hari nanti kalau ada rezeki ke London, memang akan kucari si Suffian semula untuk sewa kereta dia... Cotswold... Tunggguuuu......

Ahad, November 06, 2016

Hyde Park, Big Ben & Clarks Outlet

Hari ketiga di bumi London.... Gituuuuu.....

Pagi ni sangat seronok sebab bangun pagi, jengah ke tingkap... Woah langit sangat cantik.... Matahari memancar-mancarkan cahayanya.... Cantik untuk fotoshot! Tujuan utama sebenar bercuti ke London ni untuk sight seeing. Ke Paris untuk shopping je... Sebab Paris tak berapa lawa, kecuali Eiffel Tower lah kan.... So sangat happylah terus decided nak ke Hyde Park.... 

Ayuh kita! Kami turun je underground, terus nampak Marble Arch. Tapi apek yang tolong ambilkan gambar ni entahnye fokus kat kami je. Marble Arch kat belakang tu nampak kaki je... Uhuks...
Apek tu sesat sebenarnya. Dia dari Ipoh kot tapi mcm pelik je phone takde apa takde... Dia nak cari jalan ke Kedutaan. Patutlah beria tolong weols ambilkan gambar, rupanya macam2 dia nak mintak tolong. Siap suruh weols tuliskan details nak ke kedutaan. Pen takde kertas takde... Weols manalah ada pen kertas bagai. Semua pakai phone je kalau nak mencatat or nak cari jalan. Phone mati, matilah ko... Agegegege...

Free style. Apek tu yang suruh posed free style... Ihiks...

Tips, untuk memilih rakan travel, kena pilih yang tak cerewet, dan pandai mengambil gambar.... Dan tak berkira... Tenaga mahupun wang ringgit. Alhamdulillah sahabat travel aku baik dan kami pun sekepala. So mmg takde masalah. Dah berbelas tahun kami kenal kot... 

Dari Marble Arch, lintas jalan dah masuk area Hyde Park. Hyde Park ni sangat besar. Banyak entrance kau boleh pilih.. Hyde Park ni mmg tumpuan tourist dan local nak2 time weekend ni... Mmg tempat beriadah dan relax.... Cuma kena banyak berjalan lah.... Skrg tgh autumn mmg nampak daun perang bertaburanlah.... Agituhhhh...

Matahari memancar tapi tak panas.... Sejukkkkkk tapi best!! 

Kami menghala ke tasik, berhenti makan dan minum. Padehal dah melantak kat hotel tadi.... Tapi bila sejuk2 ni kau senang lapar.... Aku tak ingat apa kebenda aku makan tapi something like poches eggs... Dengan roti... Dan cappucino...

Sunday ko... Punyelah ramai. Nak beratur beli makan dan tunggu cappucino siap mmg berjanggut leee...

Cafe ni besar.... Keliling sini sana ada meja.... Bebetul di bibir tasik sangat romantik.....


Ada itik dan angsa... Swan hujung sana jap lagi kami ambil gambar...

Patutlah ramai berhenti kerja, travel dan jadi journalist.... Menulis... Kat London ni, segala idea menulis dan berkarya senang nak keluar..... Rugilah aku datang sekejap je, kalau berbulan2 rasanya dah siap 2 3 buku kot... Tapi anak2, mana boleh tinggal lama.... Uhuks...

Lepak sini sementara menunggu akak dan anak2 dia datang. Dia dah otw dah dari Marble Arch tapi tersesat sikit... Ihiks...


Tiba2 kan angin kuat sangat... Sejuk menggigil pulak..... Dah sejuk ni mulalah nak terkencing... Huhuhu. Tapi toilet bukan main ramai orang......

Haaaa... Ni swan yang putih melepak....


Feeling2 nak bagi makan swan... Tapi mana ada apa2 kat tangan aku.... Saje acah2 kan si swan tu.... Huhuhuhuu

Posing jelah, entah bila lah boleh datang sini lagi....


Actually kau nak naik boat kat sini.... Tapi malaslah aku nak naik.... Lainlah naik dengan laki ke kan... Boleh ciom2 molot sebab suasana kat sini romantiklah... Huhuhu... 
Eh kenapa swan lari???


Ok akak dan anak2 buahku dah sampai...... Kesian diorg sesat... Huhuhu... Dah jumpa tasik, tapi tak jumpa cafe yang tempat kami tunggu ni.... Pastu kami menghala ke seberang sana.... Nak cari daun... Ngeeeeeee....

Akak dan anak2 dah nak balik ke Manchester petang ni...... So kami spend time samalah... 

Ko tengok punyelah ramai umat manusia tgh berjalan nun... Kebetulan harini ada marathon lah pulak.... Memang penuh orang lah Hyde Park ni..... Nak feeling2 posing pun tak senang....

Nak jugak guling2 atas daun.... Kat Melaka takde daun ni uols... Agegegege...

Anak buah dua org melayan je karenah mak2 ni..... Hahahaha...


Ok last...

Ok dengan Wynn pulak....

Lepas tu kami terus ke Big Ben... Dulu aku datang tengok dari jauh je.... London Eye semua dah pergi so malas nak pergi lagi.... Hahahaha... Dasar... (padehal dalam kepala hotako fikir malls je...)
Matahari kejap aje kejap takde.... Kalau ada memang cantikle gambar..... Takdelah gelap je muka ko...

Sebelum ni ada berlaku peristiwa sangat lucu... Menggelupur aku mencari tandas di underground tapi boleh pulak tandas perempuan tutup!! Aku serius dah tak tahan gila ok. Belasah masuk jelah tandas lelaki... Rupanya ada banyak perempuan (mostly tua) masuk tandas tu.... Dahle kena bayar... Hahahaha... Ada staff toilet tu cakap, ni bukan toilet perempuan, tapi ada aku kesah??? Dahle tandas tu gelap gelita.... Tak nampak ape pun nak cebok pun susah mencari wet tissue dalam kegelapan... Nightmare noks!

Sejak dari tu, pundi kencing aku jadi mcm sakit.. Sebab menahan kencing lama sangat... Hahaha... 


Haaaa... Tengok kalau ada matahari cantik muka ko... Terang....



Kami ingat nak berpisah kat sini je sebab Wynn dah rushing nak ke Clarks di Seven Sister. Tapi last minute akak nak follow sekali.....


Hahahahaha... Tetap nak up gambar ni....

Dari sana kami naik underground ke Seven Sister, untuk ke Clarks.. Seven Sister ni di Zon 3 London, so lebih sikitlah charge Oyster Card tu... Untuk Zon 1 & 2 maximum dia akan charge dalam GBP6.90  sehari tapi kalau sampai Zon 3, GBP7,90 sehari... So banyak mana kau turun naik underground, overground dan bas so maximum dia charged dua harga tu... Kami takdelah berjalan sampai Zon 4 & 5 pun... So better pakai Osyter Card dari kau beli London Pass tu... Mahal..

Sampai Clarks dalam pukul 3 kot. Hari ni semua kedai tutup pukul 4 atau pukul 6 sebab ahad... Sedih! Primark pun tutup dalam pukul 8 malam...

So menggelupur lah memilih sebab dah nak tutup....

Lepas pilih letak tepi, sebab nanti orang lain ambil... Dah tak banyak choices sebab dah petang. Sah2 dari pagi dah ramai org serbu khen..... Murah sangat handbags sekitar GBP20-GBP30 je noks!!! 
Kasut pulak pair kedua hanya GBP5... Huwaaa.... 
Mahu tak gila meroyan.... Rasa nak ambil semua!!! Tapi bia fikir balik, baggages dah penuh sangat dah takde tempat nak letak... Bicester Village belum pergi lagi.... Huwa.....

Hamik ko........ Terus decide balik naik bas.... Nasib baik dari sini nak ke hotel dekat je.... Dalam 20 minit naik bas... Bus stop pulak depan Clarks je, takdelah jauh nak menapak... Tetiba hujan pun turun... Aku dan akak berpisah disini... Train dia balik ke Manchester 5.30 petang... Sedih sangat rasanya bile nampak dia berjalan dengan anak2 ke underground.... Kami balik hotel dulu, letak barang solat then keluar balik ke Straftord (betul ke eja?) gi Primark lagiiiii.... heheheheheh...

Kat sana kami memang tak reti penat. Selagi kedai belum tutup.... Malam tu ke Bayswater jugak teman Wynn cari luggage baru..... Huhuhu... Jam 11 malam baru sampai hotel noks!





Rabu, November 02, 2016

Burger & Lobster dan Hamleys, London

By the time luunch hour kami sampai di Harvey Nichol... Ada dua tujuan ke sini, nak jumpa sesorang dan nak makan lobster di Burger & Lobster.

Siapa yang aku nak jumpa sangat tu eh???
.
.
.
.
.
.
.
Taraaaa.... Kaka ipar aku le... Kakak Bi, arwah suami kesayangan aku..... Dah tahun ketiga dia sambung PhD di Manchester. Dia datang anak-beranak all the way dari Manchester nak jumpa aku... Huhuhu... Rindu sangat, sejak Bi pergi kami memang tak pernah berjumpa.... Akak ada balik sekejap awal tahun lepas... Itulah kali terakhir dia berjumpa dengan Bi.... Dia pun sangat terkesan dengan pemergian Bi yang secara tiba-tiba.... Hanya whatsapp tempat kami berkongsi rasa duka lara... 

Berjumpa dengan akak buat aku rasa dekat sangat dengan Bi... Sebab Bi sangat rapat dengan akak, semua cerita dia... Impian dia... Dia ceritakan kepada akak.... 

Yelah adik beradik kami tak ramai. Bi ada seorang kakak dan seorang adik lelaki... Aku pun hanya ada adik lelaki... Arwah kakak lama dah pergi... So, hanya kakak Diana lah tempat aku berkongsi kasih sayang...

Ok meh posing sikit... Ni masa menunggu turn untul lunch di Burgey & Lobster. Lunch hour waktu weekend macam ni mmg ramailah..... 45 minit jugak kami menunggu....

Kalau dah sampai London, korang mesti cuba makan kat sini.... Agak pricey sebab nama pun kau makan lobster kan... Kat Malaysia pun dah mahal beratus... 

Ada 2 pilihan lobster. Stim dan grill... Kami ambil stim dan grill sebab nak rasa semua...

700 pound lobster macam ni dalam GBP24.90 kot.. Eh kenapa aku lupa... Orange juice dalam GBP3.90 gitu....

Seriusly memang nikmat dunia sebab sedaaaaaaaaaaaaap sangat!!! Berbaloi menunggu...


Kami yang gembira.... Ihiks...

Walaupun lobster ni ada bau hangit2 sikit tapi ada aku kesah sebab sedap sangat. Sos dia mmg terbaik!

Yang putih tu sos dia yg maha sedap... Salads & chips...

Lepas dah kenyang kami meneruskan jejak ke Oxford dan Regent Street.... Mencari toys anak2 tersayang....
Asal singgah je bergambar.... Asal singgah je mesti bergambar....

Cuaca best tak sejuk walapun tadi pagi hujan jap.... Sejuk sebenarnya tapi sejuk yang best.... Sejuk aircond tu tak best tau tapi sejuk cuaca natural macam ni sangat best!

Oxford Street. Sini kau nak cari designer brands memang melambak kiri kanan.... Tapi kami tak masuk pun... Memang aim terus ke Hamleys di Regent Street.

Banyak kali berhenti posing... Ihiks...

Oh lupa nak cakap... Lagi dua anka dara ni anak2 buah akulah... Aisyah & Amirah. Amirah dah masuk kolej sambung medic. Aisyah masih form 4.... Masing2 dah tinggi menggalah kalah auntie dah....

Hamleys, gedung mainan tertua dan terbesar di dunia.... Harganya pun sendiri mahu fikirlah... Hahahaha... Tapi kalau dah datang sini, memang wajib singgah... Sesekali kan demi anak2....

Anak tiga, bag pun tigaaaa... Huhuhuhu... Dah jom balik!!!

Kami naik bas balik ke Hackney.... Terus sampai depan hotel. Akak dan anak2 dia balik ke hotel masing2.... Esok jumpa lagi.... Kami tak duduk sama sebab booking hotel pun lain2 dan last minute plan.
Posing then tunjuk kat Qila... Komen dia di whatsapp--

 "OMG. Kite ternganga sampai tak boleh tutup mulut... Boleh ke Mummy nak bawak balik semua ni???"

Hahahahaha... Tau takpe... 

Shopping memang syiok, disaster masa nak balik tu nanti kita cerita eh?? Heuheuheuheu