Khamis, Julai 20, 2017

Susuk tubuh itu

Hi korang..

Hows life? Aku baru nak start puasa enam.. Baru masuk hari kedua......

Dah puasa ni biasalah, sejuk betul rasa kat office ni... Beku...

Hujung2 ni banyak pulak openhouse... Kenalah berjunjung balas. Ye tak?

Semalam, masa otw balik rumah..... Masa kat Tun Tuah, terserempak dengan Perdana Bi... Aku ingat abah yang drive.... Tapi dari jauh dah nampak kelibat lelaki bertubuh besar berbaju hitam drive bersama 2 kelibat lain. Dan, dah tentulah bukan susuk tubuh abah.....

Ya Allah, kenapa sebijik sangat.....

Sekilas nampak bila kereta kami berselisih, aku nampak kelibat lelaki berbadan besar berbaju tshirt hitam...

Terus aku menangis kerasa sangat iras.... Iras sangat susuk tubuh Bi....

Aku tak sure siapa di dalam kereta tu, yang pasti rasanya tentulah adik ipar aku... Maybe dia turun kapal sekejap dan keluar cari barang.... 

Badan mereka lebih kurang sama... Muka dah tentu sama...

Ya Allah, rindunyaaaaaaaaaa... Rindu sangat...

Aku menangis tersedu-sedu2.... Tapi aku berbisik juga, aku redha dengan ujian Allah ini... Aku tahu, aku dipilih oleh Allah sebab Allah sayangkan aku.. Allah sayang anak-anak aku....

Kami dipilih kerana disayangai..

Aku redha, tapi tidak salah kalau aku menangis kerana rindu...

Media sosial banyak membuat aku rasa kecil hati... Bila melihat kemesraan dan kebahagiaan orang lain. Walau aku tahu sebenarnya tidak semua yang dipamerkan itu indah...

Ada juga kenalan di media social dilanda musibah, bercerai... Bergaduh... Apa bezanya dengan aku? Tiada tempat berlindung... Berkasih... Bermanja... 

Tapi kalau diberi pilihan, aku lebih rela bercerai mati daripada bercerai hidup. 

Bercerai hidup baut hati kau sakit, pedih... Berebut anak.... Hidup penuh kebencian... Masing2 tidak beralah menegakkan benang yang basah.. Kamu berpisah meneruskan hidup dengan rasa benci...

Sekurang2nya aku dan Bi, berpisah mati.... Cinta kami masih utuh hingga saat Bi menghembuskan nafas terakhirnya... Dia menyayangi dan menyintai aku seumur hidupnya.... Kami berpisah di dunia... hanya sementara...

Sejak itu, aku tidak pernah kisah jika masa berlalu terlalu pantas.... Aku tidak kisah muka dimamah usia... Aku tidak kisah anak-anak cepat membesar.... Kerana aku tahu, makin cepat aku dan Bi akan bersatu kembali.... 

InsyaAllah.

Al Fatihah...

Rabu, Julai 05, 2017

Lebaran kedua tanpa Daddy

Tahun kedua tanpa Daddy....

Ramadhan tahun ni macam biasa, seminggu di rumah keluarga Bi... Kebetulan anak2 cuti sekolah, dan Ariq pun dah selamat bersunat.. Walaupun penuh drama sunat Ariq, alhamdulillah Ariq selamat bersunat selepas DUA kali percubaan... Hehehe...

Memang drama...

So kami berkampung kat rumah mertua...

Mesti ramai yang pelik, aku ni macam takde mak bapak... Asyik menempel kat rumah mertua... 

Eh suka hati akulah... FYI, ramai pun pelik... Ramai yang tanya... 

Mak kandung aku, mmg selalu bertandang ke rumah aku.. Like setiap hari.. Lagipun Amily ke sekolah dia yang hantar.. So almost setiap hari berjumpa... Not like my inlaw, kalau aku tak jengah diorg, mmg takdelah berjumpa... Mertua aku akan singgah rumah kalau aku dah lama tak balik je... So rasanya almost setiap minggu aku balik tidur sana... Masa tu aje anak2 aku dapat bermanja dgn atuk nenek...

So adil lah kan...

So, Lebaran... Lepas ni mmg setiap tahun aku akan beraya di rumah mertua dulu..... Selepas menziarah pusara Bi, aku akan membawa anak2 ke rumah suami Mama... Ye, tahun kedua Mama beraya di rumah suami dia.. Means bapak tiri aku... 

InsyaAllah tradisi ini akan berlarutan selagi ada nyawa kami di kandung badan...

Raya kedua, barulah balik kampung kat Muar..

Tahun ni aku tak ikut pun mertua balik kampung YongPeng dan Batu Pahat. Tak sempat...

Alhamdulillah.... Ramadhan tahun ni walaupun dihempap seribu dugaan... Aku dapat laluinya dengan tenang... Agak sibuk setiap petang sebab selain rushing masak dan ulangalik hospital di petang hari... Sepupu rapat aku warded almost sebulan ramadhan... Sepupu yang anak2 aku panggil ayah dan mereka mmg sangat manja dgn dia...

Amily pun sedih bila tahu ayah masuk hospital... Dia takut ayah 'mati'... Ariq pun setiap hari tanya... Ayah baring ke duduk kat hospital tu... Setiap hari aku suruh anak2 aku doa, ayah segera sembuh... Alhamdulillah Allah mendengar doa anak2 aku.... Dapat beraya dgn ayah akhirnya...

Panjang pulak umur mak dan bapak mertua aku... Diorg datang beraya ni... Ihiks..

Okbai


Selasa, Jun 20, 2017

Sempena Ulangtahunnya yang ke empat...

13 Mei 2017, Amily Rania Iman genap 4 tahun usianya... 

Dia dah makin bijak dan tahu apa yang dia mahukan... So tahun ni, dia minta cake Gecko PJ Mask..
Ihiks.... Layankan aje... Janji dia happy...

So ini kali pertama celebrate di school... Dengan kawan2....

Masa Mummy sampai je school, ya rabbi, manisnyaaaaaaaaa senyuman Amily... Dia control je nak menjerit.... Kalau kat rumah tu harus dah menjerit excited. Tapi kat school bukan main control. Baikkkk aje.. Senyum pun senyum kambeng je... 

Cake dan goodies bags
Senyum simpul je... Tangan letak belakang.... Baju fresh dari Saigon... Ihiks...

 With the girls...
And boys.....


 Selamat Ulangtahun kelahiran sayang.... Semoga membesar jadi anak solehah, baik budi pekerti... Terus bahagia dan dirahmati Allah s.w.t


Potong cake dak bagi kawan2 makan....


Bertambah-tambah anak Mummy makan....... 

Mummy sayang Amily sangat....... Amily penghibur hati Mummy... Kakak tu kawan berbual & bergaduh, Abang kawan bermanja... Kalian pelengkap hidup Mummy.... 



Selasa, Mei 23, 2017

Surat untuk Bi...

Hi Bi...

Setiap hari Ling selalu fikir, tentang Bi... Apa agaknya Bi tengah buat kat 'sana'... Bi okay ke tak? 'Sihat' ke tak... Entahlah... Kadang2 bila tengah sibuk2 tu tetiba Ling rasa "eh macam terlupa nak call Bi bagitau Ling kat mana.." Terus rasa macam jantung berdegup laju....

Setiap hari rasa macam tu... Sepanjang setahun 6 bulan ni.... Setiap hari Bi....

Sabtu ni dah nak puasa.... Tahun kedua tanpa Bi... Rasa sedih tu tak terluah nak ungkap... Ariq pulak akan bersunat hari Jumaat ni... Anak tunggal lelaki kita nak bersunat Bi... Kejap je amsa berlalu kan.. Last Bi jumpa dia masa tu dia baru 2 minggu sambut ulangtahun ke 6.. Kecik sangat lagi......

Sekarang dia dah 7 tahun 7 bulan... No 7, Bi mmg suka sebab tarikh kahwin kita.... Dia akan bersunat, InsyaAllah pada usia ini....

Tak tentu arah Ling call klinik sana sini. Google sana sini... Tanya orang sana sini tentang sunat. Ariq dah decided nak bersunat cara laser. Mesti dia tanya kawan2 dia kat sekolah lah tu.... So tak banyak klinik offer sunat laser nak2 lagi bukan hujung tahun... Selalunya orang bersunat cuti sekolah hujung tahun...

Sementara bibik ada ni, tu sebab Ling decided sunatkan Ariq cuti sekolah ni.... Senanglah nanti ada orang jaga dia kat rumah.. Tapi kitaorg duduk rumah Mak. Senang Abah jaga cucu jantan tunggal dia tu.... Kesayangan kan......

Kalaulah Bi ada, mesti Bi relax je anak nak sunat kan? Bi mmg camtu... Apa situasi pun Bi relax je... Macam takde apa je... Bi tahu Bi sakit pun Bi boleh senyum lagi....... Macam takde apa...

Ling rindu Bi... Ariq pun rindu Bi sangat... Amily sehari dua ni pun asyik tanya Bi... Dia ternampak gambar Bi kat FB, masa birthday Qila tahun 2015 dulu...

Ohye, Amily dah masuk Qdees tau... Masuk class teacher Marina. Dah pandai baca.. Tapi menulis dia malas. Uhuks.. Mewarna dia rajin..... Balik dia naik van Cik Yat. Pergi Mama hantar... Haritu birthday dia, buat kat sekolah.... Ya Allah happynya dia..... Manisnye muka masa Ling datang bawak cake. Padehal sebelum Ling masuk class, muka dia tengah bosan tahan ngantuk.. Nampak je Ling terus ceria..... Hehehehe.. Baik makan cake bertambah-tambah....

Qila pun buat simple2 potong cake dengan Nenek & Atuk... DIa pun dah besar, no party2....

Ohye, Qila dah berhijab sekarang... Sejak akhir tahun lepas... Dia terbuka hati sendiri nak menutup aurat lepas dah solat lengkap 5 waktu ni.... Alhamdulillah... Anak Bi yang sexy montok dah berhijrah... Heheh..

Ari macam biasa. Dah besar perangai pun berubah. Sekarang gila bola, spinner, basikal tayar besar, drone, hoverboard.. Eh macam2lah dia minat sekarang... Pening Ling.... Tak dilayan kesian pulak.... Nanti dia sibuk menagih kawan2 punya....

Sekarang bebudak ni tusyen kat rumah lorong depan... Eloklah sekurang2nya bergaul dgn bebudak lain...

Esok kami balik rumah Mak Abah. Khamis ada kenduri untuk Bi... Semoga Bi perolehi pahala dan rahmat daripada bacaan Yassin nanti.... Tenanglah di sana sayang.... Kasih sayang kami tak pernah luntur buat Bi setiap hari.... Bi senantiasa ada dalam hati Ling dan anak-anak.... Kami sayang rindukan Bi....

Hidup memang tak lengkap tanpa Bi.... Setiap kali terpandang sesama sendiri, rasa macam tak cukup seorang.. Sepatutnya berlima tapi sekarang hanya berempat.....

Ohye, bulan November tahun lepas Ling amik anak baru.... Romeo Duke nama dia.. Lahir 10 August 2016. Kami semua sayang dia sangat... Jangan kata kami, atuk, nenek, auntie Via, uncle Jib pun sayang kat budak nonet ni... Atuk panggil dia Jambul. Nenek panggil Yo Yo... Hahahahah...

Comel kan??? Kewat sikit sebab dia stress Amily suka kacau hidup dia... Heheheh...

Kalau balik rumah Mak, dia mesti ikut.... Dia dah biasa dah kat rumah Mak.. Kira balik rumah nenek dia jugakle.....

Kalau kat Tengkera, setiap petang Atuk bawak bebudak ni naik motor dan main kat playground. Sehari tak dapat naik motor, mmg bisingle bebudak ni... Pening atuk....

Kalaulah Bi ada, mesti Bi yang bawak naik skuter bi tu kan? Skuter tu tersadai kat rumah takde siapa nak bawak.... :(

Banyak yang berubah skrg...... Demi keselamatan anak2, Ling dah naikkan batu dan pasang autogate. So takdelah anjing2 liar masuk rumah memalam kejar kucing... Semua rezeki dari hasil titih peluh Bi....

Oklah sayang, nanti Ling sambung cerita lagi ye....

Al Fatihah untuk Bi, suami Ling dunia dan akhirat....

Rabu, April 05, 2017

Nak bebel jap..

Dua tiga minggu lepas aku terjebak balik tengok cerita Korea. Innocent Defendant dan Voice. Dua-dua cerita detective. Pendakwaraya... Peguambela... Detective... Bunuh bunuh bunuh... Sedih, cemas, stress... Tapi sebabkan aku sangat suka tengok IRIS, so cerita Voice aku rasa macam Gerak Khas le pulak... Macam bodoh je. Lembab je police dia semua. Tapi alang2 dah tengok, kena habiskan. Huhu...

Innocent Defendant sangat sedih. Sedih sangat bila part dengan anak dia yang terpisah berbulan2 tu... Wife pulak dibunuh. Memang emo... 

Voice pulak hari2 tunjuk mayat orang mati kena bunuh memang scary. Mabuk darah aku dibuatnya... Uhuks..

Banyak benda dalam dua cerita ini ingatkan aku pada Bi. Bi, bukan suami yang romantik sangat tapi dia didik aku menjadi seseorang yang lebih daripada seorang isteri. Macam mana cara abah dia ajar dia tentang hidup, macam tulah juga dia ajar dan didik aku sebagai seorang isteri. Tegas tapi penuh kasih sayang. Dia ajar aku berdikari. Jadikan hati aku kering dan kuat, Jadikan aku sebagai ketua keluarga yang baik bila dia pergi belayar dulu... Dia layan aku seperti 'orang kanan' dia. Dia Jeneral, aku orang kanan dia yg paling dia percaya.. (Ceh feeling pulak kan sebab tengok cerita macam tu) Dia buat hati aku jadi kering dengan cabaran dan masalah2 harian. Tapi pada masa yang sama dia simbahkan aku dengan kasih sayang tiada berbelah bagi. Mungkin sebab itulah kot, walapun dia telah pergi, aku boleh terus rapat dan menyayangi kedua mertua aku sama seperti dia menyayangi dan menghormati kedua ibu dan bapanya.. Kerana aku sering merasa aura itu di rumah keluarga mertua aku.. Aura dan suasana yang sama ketika dia masih ada.

Korang bayangkanlah, dulu masa bercinta dengan dia, aku tak pernah tahu memandu dan menunggang motor. Dia paksa aku belajar memandu. Belajar tunggang motor TZM besar gabak tu... Takut semua kena letak tepi. Dia mahu aku lasak. Tapi dia ajar sikit punya garang. Stress aku. Ajar macamlah aku ni cadet dia... Salah sikit pun kena sound. Tapi dengan cara itulah aku cepat belajar. Aku bawak kereta tak macam pondan. Tapi tak terlalu melulu macam poyo. 

Suruh parking kat porch pun main signal2 tangan je.. Ko hingat dia nak jerit "lagi lagi lagi okay okay stop" ? Memang tak lah... Dia guna signal tangan gaya komando. Tahulah bapak kami berdua komando.. Sendiri mahu fahamlah. Nampak mcm poyo tapi bila tengok cerita Korea tu, eh sama mcm Bi praktikkan dekat aku... Dulu aku nyampah bila dia buat macam tu sebab alahai poyo je... Tapi sekarang, heheh rindu sangat... Tengok pulak J Revolusi. Bila Judo bagi signal tangan UTK tu untuk beri arahan pada skuad dia... Sangat macho okey. Ihiks..

Dulu, aku memang tak reti dan tak pernah beli barang2 dapur... Bi yang ajar. Apa yang family dia pakai, dia akan belikan juga di rumah kami... Dari jenis beras, pencuci pinggan mangkuk, sabun mandi, pencuci baju, lantai, softener.. Berus gigi ubat gigi semualah. Semua sebijik sebijun apa yang family dia guna, kami akan guna.. Kami mmg just follow tradisi. Tu sebab aku amat rapat dengan keluarga mertua. Sebab berada disana sama je rasa macam di rumah sendiri.

Tu sebab aku agak skeptikal pada orang yang tak suka keluarga mertua sendiri. Tanak balik rumah mertua... Tak suka bebelan mak mertua... Tak selesa macam rumah sendiri. Oh, kau bayangkan nanti anak lelaki kau dapat isteri perangai macam ko... Ko suka tak?

Haruslah tak kan.... Jadi, what u give, u will get back babe... Percaya lah..

Bi pun kadang2 pernah bebel jugak. Mak dia macam ni macam tu. Tapi bagi aku setiap manusia ada kekurangan dia. Apa yang negative tu aku tidak ambil pusing. Aku ambil semua yang positive. Dan jadikan sandaran.

Aku harap, Mak dan Abah akan panjang umur sihat walafiat dan hidup berpuluh2 tahun lagi.... 

Qila, Ariq dan Amily pun sayang sangat kat diorg. Mereka anugerah terindah dari Tuhan kepada kami selain Daddy.....

Ingat korang,

Berihsanlah. Ihsankan hati, demi hubungan antara manusia dan manusia. JUGA, hubungan antara kita dengan Tuhan.

InsyaAllah semua akan jadi seindah yang kita harapkan.

Till then.... 

Selasa, April 04, 2017

Rindunya blog ni...

Lama nak menulis di sini....

Rindu...

Aku selalu sangat baca entries lama-lama..... Teringat kenangan lama bersama ketika Bi masih ada... indahnya masa itu. Rindunya hanya Allah yang tahu....

Sebenarnya banyak nak cerita kat sini tapi takde masalah.... Nak taip perlu dari hati.. Kalau setakat ambil gambar sekeping lepas tu nak tepek cerita kat sini bosanlah....

Tak tahulah siapa yang sudi baca, tapi blog ini akan kuteruskan juga sebab banyak kenangan dalam ni..... Banyak cerita bersama Daddy....

Nanti Dedek sambung story lagi ye.....

Daaaaaaaaaaa.....

Ahad, Disember 25, 2016

Sedih..

Sedih....

Malam tadi macam mimpi, tapi tak ingat mimpi apa... Yang pasti dia ada...

Sakit sangat.... 

Selama ini aku kuatpun, sebab perasaan tu masih anggap dia pergi belayar.... Dia kerja...

Sudah lebih 12 bulan dia pergi.....

Sakit.

Rindu, tapi tidak boleh melahir dan mezahirkan.....

Sakit.

Isnin, Disember 19, 2016

Hi 5 Fairytale, Istana Budaya

Last minute plan....

Demi Amily yang suka sangat Hi5 tu... So ayuh kita....
Pukul 7.30 pagi dah gerak ke KL..

Park kereta kat LRT Bangsar, naik uber ke Istama Budaya... Suka bebudak ni naik uber... Ihiks...
 
Amily sentap... Sebab dia nak duduk depan stage... Tu tiket lain sayang oiiiii... Mummy pun tak tahu ada tiket utk depan stage... Kena duduk bersila eh apa class... Huhuhu..

Bosan menunggu nak start, dia bukak buku Hi5 yang dibeli bersama wand..

Khusyuk... Maklumle budak tak sabar nak school....
 
Opening lagu LOVE... Haruslah aku suka sebab aku hafal kowt.... Siap hafal steps semua...



Dua anak Mummy yang pada mulanya excited.....

Tapi lepas je part balloon besar tu keluar Amily sentap... Sebab tak dapat nak lambung bola tu sebab bola tu tak sampai kat dia... Ihiks....

Terus dia sentap kebosanan dan mintak hp. Nak tengok youtube boleh??

Ko rase??? Tak bebraloi beli tiket memahal... pffthh!

Abra cadabra!!!

Pkl 12.30 habis...

Tunggu kawan Mummy jap.. Dia kerja IB, dia yang tolong belikan tiket... Dia hantar kami ke KLCC... Saje bawak anak jenjalan gi Smiggle dan Toysrus..

Botak kepala Mummy...

Dah tahu anak2 kuat shopping, kenapalah aku gatal nak naik uber dan train???

Dahle barang2 dr Hi5, Smiggle & Toysrus... Ko rase??

Terhegeh2 aku bawak shopping bags, jalan KLCC dan naik lrt balik ke Bangsar....

Ini adalah pertama kali aku handle anak2 sendiri naik LRT dgn shopping bags bagai...

Dahle lama gila okay tak naik LRT. Punyelah kelam kabut masa nak beli tiket, nak lalu palang tiket tu... Nak cari route station, nak cari stop... Hahahah... Teringat masa kat Paris-London tuhari.... 

Paling haru, bila anak2 asyik tanya bila nak sampai bila nak sampai... 

Nak turun Bangsar tapi terturun kat KL Sentral... Gelabah masuk balik dalam train... Haruuuuuuuuu...

Tapi kami having so much fun... Ini adalah kenangan untuk aku dan anak2...

Part paling lucu masa dalam tandas kat LRT KLCC... Ariq terbukak air paip kuat sangat sampai terkeluar tersembur kena orang kat luar toilet... Habis basah muka Ariq dan orang yang kat luar yg tengah que tu...

Hahahahaha.. Ariq oh Ariq... Kecoh betul.. Nasib baik orang tu tak marah...

Kami gerak balik Melaka dalam pukul 3 petang.. Mummy terus rasa pening kepala dan nak demam... Terus telan panadol... Penangan naik uber, lrt dan pusing satu KLCC dengan anak2 yang banyak perangai...

Bila tanya nak balik terus ke nak jalan lagi... Semua cakap dah penat nak terus balik... Dalam kereta lagi dah buka habuan masing2...

Punyelah kelam kabut sampai satu gambar pun tak sempat nak ambil...

Anak oh anak. 

Sampai Melaka dalam pukul 6.... Letihnyaaaaaaa...

Ariq Isyraf turns 7

Tahun ni tema 'Paris Saint Germain'

Eh.... Mentang2 Mummy baru balik dari Paris-London, tema harus nak up up....

Takde maknanya uols.... Kebetulan Ariq celebrate dengan kawan2 football club dia, so tema haruslah bola sepak kan.... Takkan tema barbie dolls pulak.... :P

So, inilah cake dia tahun ni...

Handsome Mummy dah ready nak gi training bola.... Hari ni memang 19 November, birthday dia...

Jersey bola Mummy beli dari club PSG Paris.... Bukan calang2 ni... Ihiks

Kami ke sekolah masa dia dah nak habis training... Set up semua kat canteen je.... Jadilah...

Ada KFC....

Dan goodies bags....

Okay, tepi sikit tepi sikit... Player nak potong cake.... 


Selamat Ulangtahun ke tujuh sayang...... Semoga makin cemerlang dalam arena bola sepak dan juga akademik.... Mummy Daddy sayang sangat dekat Ariq...

Adik........ 

Lepas je celebrate, balik rumah mandikan Ariq terus shoot ke KL......

Duyung muslimah nak berendam.. Ihiks...

The Dusun, Jelebu Negeri Sembilan...

Actually kami anak beranak ke KL dulu, sebelum datang kesini...

Kami pergi beberapa hari sebelum cuti sekolah tuhari... So sempatlah booking dengan harga yang munasabah. Kalau dah start cuti sekolah harganya naik mahal le noks...
Aku pilih untuk duduk Perling Bukit. Nak kesini memanglah scary. Jalan kecik, ada pulak pokok tumbang... Dahle gaung sana sini.... Tawakal jelah... Jalan kesini sangat sunyi yols.... Doa jelah bebanyak....

Tapi dah sampai mmg breathtaking scenery lah... Tenang je rasa... Hilang semua gundah gulana....

 
Ada dua pool kat sini... Atas dan bawah... Ni pool yangd ekat denagn cafe utk bfast...

Ada playground.

Ni tangga nak menuju ke rumah kami... Itu pool kedua sebelah dengan rumah kami.. Tu bumbung tu....

Bilik air...

Shower

Balcony kami dan dapur belah kanan ni..... Dapur kat luar bilik...

Semua lengkap..... Kau cuma bawak bahan basah untuk masak je.... Fridge pun ada.. Periuk nasi kuali semua ada... BBQ pit pun lengkap...


Parking bawah nun..... Boleh park 2 kereta ke khas utk rumah perling...


Sampai je terus berendam....

Balconi.....

Katil untuk Qila dan bibik..

Katil utk Mummy, Ariq dan Amily...



Kat FB dan banyak letak gambar... Saje je nak masuk dalam blog jugak......

Asalkan anak2 happy.... Aku tumpang happy gak....
Lepas berendam syiok makan maggi... ohye bfast semua included... So jangan risau.. Malam jelah kau masak sendiri....



Sebelum balik ayuh posing.....

Ohye nak kesini kena book dulu kat website... Tak boleh main terjah tiada siapa akan layan....

Staffs sangat friendly... Sesuai dengan harga lah kan???

Okbai