Rabu, Januari 17, 2018

Itinerary Tokyo-Sapporo

Ramai sangat PM tanya itinerary aku anak beranak ke Tokyo-Sapporo ni.... Sebenarnya, boring kalau korang nak tiru pun sebab semua kids purpose.. So banyak sebenarnya sight seeing & must vist place aku tak cover sebab kids tak kaan appreciate pun... Aku ke Japan semata-mata demi mereka, so aku bawak tempat yang mereka suka & hargai.....

Ok, seawal bulan Februari aku dah mencari tiket KL-Tokyo-Saporo-KL.. Survey punya survey, decided nak ambil All Nippon Airlines sahaja.. Sebab ada intercity... Tiket jangan tanyalah berapa... Huhuhuhu...

Di Tokyo, aku cari homestay milik Malaysian dari FB je... Tuan Kamarul Zharif & team mmg buat bisnes tour dan homestay kat Tokyo.. So booking dengan dia je.. Aku ambil homestay yang dekat dengan Disneyland sebab tujuan utama nak kesana.... Aku ambil sekali airport transfter dengan dia.

Details :

1. Homestay (6 days 5 nights) = JPY50,000 + JPY3000 (cleaning fees)
2. Airport Transfer (return) = JPY7000 (adult) + JPY10,500 (kids)
3. Disneyland & Disneysea 2 day pass = JPY13,200 (adult) + JPY25,800 (kids 3 org)

Ohye, kalau nak ke Disney, better turun kat Haneda, Tokyo. Narita jauh sikit... Cost airport transfer akan jadi mahal.. Dari homestay aku tu jalan kaki sikit ke Kasai Station then ada bas direct ke Disneyland... Senang gila..

Day 2 dan Day 5 di Tokyo aku ambil personal guide. Survey kat IG sahaja... Cottonfluffy IG dia.. Dia buat partime tour.. So murah half dari team si Kamal Zharif tu... Hahahaha.... Jimat banyak taw..

Details :

Pakej 1 : Day tour ke Asakusa Street, Masjid Asakusa & Tokyo Skytree - RM600.00 (by car)
Pakej 2 : Day tour ke Mount Fuji, Kawaguchi Lake, India Restaurant Gotemba & Gotemba Premium Outlet - RM2000.00 (by car)

Itu di Tokyo.....

Di Sapporo, aku stay kat IBIS Style Hotel untuk 4 malam - JPY53,000 booking dari booking.com. Ambil bilik 3 adults so dapat breakfast sekali... 

Kat Sapporo takde pakej... Semua jalan sendiri...

Itinerary aku :-

Tokyo 

DAY 1 : Tour Pakej 1

DAY 2 : Disneysea

DAY 3 : Disneyland

DAY 4 : Tour Pakej 2

Sapporo

DAY 5
1.  Odori Park
2. German Chrismat Market
3. Sapporo White Illumination
4. Sapporo TV Tower
5. Aurora Town (Underground Shopping Mall) 

DAY 6 : 
1. Shiroi Koibito Park
2. King Crab (Odori Station)
3. Daiso Odori

DAY 7 : Asahikawa - Asahiyama Zoo

DAY 8 : Otaru Aquarium, Otaru Canal & Sakaimachi Street

DAY 9 : Rera Chitose Premium Outlet

So far, aku peruntukan aku all in aku pecahkan begini dalam RM untuk mudahkan korang :

1. Homestay di Tokyo = RM2,080.00
2. Airport transfer = RM660.00
3. Disney Theme Park = RM1,531.00
4. Guide Tokyo = RM2,600.00
5. Transport Tokyo = RM390.00
6. Hotel Sapporo = RM2,330.00
7. Transport Sapporo = RM780.00
8. Asahikawa & Otaru round ticket Sapporo = RM550.00

Duit belanja aku memang tukar lebih... Aku bawak cash JPY230,000 habis settle... Huhuhu... Sampai sana aku ada swipe debit card gak utk barang2 aku sendiri shopping di outlet.. Huhuhu.. Cash khas untuk makan dan shopping barang anak2... Sana more to cash, debit card boleh gak guna tapi rate exchange setiap kedai berbeza walaupun kau swipe hari yang sama... So better pakai cash sahaja....

Kesimpulannya, perbelanjaan di Japan mmg mahal terutama transport, hotel dan makan... Aku banyak gak berhabis utk makan... Ariq setiap hari nak makan McD. Satu meal JPY680.. Dia selalu makan dua set burger hokay... Hahahaha.. Tak boleh nak halang pulak sian dia... Sekali makan untuk Ariq sahaja nak dekat RM50... Takpelah janji dia kenyang... Nasi & udang tenpayaki satu set pun dalam JPY1,300.. RM40-RM50 ringgit. Tu mmg harga standard lah.. Mainan anak2 pun banyak gak spent.. Lego dalam average RM180 kotak besar tu.. Softoys pun dalam JPY1000-JPY3000

Aku tak banyak beli pakaian sebab sana tgh winter. Baju semua tebal kecuali kat GAP Outlet.. Sana murah tapi tak beli banyak sebab bag tak muat dah...

Sebenarnya, banyak lagi boleh reduce bajet terutama tang homestay & hotel... Boleh pilih dan cari yg lebih murah sebenarnya... Tapi aku pilih hotel tu sebab nak dekat dengan train station & shuttle bus airport je.... Mahal sikit janji selesa dan mudah nak mengangkut bag dan anak2...

Rindu sangat Sapporo... InsyaAllah lepas Qila habis UPSR nanti, nak pergi lagi.... Kali ni lama sikit biar puas hati...

Siapa nak pergi main snow, aku sangat suggest ke Sapporo. Kalau bawak anak better jangan lah pergi Jan-Feb sbb snow sangat etbal dan sangat sejuk.. Nak berjalan pun susah. December pun dah banyak snow dan tak terlalu sejuk...

Korea ada gak snow tapi tak setebal Hokkaido... Snow powder di Hokkaido antara paling cantik di dunia.... Putih bersih dan halus......... Sangat cantik...

Oklah... Daaaaa...





Khamis, Januari 11, 2018

Day 10 - Rera Chitose Outlet, Sapporo

Last day in Sapporo... Dengan rasa berat hati packing malm tadi... Fuh nasib baik dapat sumbat semuanya... Sesak nafas wey nak masukkan barang2 baru dan toys bebudak ni....... Terpaksa kerah Aqila untuk bantu pack semua toys dia & Amily... Sebab toys dia & Amily paling banyak.. Uhuks...

Esoknya jam 6.45 pagi dah turun breakfast... Untuk kali terakhir... Uhuks uhuks...
Muka sangat confident pakai chopstick tu... Heheheh... Salmon tu sedap... Qila suka...

Kat sini kids ada set pinggan makan sendiri... Comel kan???? 

Happy Ariq pagi ni ada udang tempura fav dia... Banyak dia makan..... 

Amily Mummy suap roti je.. Dia picky eater sungguh... Balik dari Japan, kurus kering dia... Hehehehehe...

Lepas breakfast, bebudak tunggu kat bilik jap.. Mummy turun ambil troli... Senang nak bawa turun luggage yang melambak tu.... Senang betul hotel ni... Sangat memudahkan guest yang duduk sini. Memang berbaloi....

So lepas dah turun semua... Kids tunggu kat lobby, Mummy hantar 2 luggages besar dulu ke bus stop depan hotel... Kita 1-2 minit jalan kaki... Dekat je tak sampai 200 meter pun... Harini semua snow kat kaki lima dah takde... So mudah sikit nak heret bag. Lepas dah letak bag kat bus stop, Mummy pergi hotel balik ambil bebudak tu... Saje keluar awal nak jalan ke park depan ambil gambar....

Okay, settle beraturkan luggages, kami jalan ke depan.. Bas ke airport jam 7.45 pagi... 

Nakajima Park ni dekat sangat dengan hotel.. Selang satu bangunan je.... Snow dah menipis time ni tak berapa awesome... Masa 1std ay sampai snow tebal dan putih bersih. Atas pokok pun penuh snow... Ohye ni 24 Dec 2015... Christmas eve gitu.....

Tu plastik tu penuh soft toys Qila dan Amily... Tak muat nak simpan dalam bag dah.....

Lepas ni tak tahu bila lagi dapat jumpa snow..... Mesti akan rindukan sangat tempat ni......

Bagi canlah....

Cuba perhatikan snow kat bahu jalan ni.... Dah mula menjadi ais.. Ni lah sebenarnya amat licin.. Kalau tak kena gaya boleh jatuh... Ramai tourist patah kaki sebab jatuh.. Macam tak logik kan? Tapi kalau kaki kau dah terkangkang sebelah, kaki lagi sebelah landing lutut dulu, bawak pulak backpack berat berbelas kilo, haaaaaaaaaa... Mahu tak patah... Thats why kena selalu jalan macam penguin kalau lalu jalan licin macam ni.. Jangan langkah besar2... Orang Japan jalan langkah kecik2 uols... Sebab tu dior selamba je pakai heels lalu ais camni.. Huhuhu...

Sampai airport terus letak barang kat baggage service.. Tak sampai 2000yen untuk 2 bag besar, 3 bag kecil.. Ok sangat tu... 

Terus kami gerak ke bustop untuk ke Rera Chitose Outlet untuk shopping!!! Ada free shuttle bus ke sana... Perjalanan dalam 15 sahaja. Dekat gila... Flight kami malam sebenarnya.. Saje keluar awal sebab Mummy nak shopping... Hehehehehe...

Dah sampai.... Yeeehaaa... Sini pun dah takde snow... Sikit2 je baki kat tepi2 sana... Dan paling best, tak sejuk sangat kat sini.... Best hati senang nak shopping.  Hehehe... Kali ni Mummy masuk Gap beli baju bebudak ni... Murah sebab Christmas sales... Jeans untuk Amily 50% haruslah borong.. Cantik-cantik...... 

Tapi Mummy lupa betul nak ambil gambar banyak kat sini sebab sibuk shopping..

Coach ada sales tapi tak sehebat Gotemba... Gucci pun biasa2 je... Macam mahal... Hampir terbeli handbag tapi Mummy terus istifar bebanyak... Hahaha.. Mcm mana nak pikul nanti sebab kami nak beli toys qila yg sangat bulky.... 

Serpihan snow yang berketul2.... Ni kalau baling kena kepala mahu gila ni... Keras macam batu dah.. hahahaha...

Budak ni active kat sini... Sebab banyak kids attraction... Kedai toys, kid funland banyak woooo... Happy lah dia...

Cafe dia pun comel ada binatang cute2 macam ni...

Tujuan utama kemari adalah nak ke outlet Sylvanian Families... Toys ni made from Japan, so agak lebih murah dari Malaysia... 

Pastu dapat tax free... Qila dah lama mengidam nak rumah ni... Tapi sebenarnya dekat Don Quijote Asakusa murah 1000yen dari sini.... Nak dekat rm40 jugak bezanya... Huhuhuhu... Tapi susah nak pikul dari Tokyo ke Sapporo kan.. So tak kisahlah beli sini... Qila sangat happy... Berkali-kali dia cakap thank you... Dia sangat happy.... Amily pun dapat set tiger.. hahaha.. Tak sudah2 dengan binatang....

Ariq dapat lego... Punnnn bulky... Senget stroller nak sangkut toys bebudak ni.... 

Kami santai je kat sini... Tak kejar masa... Masa gi toilet Amily sempat main playground... Bila lagi nak merasa main playground time winter kaaannnn...

Si manja Mummy mintak ambil gambar dia.....

Oh ini dalam lego shop.... Suka Qila nak bergambar kat Japan ni.... Kat Malaysia dia mana suka bergambar..

Mummy puas hati dapat Rayban fav Mummy kat sini... Ohyek kasut anak bibik pun Mummy beli kat sini.. 300yen which is RM11 aje... hahahahahah..

Dah tghari, kami stop untuk lunch... Makan kat restaurant situ dan pilih Seafood Curry... Sedaaaaaaaaaaapp gila... Terpaksa beli lagi sebab tak cukup... Hahahaha.... 


Lepas makan sambung main kat indoor playground...


Disebabkan asyik keluar masuk shops, bebudak ni jadi panas... So diorg bukak winter jacket dan pakai sweater aje... Pastu lari sana sini tak rasa sejuk langsung.... 

Mummy pun tak berani nak bukak coat...

Ni masa tengah tunggu Qila berak... Dah makan banyak... Berak pulak dia... Hahahah.. Nilah toys yang perlu Mummy hangkut nanti... Fuh... Nak sama tinggi dengan stroller... 

Bas datang every 25 minutes... So jam 3 macam tu kami decided nak balik airport dah... Rasa macam nak shopping kat airport pulak sebab banyak kedai2 sana... So ayuh kitaaa...

Tapi sampai airport bebudak ni ajak duduk... Qila pulak nak makan sushi for the last time... Bila jumpa restaurant ni, tetiba dia cakap nak makan salmon... Ariq pulak tunjuk udang tempayaki... Huhuhuhu...

Jomlah makan.....


Duduk macam ni... Bukanlah bersila, kaki boleh masuk bawah meja tu..... Satu meal tu dalam 1200yen.. 

Lepas dah kenyang... Makan je keje kau kaaannn... Kami pun pergilah ambil bag... Pusing2 jalan2 sekitar airport... Duit cash pun dah habis licin... Tinggal beberapa ribu je... Huhuhu... Dah terasa miskin di situ.. Hahahahah....

Pukul 5 lebih kami pun check in lugagge semua.... Semua masuk.. Kecuali 1 bag plastik & 1 hand luggage Amily sebab dalam tu ada coklat Mummy.... Mujur ANA provide 46kg seorang... So takde pening exceed luggages.. Hahahaha...

Sambil menunggu boarding, kids main phone jelah.. Makan ice cream.. Mummy pun habsiakn yen.. Beli coffee... Beli melon jelly... Macam2lah nak habiskan syiling yen punya pasal....

Ohye, kat Japan ni kebykan shops ada free tax untuk tourist. Setiap pembelian 5000yen ke atas akan dapat free tax... So dia akan tolak 8% dari harga barang on the spot bila kau tunjukkan passport. Lepastu dia akan tampal resit barang2 tu dalam passport macam ni... Kena tunjuk kat kastam bila keluar... Memandangkan aku start travel domestik dari sini ke Tokyo, so kastam takdelah nak check bag semua.... Sebab, sepatutnya kastam nak tengok semua barang2 kau shopping ni... Nak Tokyo, disebabkan aku transit 2 jam je, so kastam tu takde kecoh pun nak tengok barang2 kau beli tu...

Bukan apa, dia nak pastikan kau tak guna barang2 tu je... Semua barang perlu di packing elok.. Barang2 tu tak boleh digunakan di Japan. Kalau kau guna, kau kena bayar balik tax yang telah ditolak tu... Haaaaaaa.. Kena jujurlah ye... 

Ohye, barang2 yang shopping kat Rera Chitose Premium Outlet tu, Takkan nak bimbit kan?? Nak masuk dalam luggage mmg dah tak muat dah... Aku hampir terbeli luggage Mickey Mouse kat sana dalam RM400 harganya... Sebab fikir nak sumbat hasil belian tadi.... Tapi sampai je airport, ternampak satu shop jual travel bag ni :-

Comel kan?? Bag guni ni siap ada roda... Besar jugak... Sumbat segala hasil belian, dan letak sekali wintercoats bebudak ni... Mudah... Terhegeh2 jugak aku nak pikul letak dalam compartment atas flight... 1500yen ni.... Mahal jugak tu sebab aku sayang.... Hehehehehe...

Lama jugak kami melangu dalam boarding area tu.... Kali ni balik jumpa banyak melayu tapi melayu sombong... Buat tak kenal je... Pui.. Hahahahahaha...

Kami sampai di Haneda lebih kurang pukul 10.00 malam. Nasib baik Amily tak cranky masa nak turun flight. Dari Sapporo ke Haneda dalam 1 jam lebih.. Dah malam, dia pun dah tertido.. Aku kejut nasib baik dia nangis kejap je... Turun naik bas ke international... Tunggu 1 jam, pukul 12.05 pagi boarding.... Ke Kuala Lumpur.... Dalam flight semua tidur..........

Sampai Malaysia jam 6.30 pagi... Alhamdulillah ngam2 memang waktu bangun bebudak... Beza masa Japan dgn Malaysia 1 jam.. Malaysia lewat 1 jam dari Japan...

Sampai je KLIA, tudiaaaa.. Sorang dua bungkus nasi lemak... Hahahah.. Dalam flight memasing tido mmg tak bangun makan pun... ANA bagi makan pukul 4 pagi siapa nak makan wey.... Hahahahaha....

Dan ini barang2 kami... Kalau orang balik umrah okay... Hahahaha..

Bayangkan balik naik satu kereta Nissan.. Terer tak aku tolong abang uber tu susun barang???

Hebat kan??? Sampai Melaka jam 11.00 pagi..... Nasib baik hujan so takdelah menderita kepanasan.... Agegegegege....

Next entry aku akan share cost dan tips ke Japan ni ya....

Daaaaaaaaaaaa.....

Selasa, Januari 09, 2018

Day 9 - Otaru Aquarium, Otaru Canal & Sakaimachi Street

Hari ke sembilan di bumi Japan......... 

Hari ni hari sabtu... 23 December 2017.. So pagi2 macam bisa, gerak ke Sapporo Station untuk naik JR Train ke Otaru... Tiket round tour Otaru-Sapporo dah beli siap2 haritu di airport.. So terus jalan je takyah fikir2 nak beli tiket lagi... Yang best kat Sapporo Station ni, nak naik ke platform pun ada lift... Senang gilaaaa... Kalau kat Europe? Terutama Paris, jangan kau mimpi nak jumpa lift ke platform.. Hahaha.. Merangkaklah kau naik tangga. Escalator pun haram... 

Nasib kami sangat baik sepanjang kat Sapporo ni.. Tak pernah menunggu train atau bas lebih dari 15 minit. Ada je bas & train waktu kami sampai. Takdelah membeku kat situ....

Posing dulu depan lift... Nak tunjuk kawan2 yg nak datang Sapporo yang bawak anak kecik..

Actually kat group Road To Japan di FB, ramai kononnya yang sering datang ke Japan, komen dan warning.. Parents yang bawak anak2 kecil kat Sapporo ni susahla.. Kat station takde lift, kena pikul stroller naik tangga, kesian kat anak  kecik tak sesuai travel ke Hokkaido sebab sejuk beku.. Lebih2 lagi lama nak tunggu bas.. Better naik taxi bla bla blaaa.. Angin sejuk siberia is not a joke.. Kau baca pun naik risau dan takut... Terus anxiety.. Cuak dan over thinking. 

Tapi bagi aku, dengar boleh... Baca boleh tapi terserah kaulah nak pergi atau tidak. Kena datang dan alami sendiri. Takdelah seteruk yang dibayangkan... Diorg yang komen tu pun takde anak kecik.. Entah2 diri sendiri pun tatau ada lift kat platform ni.. Kan?? Sebab diorg tak pernah bawak stroller poooonnn... So macam mana diorg pun nak tahu ada lift ke tak sebab takpernah nak cari pun...

Sebenarnya ramai warga japan yang tua2, naik wheelchair guna train.. So diorg mmg perlukan lift pun... So jangan risau dgn cakap2 orang.. Diorg sendiri pun bukan terer sangat.. 

Mampus kena kecam kalau diorg baca blog aku ni.. Huhuhu.. 

Naik train better duduk belah kanan... Akan nampak view laut.. Nama laut ni Ishikari Bay.. Perjalanan dari Sapporo ke Otaru dalam 35-40 minit naik JR Train.. Akan stop di beberapa station. Otaru Station adalah station terakhir... 

Kami sampai di Otaru Station dalam pukul 10 pagi kot.. Terus ke Tourist Information Kaunter, mintak coupon diskaun untuk tiket masuk ke Aquarium. Lepas tu keluar dari station jalan sikit je untuk ke bus stop... Naik bas untuk ke Otaru Aquarium. Aku tak ingatlah berapa lama... Huhuhu.. Dalam 20-30 minit je... Tunggu bas pun tak lama dalam 5 minit je.. Jalan ke Otaru Aquarium sangat scary... Naik bas kan tinggi so jalan kecil berbukit2.. Padehal dalam town tapi gegar2 camtu.... Sebab jalan bersalji.. Salji beku bonjol2 mahu tak ngeri... Pengalaman besar buat aku dan anak2.. 

Ngam2 sampai Aquarium dalam 10.45am, terus masuk... Jalan2 tengok ikan sekali baru perasan ada Dolphin Show jam 11am... Terlambat 10 minit... Huhuhu...

Jangan kata bebudak ni, aku pun sangat excited.. Ni pertama kali jugak aku tengok Dolphin Show live koooo... Teruja dan terngaga... Hahahahahaha... Bestnyaaaaaaaaa... Berbaloi datang sini kau... Bebudak happy.....

Lepas je Dolphin Show, kami keluar outdoor ke Peguin Parade pulak.... Woiii... Angin Otaru mmg kuat sebab tepi laut... Beku hidung wey.... Tapi syiokkkk.... Kat Peguin Parade ni licin sebab bukit2 track dia... Hati2 bila nak jalan tu... Tapi aku perasan diorg tabur mcm benda2 kecil warna hitam macam batu tar halus kat atas permukaan snow yang keras... So tak licin sangat. Tapak kasut mampu grip kalau ada benda hitam tu atas snow keras tu....


Kami menunggu penguin kedek2 keluar....... Penguin ni sangat diva.... Kat bendera putih tu diorg akan berhenti then strike a pose... Kau mampu??? Masa tu boleh ambil gambar banyak mana kau hendak...
Tapi kemain laju jalan... Penguin sini kecik tak macam Asahiyama Zoo gemok macam hape... Jalan pun slow.... Ni kurus jalan lajuuuu.... 

Abaikan suara excitedku ituuew.... Heuheu

Comel kan rasa nak lepuk.....

Pastu settle penguin parade, lari masuk dalam... Sejuk wey.... Sambung tengok ikan lagi..... 


Ni apa nama dolphin ni... Jenis hidung pendek tu... Qila tau, aku dah lupa nama dia... Maklumlah dah tua....

King Crab yang lazattttt....

Ni memerang... Bukan main hyper... Menangis beria-ia mintak makan...


Amily suka betul nampak ikan ni.... Dory eh nama dia?? Heuheuheu


Ikan apa ni... Adoiyai... Yang selalu orang letak dalam kolam tu... Ikan besar

Memerang tengah makan.... Comel gila...



Budak yang tak reti rasa sejuk ni.......

Eeh.. tunggang langgang pulak gambar ni..... 


Ni masa nak tunggu penguin parade... Tengok rambut Qila berterbangan tanda angin kuat.... Tapi seposen je muka dia takde complaint sejuk pun... 


Bagi canlah Mummy feeling sesekali... Tu laut Ishikari Bay.....

Lepas dah penat, kami stop di restaurant untuk makan... Order ni :-

Udang tempura, nasi dan salad... Order fries sekali... Licinnnnn bebudak ni bedal...

Lepas makan keluar jap kat pintu masuk dan tanya staff Aquarium tu next bas datang pukul berapa. So ada masa 15 minit sebelum bas datang maka kami pun shopping di souvenirs shop... Kena beli something untuk kenang-kenangan.... Ade orang Malaysia yang stay di Sapporo suggest utk aku call taxi sebab diorg kata, bebudak tak tahan sejuk nak tunggu bas... Tapi alhamdulillah, kalau keluar on time takdelah lama nak tunggu bas kat bas stop tu.... Kami tunggu tak sampai 5 minit bas pun sampai.. Bas kat sana sangat on time so takyah nak risau... Naik taxi sangat mahal. Bukan kedekut tapi naik taxi pun ke jalan turun tangga ke bawah jugak bukan taxi boleh naik sampai pintu depan Aquarium pun... 

Ni keadaan ketika menunggu di bustop..... Inilah kawasan Otaru Aquarium tu.... 

Memang angin kuat.. Tapi boleh ke berlindung di bustop sebab ada dinding dan atap.. Heheheh...

Ini adalah suasana dalam bas amsa nak balik... Scary.. Aku tak dapat pegang phone dengan betul pun.. Hehehehe... 

Sampai je Otaru Station, kami jalan kaki sikit untuk ke Otaru Canal... Sambil google map tu kami singgah banyak gak kedai2... Paling best, kedai seafood ni :-

Lupa nak snap depan kedai tu.. 
Makan melon sumpah yarabbi sedap ni.. 500yen

Dan udang bakar 800yen... Sedaaaaaaaaaaaaaaappp menjilat jari.. Suka orang Jepun tu tengok aku makan anak beranak... Dia siap bagi wet tissue.. Heheheh. Padehal ada je atas meja.. lepas makan macam biasa kena kemas meja.. Kami sempat gi toilet kat sini... Bersih dan privacy... 

Inilah tempat makannya...

Suasana kedai tu..... 

Lepas dah kenyang, kami teruskan perjalanan... Dah sampai Otaru Canal... ingat naik naik cruise tapi bebudak ni malas nak tunggu 40 minit lagi so kami posing aje kat canal ni...


Anak manja Mummy yang tak kisah kena jalan jauh... Merungut adalah jugak sesekali terutama Aqila tapi Mummy selalu sogok mereka dengan ice cream.. Hehehehe...

Canal ni sangat cantik di waktu malam.....

Ada uncle Jepun baik hati offer diri utk ambilkan gambar kami....


Salji tebal tau... Tongek2 Mummy tolak stroller.... Senyum ajelah gigih dan cekalkan semangat.. Kalau tak larat, Mummy suruh Amily turun jalan... Kesian dia... Hampir 2km kami jalan kaki.... 


Canal ni sepanjang 1140meter... So kami sampai hujung sana terus menghala ke Sakaimachi Street tempat kunjungan tourist... Meriah... Kat sini Mummy sambung beli souvenirs... 

Ini luar kedai Mummy beli handkerchief... Beli 3 untuk 1000yen.. Bebudak ni beli bola tikam tu... Hahaha.. Kat sini banyak vending machines kecik2 jual toys.. So diorg beli sendiri... Masa keluar kedai Amily lupa zip bag kecik dia tu habis terbarai keluar semua duit syiling... Ni tengah gigih mengutip duit syiling di atas salji keras... Hahahahaha.... Gigih kaaauuu.. Mummy tukang gelak jelah...

Belakang tu bangunan Musicbox Museum tapi tak kuasalah aku nak masuk dgn bebudak.. Music box tu boleh tahan harganya... Yang simple pun beratus...


Nomey nomey Mummy....


Okay comel... Qila ada gambar berlatar blkg kan Museum ni..... 

Masa ni snow turun... Amily suruh ambil gambar dia.... Tangan tetap pegang pocket sebab dia letak ball yang beli tadi kat vending machine...

Sayang sangat budak ni..... Tak banyak ragam dia... Walaupun kadang2 dia meragam bila penat, adatlah tu kan... Ariq je selalu kena dengan Mummy sebab lasak nau.. Huhuhu... Dia suka menyakat Amily....

Masa nak lintas jalan menuju ke Minami-Otaru JR Station, bebudak ni menjerit nampak kedai ice cream...

Sebab diorg nak beli Dippin Dots ni... Bila tanya mana belajar makan ni, tengok youtube katanya.....

Ketulan2 kecil ni sedap rasa ice cream tapi dalam bentuk keras.. Masuk je mulut dia akan cair... Sedap gilaaaaaaaaaa.... 350yen satu mangkok kecik ni... Beli sorang satu, Amily tanak dia nak ice cream cone biasa tu je... Nasib baik Mummy tukar banyak yen tau.... Bebudak ni mana tahu nak travel budget.. Huhuhuhu... Sekali makan ice ceram je dah RM12. Sehari makan berkali2... Uhuks uhuks... Belum makan berat lagi.. Satu meal dalam RM40.00.. Ngangaaaaaa...

Tapi dippin dots ni mmg sedap.... Ariq terus istiharkan ia sebagai makanan kegemaran dia... Hahahahah...

Nak ke Minami-Otaru JR Station sikit punye jauh... Kena daki bukit yols... Nasib sejuk kalau tak mmg dah peluk ketiak... Kami naik train di station kedua.. So takde seats langsung... Sian anak2 tak dapat duduk... Last2 ada satu mamt Jepun turun next station, dapatlah Amily & Qila duduk.. Ariq duduk kat lantai je...

Sampai Sapporo Station terus naik train ke Odori Station dulu... Shopping sikit... Esok dah nak balik dah... Kami sampai hotel awal gak sebab bebudak dah penat... Singgah McD makan, then balik... 

Kemas bag dengan penuh gigih sebab barang sangat banyak... Uhuhuhuhu... Malam terakhir di Sapporo... Sedihnya sebab tengok salji kat Nakajima Park dah mula cair... Dah buruk je tak cantik..... Dah 2 hari snow tak turun area sana so dah tak cantik bila salji tebal tu mula mencair..... 

Qila pun complaint, ala dah cair.... Jalan kaki lima pun dah clear tanpa snow... Hikmahnya, mudah bagi Mummy nak heret luggages yang banyak tu untuk ke bus stop esok pagi... Nasib baik bus stop depan hotel je dalam seminit berjalan kaki... Huhuhuhu...