Rabu, April 05, 2017

Nak bebel jap..

Dua tiga minggu lepas aku terjebak balik tengok cerita Korea. Innocent Defendant dan Voice. Dua-dua cerita detective. Pendakwaraya... Peguambela... Detective... Bunuh bunuh bunuh... Sedih, cemas, stress... Tapi sebabkan aku sangat suka tengok IRIS, so cerita Voice aku rasa macam Gerak Khas le pulak... Macam bodoh je. Lembab je police dia semua. Tapi alang2 dah tengok, kena habiskan. Huhu...

Innocent Defendant sangat sedih. Sedih sangat bila part dengan anak dia yang terpisah berbulan2 tu... Wife pulak dibunuh. Memang emo... 

Voice pulak hari2 tunjuk mayat orang mati kena bunuh memang scary. Mabuk darah aku dibuatnya... Uhuks..

Banyak benda dalam dua cerita ini ingatkan aku pada Bi. Bi, bukan suami yang romantik sangat tapi dia didik aku menjadi seseorang yang lebih daripada seorang isteri. Macam mana cara abah dia ajar dia tentang hidup, macam tulah juga dia ajar dan didik aku sebagai seorang isteri. Tegas tapi penuh kasih sayang. Dia ajar aku berdikari. Jadikan hati aku kering dan kuat, Jadikan aku sebagai ketua keluarga yang baik bila dia pergi belayar dulu... Dia layan aku seperti 'orang kanan' dia. Dia Jeneral, aku orang kanan dia yg paling dia percaya.. (Ceh feeling pulak kan sebab tengok cerita macam tu) Dia buat hati aku jadi kering dengan cabaran dan masalah2 harian. Tapi pada masa yang sama dia simbahkan aku dengan kasih sayang tiada berbelah bagi. Mungkin sebab itulah kot, walapun dia telah pergi, aku boleh terus rapat dan menyayangi kedua mertua aku sama seperti dia menyayangi dan menghormati kedua ibu dan bapanya.. Kerana aku sering merasa aura itu di rumah keluarga mertua aku.. Aura dan suasana yang sama ketika dia masih ada.

Korang bayangkanlah, dulu masa bercinta dengan dia, aku tak pernah tahu memandu dan menunggang motor. Dia paksa aku belajar memandu. Belajar tunggang motor TZM besar gabak tu... Takut semua kena letak tepi. Dia mahu aku lasak. Tapi dia ajar sikit punya garang. Stress aku. Ajar macamlah aku ni cadet dia... Salah sikit pun kena sound. Tapi dengan cara itulah aku cepat belajar. Aku bawak kereta tak macam pondan. Tapi tak terlalu melulu macam poyo. 

Suruh parking kat porch pun main signal2 tangan je.. Ko hingat dia nak jerit "lagi lagi lagi okay okay stop" ? Memang tak lah... Dia guna signal tangan gaya komando. Tahulah bapak kami berdua komando.. Sendiri mahu fahamlah. Nampak mcm poyo tapi bila tengok cerita Korea tu, eh sama mcm Bi praktikkan dekat aku... Dulu aku nyampah bila dia buat macam tu sebab alahai poyo je... Tapi sekarang, heheh rindu sangat... Tengok pulak J Revolusi. Bila Judo bagi signal tangan UTK tu untuk beri arahan pada skuad dia... Sangat macho okey. Ihiks..

Dulu, aku memang tak reti dan tak pernah beli barang2 dapur... Bi yang ajar. Apa yang family dia pakai, dia akan belikan juga di rumah kami... Dari jenis beras, pencuci pinggan mangkuk, sabun mandi, pencuci baju, lantai, softener.. Berus gigi ubat gigi semualah. Semua sebijik sebijun apa yang family dia guna, kami akan guna.. Kami mmg just follow tradisi. Tu sebab aku amat rapat dengan keluarga mertua. Sebab berada disana sama je rasa macam di rumah sendiri.

Tu sebab aku agak skeptikal pada orang yang tak suka keluarga mertua sendiri. Tanak balik rumah mertua... Tak suka bebelan mak mertua... Tak selesa macam rumah sendiri. Oh, kau bayangkan nanti anak lelaki kau dapat isteri perangai macam ko... Ko suka tak?

Haruslah tak kan.... Jadi, what u give, u will get back babe... Percaya lah..

Bi pun kadang2 pernah bebel jugak. Mak dia macam ni macam tu. Tapi bagi aku setiap manusia ada kekurangan dia. Apa yang negative tu aku tidak ambil pusing. Aku ambil semua yang positive. Dan jadikan sandaran.

Aku harap, Mak dan Abah akan panjang umur sihat walafiat dan hidup berpuluh2 tahun lagi.... 

Qila, Ariq dan Amily pun sayang sangat kat diorg. Mereka anugerah terindah dari Tuhan kepada kami selain Daddy.....

Ingat korang,

Berihsanlah. Ihsankan hati, demi hubungan antara manusia dan manusia. JUGA, hubungan antara kita dengan Tuhan.

InsyaAllah semua akan jadi seindah yang kita harapkan.

Till then.... 

Selasa, April 04, 2017

Rindunya blog ni...

Lama nak menulis di sini....

Rindu...

Aku selalu sangat baca entries lama-lama..... Teringat kenangan lama bersama ketika Bi masih ada... indahnya masa itu. Rindunya hanya Allah yang tahu....

Sebenarnya banyak nak cerita kat sini tapi takde masalah.... Nak taip perlu dari hati.. Kalau setakat ambil gambar sekeping lepas tu nak tepek cerita kat sini bosanlah....

Tak tahulah siapa yang sudi baca, tapi blog ini akan kuteruskan juga sebab banyak kenangan dalam ni..... Banyak cerita bersama Daddy....

Nanti Dedek sambung story lagi ye.....

Daaaaaaaaaaa.....

Ahad, Disember 25, 2016

Sedih..

Sedih....

Malam tadi macam mimpi, tapi tak ingat mimpi apa... Yang pasti dia ada...

Sakit sangat.... 

Selama ini aku kuatpun, sebab perasaan tu masih anggap dia pergi belayar.... Dia kerja...

Sudah lebih 12 bulan dia pergi.....

Sakit.

Rindu, tapi tidak boleh melahir dan mezahirkan.....

Sakit.

Isnin, Disember 19, 2016

Hi 5 Fairytale, Istana Budaya

Last minute plan....

Demi Amily yang suka sangat Hi5 tu... So ayuh kita....
Pukul 7.30 pagi dah gerak ke KL..

Park kereta kat LRT Bangsar, naik uber ke Istama Budaya... Suka bebudak ni naik uber... Ihiks...
 
Amily sentap... Sebab dia nak duduk depan stage... Tu tiket lain sayang oiiiii... Mummy pun tak tahu ada tiket utk depan stage... Kena duduk bersila eh apa class... Huhuhu..

Bosan menunggu nak start, dia bukak buku Hi5 yang dibeli bersama wand..

Khusyuk... Maklumle budak tak sabar nak school....
 
Opening lagu LOVE... Haruslah aku suka sebab aku hafal kowt.... Siap hafal steps semua...



Dua anak Mummy yang pada mulanya excited.....

Tapi lepas je part balloon besar tu keluar Amily sentap... Sebab tak dapat nak lambung bola tu sebab bola tu tak sampai kat dia... Ihiks....

Terus dia sentap kebosanan dan mintak hp. Nak tengok youtube boleh??

Ko rase??? Tak bebraloi beli tiket memahal... pffthh!

Abra cadabra!!!

Pkl 12.30 habis...

Tunggu kawan Mummy jap.. Dia kerja IB, dia yang tolong belikan tiket... Dia hantar kami ke KLCC... Saje bawak anak jenjalan gi Smiggle dan Toysrus..

Botak kepala Mummy...

Dah tahu anak2 kuat shopping, kenapalah aku gatal nak naik uber dan train???

Dahle barang2 dr Hi5, Smiggle & Toysrus... Ko rase??

Terhegeh2 aku bawak shopping bags, jalan KLCC dan naik lrt balik ke Bangsar....

Ini adalah pertama kali aku handle anak2 sendiri naik LRT dgn shopping bags bagai...

Dahle lama gila okay tak naik LRT. Punyelah kelam kabut masa nak beli tiket, nak lalu palang tiket tu... Nak cari route station, nak cari stop... Hahahah... Teringat masa kat Paris-London tuhari.... 

Paling haru, bila anak2 asyik tanya bila nak sampai bila nak sampai... 

Nak turun Bangsar tapi terturun kat KL Sentral... Gelabah masuk balik dalam train... Haruuuuuuuuu...

Tapi kami having so much fun... Ini adalah kenangan untuk aku dan anak2...

Part paling lucu masa dalam tandas kat LRT KLCC... Ariq terbukak air paip kuat sangat sampai terkeluar tersembur kena orang kat luar toilet... Habis basah muka Ariq dan orang yang kat luar yg tengah que tu...

Hahahahaha.. Ariq oh Ariq... Kecoh betul.. Nasib baik orang tu tak marah...

Kami gerak balik Melaka dalam pukul 3 petang.. Mummy terus rasa pening kepala dan nak demam... Terus telan panadol... Penangan naik uber, lrt dan pusing satu KLCC dengan anak2 yang banyak perangai...

Bila tanya nak balik terus ke nak jalan lagi... Semua cakap dah penat nak terus balik... Dalam kereta lagi dah buka habuan masing2...

Punyelah kelam kabut sampai satu gambar pun tak sempat nak ambil...

Anak oh anak. 

Sampai Melaka dalam pukul 6.... Letihnyaaaaaaa...

Ariq Isyraf turns 7

Tahun ni tema 'Paris Saint Germain'

Eh.... Mentang2 Mummy baru balik dari Paris-London, tema harus nak up up....

Takde maknanya uols.... Kebetulan Ariq celebrate dengan kawan2 football club dia, so tema haruslah bola sepak kan.... Takkan tema barbie dolls pulak.... :P

So, inilah cake dia tahun ni...

Handsome Mummy dah ready nak gi training bola.... Hari ni memang 19 November, birthday dia...

Jersey bola Mummy beli dari club PSG Paris.... Bukan calang2 ni... Ihiks

Kami ke sekolah masa dia dah nak habis training... Set up semua kat canteen je.... Jadilah...

Ada KFC....

Dan goodies bags....

Okay, tepi sikit tepi sikit... Player nak potong cake.... 


Selamat Ulangtahun ke tujuh sayang...... Semoga makin cemerlang dalam arena bola sepak dan juga akademik.... Mummy Daddy sayang sangat dekat Ariq...

Adik........ 

Lepas je celebrate, balik rumah mandikan Ariq terus shoot ke KL......

Duyung muslimah nak berendam.. Ihiks...

The Dusun, Jelebu Negeri Sembilan...

Actually kami anak beranak ke KL dulu, sebelum datang kesini...

Kami pergi beberapa hari sebelum cuti sekolah tuhari... So sempatlah booking dengan harga yang munasabah. Kalau dah start cuti sekolah harganya naik mahal le noks...
Aku pilih untuk duduk Perling Bukit. Nak kesini memanglah scary. Jalan kecik, ada pulak pokok tumbang... Dahle gaung sana sini.... Tawakal jelah... Jalan kesini sangat sunyi yols.... Doa jelah bebanyak....

Tapi dah sampai mmg breathtaking scenery lah... Tenang je rasa... Hilang semua gundah gulana....

 
Ada dua pool kat sini... Atas dan bawah... Ni pool yangd ekat denagn cafe utk bfast...

Ada playground.

Ni tangga nak menuju ke rumah kami... Itu pool kedua sebelah dengan rumah kami.. Tu bumbung tu....

Bilik air...

Shower

Balcony kami dan dapur belah kanan ni..... Dapur kat luar bilik...

Semua lengkap..... Kau cuma bawak bahan basah untuk masak je.... Fridge pun ada.. Periuk nasi kuali semua ada... BBQ pit pun lengkap...


Parking bawah nun..... Boleh park 2 kereta ke khas utk rumah perling...


Sampai je terus berendam....

Balconi.....

Katil untuk Qila dan bibik..

Katil utk Mummy, Ariq dan Amily...



Kat FB dan banyak letak gambar... Saje je nak masuk dalam blog jugak......

Asalkan anak2 happy.... Aku tumpang happy gak....
Lepas berendam syiok makan maggi... ohye bfast semua included... So jangan risau.. Malam jelah kau masak sendiri....



Sebelum balik ayuh posing.....

Ohye nak kesini kena book dulu kat website... Tak boleh main terjah tiada siapa akan layan....

Staffs sangat friendly... Sesuai dengan harga lah kan???

Okbai

Selasa, Disember 06, 2016

Genap setahun


Gambar ni diambil 2 hari selepas Daddy pergi..

Ariq kata dia rindu sangat dekat Daddy, setiap saaat bertanya kenapa Daddy ditanam di dalam tanah.. Mummy kata, orang yang dah meninggal Allah bawa ke syurga tapi kenapa Daddy ditanam di dalam tanah..

Dia nak jumpa Daddy... Nak sangat jumpa Daddy. Ariq masih belum boleh mampu mengerti...

Mummy kata, Daddy sekarang ada di dalam hati Ariq...

Ariq pun pegang dada dia macam ni....

Dia kata lagi,

Kite tanak Daddy dalam ni... Kita nak Daddy depan mata... Kite nak tengok Daddy....

Sayang, semoga besar ganjaranmu sebagai anak yatim nak....

Mummy juga pernah merasa sakit perit ini, cuma mungkin zaman dan cabaran kita berbeza. Mummy tahu, Ariq sangat sayang dan agungkan Daddy...

Terus berdoa untuk Daddy di setiap solatmu Sayang....

Jadi anak soleh untuk Daddy.

Kerana, Daddy juga amat sayangkan Ariq. Lebig dari dirinya sendiri. Percayalah...

Ahad, November 13, 2016

NOVEMBER

Bulan November sebenarnya banyak benda penting berlaku dalam hidup aku.... Banyak dan besar.

Masuk je November, rasa sedih datang... Tahun ni November tak sama macam tahun2 sebelum.... 

November, Ariq Isyraf, satu-satunya anak lelaki yang aku suami isteri nanti-nantikan lahir... 19 November tahun 2009.

Masa tu Bi takde... Dia baru je berlayar so memang tak boleh nak balik... A'qila masa tu baru setahun enam bulan... Berpantang tanpa suami dan anak kecil seusia itu banyak cabarannya..... Tapi, bila tengok wajah anak2, semua rasa susah itu hilang macam tu aje...

Tahun 2015, November memang beri seribu kenangan, pahit sedih.... Atas kesihatan Bi yang tidak membenarkan dia belayar, banyak beri kesan ke atas hidup kami terutama dari segi kewangan....

Macam2 Bi buat untuk mencari duit. Berniaga, mintak kerja sana sini.... Tapi kami bahagia... Sesekali memang diduga hingga berkelahi, tapi masih dapat dikawal...

Seingat aku, 12 November, Bi mula bekerja semula di EA Technique. Betapa dia happy dapat bekerja semula setelah berbulan2 tiada pendapatan tetap. Ye, hutang kami semakin menggunung, rumah, kereta, yuran sekolah, makan pakai anak2.... Semua perlukan duit yang bukan sedikit.

Bi sangat happy bila mula bekerja. Cuma satu je, dia terpaksa pindah duduk di Wangsa Maju kerana officenya disana... Tapi Bi selalu balik... Selang 2 3 hari dia mesti balik... Dia selalu rindukan anak-anaknya..... Selalu mintak whatsapp gambar anak2nya.... Rindu...

Aku ingat lagi, Bi beria-ia mintak aku belikan hadiah harijadi Ariq... Nak surprisekan Ariq ketika hari lahir dia... Beria-ia dia suruh balutkan, dan letak dalam kereta aku... So bila dia sampai dari KL malam tu, dia akan bukak pintu kereta aku, dan ambil hadiah itu.... Sampai sekarang Ariq percaya, Daddy yang beli dan bawakan hadiah itu dari KL.....

Patutlah sungguh beria... Rupanya itu adalah kali yang terakhir....... Dia lakukan untuk anak lelaki kesayangannya.......

Macam manalah aku tak sedih, nextweek adalah ulangtahun kelahiran Ariq... Kali pertama dia meraikannya tanpa Daddy.... 

Tahun pertama - Ariq menyambut di hospital, sebab demam... Tanpa Daddy
Tahun kedua - Ariq sambut beramai2 dengan geng2 wife kapal.... Daddy ada masa tu...
Tahun ketiga - Ariq sambut di JPO, Daddy ada....
Tahun keempat & kelima - Ariq sambut di school, Daddy takde...
Tahun keenam - Ariq sambut di school dan di rumah, buat kali terakhir bersama Daddy......

Tahun ketujuh? Selamanya tanpa Daddy...... 

Korang memang tak akan faham.... Sebenarnya aku muak untuk mendengar perkataan 'Stay Strong' 'Be Strong' 'Demi anak-anak'

Muak. Aku letih mendengar semua itu. Aku hanya mendengar nasihat dari orang yang senasib dengan aku..... Bagi yang tidak merasa dan mengalami, aku rasa mereka tak layak untuk mengucapkan kalimah 'be strong' sebabnya mereka tidak pernah rasa dan faham....... Benda itu sangat memedihkan.... Kehilangan suami tidak sama seperti kehilangan sesuatu yang lain..... Berkata memang mudah... Semudah A B C...

Untuk berdepan sendiri. Tiada siapa boleh berkata sanggup....

Tiada siapa...

29 November juga, hari pertama kali aku berjumpa dengan Bi....... Kami mula2 bekerja di Riviera Bay, semasa habis SPM. Bekerja sambilan sementara tunggu results SPM.

28 November, hari terakhir aku dapat bercakap dengan Bi.... Saat terakhir Bi memegang erat tangan dan merenung aku dalam ketakutan..... Kali terakhir.......

Hampir setahun... Sedangkan rasa itu macam baru semalam ia terjadi..... Rasa yang tiada siapa dapat memahami dan mengerti.....

Ya, aku boleh tertawa gembira bagai tiada apa di depan kawan-kawan....

Tetapi dalam hati aku, hanya aku sendiri yang mengerti....

Hidup di dalam ketakutan, kerisauan, tekanan atas apa yang bakal terjadi..... Tidak yakin dengan kemampuan diri sendiri...

Bercampur dengan rasa rindu, rasa terkilan, rasa menyesal, rasa bersalah.....

Cepatlah masa berlalu, biar anak2 cepat membesar dan mampu berdikari, aku terus langsung mahu menjejaki Bi...... Di sana....




Khamis, November 10, 2016

Bicester Village

Isnin yang paling sedih di London.... Uhuks... Patutnya kami ambil kereta sewa pagi ni, tapi rupanya, company kereta sewa tu nak card credit sebagai jaminan... So sad weols berdua pakai debit card sahaja. Mana ada card credit.... So sedih.... Memang berpuluh jugak call sana sini cari company yang terima debit card tapi semua hampa.....

Call jugak Malaysian yang buat tour ke Cotswold London tapi sangat mahal.... Silap kami tak fikir utk plan B.... Sebab masa booking dari Malaysia, bila letak no card debit ok je pulak...

Sedih sangat! Masa jumpa Suffian (org yang mak beli iPhone7 dari kedai dia) esoknya tu, dia cakap kenapa tak call dia... Sebab boleh je dia bagi sewa kereta dia... Ya Allah, menyesal tak call dia untuk tanya kan..... Takpelah anggaplah takde rezeki... Memang sedih sangat tak dapat pergi roadtrip ke Cotswold.... Tempat tu sangat cantik.....

Kami try cari dan cari kereta sewa tapi gagal... Terus ke Malaysia Hall, sebab kata Wynn kat sana ada papan kenyataan yang iklan macam2 tour dan kereta sewa. Tapi sampai sana hampa... Takde pun... Staf lelaki yang disuggest oleh kawan2 pun takde kat situ. Dia pun bagi no phone org lain pun tak membantu.... Plan kami dah kelaut. Dah tghari perut sangat lapar so makan je dulu kat MH tu...
Pengubat duka lara..... Sangatlah sedap dapat makan nasi panas dengan lauk keli cili api siap sambal belacan.... GBP6 termasuk air teh o..... Sedaaaaaaaaaaapp!!!

Dah kenyang terus kami decided ke Bicester aje... Shopping! The best therapy ever!!!!! Ayuh kita....

Kami sampai di Bicester dah petang... Ikut plan asal patut esok baru nak datang sini tapi kami hanya merancang, Tuhan menentukan.......

Kami ke sini naik train Chiltern Railways dari Marylebone Station ambil masa lebih kurang 45 - 50 minit je.... GBP24.70 tambangnya... Dalam RM100 sebab masa kami di London Pound jatuh so RM5.15 je.... Syiok lah kan... Takdelah mahal sangat. Lagipun kami pergi Isnin... Off peak gitu...

Meh posing dulu..
 Memang syurgalah kan shopping kat tempat building cantik2 macam ni.... Tenang je.... Tapi sejuk sangat petang tu so tak berapa nak tenang... Ihiks...

Sampai sana sejuk.... Hujang renyai turun sekali sekala... Sejukkkk.... Aku dah memang aim nak beli apa di sini... Di La Vallee Paris pun dah aim nak beli apa... So sini mmg tak banyak sangat boleh beli... Melainkan ko kaya raya... Bestnya Bicester sangat lengang sebab dah petang dan isnin kan... Tourist China je melambak... 

Macam biasa, pergi Tourist Centre dulu untuk ambil vouchers extra 10% untuk semua butik. Tak macam Paris, dia just bagi 6 kupon je.. Kat sini satu kupon boleh pakai semua butik berulang kali selagi duit ko tak habis... Tapi Prada ada mininum spend kalau nak pakai discount voucher tu....

Tapi, mengujakan.... Eceh, kat sini disebabkan pound jatuh, Longchamp amat murah dari Paris uols!!! Tolak 10% lagi, tolak VAT lagi.... Poaaahhhh... Vongga! Borong jangan tak borong... Mak beli cuir disana... Huhuhu... Menyesal tak beli lebih... Huhuhuhu...

Cath Kidston jugek murah!!! Yang boss aku kirim dapat separuh harga! Huntunglaaaah....

Menyesal aku beli Gucci kat Paris, kat sini lebih besar dan banyak pilihan... Uhuks... Burberry wallets dan wristlet sangat murah! RM600++ jeghs.... Prada nylon banyak yang mur mur... Huwaaaaaaaaa boleh habis licin bankrup duit ko.... Tapi jaga2, ye siapa nak pakai debit or credit card, jangan pakai waktu pukul 5 hingga 7 petang waktu sana sebab sah2 akan decline... Huhuhuhu....

Aku tak masuk semua butik pun... Furla, MK, Coach (gila bapak mahal pui), Clarks, Timberland, Ralph Lauren, Ted Baker (gila murah), dan banyak lagi.... Kami kat sana sampai tutup. Huhuhu... Best pergi weekdays, tak perlu nak beratur masuk butik.... Takde orang pun, Tapi dah petang mmg ramai dah balik... Pelancong China banyak gila okeng. Memekak je.....

Macam biasa, aku berpecah denagn Wynn... Masing2 pergi ke butik masing2 dah aim... Ohye, kami tak kena beratur pun... Gucci & Prada takde pun nak beratur bagai.... Syiok gilaaaaaa...

Bicester Village ni tak besar masa. Besar lagi JPO. Tapi jauh lebih best dari La Vallee... Ikut aku lah kan... Baju budak takde yang best. Takde NEXT. Patut letaklah satu kat sana kan.... 

Cuma dengan harga train RM100 return tu kau kena maximumkan trip kau kesana. Setakat nak cuci mata, baik takyah... Huhuhu... Buang masa...

Compared La Vallee, sini takdelah melambak shopping bags aku... Takde senget2 bahu pikul barang sebab baggages pun dah penuh sangkak. Aku memang dah takde space nak letak barang lagi... Huwaaaaa... Disebabkan tiada kereta, kami kena fikir jugak nak mengangkut baggages yang berat dan besar2 tu ke airport... Memang trajis bila fikir balik... Huhuhu....

So berbelanja di Bicester within budget. Siap ada lebih GBP200 lagi... Hahaha. Sebab tulah, tak sempat dan mood sedih memikirkan hal kereta sewa tu, ia sangat mengganggu mood nak shopping... Uhuks.. GBP200 tu lepas wallet Burberry... Disebabkan aku dah beli wristlet, so malas nak patah balik beli wallet. Uhuks...

Settle Bicester, balik hotek tido le apa lagi........ Tidur dalam merajuk tapi syiok... Hahaha..

Hissshh bila taip entry ni rasa ralat sangat... Takpe, suatu hari nanti kalau ada rezeki ke London, memang akan kucari si Suffian semula untuk sewa kereta dia... Cotswold... Tunggguuuu......

Ahad, November 06, 2016

Hyde Park, Big Ben & Clarks Outlet

Hari ketiga di bumi London.... Gituuuuu.....

Pagi ni sangat seronok sebab bangun pagi, jengah ke tingkap... Woah langit sangat cantik.... Matahari memancar-mancarkan cahayanya.... Cantik untuk fotoshot! Tujuan utama sebenar bercuti ke London ni untuk sight seeing. Ke Paris untuk shopping je... Sebab Paris tak berapa lawa, kecuali Eiffel Tower lah kan.... So sangat happylah terus decided nak ke Hyde Park.... 

Ayuh kita! Kami turun je underground, terus nampak Marble Arch. Tapi apek yang tolong ambilkan gambar ni entahnye fokus kat kami je. Marble Arch kat belakang tu nampak kaki je... Uhuks...
Apek tu sesat sebenarnya. Dia dari Ipoh kot tapi mcm pelik je phone takde apa takde... Dia nak cari jalan ke Kedutaan. Patutlah beria tolong weols ambilkan gambar, rupanya macam2 dia nak mintak tolong. Siap suruh weols tuliskan details nak ke kedutaan. Pen takde kertas takde... Weols manalah ada pen kertas bagai. Semua pakai phone je kalau nak mencatat or nak cari jalan. Phone mati, matilah ko... Agegegege...

Free style. Apek tu yang suruh posed free style... Ihiks...

Tips, untuk memilih rakan travel, kena pilih yang tak cerewet, dan pandai mengambil gambar.... Dan tak berkira... Tenaga mahupun wang ringgit. Alhamdulillah sahabat travel aku baik dan kami pun sekepala. So mmg takde masalah. Dah berbelas tahun kami kenal kot... 

Dari Marble Arch, lintas jalan dah masuk area Hyde Park. Hyde Park ni sangat besar. Banyak entrance kau boleh pilih.. Hyde Park ni mmg tumpuan tourist dan local nak2 time weekend ni... Mmg tempat beriadah dan relax.... Cuma kena banyak berjalan lah.... Skrg tgh autumn mmg nampak daun perang bertaburanlah.... Agituhhhh...

Matahari memancar tapi tak panas.... Sejukkkkkk tapi best!! 

Kami menghala ke tasik, berhenti makan dan minum. Padehal dah melantak kat hotel tadi.... Tapi bila sejuk2 ni kau senang lapar.... Aku tak ingat apa kebenda aku makan tapi something like poches eggs... Dengan roti... Dan cappucino...

Sunday ko... Punyelah ramai. Nak beratur beli makan dan tunggu cappucino siap mmg berjanggut leee...

Cafe ni besar.... Keliling sini sana ada meja.... Bebetul di bibir tasik sangat romantik.....


Ada itik dan angsa... Swan hujung sana jap lagi kami ambil gambar...

Patutlah ramai berhenti kerja, travel dan jadi journalist.... Menulis... Kat London ni, segala idea menulis dan berkarya senang nak keluar..... Rugilah aku datang sekejap je, kalau berbulan2 rasanya dah siap 2 3 buku kot... Tapi anak2, mana boleh tinggal lama.... Uhuks...

Lepak sini sementara menunggu akak dan anak2 dia datang. Dia dah otw dah dari Marble Arch tapi tersesat sikit... Ihiks...


Tiba2 kan angin kuat sangat... Sejuk menggigil pulak..... Dah sejuk ni mulalah nak terkencing... Huhuhu. Tapi toilet bukan main ramai orang......

Haaaa... Ni swan yang putih melepak....


Feeling2 nak bagi makan swan... Tapi mana ada apa2 kat tangan aku.... Saje acah2 kan si swan tu.... Huhuhuhuu

Posing jelah, entah bila lah boleh datang sini lagi....


Actually kau nak naik boat kat sini.... Tapi malaslah aku nak naik.... Lainlah naik dengan laki ke kan... Boleh ciom2 molot sebab suasana kat sini romantiklah... Huhuhu... 
Eh kenapa swan lari???


Ok akak dan anak2 buahku dah sampai...... Kesian diorg sesat... Huhuhu... Dah jumpa tasik, tapi tak jumpa cafe yang tempat kami tunggu ni.... Pastu kami menghala ke seberang sana.... Nak cari daun... Ngeeeeeee....

Akak dan anak2 dah nak balik ke Manchester petang ni...... So kami spend time samalah... 

Ko tengok punyelah ramai umat manusia tgh berjalan nun... Kebetulan harini ada marathon lah pulak.... Memang penuh orang lah Hyde Park ni..... Nak feeling2 posing pun tak senang....

Nak jugak guling2 atas daun.... Kat Melaka takde daun ni uols... Agegegege...

Anak buah dua org melayan je karenah mak2 ni..... Hahahaha...


Ok last...

Ok dengan Wynn pulak....

Lepas tu kami terus ke Big Ben... Dulu aku datang tengok dari jauh je.... London Eye semua dah pergi so malas nak pergi lagi.... Hahahaha... Dasar... (padehal dalam kepala hotako fikir malls je...)
Matahari kejap aje kejap takde.... Kalau ada memang cantikle gambar..... Takdelah gelap je muka ko...

Sebelum ni ada berlaku peristiwa sangat lucu... Menggelupur aku mencari tandas di underground tapi boleh pulak tandas perempuan tutup!! Aku serius dah tak tahan gila ok. Belasah masuk jelah tandas lelaki... Rupanya ada banyak perempuan (mostly tua) masuk tandas tu.... Dahle kena bayar... Hahahaha... Ada staff toilet tu cakap, ni bukan toilet perempuan, tapi ada aku kesah??? Dahle tandas tu gelap gelita.... Tak nampak ape pun nak cebok pun susah mencari wet tissue dalam kegelapan... Nightmare noks!

Sejak dari tu, pundi kencing aku jadi mcm sakit.. Sebab menahan kencing lama sangat... Hahaha... 


Haaaa... Tengok kalau ada matahari cantik muka ko... Terang....



Kami ingat nak berpisah kat sini je sebab Wynn dah rushing nak ke Clarks di Seven Sister. Tapi last minute akak nak follow sekali.....


Hahahahaha... Tetap nak up gambar ni....

Dari sana kami naik underground ke Seven Sister, untuk ke Clarks.. Seven Sister ni di Zon 3 London, so lebih sikitlah charge Oyster Card tu... Untuk Zon 1 & 2 maximum dia akan charge dalam GBP6.90  sehari tapi kalau sampai Zon 3, GBP7,90 sehari... So banyak mana kau turun naik underground, overground dan bas so maximum dia charged dua harga tu... Kami takdelah berjalan sampai Zon 4 & 5 pun... So better pakai Osyter Card dari kau beli London Pass tu... Mahal..

Sampai Clarks dalam pukul 3 kot. Hari ni semua kedai tutup pukul 4 atau pukul 6 sebab ahad... Sedih! Primark pun tutup dalam pukul 8 malam...

So menggelupur lah memilih sebab dah nak tutup....

Lepas pilih letak tepi, sebab nanti orang lain ambil... Dah tak banyak choices sebab dah petang. Sah2 dari pagi dah ramai org serbu khen..... Murah sangat handbags sekitar GBP20-GBP30 je noks!!! 
Kasut pulak pair kedua hanya GBP5... Huwaaa.... 
Mahu tak gila meroyan.... Rasa nak ambil semua!!! Tapi bia fikir balik, baggages dah penuh sangat dah takde tempat nak letak... Bicester Village belum pergi lagi.... Huwa.....

Hamik ko........ Terus decide balik naik bas.... Nasib baik dari sini nak ke hotel dekat je.... Dalam 20 minit naik bas... Bus stop pulak depan Clarks je, takdelah jauh nak menapak... Tetiba hujan pun turun... Aku dan akak berpisah disini... Train dia balik ke Manchester 5.30 petang... Sedih sangat rasanya bile nampak dia berjalan dengan anak2 ke underground.... Kami balik hotel dulu, letak barang solat then keluar balik ke Straftord (betul ke eja?) gi Primark lagiiiii.... heheheheheh...

Kat sana kami memang tak reti penat. Selagi kedai belum tutup.... Malam tu ke Bayswater jugak teman Wynn cari luggage baru..... Huhuhu... Jam 11 malam baru sampai hotel noks!